Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα έγιναν την 46η ημέρα

«Είμαστε έτοιμοι για σκληρή μάχη στο Ντονμπάς», δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα μετά από βομβαρδισμούς σε πόλη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένη πόλη © EPA / SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις - Νέος ομαδικός τάφος - Τι ζητά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Δύσκολη μάχη αναμένεται στο Ντονμπάς.

H 46η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία σήμερα, Κυριακή 10 Απριλίου, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσι, απαιτεί να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας. Το απόγευμα της Κυριακής βομβαρδίστηκε ξανά το αεροδρόμιο του Ντνίπρο. 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις

22:30 Κλοπή θανατηφόρων ραδιενεργών ουσιών από το Τσερνόμπιλ καταγγέλλει η Ουκρανία

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν τον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ ότι έκλεψαν θανατηφόρες ραδιενεργές ουσίες από ερευνητικά εργαστήρια.

Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, η Κρατική Υπηρεσία για τη Διαχείριση της Ζώνης Αποκλεισμού ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στον χώρο αποθήκευσης της ερευνητικής βάσης Ecocentre και πήραν 133 τοξικά υλικά.

21:30 Ρωσία: Πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε 86 στρατιωτικές μονάδες στην Ουκρανία το βράδυ του Σαββάτου.

20:57 Γερμανία: Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας, αλλά και ισχυρές αντισυγκεντρώσεις σε γερμανικές πόλεις

Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας και κατά του «ρωσισμού», των διακρίσεων σε βάρος των Ρώσων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ανόβερο, στη Φρανκφούρτη και σε άλλες πόλεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι διαδηλωτές ήρθαν μάλιστα αντιμέτωποι με υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Στο Ανόβερο η διαδήλωση έγινε με αυτοκινητοπομπή περίπου 350 οχημάτων, υπό το σύνθημα «ενάντια στη ρητορική μίσους, του εκφοβισμού και των διακρίσεων σε βάρος του ρωσικού λαού» και με πλακάτ που αναφέρονταν σε "προσβολές και εκφοβισμό που υφίστανται τα παιδιά των Ρώσων στη Γερμανία". Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλοί από τους διαδηλωτές δήλωναν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι «στα νοσοκομεία που χτυπήθηκαν κρύβονταν ουκρανοί στρατιώτες», ότι «η Ουκρανία δεν είναι ξεχωριστό έθνος και η χώρα ανήκει στη Ρωσία» κ.ο.κ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήλεγξαν τα αυτοκίνητα για ενδεχόμενα παράνομα σύμβολα, όπως το «Ζ», ή συνθήματα, ενώ προσπάθησαν να εκτρέψουν την αυτοκινητοπομπή σε εναλλακτικές διαδρομές, όταν δεκάδες άτομα άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον τους και να τους

20:30 Η Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης τη Δευτέρα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ναρέντρα Μόντι 

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης τη Δευτέρα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να δουν αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει "τις συνέπειες του άγριου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και πώς θα μετριαστεί ο αποσταθεροποιητικός του αντίκτυπος στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και στην αγορά των πρώτων υλών", δήλωσε η εκπρόσωπός του, η Τζεν Ψάκι.

Οι δύο ηγέτες δεν είχαν καταλήξει σε κοινή καταδίκη της ρωσικής εισβολής κατά την τελευταία τους συνομιλία στις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο μιας συνάντησης της λεγόμενης συμμαχίας "Quad", στην οποία μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που καταδικάζουν τη Μόσχα στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας παράλληλα ότι είναι "βαθιά ταραγμένη" από τις "δολοφονίες" αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

19:30 Ο Αυστριακός καγκελάριος θα συναντήσει τον Πούτιν στη Ρωσία τη Δευτέρα 

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης.

Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη ακολουθεί το ταξίδι του Νεχάμερ στην Ουκρανία το Σάββατο, κατά το οποίο ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

18:40 Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Κιέβου

Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε 1.222 ανθρώπους που σκοτώθηκαν μόνο στην περιοχή του Κιέβου», δήλωσε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας στα αγγλικά στη συνέντευξη αυτή όπου έκανε επίσης λόγο για 5.600 έρευνες που έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

17:59 Ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί τον λαό «να συσπειρωθεί γύρω από την εξουσία»

Ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τις αρχές καθώς η Μόσχα συνεχίζει τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία. Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει κάνει και στο παρελθόν δηλώσεις υποστήριξης των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία και πιστεύει πως ο πόλεμος είναι ένα τείχος απέναντι στη δυτική φιλελεύθερη κουλτούρα την οποία θεωρεί παρακμιακή.

«Ας μας βοηθήσει ο Κύριος να ενωθούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, και γύρω από τις αρχές», είπε ο 75χρονος Κύριλλος στη διάρκεια μιας λειτουργίας στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Μακάρι οι αρχές να είναι γεμάτες με ευθύνη για τον λαό τους, ταπεινότητα και την ετοιμότητα να τον υπηρετήσουν ακόμη κι αν τους κοστίσει τη ζωή», πρόσθεσε ο πατριάρχης, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κύριλλος είπε πως αν ο πληθυσμός συσπειρωθεί γύρω από τις αρχές «θα υπάρξει αυθεντική αλληλεγγύη και η ικανότητα να απωθηθούν οι εχθροί, εξωτερικοί και εσωτερικοί...»

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της γειτονικής της χώρας και την εκρίζωση αυτών που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

17:17 ΟΗΕ: Ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει πως, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, 4.503.954 άνθρωποι διέφυγαν από τη χώρα.

Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακολουθεί η Ρουμανία, με περισσότερους από 686.000 και μετά η Ουγγαρία με τουλάχιστον 419.000.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν από τότε μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτές οι διελεύσεις συνόρων δεν καταγράφονται. Δεν καταμετρώνται επίσης όσοι επέστρεψαν στην Ουκρανία.

16:57 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου από την Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο προέδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα», η Ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Αναφέρθηκε κυρίως στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ (ανατολικά) κατά την οποία 52 άμαχοι μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα που αποδίδεται σε ρωσικό πύραυλο.

16:10 Το αεροδρόμιο του Ντνίπρο βομβαρδίστηκε και πάλι από τις ρωσικές δυνάμεις

Το αεροδρόμιο του Ντνίπρο, μιας μεγάλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίστηκε και πάλι σήμερα από τους Ρώσους και «καταστράφηκε ολοσχερώς» ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης.

«Νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου του Ντνίπρο. Δεν μένει τίποτα πλέον. Το ίδιο το αεροδρόμιο και οι υποδομές σε κοντινή απόσταση καταστράφηκαν. Και οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν», έγραψε στο Telegram ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, ο τοπικός περιφερειάρχης. «Ο προσδιορισμός του αριθμού των θυμάτων είναι σε εξέλιξη».

15:10 Δύο πτώματα ανακαλύφθηκαν σε αποχευτικό αγωγό κοντά στο Κίεβο

Δύο πτώματα ανακαλύφθηκαν σήμερα σε αποχετευτικό αγωγό πρατηρίου καυσίμων σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Κίεβο, κοντά στο χωριό Μπουζόβα το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ρώσους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είδε αστυνομικούς και στρατιωτικούς στο σημείο να χρησιμοποιούν ένα βυτιοφόρο για να αντλήσουν νερό από το εσωτερικό.

Τα θύματα έμοιαζαν να ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, όμως σύμφωνα με τους κατοίκους θα μπορούσαν να ήταν μέλη της άμυνας της περιοχής.

14:30 Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Φον ντερ Λάιεν για την αποστολή της στο Κίεβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν για την πρόσφατη αποστολή της στο Κίεβο και τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι ενωμένα, με αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

14:19 Ο Ζελένσκι συζήτησε το ενδεχόμενο επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία με τον Γερμανό καγκελάριο, Σολτς

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα πως είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και για επιπλέον αμυντική και οικονομική υποστήριξη προς τη χώρα του.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως ο πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με Ουκρανούς αξιωματούχους κατά την οποία αναπτύχθηκαν οι προτάσεις του Κιέβου σχετικά με ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

13:55 «Σήμερα το πρωί έχουμε 1.222 νεκρούς μόνο στην περιοχή του Κιέβου»

Η Iryna Veneditktova, γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα στο Sky News ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου σε ολόκληρη την Ουκρανία

Η Veneditktova είπε στο Sky News: «Σήμερα το πρωί έχουμε 1.222 νεκρούς μόνο στην περιοχή του Κιέβου. Φυσικά, αυτά που είδαμε στο έδαφος σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας είναι εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κάνουμε τα πάντα για να το διορθώσουμε»

13:00 Ο πάπας Φραγκίσκος ξανά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου - Η αναφορά στην Ουκρανία

Έπειτα από δυο χρόνια κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε και πάλι τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μετά τη σημερινή λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων των Καθολικών. Στο πλευρό του ποντίφικα κατά την τέλεση της λειτουργίας βρίσκονταν 35 καρδινάλιοι, 30 καθολικοί επίσκοποι και 280 απλοί ιερείς.

Ο Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί με έμφαση, για μια ακόμη φορά, στις τραγικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Όταν κάποιος προσφεύγει στη βία, δεν γνωρίζει τίποτα, πλέον, για τον Θεό --ο οποίος είναι Πατέρας-- και ούτε και τους συνανθρώπους μας, που είναι αδέλφια. Ξεχνά για ποιο λόγο βρίσκεται στον κόσμο, και διαπράττει ασύλληπτες αγριότητες. Το διαπιστώνουμε σήμερα, στην παραφροσύνη του πολέμου, στον οποίο ο Χριστός σταυρώνεται για μια ακόμη φορά», τόνισε ο ποντίφικας.

«Ο Χριστός καθηλώνεται για μια ακόμη φορά στον σταυρό, όταν οι μητέρες θρηνούν τον άδικο χαμό των συζύγων και των παιδιών τους. Σταυρώνεται όταν οι πρόσφυγες προσπαθούν να τρέξουν για να σωθούν από τις βόμβες, με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Σταυρώνεται όταν οι ηλικιωμένοι εγκαταλείπονται μόνοι και πεθαίνουν, οι νέοι χάνουν το μέλλον τους, οι στρατιώτες στέλνονται να σκοτώσουν τα αδέλφια τους», είπε ο Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στις χιλιάδες πιστών που γέμισαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

12:00 Δύο νεκροί από βομβαρδισμό κοντά στο Χάρκοβο 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δύο άτομα σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην πόλη Ντερχάγκι, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

11:35 Η Μόσχα επιβεβαιώνει ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Κίεβο

Η Ρωσίδα επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκάλκοβα επιβεβαίωσε ότι Μόσχα και Κίεβο αντήλλαξαν αιχμαλώτους χθες Σάββατο. 

Όπως είπε, μεταξύ αυτών που επέστρεψαν στη Ρωσία είναι τέσσερις εργαζόμενοι στην Κρατική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (στελέχη της είχαν σταλεί στο Τσερνόμπιλ), καθώς και στρατιώτες. 

11:00 Συμφωνήθηκε να ανοίξουν 9 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

Το Κίεβο συμφώνησε για τη χρήση εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να βοηθήσει τον κόσμο να διαφύγει από τις σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης με ιδιωτικά οχήματα αμάχων από την Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

"Όλες οι διαδρομές για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιφέρεια της Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν όσο υπάρχει κατάπαυση του πυρός από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής", αναφέρει η Βερεστσούκ στο Telegram.

Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, οι εκκλήσεις Ουκρανών αξιωματούχων προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή έλαβαν ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα την Παρασκευή μετά την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ο οποίος ήταν γεμάτος γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που προσπαθούσαν να φύγουν.

09:58 Ένας τραυματίας από βομβαρδισμούς στη Λουχάνσκ και την Ντνίπρο

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από τις οβίδες που εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουχάνσκ και την πόλη Ντνίπρο στην Ουκρανία, πλήττοντας διάφορα κτίρια και προκαλώντας μια πυρκαγιά, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ στην πολιορκούμενη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης της.

"Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες", σημείωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι σε μήνυμά του στο Telegram.

Στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντροανατολική Ουκρανία, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν επλήγη ένα κτίριο. Ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας πύραυλος έπληξε κτίριο στην περιοχή Πάβλογκραντ της Ντνίπρο, διευκρίνισε ο Ρεζνιτσένκο.

Το Reuters δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

09:00 Σχολείο και πολυκατοικία επλήγησαν από βομβαρδισμό στο Σιεβιεροντονέτσκ

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της.

«Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες», αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ ανακοίνωσε επίσης με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

08:30 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλαμβάνει την απαίτησή του να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.

08:20 Πάνω από 700.000 πρόσφυγες στη Ρωσία

Πάνω από 700.000 άνθρωποι από τις περιοχές των αυτονομιστών, το Ντανιέτσκ και το Λουγκάνσκ, καθώς και από άλλες περιοχές της Ουκρανίας, έχουν προσφύγει στη Ρωσία από την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Μόνο χθες Σάββατο σχεδόν 27.000 εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες για τη Ρωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

08:10 21 νοσοκομεία «καταστράφηκαν ολοσχερώς» από τον ρωσικό στρατό

Συνολικά 21 ουκρανικά νοσοκομεία «καταστράφηκαν ολοσχερώς» αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας, ενώ άλλες 300 δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κλινικών, υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Στην περίπτωση των νοσοκομείων που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί να οικοδομηθούν από την αρχή, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι ασθενείς τους χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα. Ο κ. Λιάσκο πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να επαναφέρουν σε λειτουργία δομές υγείας σε τομείς που κατείχαν ως πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, όπως τα προάστια της πρωτεύουσας Μπούτσα και Ιρπίν.

08:00 Ο πρόεδρος του Μεξικού χαρακτηρίζει απαράδεκτη την εισβολή της Ρωσίας

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε χθες Σάββατο ότι το Μεξικό «δεν αποδέχεται» τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιοποίησε για να συμπέσει με διεθνή εκδήλωση υποστήριξης στα θύματα του πολέμου.

«Δεν αποδεχόμαστε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επειδή υποφέραμε κι εμείς από εισβολές», τόνισε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, αναφερόμενος στις εισβολές στρατευμάτων της Ισπανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

«Τασσόμαστε υπέρ ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις     

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ