Κοσμος

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία: Εκρήξεις σε Κίεβο και Οδησσό

Στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στην Ουκρανία - Συνεχής ενημέρωση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οχήματα του στρατού στην Ουκρανία
Οχήματα του στρατού στην Ουκρανία © EPA / STRINGER

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία: Εκρήξεις σε σημεία της χώρας - Οι εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου - Η επίσημη ανακοίνωση Πούτιν.

Η Ρωσία εισέβαλε σήμερα (24/2) στην Ουκρανία. Στη χώρα έχει αρχίσει ήδη να ισχύει στρατιωτικός νόμος, ενώ επιβεβαιώνονται εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία της Ουκρανίας. Νωρίς το πρωί ήχησαν στο Κίεβο σειρήνες πολέμου που καλούν τους πολίτες στα καταφύγια. 

Με το πρώτο φως της ημέρας, σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων σε κεντρικούς δρόμους του Κιέβου με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν την πόλη. Ουρές έξω από τράπεζες και βενζινάδικα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Χάρτης με τις περιοχές όπου έχουν αναφερθεί εκρήξεις στην Ουκρανία
Χάρτης με τις περιοχές όπου έχουν αναφερθεί εκρήξεις στην Ουκρανία © CNN

Explosions rock Ukraine as Putin announces military invasion

 


 

Ζελένσκι για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Θα νικήσουμε

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

«Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς.

Το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αμέσως», να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. «Μόνο εάν δράσουμε ενιαία και σθεναρά μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας».

 

 

Ρωσία - Ουκρανία: Τι υποστηρίζει το Κίεβο για την επίθεση που δέχεται 

Η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία και από τη Ρωσία, με λευκορωσική υποστήριξη γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα, και μια επίθεση εξαπολύθηκε επίσης από την προσαρτημένη Κριμαία.

Σύμφωνα με αυτή, επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα (24/2) ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου. «Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ρωσία - Ουκρανία: Γκουντέρες σε Πούτιν: Εν ονόματι της ανθρωπότητας σταματήστε τον πόλεμο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

 

 

Ρωσία - Ουκρανία: Η επίσημη ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2), ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε και επίσημα την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία

«Οι περιστάσεις μάς κάνουν να λάβουμε αποφασιστικά και άμεσα μέτρα. Οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς ζήτησαν βοήθεια από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 51, μέρος 7 του Χάρτη των ηνωμένων Εθνών, με την κύρωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας συνδρομής με το DPR και το LPR, που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, αποφάσισα να διεξαγάγω ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε ο Πούτιν σε ομιλία του. Παράλληλα ζήτησε από τους Ουκρανούς στρατιώτες «να παραδοθούν» υποστηρίζοντας ότι «η ευθύνη για την πιθανή αιματοχυσία θα είναι της Ουκρανικής κυβέρνησης». 

H ειρωνεία της χρονικής στιγμής της έναρξης της επιχείρησης ήταν ότι έγινε παράλληλα με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του οποίου Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούσαν να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του Πούτιν ρεπόρτερ των δικτύων CNN, BBC και άλλων ξένων μέσων έκαναν λόγο για «δυνατές εκρήξεις στο Χάρκοβο», ενώ αναφορές υπάρχουν για άλλες πόλεις όπως Ζαπορίζια, Μικολάιβ και Μαριούπολη. 

Ρωσία - Ουκρανία: «Αδικαιολόγητη η επίθεση», γράφει η Φον ντερ Λάιεν

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

 

Ρωσία - Ουκρανία: «Μαύρη μέρα για ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και μίλησε για «μαύρη ημέρα» για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της».

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην G7 για τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.

Ρωσία - Ουκρανία: «Ο Πούτιν επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας», λέει ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καταδίκασε σήμερα τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», εκτιμώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:

EarthCam Live: Kyiv, Ukraine

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ