Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι διαπραγματεύσεις και οι φόβοι για νέα μαζική επίθεση από Ρωσία

Όλες οι εξελίξεις του πολέμου το τελευταίο 24ωρο

62224-137655.jpg
Newsroom
23’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/STR

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται για 36η ημέρα - Ανασύνταξη στρατιωτικών δυνάμεών από τη Ρωσία, με στόχο να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 36η ημέρα. Την ώρα που Ουκρανία και Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο το ρωσικό αέριο πρέπει να πληρώνεται σε ρούβλια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, η Ρωσία προχωρά σε ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεών της εντός της Ουκρανίας, με στόχο να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.

Στο πεδίο των εκατέρωθεν κυρώσεων, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, σημειώνοντας ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

marioupoli.png

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις

21.50 148 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία σε ρωσικούς βομβαρδισμούς

Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, εκτόξευσαν 1.370 πυραύλους και κατέστρεψαν 15 ουκρανικά αεροδρόμια, από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

21.44 Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ρωσοουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προθυμία του να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Όπως έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».

21.32 Πάνω από 10 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια

Το 90% των Ουκρανών προσφύγων και εκτοπισμένων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Περισσότερα από 3,5 εκατ. έχουν βρει καταφύγιο σε κράτη του εξωτερικού.

21.05 Σκεπτικισμός Μπάιντεν για τη μερική απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι «σκεπτικός» με τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μερική απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων, προκειμένου να επικεντρωθεί η επίθεση στην Ουκρανία στην περιοχή Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

19.35 Απαγόρευση εισόδου σε Ευρωπαίους ηγέτες και ευρωβουλευτές ανακοίνωσε η Ρωσία

Η συνέχεια ΕΔΩ

19.13 Σολτς: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πληρωθούν σε ευρώ

Οι εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια.

Και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

19:00  Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Πούτιν δήλωσε πως υπέγραψε ένα διάταγμα, το οποίο προβλέπει ότι οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και τα συμβόλαια θα διακόπτονται εάν αυτές οι πληρωμένες δεν γίνονται.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».

18:45 Γερμανία: Δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να μας εκβιάσει

«Είναι σημαντικό για εμάς να μη δώσουμε το μήνυμα ότι θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας εκβιάσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι «καλά προετοιμασμένη για όλα όσα ενδεχομένως αποφασίσει» ο ρώσος πρόεδρος. Χαρακτήρισε δε «κρίσιμη» την τήρηση των συμβολαίων, τα οποία προβλέπουν πληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια. «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», δήλωσε.

Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι πάντως σταθερή, επισήμανε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα αποθήκευσης του αερίου. Από την πλευρά του ο κ. Λε Μερ τόνισε επίσης τη σημασία της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τις ρωσικές εταιρίες. «Υπάρχουν συμβάσεις και οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και να τηρούνται», επισήμανε και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. «Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

18:24 Η Μόσχα δεν θα αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδά της από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων στη Δύση

Ένας Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη αυξάνοντάς τις σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι υπέγραψε το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και αέριο στη δυτική Ευρώπη και, ακόμη και αν σε κάποιο χρονικό διάστημα καταφέρουν (οι Ρώσοι) να αυξήσουν τις πωλήσεις προς τα ανατολικά, στην Κίνα και την Ινδία, αυτό δεν θα αντικαταστήσει τις πωλήσεις που κάνουν ήδη στη δυτική Ευρώπη», είπε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

17:52 Οι Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από το Τσερνομπίλ και την πόλη Σλάβουτιτς

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνομπίλ.

17:20 Η Ουκρανία βλέπει τη Ρωσία να αλλάζει τακτικές γύρω από το Κίεβο 

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε: «Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

«Σταθερή» η κατάσταση στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός θα «επιτεθεί ξανά», σύμφωνα με στρατηγό

Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

16:36 Προθεσμία λίγων ωρών από τον Πούτιν στους Δυτικούς για τις πληρωμές του αερίου σε ρούβλια

Διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, για να μπορέσουν οι δυτικές χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου από μη φιλικές χώρες, εάν δεν πληρώσουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου.

16:30 Ζελένσκι στο βελγικό κοινονοβούλιο: «Η ειρήνη έχει μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, το πετρέλαιο και το αέριο»

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη. Ολοι ξέρουν ότι μία ανθρωπιστική καταστροφή συντελείται στην Μαριούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο βελγικό κοινοβούλιο.

Ο ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους βέλγους βουλευτές να βοηθήσουν την χώρα του με όπλα, ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η ειρήνη έχει μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, το πετρέλαιο και το αέριο», είπε.

16:10 Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεση της στο Ντονμπάς, αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρθηκε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2021.

Οι ρωσικές δυνάμεις «δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται» στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναμένει «πρόσθετες επιθέσεις» από τη Μόσχα, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε, η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις και ως εκ τούτου αναμένονται πρόσθετες επιθετικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οδύνη. «Η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της. Και να συμμετάσχει σε συνομιλίες καλή τη πίστη».

15:45 Στη Λευκορωσία για θεραπεία Ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν στο Τσέρνομπιλ

Στη Λευκορωσία όπου υποβάλλονται σε θεραπεία ύστερα από ακτινοβολία που δέχθηκαν στο Τσέρνομπιλ έχουν μεταφερθεί Ρώσοι στρατιώτες.

Αυτό υποστηρίζει εργαζόμενος στην ουκρανική (κρατική) εταιρία που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην περιοχή.

Ο Γέροσλαβ Γεμελιανένκο δήλωσε χθες ότι ακόμη μία ομάδα στρατιωτών μεταφέρθηκε σε αρμόδιο ιατρικό κέντρο  στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία.

15:30 Ρωσία έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, λέει σύμβουλος του ουκρανού προέδρου

Η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του με την οποία καλωσόρισε τις προβλέψεις μιας προτεινόμενης συμφωνίας ειρήνης ως κέρδος για την Ουκρανία.

«Έχουν καταστρέψει πρακτικά την αμυντική βιομηχανία μας», δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, βάσει της συμφωνίας ειρήνης που συζητήθηκε προχθές, Τρίτη, με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα προστατεύεται έναντι μελλοντικών απειλών από διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες η Ρωσία δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο.

«Αυτή είναι μια ιδεώδης συμφωνία που βελτιώνει θεμελιωδώς τη θέση μας πολλές φορές», δήλωσε.

15:20 Στην IAEA η εποπτεία των Τσερνόμπιλ και Ζαπορίζια

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα συγκροτήσει αποστολές online εποπτείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας της Ουκρανίας Energoatom Πέτρο Κοτίν.

Η IAEA θα κάνει χρήση της επιρροής της για να διασφαλίσει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι του πυρηνικού τομέα δεν θα αναμειχθούν στην λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

«Η IAEA μπορεί να ασκήσει επιρροή και πρέπει να το κάνει και αυτό το θέμα θα συζητηθεί», δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν εξηγώντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι που επισκέφθηκε την Ουκρανία.

15:00 Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων και στροφή προς Ντονμπάς βλέπει η Δύση

ΝΑΤΟ και αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως η Μόσχα προχωρά σε ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας, με στόχο να εξαπολύσει νέες επιθέσεις.  

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα πως, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει η Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται εντός της Ουκρανίας προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθέσεις.

Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από το Κίεβο και τον ουκρανικό βορρά σε άλλες περιοχές, με στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις της κυρίως στο μέτωπο του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ. 

Σε ανάλογες εκτιμήσεις είχε προχωρήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπό του, Τζον Κίρμπι, να υποστηρίζει μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι Ρώσοι αποσύρουν στρατεύματα από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου και του Τσερνόμπιλ με σκοπό «να τα επανεξοπλίσουν, να τα ανεφοδιάσουν και να στείλουν σε άλλα σημεία της Ουκρανίας».

14: 50 Στο 83% η δημοτικότητα του Πούτιν

Το 83% των Ρώσων εγκρίνουν τις ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτου Levada, στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιεί από την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Μόνο το 15% δηλώνουν ότι δεν εγκρίνουν την ενέργεια του Πούτιν και 2% δεν απαντούν.

Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κερδίζει 11 ποσοστιαίες μονάδες (71%, έναντι 60% τον Φεβρουάριο) και η ρωσική κυβέρνηση 15 ποσοστιαίες μονάδες (70%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο).

Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έδιναν επίσης δημοτικότητα του Πούτιν κοντά στο 80%, αλλά είχαν πραγματοποιηθεί από προσκείμενα στο Κρεμλίνο ινστιτούτα.

Για να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για ενορχήστρωση γενοκτονίας του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε εφαλτήριο του ΝΑΤΟ για να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της περικύκλωσης και του υπαρξιακού φόβου των Ρώσων.

Το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επικριτικές φωνές είτε φιμώθηκαν είτε αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, υπό την απειλή βαριών ποινών για δηλώσεις που θεωρούνται αρνητικές για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού.

Για να διασφαλίσει την μονολιθικότητα της ενημέρωσης, το Κρεμλίνο έχει επίσης θέσει υπό απαγόρευσιν τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -Facebook, Twitter, Instagram, TikTok - που κατηγορούνται ότι ακολουθούν «ρωσοφοβική» γραμμή.

14:35 Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διάλογος υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών για τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν σήμερα στην Ουάσιγκτον, τον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία. Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Ενρίκε Μόρα εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ενρίκε Μόρα και η Βικτόρια Νούλαντ καλωσόρισαν την εξαιρετική ενότητα που επιδείχθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην έκτακτη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ και στη Σύνοδο των Ηγετών της G7, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε.

«Καταδίκασαν τον απρόκλητο, αδικαιολόγητο και βάρβαρο πόλεμο του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο επέτρεψε επίσης η κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις που πλήττουν αμάχους προκαλούν τεράστιες απώλειες ζωών και τραυματισμούς σε πολίτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Σημείωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν για να παρακολουθήσουν αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιραστούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με συμμάχους, εταίρους, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση, και θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να λογοδοτήσουν οι δράστες».

Επιπροσθέτως συζήτησαν πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τόνισαν παράλληλα ότι θα συνεχίσουν να προτρέπουν την Κίνα να μην παρακάμψει ούτε να υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τέλος αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2022.

14:20 Βρετανία: Ο τελευταίος γύρος των βρετανικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας είναι σχεδιασμένος ώστε να στοχεύει εκείνους που προωθούν την κρατική προπαγάνδα

Ο τελευταίος γύρος των βρετανικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας είναι σχεδιασμένος ώστε να στοχεύει εκείνους που προωθούν την κρατική προπαγάνδα, είπε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

«Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία βασίζεται σε έναν χείμαρρο από ψεύδη», ανέφερε η Τρας σε ανακοίνωσή της.

«Η Βρετανία έχει καθοδηγήσει τον κόσμο στην αποκάλυψη της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου και αυτός ο τελευταίος γύρος κυρώσεων πλήττει τους ξεδιάντροπους προπαγανδιστές, οι οποίοι προωθούν τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρητορική του Πούτιν», πρόσθεσε η ίδια.

Νωρίτερα σήμερα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκανε 14 προσθήκες στον κατάλογο με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν διευκρίνισε άμεσα σε βάρος ποιών προσώπων ή επιχειρήσεων επιβλήθηκαν οι νέες κυρώσεις.

14:10 Η καταστολή και ο εκφοβισμός ανάγκασαν εκατοντάδες Ρώσους δημοσιογράφους σε σιωπή ή εξορία, αναφέρει εκπρόσωπος της ΜΚΟ Russie Libertés.

Η καταστολή, η παρενόχληση, οι συλλήψεις και ο εκφοβισμός από τις αρχές της Μόσχας έχουν αναγκάσει εκατοντάδες Ρώσους δημοσιογράφους σε σιωπή ή εξορία, αναφέρει η Ολγα Προκοπίεβα εκπρόσωπος Τύπου της ΜΚΟ Russie Libertés.

Μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Libération, η Προκοπίεβα υπογραμμίζει ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα στη Ρωσία. Και αυτό, όπως σημειώνει, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού βάσει του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», δέχονταν πίεση, κατασκοπεύονταν, παρενοχλούνταν σε καθημερινή βάση και δεκάδες από αυτούς είχαν συλληφθεί. Γεγονός που, όπως αναφέρει, οδήγησε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε οικειοθελή εξορία, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής ή στη Γεωργία.

Η Προκοπίεβα σημειώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ και δημοσιογράφοι είναι από το εξωτερικό ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων του Instagram και του Facebook, τα οποία αν και κλειστά από τις αρχές είναι προσβάσιμα στην Ρωσία μέσω VPN. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η  συντριπτική πλειονότητα του λαού βρίσκεται υπό την επιρροή της προπαγάνδας των επίσημων τηλεοπτικών καναλιών και πιστεύει ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Κατά την ίδια, «η πραγματική πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά των Ρώσων σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία και στη χώρα.»

14:00 Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της Κομισιόν σε εγκαταστάσεις της Gazprom στην Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της ρωσικής Gazprom στην Γερμανία, βάσει υποψιών για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού με στόχο την αύξηση των τιμών, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Η Επιτροπή, τοποτηρητής των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της ότι προχώρησε σε επιθεωρήσεις, σε συνεργασία με την γερμανική αρχή ανταγωνισμού, «στα γραφεία πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στην Γερμανία».

Δύο ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωσαν στο AFP ότι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Gazprom και της θυγατρικής της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Wingas, όπως είχε αρχικά αποκαλύψει το Bloomberg.

13:41 Ρωσία: Οι εκφοβισμοί σε βάρος αντιπολιτευόμενων πολλαπλασιάζονται

Οι εκφοβισμοί έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες στη Ρωσία εναντίον αυτών που αντιτίθενται στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και την επικρίνουν: βλέπουν στην πόρτα του σπιτιού τους να αναγράφεται το γράμμα «Ζ» ή η λέξη «συνεργάτης».

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ένας υποστηρικτής του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ίλια Παχόλμοφ, ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει την πόρτα της κατοικίας του στη Ρωσία να έχει βανδαλισθεί με δύο γράμματα «Ζ» γραμμένα με λευκή μπογιά.

Το γράμμα αυτό αποτελεί ένδειξη υποστήριξης προς τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία, καθώς είναι γραμμένο με μπογιά πάνω σε πολλά στρατιωτικά οχήματα.

Τα «Ζ» συνοδεύονταν από μια αφίσα με μια φωτογραφία του Παχόλμοφ που φέρει διαγώνια τη λέξη «ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ». «ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ», γράφει επίσης η αφίσα.

13:24 Η IAEA θα αναλάβει την εποπτεία των πυρηνικών σταθμών του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα συγκροτήσει αποστολές online εποπτείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας της Ουκρανίας Energoatom Πέτρο Κοτίν.

Η IAEA θα κάνει χρήση της επιρροής της για να διασφαλίσει ότι ρώσοι αξιωματούχοι του πυρηνικού τομέα δεν θα αναμειχθούν στην λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

«Η IAEA μπορεί να ασκήσει επιρροή και πρέπει να το κάνει και αυτό το θέμα θα συζητηθεί», δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν εξηγώντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι που επικέφθηκε την Ουκρανία.

13:10 Με ουκρανικές σημαίες είχαν καλυφθεί τα τανκς του Σοβιετικού Μνημείου στο Βερολίνο

Καλυμμένα με ουκρανικές σημαίες ήταν σήμερα το πρωί τα δύο τανκς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα οποία ανήκουν στο Σοβιετικό Μνημείο, στη Λεωφόρο 17ης Ιουνίου, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Σύμφωνα με την Berliner Zeitung, νωρίς το πρωί ειδοποιήθηκε η αστυνομία από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο. «Θεωρούμε το περιστατικό βεβήλωση του μνημείου των σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας, για να απελευθερώσουν τη Γερμανία και την Ευρώπη από τον ναζισμό», αναφέρει η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ανακοίνωσή της και καλεί τους πολίτες να αναφέρουν ενδεχόμενα ανάλογα περιστατικά.

11:48 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κάνουν λόγο για σημαντικά εδαφικά κέρδη

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς υποστηρίζουν σήμερα ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το μισό αυτής του Ντονέτσκ, καθώς η Μόσχα έχει καταστήσει προτεραιότητά της την κατάκτηση αυτών των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

«Στις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ είχε απελευθερωθεί», ανέφερε σήμερα στο λογαριασμό της στο Telegram η διπλωματία του εδάφους αυτού, η ανεξαρτησία του οποίου είχε αναγνωριστεί από τη Ρωσία λίγο πριν από την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, πως «περίπου 55% ως 60% του εδάφους της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές, οι οποίοι βρίσκονται από το 2014 σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις, ήλεγχαν περίπου το ένα τρίτο καθεμιάς από τις περιφέρειες αυτές, δηλαδή 8.900 τ.χλμ. από τα 26.500 τ.χλμ. της έκτασης του Ντονέτσκ και 8.400 τ.χλμ. από τα 26.700 τ.χλμ. αυτής του Λουχάνσκ.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η κύρια πόλη που διαφεύγει του ελέγχου των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων είναι η Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

Ο ηγέτης της καυκασιανής ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χιλιάδες άνδρες του οποίου πολεμούν στη Μαριούπολη, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι 90% ως 95% αυτού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού βρίσκεται πλεόν υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίοι ουκρανοί υπερασπιστές έχουν αναδιπλωθεί στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, που βρίσκεται στην ανατολική Μαριούπολη.

Μια κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στην πόλη από τη ρωσική πλευρά για να επιτραπεί η απομάκρυνση δεδάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν ακόμη εκεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

11:30 Κυβερνοεπιθέσεις από ρώσους χάκερς κατά δικτύων του ΝΑΤΟ και ενόπλων δυνάμεων της ανατολικής Ευρώπης

Ρώσοι χάκερς αποπειράθηκαν πρόσφατα να διεισδύσουν στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και τις ένοπλες δυνάμεις ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Threat Analysis Group της Google που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην έκθεση δεν αναφέρεται ποιες ένοπλες δυνάμεις έγιναν στόχος «εκστρατειών ηλεκτρονικού ψαρέματος» που εξαπέλυσε η ομάδα που ονομάζεται Coldriver ή Callisto με έδρα την Ρωσία.

Η επίθεση έγινε με την χρήση νέων λογαριασμών Gmail προς μη Google λογαριασμούς, κατά συνέπεια, είναι άγνωστο το ποσοστό επιτυχία της, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ρωσία κατηγορείται κατά τα τελευταία πολλά χρόνια για ποικίλες κυβερνοεπιθέσεις κατά δυτικών στόχων, αλλά αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες.

Το 2019, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας F-Secure Labs χαρακτήρισε την ομάδα Callisto παράγοντα άγνωστης ταυτότητας που συνιστά προωθημένη απειλή και στοχεύει στην συγκέντρωση στοιχείων σχετικών με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η ομάδα των χάκερς επετέθη και κατά ενός Centre of Excellence (Κέντρο Αριστείας) του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την έκθεση, χωρίς περισσότερα στοιχεία.

11:20 Οι άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί στην Ουκρανία αποδεκτές στην ελληνική επικράτεια

Αποδεκτές στην ελληνική επικράτεια είναι οι άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί στην Ουκρανία στο πλαίσιο των μέτρων διευκόλυνσης των ουκρανών πολιτών, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι ένας αριθμός πολιτών από την Ουκρανία έχει εισέλθει ή αναμένεται να εισέλθει στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι οι ισχύουσες άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί στην Ουκρανία γίνονται αποδεκτές για οδήγηση στην ελληνική επικράτεια.  

Η ρύθμιση αφορά τόσο τις άδειες που κατέχονται από πρόσωπο που απολαμβάνει προσωρινή προστασία όσο και τις άδειες που κατέχονται από πρόσωπο που δεν έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα και η Ουκρανία είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βιέννης για την Οδική Κυκλοφορία.    

11:00 Πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας "σε μία ή δύο εβδομάδες", σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία».

Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία θα ήθελε να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση «ως ειλικρινής μεσολαβητής».

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός. «Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, για την οποία η Τουρκία συνεργάζεται με τη Γαλλία και την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα πρότεινε να ανοίξουν «δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία και την Ουκρανία».

10:40 Η Gazprom εξετάζει τις επιλογές της για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

«Η Gazprom ... πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

10:20 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνεται στο αυστραλιανό κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο μέσω σύνδεσης βίντεο. «Δεν το έχουμε δει αυτό στον κόσμο, μια χώρα να ξεκινά πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας, δηλώνοντας ανοιχτά την υποδούλωση ή την καταστροφή της. Να μην αφήσω ούτε το όνομα αυτού του έθνους. Να μην έχει καν καμία ευκαιρία για αυτό το έθνος να ζήσει ελεύθερα», είπε ο Ζελένσκι.

10:00 Μια οχηματοπομπή από 45 ουκρανικά λεωφορεία κατευθύνεται προς την πολιορκημένη Μαριούπολη

Μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία ξεκίνησε σήμερα με προορισμό την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία για να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια είπε ότι 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται.

"Υπάρχουν 45 λεωφορεία καθ'οδόν προς την Μαριούπολη", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βερεστσούκ.

Η πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους, έχει υπάρξει κεντρικός στόχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από πέντε εβδομάδες και υφίσταται σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς.

Αλεπάλληλες απόπειρες να οργανωθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν αποτύχει και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Η Ρωσία διεψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους.

09:10 Αυξημένο επίπεδο συναγερμού στην Ταϊβάν λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει τις τακτικές του πολέμου στην Ουκρανία  συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η χώρα μπόρεσε να αντέξει τη Ρωσία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Reuters.

Η Ταϊβάν, που διεκδικείται από την Κίνα ως δικό της έδαφος, έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιφυλακτική για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να κάνει παρόμοια κίνηση στο νησί και τον πιθανό αντίκτυπο του πολέμου στη στρατιωτική σκέψη της Κίνας στην Ταϊβάν.

08:50  Το ανατολικό τμήμα της χώρας προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις του ρωσικού στρατού

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτη προς Πέμπτη. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε. «Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε.

07:50 Η Ρωσία ανησυχεί για τα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους να αποσταθεροποιήσει την Κεντρική Ασία

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανησυχεί για τα σχέδια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιφέρειας της Κεντρικής Ασίας καθώς και της ίδιας της χώρας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε εξάλλου ότι διαπιστεύτηκε και άρχισε να εργάζεται στη Μόσχα τον περασμένο μήνα ο πρώτος αφγανός απεσταλμένος του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Το ένοπλο φονταμενταλιστικό σουνιτικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ τόνισε σε σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν στην Κίνα ότι η κυβέρνησή του θα θεωρούσε απαράδεκτη την στρατιωτική παρουσία ή την εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ σε χώρες που γειτονεύουν με τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

07:30 Οι αρχές κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας πως χρησιμοποίησε οβίδες φωσφόρου στη Μαρίνκα

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου για να βομβαρδίσουν τη μικρή πόλη Μαρίνκα, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου (...) στη Μαρίνκα», πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων προτού αρχίσει, την 24η Φεβρουαρίου, η ρωσική εισβολή, ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντανιέτσκ, ο Πάβελ Κιριλένκο.

«Περίπου δέκα πυρκαγιές (σ.σ. εξαιτίας των οβίδων) περιορίστηκαν και ελέγχθηκαν από το προσωπικό της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», συνέχισε.

Οι οβίδες, ευρύτερα τα όπλα φωσφόρου, είναι εμπρηστικά. Η χρήση τους είναι απαγορευμένη εναντίον των αμάχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει σύμβασης που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη.

Η Ρωσία διέψευσε την 25η Μαρτίου ότι έχει διαπραχθεί οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μολονότι έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο για τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών αφότου άρχισε η εισβολή.

«Οι πόλεις Γκεοργκίεβκα, Νοβοκαλίνοβο και Οτσερέτινο επίσης βομβαρδίστηκαν», σύμφωνα με τον κ. Κιριλένκο, ο οποίος δεν διευκρίνισε τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν.

«Δεν αναφέρθηκε κανένα θύμα, όμως πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές», κατέληξε.

Εξάλλου ρωσική αεροπορική επιδρομή στο χωριό Σλομπόγιανσκε (βορειοανατολικά) είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια γυναίκα και ο 11χρονος γιος της, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπηρεσία Τύπου και ενημέρωσης της περιφερειακής εισαγγελίας στο Χάρκοβο.

07:27 Δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου στη Ντνίπρο και εργοστάσιο χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους

Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μικόλα Λουκάσουκ μέσω Telegram αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε. Ο κ. Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά της Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Μέχρι χθες η Ντνίπρο δεν είχε υποστεί συστηματικούς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ουκρανικές πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στρατιωτική μονάδα κοντά στην πόλη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:26 Η Σλοβακία απελαύνει 35 άλλους διπλωμάτες της Ρωσίας

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έλαβε την απόφαση να απελάσει 35 διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Μπρατισλάβα, εξαιτίας υποψιών πως επιδίδονταν σε κατασκοπεία.

Ο ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στο σλοβακικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε νότα η οποία ανακοίνωνε πως «η Δημοκρατία της Σλοβακίας αποφάσισε να μειωθεί το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα κατά 35 πρόσωπα», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της σλοβακικής διπλωματίας Γιουράι Τομάγκα.

Πριν από δύο χρόνια, σλοβακικά ΜΜΕ υπολόγιζαν ότι οι ρώσοι διπλωμάτες που ήταν τοποθετημένοι στην Μπρατισλάβα ήταν κάπου 45.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ μίλησε για μέτρο εθνικής ασφαλείας. «Οι 35 διπλωμάτες που επαναπατρίζουμε δεν ήταν απλά πλεονάζοντες με δεδομένες τις τρέχουσες διμερείς σχέσεις μας, αλλά αντιπροσώπευαν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Χέγκερ στο σλοβακικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASR.

07:20 Τουλάχιστον 15 νεκροί στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια) προχθές Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Βιτάλι Κιμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου. Ο κ. Κιμ ανέφερε πως το γραφείο του βρισκόταν στο τμήμα που καταστράφηκε, διευκρινίζοντας πως δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν επλήγη.

Αρχικά, τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να ανασύρουν τρία πτώματα. Χθες όμως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 15 νεκρούς και τους 34 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κιμ.

07:15 Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος χθες Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

07:10 Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν πιστεύουμε κανέναν

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

07:00 Κατάπαυση πυρός για απομάκρυνση αμάχων και ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός για την απομάκρυνση αμάχων. «Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις            

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ