Κοσμος

Ιστορική ανακοίνωση της Φινλανδίας: «Πρέπει να μπούμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση»

Οι κοινές δηλώσεις προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φινλανδία
Φινλανδία © Pixabay

Φινλανδία: Η χώρα πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO, δηλώνουν ο Φινλανδός πρόεδρος και η πρωθυπουργός

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

"Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO", αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

"Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών", προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής»

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα προς τους ευρωβουλευτές ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος σε μια περιφέρεια η οποία θεωρείται το ασθενέστερο σκέλος του ΝΑΤΟ.

«Αν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτημα, η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιφέρειας της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας περιοχής της Ευρώπης», δήλωσε ο Χααβίστο, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Φινλανδία θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ. Η πολεμική ισχύς των αμυντικών δυνάμεών μας είναι 280.000 στρατιώτες και η εκπαιδευμένη εφεδρεία είναι 900.000 άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ