Βιβλιο

Ο τέλειος Μάνος με τα μαγικά γυαλιά: Ένα παραμύθι για τα παιδιά που ντρέπονται να φορέσουν γυαλιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο τέλειος Μάνος με τα μαγικά γυαλιά

To νέο παιδικό βιβλίο της Ευαγγελίας Κακούρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (8 Οκτωβρίου)

Για ένα παιδί, ένα ζευγάρι γυαλιά μπορεί να μοιάζει με κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό βοήθημα για να βλέπει καλύτερα. Μπορεί να γίνει η αφορμή για μια σειρά από ερωτήματα: Θα με κοροϊδέψουν στο σχολείο; Θα με κοιτάζουν διαφορετικά; Θα συνεχίσουν να με κάνουν παρέα; Κι αν ξαφνικά δεν είμαι όπως οι υπόλοιποι; Ακριβώς αυτόν τον παιδικό φόβο, που συχνά κρύβεται πίσω από την άρνηση ενός παιδιού να φορέσει γυαλιά, φέρνει στο επίκεντρο το νέο παραμύθι της Ευαγγελίας Κακούρου, σε εικονογράφηση της Μαριλίνας Σκαρπέτα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας.

Ο τέλειος Μάνος με τα μαγικά γυαλιά

Πρωταγωνιστής είναι ο Μάνος, ένα παιδί που δυσκολεύεται να δει καλά και αρχίζει να αντιμετωπίζει μικρές αλλά σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά του στο σχολείο. Ξέρει ότι χρειάζεται γυαλιά. Αυτό που τον φοβίζει, όμως, δεν είναι τα γυαλιά. Είναι το τι θα πουν οι άλλοι.  Η ιστορία του λοιπόν ανοίγει μια συζήτηση για τη διαφορετικότητα χωρίς να την κάνει δύσκολη ή διδακτική για τα παιδιά. Ένα ζευγάρι γυαλιά γίνεται η αφορμή για να μιλήσει κανείς για την αποδοχή του εαυτού, την ενσυναίσθηση και τον φόβο της απόρριψης. Ο ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο το βλέμμα των συμμαθητών του, αλλά και το δικό του βλέμμα απέναντι στον εαυτό του. Γιατί πολλές φορές αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε «διαφορετικοί» δεν είναι απαραίτητα αυτό που βλέπουν οι άλλοι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να το βλέπουμε εμείς. Έτσι, η ερώτηση «θα είμαι ο ίδιος με πριν αν φορέσω γυαλιά;» μετατρέπεται σταδιακά σε μια άλλη, πολύ πιο ουσιαστική: «Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να νιώθω καλά με αυτό;»

Ο Μάνος γίνεται ένας ήρωας στον οποίο πολλά παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν δικές τους ανασφάλειες. Γιατί μπορεί να είναι τα γυαλιά σήμερα, αλλά αύριο να είναι κάτι άλλο που κάνει ένα παιδί να αισθάνεται διαφορετικό από τους συνομηλίκους του. Ένα χαρακτηριστικό στην εμφάνιση, ένας τρόπος να μιλά, μια δυσκολία, κάτι που δεν έχει ή κάτι που έχει και οι άλλοι δεν έχουν. Ταυτόχρονα, το παραμύθι θυμίζει και κάτι σημαντικό στα παιδιά που βρίσκονται στην άλλη πλευρά: τα λόγια, τα πειράγματα και οι αντιδράσεις μας μπορούν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο έναν συμμαθητή μας απ' όσο φανταζόμαστε. Κάπως έτσι, τα «μαγικά γυαλιά» του Μάνου δεν είναι απλώς εκείνα που τον βοηθούν να βλέπει καλύτερα. Είναι εκείνα που του επιτρέπουν να κοιτάξει τον εαυτό του με περισσότερη αυτοπεποίθηση και τους ανθρώπους γύρω του με περισσότερη κατανόηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τέλειος Μάνος με τα μαγικά γυαλιά
Ο τέλειος Μάνος με τα μαγικά γυαλιά: Ένα παραμύθι για τα παιδιά που ντρέπονται να φορέσουν γυαλιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας

Βερένα Κέσσλερ: «Γυμναστήριο», εκδόσεις Δώμα
Το «Γυμναστήριο» της Βερένα Κέσσλερ: Όταν η άσκηση γίνεται εμμονή

Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.

Οι 60άρηδες γράφουν, διαβάζουν και αγοράζουν βιβλία – και η αγορά το κατάλαβε
Οι 60άρηδες αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία – και η αγορά το κατάλαβε

Οι αναγνώστες βιβλίων είναι μεγαλούτσικοι σε ηλικία, κι όσο πάνε μεγαλώνουν κι άλλο: το 1/3 των ανθρώπων που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία στις αγγλόφωνες χώρες είναι άνω των 60 ετών.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY