Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Λβιβ

Πλήγμα σε αποθήκη καυσίμων - Πέντε τραυματίες

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην πόλη Λβιβ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην πόλη Λβιβ © EPA/Wojtek Jargilo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τριπλή πυραυλική επίθεση στην πόλη Λβίβ. Ρωσικές δυνάμεις χτυπούν πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο.

Στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι, βρέθηκε η πόλη Λβίβ, όπως ανέφεραν τοπικές αρχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πλήγμα δέχτηκε αποθήκη καυσίμων.

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της. Σύμφωνα με το ουκρανικό κοινοβούλιο, ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στο Χάρκοβο.

Μέσα στις 31 ημέρες του πολέμου, στην Πολτάβα κατασχέθηκαν ρωσικά τανκς. Σύμφωνα με το NEXTA, αυτός είναι ο απολογισμός. 

Στον χάρτη του BBC που ακολουθεί καταγράφεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

rosia_bbc.jpg

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η 31η ημέρα της ρωσικής εισβολής

23.00 Η πόλη όπου ζει το προσωπικό του Τσερνόμπιλ κατελήφθη από τους Ρώσους

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο.

«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε το πρωί από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.

22.30 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει αντίρρηση για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, είπε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε μια γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ΗΠΑ μιας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά αεροσκαφών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας», συμπλήρωσε.

22.00 Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ένα tweet που ανήρτησε το βράδυ του Σαββάτου.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», σημειώνει στην ανάρτηση, επικαλούμενο την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

21.30 Η Ουκρανία ανέκτησε από τους Ρώσους τον έλεγχο μιας πόλης στο βορειοανατολικό τμήμα

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στο βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

21.15 Οι διευκρινίσεις του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο ίδιος.

20.30 Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στις δηλώσεις Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε: «Αυτό δεν πρέπει να το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν. Θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

20.00 Μπάιντεν για Πούτιν: Μην σκεφτεί να μπει σε έδαφος του ΝΑΤΟ

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου (26/03) στη Βαρσοβία. «Μην σκεφτείτε καν να μπείτε ούτε μια ίντσα σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όμως κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα.

19.30 Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Λονδίνου

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο για να στηρίξουν τους Ουκρανούς, έναν μήνα μετά την εισβολή στη χώρα τους από τη Ρωσία, με τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας να ασκεί κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες.

19.01 Ουκρανία: Η στιγμή που συνεργείο του Sky News δέχεται ρωσικά πυρά

Επίθεση από ρωσικά στρατεύματα δέχθηκαν μέλη του βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου Sky News στην πόλη Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

19.00 Τουλάχιστον πέντε τραυματίες έπειτα από αεροπορικές επιδρομές στο Λβιβ

Δύο πύραυλοι έπληξαν τα περίχωρα της πόλης Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, όπως έγινε γνωστό από τον περιφερειακό κυβερνήτη Μαξίμ Κοζίτσκι. Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο λόγω της πρώτης επίθεσης, όπως όλα δείχνουν, εντός των ορίων της πόλης.

18.30 Η απάντηση του Κρεμλίνου στα περί «χασάπη»

«Περιορίζονται οι πιθανότητες βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ», απαντά το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, σχετικά με τον χαρακτηρισμό «χασάπης», που χρησιμοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

18.00 Δήμαρχός Τσερνιχίβ: 44 βαριά τραυματισμένοι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη

Ο δήμαρχος της πόλης Τσερνιχίβ στη βόρεια Ουκρανία είπε ότι 44 βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

17.30 Ο Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον Πούτιν «χασάπη»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

17.15 Δεν θα παραταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

O δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα υπάρξει παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Κίεβο, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Το πρωί ο δήμαρχος είπε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραταθεί και θα ισχύει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου.

Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε ότι τελικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει ως είχε, δηλαδή από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Κυριακής.

17.00 Αναφορές για τρεις εκρήξεις στο Λβιβ

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο μάρτυρα, ότι καπνός υψώνεται μετά από τρεις εκρήξεις που ακούστηκαν στην ανατολική πόλη Λβιβ, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ εκεί έχουν μεταφερθεί πολλές πρεσβείες.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

16:16 Μπάιντεν: Θεωρεί ότι το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ είναι μια «ιερή δέσμευση»

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα στον πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, ότι θεωρεί πως το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους, είναι μια «ιερή δέσμευση».

«Θεωρούμε το Αρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι΄αυτό», είπε ο Μπάιντεν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα» εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει καταφέρει να το πράξει.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία».

15:55 Κουλέμπα: Λάβαμε περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ

«Η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της συνεργασίας τους στον τομέα της άμυνας», δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πως θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

15:35 Μεντβέντεφ: «Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και ότι μπορεί να βάλει εναντίον εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

15:00 Υπ. Γεωργίας της Ουκρανίας: Χειροτερεύει η ικανότητα να εξάγουσε σιτηρά

Ο νέος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, δήλωσε το Σάββατο ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ότι θα βελτιωθεί μόνο εάν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση, ο Solskyi είπε ότι η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, που εξάγει κανονικά 4-5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα, έχει πέσει σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.

14:44 Η Μόσχα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους S-400 στο Καλίνινγκραντ

Η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 στον θύλακα στα δυτικά της, το Καλίνινγκραντ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Στόλο της Βαλτικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη διάρκεια των ασκήσεων αναπτύχθηκαν ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27.

Σήμερα η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις και στις νήσους Κουρίλλες που διεκδικεί η Ιαπωνία.

14:30 Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με δύο ουκρανούς υπουργούς στη Βαρσοβία

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε σήμερα συνάντηση στη Βαρσοβία με τους ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας στη διάρκεια της συνάντησής τους με τους αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρούσα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα δίπλα στον οποίο κάθισε σε ένα μακρύ τραπέζι όπου κάθονταν επίσης ο ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολέξι Ρεσνίκοφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Η συνάντηση διεξήχθη σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.

Ο Μπάιντεν είχε συναντήση τον Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσει τον Κουλέμπα στην Πολωνία, στο ουκρανικό σύνορο, στις 5 Μαρτίου.

14:15 Όσκαρ 2022: Ο Ζελένσκι σε συζητήσεις για εμφάνιση στην τελετή

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για μια σύντομη εμφάνιση μέσω βίντεο κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theater στο Λος Άντζελες την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

14:00 Δυτικοί αξιωματούχοι: Οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί που έχει χάσει το Κρεμλίνο

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει χάσει οκτώ υψηλόβαθμους στρατιωτικούς από την έναρξη της εισβολής. επτά από τους οποίους έχουν σκοτωθεί. Αυτοί είναι:

  • Υποστράτηγος Andrey Mordvich: σκοτώθηκε στη δράση
  • Υποστράτηγος Oleg Mityaev : σκοτώθηκε στη δράση
  • Υποστράτηγος Yakov Rezanstev: σκοτώθηκε στη δράση
  • Υποστράτηγος Vitaliy Gerasimov: σκοτώθηκε στη δράση
  • Υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι: σκοτώθηκε στη δράση
  • Υποστράτηγος Andrey Kolesnikov: σκοτώθηκε στη δράση
  • Στρατηγός Magomed Tushaev: σκοτώθηκε στη δράση
  • Στρατηγός Vlaislav Yershov: απολύθηκε

13:40 Πάνω από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από τη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως δήλωσε σήμερα στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποΐτσένκο είπε πως η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να διεξάγονται στο κέντρο της.

13:20 Ο ιάπωνας πρωθυπουργός βλέπει όλο και μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε σήμερα ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.

13:00 Οι ουκρανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας είχαν κοινή συνάντηση με τους αμερικανούς ομολόγους τους

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεσνίκοφ δήλωσε σήμερα ότι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχαν κοινή συνάντηση με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ για πρώτη φορά.

«Συζητήσαμε κοινά θέματα & για τη συνεργασία στην κατεύθυνση της πολιτικής και της άμυνας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ», έγραψε ο Ρεσνίκοφ στο Twitter, όπου ανήρτησε και μια φωτογραφία από τη συνάντηση στη Βαρσοβία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν.

12:32 Ο δήμαρχος της Μαριούπολης συζήτησε επιλογές για απομάκρυνση των αμάχων με τον Γάλλο πρεσβευτή

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε σήμερα πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποΐτσένκο είπε πως η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να διεξάγονται στο κέντρο της.

12:29 Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εμφανίζεται ξανά μετά από δύο εβδομάδες 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια έπειτα από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν σήμερα, έπειτα από μια απουσία που είχε τροφοδοτήσει εικασίες που το Κρεμλίνο έσπευσε να απορρίψει.

Το υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο που δείχνει τον Σοϊγκού να προεδρεύει μιας σύσκεψης για τον προϋπολογισμό των εξοπλισμών της Ρωσίας.

Τα πλάνα δεν φέρουν ημερομηνία, όμως σε αυτό ο υπουργός αναφέρεται σε μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών η οποία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, 25 Μαρτίου.

12:05 Εκτεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κινδύνου νέων βομβαρδισμών

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 σήμερα το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της Δευτέρας.

11:49 Χάρκοβο: Έντονη η ρωσική επίθεση

Το Χάρκοβο αντιμετωπίζει ίσως την πιο έντονη ρωσική εκστρατεία βομβαρδισμού εκτός από τη Μαριούπολη. Οι άμαχοι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας λένε ότι τιμωρούνται επειδή τα στρατεύματα κράτησαν τις ρωσικές δυνάμεις. 

11:20 Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μια πόλη όπου ζουν εργάτες του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Σε δήλωσή του μέσω διαδικτύου ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στο Σλάβουτιτς και απήγαγαν τον δήμαρχο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτές τις πληροφορίες. Χθες, Παρασκευή, η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της είχαν απωθήσει μια πρώτη επίθεση ρωσικών στρατευμάτων που πλησίαζαν στην πόλη.

11:11 Εκτός Youtube οι Ρώσοι φαρσέρ

Το Youtube αποφάσισε να κλείσει τον λογαριασμό των Βλαντιμίρ «Βόβαν» Κρασνόφ και Αλεξέι «Lexus» Στολιάροφ, που έκαναν φάρσα στον Βρετανό υπουργό Άμυνας.

 

 

10:50 Ουκρανία: Συμφωνήθηκε η δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές πρώτης γραμμής

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερέστσουκ, δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη όταν ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

10:20  Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα μιλήσει στην ελληνική Βουλή ο Β. Ζελένσκι

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να απευθυνθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ομιλία του αναμένεται να διαρκέσει 20 λεπτά. Σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, τη Δευτέρα 28/3, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργίι Σουτένκο θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλα, για να οριστικοποιηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

10:08 Ζελένσκι: Κάλεσμα σε χώρες που παράγουν ενέργεια 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τις χώρες παραγωγής ενέργειας να αυξήσουν την παραγωγή, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να «εκβιάσει» άλλα έθνη, αναφέρει το Reuters.

10:00 Daily Mail: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει στις 9 Μαΐου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


09:40 Τζο Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά πρόσφυγες στην Πολωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς ηγέτες.

Θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.

09:20  Η Ρωσία επικεντρώνεται στο Ντονμπάς

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει την επίθεσή του στο Ντονομπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη συναντώντας σήμερα Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.

Γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαιώνει ότι "επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς" στο τελευταίο δελτίο του που δημοσιοποίησε σήμερα την αυγή. Κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Δηλώσεις που πρέπει να ακούγονται με επιφυλάξεις, καθώς το κάθε στρατόπεδο επιδίδεται σε μια εντατική μάχη πληροφόρησης σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ό,τι συμβαίνει στο πεδίο, λίγο παραπάνω από ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι "επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς" σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να "αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία" στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές "δημοκρατίες".

Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι "παρά ένας μύθος", "μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης".

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί για παράδειγμα για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για "κάθαρση" που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία -- μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα. Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να "απωθηθεί η επίθεση του εχθρού", σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί.

Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει πλήρως οι δυνάμεις της Μόσχας.

Στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον δήμο αυτής της πόλης που τελεί υπό πολιορκία. Περίπου 100.000 κάτοικοί της παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

09:00 Γενικός Εισαγγελέας Ουκρανίας: Η εισβολή σκότωσε 136 παιδιά

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σκότωσε 136 παιδιά, σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σκοτώσει 136 παιδιά μέχρι στιγμής, ενώ άλλα 199 παιδιά έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ενημέρωση που αναρτήθηκε στο Facebook από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας . Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση αυτών των εκτιμήσεων.

 

 

Την Παρασκευή, το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα δήλωσε ότι είχε επιβεβαιώσει 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

08:30 Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσοι πρόσφυγες έχουν έλθει στην Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 31η ημέρα και πρόσφυγες από τη χώρα φτάνουν στην Ελλάδα καθημερινά. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου έχουν φτάσει στη χώρα 14.429 Ουκρανοί υπήκοοι. Μόλις το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν 278 πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  το τελευταίο 24ωρο (25/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 278 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 74 ανήλικοι.
Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 162
  • Από Ευζώνους: 9
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 43
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 64

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


08:13 Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Ισχυρά πλήγματα στη Ρωσία

Σε νέο του διάγγελμα αργά το βράδυ της Παρασκευής (25/3) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε την ανάγκη για ειρηνευτικές συνομιλίες και είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας του έχουν καταφέρει «ισχυρά πλήγματα» στη Ρωσία.

«Με τον περιορισμό των ενεργειών της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Με νόημα, επείγον, δίκαιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη.

08:06 Βρετανία: Τρόφιμα, συνολικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ, για τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας

Η Βρετανία προανήγγειλε σήμερα ότι θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία, που αφορά προμήθειες σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών (2,3 εκατ. ευρώ) για τις πόλεις που τελούν υπό πολιορκία από τα ρωσικά στρατεύματα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Έναν μήνα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, την οποία το Κρεμλίνο περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να καταλάβει κάποια από τις ουκρανικές μεγαλουπόλεις και έχει καταφύγει στο «σφυροκόπημά» τους με πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, μια πόλη 400.000 κατοίκων που τελεί υπό πολιορκία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τρόφιμα, νερό ή θέρμανση.

Η Βρετανία ανέφερε ότι περίπου 25 φορτηγά με ξηρά τροφή, κονσέρβες και νερό θα σταλούν οδικώς και σιδηροδρομικώς από αποθήκες της Πολωνίας και της Σλοβακίας στις πόλεις της Ουκρανίας που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

«Οι ανάγκες στο έδαφος της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρες, με τόσο κόσμο στις πολιορκημένες περιοχές εγκλωβισμένο σε υπόγεια χωρίς τρόφιμα και νερό», δήλωσε η Άλις Χούπερ, σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για ανθρωπιστικές κρίσεις. «Συνεργαζόμαστε με εταίρους στα σύνορα για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι βρετανικές προμήθειες ζωτικής σημασίας θα φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

08:02 ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών που παρέχουν τεχνολογία στις ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ρωσικών εταιρειών που, όπως αναφέρει, παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ).

Οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις οποίες αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις -- συμπεριλαμβανομένων των Serniya Engineering και Sertal -- είχαν νωρίτερα προστεθεί σε μια αμερικανική λίστα που απαγορεύει τις εξαγωγές ευαίσθητων τεχνολογιών σε αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα WSJ.

Παρότι οι εταιρείες μπαίνουν σε «μαύρη λίστα» το μέτρο δεν συνεπάγεται την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Την Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ενέτειναν την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος δεκάδων ρωσικών αμυντικών εταιρειών, εκατοντάδων μελών του ρωσικού κοινοβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία.

07:56 Ρωσία: Αντιμέτωποι με 15ετή φυλάκιση όσοι Ρώσοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για αξιωματούχους στο εξωτερικό

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενέκρινε χθες, Παρασκευή, νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για όσους κρίνονται ένοχοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με το έργο αξιωματούχων στο εξωτερικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Οι ποινές είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέπονται σε νόμο που τέθηκε σε ισχύ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο οποίος είχε σκοπό να τιμωρήσει όσους διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα έκρινε αναγκαίο το συγκεκριμένο μέτρο επειδή ορισμένοι διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις πρεσβείες της Ρωσίας και άλλους ρωσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις      

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ