Κοσμος

Κρεμλίνο: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία

Η Μόσχα προειδοποιεί για αντίποινα τη Δύση - Ικανοποίηση Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Φινλανδία ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ © Pixabay

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να μπει στο ΝΑΤΟ και η Ρωσία απειλεί ξανά. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Εύσημα από Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή» πρόσθεσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Μεταξύ άλλων απάντησε και σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης «χωρίς καθυστέρηση» στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό. «Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO» ανέφεραν οι Σάουλι Νιινίστο και Σάνα Μάριν στην κοινή τους δήλωση.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας». «Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση» κατέληξε.

Η Φινλανδία έχει 1.300 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με τη Ρωσία. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχε παραμείνει εκτός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φέρνει αντίποινα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης» προστίθεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Εύσημα Ζελένσκι στη Φινλανδία για την πρόθεσή της να μπει στο ΝΑΤΟ

Από τη μεριά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο.

«Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και την αμυντική αλληλεπίδραση» προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ