Κοσμος

Ευλογιά των πιθήκων: Συστάσεις για νέα εμβόλια

Παγκόσμιος συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαστήριο
Ευλογιά των πιθήκων: Συστάσεις για νέα εμβόλια © Mat Napo/Unsplash

Ευλογιά των πιθήκων: Συστάσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για νέα εμβόλια.

Μεγαλώνει συνεχώς η ανησυχία παγκοσμίως για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκωνΤο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα προβεί στη σύσταση για τα προγράμματα εμβολιασμού, σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα.

Το ECDC σημείωσε ότι δεν είναι «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό για την ευλογιά, σε στενές επαφές κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Παράλληλα, το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic's Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ξεκαθάρισε το ECDC.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια εμβόλια μπορεί να είναι διαθέσιμα για την προστασία των ανθρώπων από την ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας ότι «όλοι» πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

«Δεν μου έχουν πει ακόμη ποιο είναι το επίπεδο έκθεσης, αλλά είναι κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο Μπάιντεν  από τη Νότια Κορέα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής Quad και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να προσδιοριστεί ποιο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.

Ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα: Ανεμοβλογιά το ύποπτο κρούσμα

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα σήμαναν λήξη συναγερμού, αφού όπως ανακοίνωσε τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΔΥ, το ύποπτο πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη χώρα και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» εν τέλει δεν έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από τον 29χρονο τουρίστα από την Αγγλία, ο οποίος διακομίστηκε από την Κεφαλονιά στο «Αττικό» Νοσοκομείο -μαζί με τη σύντροφό του- με αεροδιακομιδή μέσα σε ειδικές κάψουλες, βρέθηκε ότι ο άνδρας ασθενεί τελικά από την γνωστή σε όλους ανεμοβλογιά.

Ως τώρα, κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε 15 χώρες. Αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Iσραήλ και η Ελβετία.

Μάλιστα, χθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Αυστρία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Βιέννης. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της πόλης, αφού εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

Ευλογιά των πιθήκων: Ξεκίνησαν τα μέτρα

Ηδη, τα πρώτα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή. Συγκεκριμένα, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα σε όσους βγαίνουν θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας, οι θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων πολίτες θα πρέπει να αυτο-απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, για 21 ημέρες δηλαδή. Και αυτό παρόλο που έχει εντοπίσει μόλις τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Το διάστημα της καραντίνας των 3 εβδομάδων στο Βέλγιο ορίστηκε καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το μέγιστο διάστημα της επώασης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ