Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται για να επιτεθεί

Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων βλέπει η Δύση
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων βλέπει η Δύση © EPA/ROMAN PILIPEY

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα ανασυντάσσονται. Τι εκτιμούν το ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο.

Η Ρωσία προχωρά σε ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεών της εντός της Ουκρανίας, με στόχο να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις, εκτιμούν το ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν αποσύρονται αλλά ανασυγκροτούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Μόσχας για τη μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο, ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη πειστεί, ότι η Ρωσία διαπραγματεύεται καλόπιστα στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς δεν έχει αλλάξει ο στρατιωτικός στόχος της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας © EPA/ROMAN PILIPEY

«Η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα», ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της».

Συνεχίζοντας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία: «Προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο, αλλά εργαστήκαμε σκληρά για το καλύτερο. Κάναμε κάθε προσπάθεια να εμπλέξουμε τη Ρωσία σε διάλογο, αλλά η Μόσχα μας απέρριψε με συνέπεια και τελικά αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις.

»Το περασμένο φθινόπωρο, αναλάβαμε επίσης δράση για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας, να αναπτύξουμε περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», ανέφερε.

Εξήγησε, επίσης, ότι η μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον μεγαλύτερες, καλύτερα εξοπλισμένες, καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα καθοδηγημένες από ποτέ.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις είχε προχωρήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, και το Πεντάγωνο με τον εκπρόσωπό του, Τζον Κίρμπι, να υποστηρίζει πως η Ρωσία ξεκίνησε την αναδιάταξη κάτω του 20% των δυνάμεών της που ήταν συγκεντρωμένα γύρω από το Κίεβο.

«Η Μόσχα αναμένεται να επανεξοπλίσει και να επανατοποθετήσει τους στρατιώτες αυτούς και όχι να τους γυρίσει πίσω στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ έχει αναπτύξει γύρω στους 1.000 άνδρες στην περιοχή του Ντονμπάς, για την οποία η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι συνιστά προτεραιότητά της.

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνονται τα σημεία που οι Ουκρανοί απωθούν τους Ρώσους:

xartis.jpg

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων: Τι εκτιμά η Βρετανία

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας υποστηρίζει στην τελευταία του έκθεση, πως οι ρωσικές μονάδες που υπέστησαν μεγάλες απώλειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, για να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν.

«Μια τέτοια δραστηριότητα καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία για την αναδιοργάνωση των μονάδων της σε περιοχές εντός της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, η Βρετανία εκτιμά πως η Μόσχα θα αντισταθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο έδαφος, με επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων.

«Η δήλωση της Μόσχας, πως εστιάζει σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ πιθανώς είναι μια σιωπηρή παραδοχή πως αγωνίζεται να διατηρήσει σημαντικούς άξονες προέλασης», αναφέρει το υπουργείο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ