Κοσμος

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι πολιορκούν το εργοστάσιο Αζόφσταλ και ετοιμάζουν παρέλαση (βίντεο)

Συνεργεία καθαρίζουν δρόμους στην πόλη - Νέες μάχες στη χαλυβουργία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκληρές μάχες στο εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, την ώρα που συνεργεία καθαρίζουν την πόλη από συντρίμμια και χαλάσματα
Σκληρές μάχες στο εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, την ώρα που συνεργεία καθαρίζουν την πόλη από συντρίμμια και χαλάσματα © YouTube/The Sun

Στο εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη η Ρωσία συνεχίζει την πολιορκία. Νέες μάχες και βομβαρδισμοί στη χαλυβουργία. Οι Ρώσοι ετοιμάζουν στρατιωτική παρέλαση.

Στη Μαριούπολη οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο εργοστάσιο Αζόφσταλ, το τελευταίο οχυρό της ουκρανικής αντίστασης στη συγκεκριμένη πόλη, η οποία ελέγχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι έχουν «σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο».

Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται ακόμη ότι «συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας».

Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εκεχειρία που είχε ανακοινώσει ο ρωσικός στρατός, διάρκειας 3 ημερών, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα επεξεργασίας χάλυβα στη Μαριούπολη. Σημειώνεται ότι Ουκρανός διοικητής που βρίσκεται στη χαλυβουργία Azovstal, είχε δηλώσει την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 ότι «οι Ρώσοι δεν κρατούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία».

Russia blitzes Mariupol steel plant in bloody last stand with Ukrainians

Άμαχοι στο εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη - Νέα επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια για την απομάκρυνση αμάχων από την Αζόφσταλ.

«Το επόμενο στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων μας από το Azovstal βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου.

«Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Αζόφσταλ» σημείωσε από τη μεριά της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ. Και πρόσθεσε: «Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της». Εκτιμάται ότι σε αυτήν τη χαλυβουργία στη Μαριούπολη βρίσκονται τουλάχιστον 200 άμαχοι.

Γιατί η Ρωσία θέλει να καταλάβει πάση θυσία το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Η κατάληψη της Αζόφσταλ θα επέτρεπε στη Μόσχα να δηλώσει ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της τη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο άκρο του Ντονμπάς. Η συγκεκριμένη πόλη μπροστά στην Αζοφική θάλασσα είχε πληθυσμό 500.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πλέον, έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της μόνον μια σημαντική πόλη στην Ουκρανία, τη Χερσώνα.

Fighting continues in besieged Mariupol's Azovstal plant

Το ρωσικό σχέδιο για στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη την Ημέρα της Νίκης

Τα τελευταία 24ωρα Ουκρανοί δεν αποκλείουν η Μόσχα να θέλει να διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 με μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να διοργανώσει παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων την «Ημέρα της Νίκης», όπως έκαναν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το 2014 όταν κατέλαβαν την μεγάλη ουκρανική πόλη Ντονέτσκ.

«Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, παρέλαση αιχμαλώτων διεξήχθη στο Ντονέτσκ. Έβαλαν στρατιώτες του ουκρανικού στρατού να παρελάσουν στους δρόμους, ενώ τους πετούσαν σκουπίδια. Οκτώ χρόνια μετά, το Κρεμλίνο αποφάσισε να το ξανακάνει αυτό στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη, μαζί με αμάχους με στρατιωτικές στολές» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» δείχνει την επιχείρηση καθαρισμού σε δρόμους στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου 2022.

Ukraine war: Russia begins clean up of Mariupol ahead of Victory Day next week

Έκκληση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τους τραυματισμένους Ουκρανούς μαχητές στη Μαριούπολη

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έκανε έκκληση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των Ουκρανών μαχητών που βρίσκονται ακόμη μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, το ουκρανικό Υπουργείο Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών ανέφερε ότι ζήτησε από τη ΜΚΟ να αξιολογήσει τη φυσική και πνευματική κατάσταση των μαχητών, να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται και να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους «Ουκρανούς, των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ρωσία επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους, καλώντας εκ νέου τους τελευταίους Ουκρανούς μαχητές στη Μαριούπολη να παραδοθούν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ