Κοσμος

Μπάιντεν: Ιερή δέσμευση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα

«Ο Πούτιν δεν κατάφερε να διαιρέσει τη Συμμαχία»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν © EPA/Marcin Obara

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θεωρεί ιερή δέσμευση το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί αμοιβαίας ασφάλειας των κρατών - μελών.

Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, ότι θεωρεί πως το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους, είναι μια «ιερή» δέσμευση.

«Θεωρούμε το Άρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι’ αυτό», είπε ο Μπάιντεν διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει καταφέρει να το πράξει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία».

Συνάντηση Μπάιντεν με δύο Ουκρανούς υπουργούς

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση στη Βαρσοβία με τους Ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στη διάρκεια της συνάντησής τους με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεσνίκοφ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν.

Η συνάντηση διεξήχθη σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.

Ο Μπάιντεν είχε συνάντηση τον Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή. Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσει τον Κουλέμπα στην Πολωνία, στο ουκρανικό σύνορο, στις 5 Μαρτίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ