Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Πούτιν

«Δεν είμαι βέβαιος πως η Ρωσία άλλαξε την στρατηγική της»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν © EPA/ KRYSTIAN MAJ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί τον Πούτιν «χασάπη» και αμφισβητεί την πολεμική στροφή της Μόσχας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Αμερικανό πρόεδρο τι σκέφτηκε αντικρίζοντας τους πρόσφυγες ενώ αντιμετωπίζει καθημερινά τον Πούτιν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Είναι χασάπης».

Το Κρεμλίνο απάντησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου λέγοντας πως «περιορίζονται οι πιθανότητες βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στους πρόσφυγες, ότι πάντα εκπλήσσεται από «το βάθος και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος».

«Είναι απίστευτο. Δείτε όλα αυτά τα μικρά παιδιά. Θέλω απλώς να τα αγκαλιάσω, απλά θέλω να πω ευχαριστώ. Σε κάνουν τόσο πολύ περήφανο», είπε.

Πρόσθεσε δε πως «κάθε ένα από αυτά τα παιδιά είπε «Κάντε μια προσευχή για τον μπαμπά μου ή τον παππού μου ή τον αδερφό μου που είναι εκεί πίσω και μάχεται».

Σε ερώτηση κατά πόσο η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αμφιβολία του.

Ο Τζο Μπάιντεν με Ουκρανούς πρόσφυγες
Ο Τζο Μπάιντεν με Ουκρανούς πρόσφυγες © EPA/ KRYSTIAN MAJ

Ο Τζο Μπάιντεν με Ουκρανούς πρόσφυγες
Ο Τζο Μπάιντεν με Ουκρανούς πρόσφυγες © EPA/ KRYSTIAN MAJ

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Όπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, κατέληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ