Κοσμος

Μπάιντεν: Ενδείξεις ότι ο Πούτιν απέλυσε συμβούλους του

«Φαίνεται να είναι απομονωμένος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Πούτιν ενδέχεται να απέλυσε ή να έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να απέλυσε ή να έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του.

«Φαίνεται να είναι απομονωμένος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι απέλυσε ή έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του» είπε ο Μπάιντεν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι είναι σκεπτικός με τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μερική απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων για να επικεντρωθεί η επίθεση στην Ουκρανία στην περιοχή Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Νωρίτερα, ΝΑΤΟ και Πεντάγωνο εκτίμησαν πως η Ρωσία προχωρά σε ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεών της εντός της Ουκρανίας, με στόχο να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.

Μπάιντεν: 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα για έξι μήνες

Ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εντολή για την άντληση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική ιστορία με στόχο να ανακοπεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Με αφετηρία τον Μάιο, οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου για έξι μήνες από το Strategic Petroleum Reserve (SPR), είπε.

«Αυτή είναι μια στιγμή συνεπειών και κινδύνου για τον κόσμο και πόνου για τις αμερικανικές οικογένειες», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, υποσχόμενος να «ανακουφίσει τα νοικοκυριά» που αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές καυσίμων, ανακοινώνοντας μια άνευ προηγουμένου χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας.

«Είναι επίσης μια στιγμή πατριωτισμού», σημείωσε ο Αμερικανός ηγέτης, καθώς ζήτησε από στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και τις αμερικανικές οικογένειες, αντί των επενδυτών που έχουν ανταμείψει με δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να υποχρεώσει τις εταιρείες να πληρώσουν ένα τέλος εάν έχουν χιλιάδες αχρησιμοποίητες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και πηγάδια σε δημόσια γη.

Η αποδέσμευση 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τον Μπάιντεν ισοδυναμεί με περίπου δύο ημέρες παγκόσμιας ζήτησης και σηματοδοτεί την τρίτη φορά που η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύεται το SPR τους τελευταίους έξι μήνες.

Θα καλύπτει περισσότερο από τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρωσία, τις οποίες ο Μπάιντεν απαγόρευσε αυτόν τον μήνα. Η Ρωσία παράγει συνήθως περίπου το 10% του παγκόσμιου αργού, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 8% των εισαγωγών υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ