Κοσμος

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία (βίντεο)

Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς - Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος στη Μαριούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται για 58η ημέρα
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται για 58η ημέρα © EPA/STANISLAV KOZLIUK

Στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται για 58η ημέρα. Συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονμπάς. Εφιαλτικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς αμάχους στη Μαριούπολη.

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται για ένα ακόμη 24ωρο, με συγκρούσεις ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και στον ουκρανικό στρατό να σημειώνονται για 58η ημέρα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στην Ανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει βάλει στόχο να ελέγξει το Ντονμπάς αλλά και να δημιουργήσει έναν παραθαλάσσιο διάδρομο στα νότια ο οποίος θα ξεκινά από τα ρωσικά σύνορα και θα καταλήγει στην Κριμαία.

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Ειδικότερα:

  • Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.
  • Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι ακόμη και για 9.000 νεκρούς αμάχους σε ομαδικό τάφο στη Μαριούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Οι κυριότερες εξελίξεις της 58ης ημέρας

21.50 Η Μολβαδία φοβάται επίθεση από τη Ρωσία

Η Μολδαβία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις ενός Ρώσου στρατηγού, που είπε πως η Μόσχα θα ήθελε να πάρει τον έλεγχο του νότου της Ουκρανίας, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας. Η Μολδαβία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της στον Ρώσο πρεσβευτή σχετικά με τις δηλώσεις αυτές του Ρώσου στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Και προσθέτει: «Η Μολδαβία θεωρεί αυτές τις δηλώσεις αβάσιμες και αντιφατικές με τη στήριξη της Ρωσίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», καταλήγοντας: «Η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα».

21.25 Λαβρόφ: «Σε τέλμα» οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον πόλεμο στην Ουκρανία «βρίσκονται σε τέλμα», ανακοίνωσε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο. «Βρίσκονται σε τέλμα, καθώς μια πρόταση που καταθέσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από πέντε ημέρες, παραμένει αναπάντητη». Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη βούληση του Κιέβου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. «Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις (…), μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις» σχολίασε.

20.50 Την Τρίτη η συνάντηση Πούτιν με Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. «Την Τρίτη 26 Απριλίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα φθάσει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

20.20 Ο Ντράγκι ετοιμάζεται να πάει στο Κίεβο για συνάντηση με τον Ζελένσκι

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προτίθεται να μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν έχει ακόμη οριστεί σχετική ημερομηνία, λόγω και του ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ακόμη θετικός στον κορωνοϊό. Από μέρους της ιταλικής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, αλλά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιθεί σύντομα.

19.40 Στο Ιρπίν οι Ουκρανοί σήκωσαν «τείχος» με κατεστραμμένα οχήματα

Η συνέχεια ΕΔΩ

19.10 Ευρωπαίος αξιωματούχος: Κρίσιμες οι δύο επόμενες εβδομάδες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία πιθανόν να αυξήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις της στην Ανατολική Ουκρανία και κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, με τις επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται πιθανόν καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου. «Δεν πρόκειται για ένα παραμύθι με επικείμενο αίσιο τέλος. Νομίζω ότι πιθανόν να δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην σφοδρότητα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων στα ανατολικά» ανέφερε.

18.35 Μπορέλ: Η Ρωσία έκανε θηριωδίες στην Ουκρανία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε να ανοίξουν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη και άλλες περιοχές της πόλης. «Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της "απελευθέρωσης" της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» δήλωσε.

18.10 Ρώσος στρατηγός αποκαλύπτει ότι η Μόσχα στοχεύει πλέον και την Οδησσό

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νότιο τμήμα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της ρωσικής εισβολής. Στα εδάφη αυτά περιλαμβάνεται και η Οδησσός. Η συνέχεια ΕΔΩ.

17.55 Ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποκλείει ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα «ρεαλιστική» την πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022 λόγω της αποφασιστικότητας της Ρωσίας «να συνεχίσει τη φρικτή επίθεσή της». Και εξήγησε: «Ο Πούτιν έχει τεράστιο στρατό, (...) έκανε ένα καταστροφικό λάθος και η μοναδική επιλογή που έχει τώρα είναι να συνεχίσει να προσπαθεί να χρησιμοποιεί τη φρικτή μέθοδό του, που βασίζεται στο πυροβολικό, για να προσπαθήσει να συνθλίψει τους Ουκρανούς».

17.40 Η Ολλανδία σχεδιάζει να σταματήσει να εισάγει ρωσικό αέριο μέχρι τα τέλη του 2022

Η Ολλανδία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να δαπανήσει 623 εκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακά σχέδια για αποθήκευση φυσικού αερίου σε μεγάλες εγκαταστάσεις φύλαξης. Περίπου το 44% της ενέργειας στην Ολλανδία βασίζεται στο φυσικό αέριο -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Ωστόσο, μόλις το 15% προέρχεται από τη Ρωσία.

16.30 Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Σαρλ Μισέλ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αποφέρουν σαφή αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν είπε στον Μισέλ ότι το Κίεβο δείχνει πως δεν είναι έτοιμο να αναζητήσει κοινώς αποδεκτές λύσεις και κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι είναι «απρόβλεπτη» στις διαπραγματεύσεις.

16.00 Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να εκκενωθεί το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα έτοιμη να τηρήσει «οποιαδήποτε στιγμή» μια εκεχειρία «σε ολόκληρο ή σε τμήμα» του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτρέψει στους Ουκρανούς στρατιώτες να φύγουν μαζί με αμάχους. Η συγκεκριμένη βιομηχανική ζώνη χάλυβα αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών στη Μαριούπολη. «Το σημείο εκκίνησης για αυτήν την ανθρωπιστική παύση θα είναι να υψώσουν λευκές σημαίες οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί σε όλο ή σε τμήμα του Αζοφστάλ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Η συνέχεια ΕΔΩ.

14.15 Ανοίγει και πάλι η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο

Η Βρετανία θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Όπως είπε ο Μπόρις Τζόνσον, η διπλωματική αποστολή θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες της στο Κίεβο τον ερχόμενο μήνα. Η Βρετανία μετέφερε την πρεσβεία της στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία τον Φεβρουάριο λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

13.00 Η Λιθουανία ζητά περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων του στη Λιθουανία και σε άλλες περιοχές στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βίλνιους σήμερα. Το τάγμα Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αλλάξει ώστε να έχει «τουλάχιστον» το μέγεθος μιας ταξιαρχίας, ενώ θα πρέπει να βελτιωθεί η αντιαεροπορική άμυνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

12.30 Η Ρωσία θέλει να κατακτήσει το Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

12.10 Δεκάδες βομβαρδισμοί από τη Ρωσία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ αυτών ήταν θέσεις του ουκρανικού στρατού, αποθήκες καυσίμων και στρατιωτικός εξοπλισμός.

11.40 Συντριβή αεροσκάφους στην Ουκρανία - Ένας νεκρός

Ουκρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο, τύπου Antonov-25, συνετρίβη στη Ζαπορίζια σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Η συνέχεια ΕΔΩ...

10.45 Δραματική έκκληση από τον δήμαρχο της Μαριούπολης για τους αμάχους

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης στη νότια Ουκρανία, η οποία ελέγχεται πλέον από τη Ρωσία. «Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα -την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη» δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

10.30 Στο έλεος οι άμαχοι στη Μαριούπολη - Δεν ανοίγουν σήμερα ανθρωπιστικοί δρόμοι

Η Ουκρανία δεν προσπαθεί σήμερα να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στις συγκρούσεις λόγω των κινδύνων που υπάρχουν, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Λόγω του κινδύνου στις διαδρομές σήμερα, 22 Απριλίου, δεν θα λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι» έγραψε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook. Και πρόσθεσε: «Σε όλους αυτούς που περιμένουν να απομακρυνθούν: Κάντε υπομονή, παρακαλώ κάντε κουράγιο».

09.50 Οι ΗΠΑ στέλνουν 120 μικρά drone στην Ουκρανία - Τα UAV νέου τύπου

Οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι, μιλώντας για τα drone - φαντάσματα. Τουλάχιστον 120 τέτοια UAV θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο, στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η ανάπτυξη του νέου συστήματος είχε αρχίσει προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Κίρμπι. Όπως είπε, απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς στρατιώτες, που έχουν εξοικειωθεί με παρόμοια συστήματα, όπως τα Switchblades.

09.35 Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει δημοψήφισμα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας. Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (...). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία» ξεκαθάρισε. Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης μεγάλο τμήμα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται και το πυρηνικό εργοστάσιο.

09.25 Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο

Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Η σύγκρουση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση για πολλούς από τους περίπου 84 εκατ. εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, καθώς η τροφή έγινε ακόμα λιγότερη και πολύ πιο ακριβή παγκοσμίως» εξήγησε ο Ρόλαντ Μπανκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στη Γερμανία. Όπως είπε, εκατομμύρια άνθρωποι ήδη είχαν χάσει το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της και μετά βίας βγάζουν τα απαραίτητα για να ζήσουν. «Πλέον οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παντού, κάποιες φορές δραματικά» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Ολλανδία: Η χώρα στοχεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου ως το τέλος του χρόνου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ