Κοσμος

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι δεν τηρούν την εκεχειρία στο Azovstal»

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτουργούσαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: «Οι Ρώσοι δεν τηρούν την εκεχειρία στο Azovstal»
Ουκρανία: «Οι Ρώσοι δεν τηρούν την εκεχειρία στο Azovstal» © EPA/SERGEY VAGANOV

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία στο Azovstal».

«Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία» στον χώρο του Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη λιμάνι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς, δήλωσε σήμερα διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας.

«Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων» που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές, δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι «λειτουργούσαν» στο Azovstal και ότι ο ρωσικός στρατός τηρούσε εκεί την εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για σήμερα.

«Πριν από τρεις ημέρες, ο εχθρός εισέβαλε στην περιοχή του Azovstal όπου συνεχίζονται σφοδρές και αιματηρές μάχες», πρόσθεσε ο Παλαμάρ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης του διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντενίς Προκοπένκο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι «ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες (Τετάρτη)» στο εργοστάσιο.

«Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές» για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις αυτές.

Στο βίντεό του, ο Παλαμάρ εξήρε ακόμη μια φορά «το σθένος» και τον «ηρωισμό» των τελευταίων μαχητών που παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal.

Απέναντι σε μια κατάσταση που θεωρείται «κρίσιμη», ο Παλαμάρ ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του προέδρου Ζελένσκι για την "απομάκρυνση των αμάχων" που έχουν απομείνει --200 σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο-- και των στρατιωτών «που έχουν τραυματιστεί και κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης της κατάλληλης ιατρικής αγωγής».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης

Την ίδια ώρα, η ανησυχία για μια πυρηνική κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας εντείνεται, καθώς οι Ρώσοι έστειλαν νέο μήνυμα στη Δύση, με την «ηλεκτρονική εκτόξευση» συστημάτων πυρηνικών πυραύλων που δοκιμάζει. 

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις έκαναν άσκηση προσομοίωσης πυραυλικών πλήξεων με πυρηνική ισχύ στο δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση έγινε την 70ή ημέρα της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, που μετρά χιλιάδες νεκρούς και περισσότερα από 13 εκατομμύρια εκτοπισμένους στη χειρότερη προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της χώρας του. Μάλιστα, στα τέλη Φεβρουαρίου, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, ενώ έχει απειλήσει, σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο, με αστραπιαία αντίποινα.

Διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν ότι, τα τελευταία 24ωρα, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας επιχειρεί να εξοικειώσει την κοινή γνώμη στην ιδέα της χρήσης πυρηνικών όπλων, ακόμη και κατά δυτικών στόχων.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη, 3 Μαΐου ο -βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης- ρώσος δημοσιογράφος, Ντμίτρι Μουράτοφ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ