Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα έγιναν την 23η ημέρα των επιθέσεων

Αγωνία για τους άμαχους στη Μαριούπολη - Σφοδρές επιθέσεις για 23η ημέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε υπόγεια καταφύγια για ένα ακόμη βράδυ οι κάτοικοι στο Κίεβο
Σε υπόγεια καταφύγια για ένα ακόμη βράδυ οι κάτοικοι στο Κίεβο © EPA/ANDRII NESTERENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις την 23η ημέρα από τη ρωσική εισβολή - Σφοδρές επιθέσεις σε πόλεις - κλειδιά - Τι υποστηρίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται 23η συνεχόμενη ημέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιθέσεις σε πόλεις - κλειδιά, σφυροκοπώντας τη Μαριούπολη, το Λβίβ και το Χάρκοβο. Στη Μαριούπολη γίνεται αγώνας για την απομάκρυνση αμάχων, με περίπου 1.000 άτομα να εκτιμάται ότι παραμένουν στο υπόγειο του βομβαρδισμένου θεάτρου. Οι δύο πλευρές, η ουκρανική και η ρωσική πλευρά αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα. 

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «στα μισά», ενώ η ουκρανική πλευρά τονίζει ότι οι θέσεις του Κιέβου είναι ανυποχώρητες. 

O χάρτης των επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης (τελ. ενημέρωση 18/03 - 15.00)

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις: 
 

11:56 Εύσημα Λαβρόφ στο Fox News για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επαίνεσε το Fox News για την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο στούντιο ο Σεργκέι Λαβρόφ, είπε: «Γνωρίζουμε τους τρόπους και τα κόλπα που χρησιμοποιούνται από τις δυτικές χώρες για να χειραγωγήσουν τα μέσα ενημέρωσης...Αν λάβετε υπόψη τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το Fox News προσπαθεί να παρουσιάσει κάποια εναλλακτική άποψη».

 

 

11:49 Σολτς: Ο Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε απόψε για μία ακόμη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματα της εισβολής του» από την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, «η οποία αντιστέκεται τόσο γενναία στην επίθεση».

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανιστεί ενωμένη και ισχυρή απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναφέρθηκαν στις πολλές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη, στην πολιτική ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικών σχέσεων.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κόσμος μας έχει αλλάξει δραματικά» τόνισε ο Όλαφ Σολτς και έκανε λόγο για «σημείο καμπής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Καλούμε τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματα της εισβολής του από τη χώρα», τόνισε ο καγκελάριος και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, με όλους τους τρόπους.

11:10 Ζαπορίζια: Επιδιορθώθηκε η μία από τις κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτοδρότησης 

Ουκρανοί ειδικοί επιδιόρθωσαν μία από τις κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την κρατική εταιρείας ενέργειας.

Οι τρεις από τις πέντε γραμμές υπέστησαν ζημιές ή αποσυνδέθηκαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, στις 4 Μαρτίου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουκρανία την ενημέρωση ότι η γραμμή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

22:30 Οι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα φτάνουν τους 9.145

Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της Πέμπτης, όταν κατάφεραν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες μόνο 3.810 άνθρωποι.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.

21:50 Μπάιντεν: Αυτές θα είναι οι συνέπειες αν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης σήμερα «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία, την ώρα που επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τη διάρκειας σχεδόν δύο ωρών επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι, επισήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».

«Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

21:30 Η Μόσχα κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για «ρωσοφοβία»

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης, τονίζοντας ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Λόγω της ρωσοφοβικής δραστηριότητας των Δυτικών, το όργανο αυτό έχασε τον λόγο ύπαρξής του,» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θέτοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων (της ΕΕ) πάνω από τους δικούς του, θεσμοθετημένους αντικειμενικούς σκοπούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων τους», συνέχισε.

20:50  Η Ιταλία διαθέτει άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ για την φιλοξενία 175.000 Ουκρανών προσφύγων

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα, ενέκρινε την διάθεση άλλων 30 εκατομμυρίων ευρώ, για την φιλοξενία -συνολικά- 175.000 Ουκρανών προσφύγων. Σε 60.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται ήδη σε σπίτια φίλων και συγγενών, η ιταλική κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική στήριξη για τρεις μήνες.

Μέρος των οικονομικών πόρων θα διατεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, ενώ με τα υπόλοιπα χρήματα θα στηριχθούν οι προσπάθειες δήμων, περιφερειών και εθελοντικών οργανώσεων. Η χορήγηση των βοηθημάτων θα επανεξεταστεί, σε περίπτωση που οι φιλοξενούμενοι καταφέρουν να βρουν εργασία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε να μειώσει τους φόρους επί όλων των καυσίμων, κατά 10 λεπτά του ευρώ το λίτρο, για έναν μήνα.

Οι επιχειρήσεις, επίσης , θα μπορούν να ζητήσουν διακανονισμό των λογαριασμών της ενέργειας του Μαΐου και του Ιουνίου, μέχρι και με 24 δόσεις.

Συνολικά, πρόκειται να δοθούν οικονομικά βοηθήματα σε 5 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, για να αντιμετωπίσουν την συνεχή αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

20:30 «Κάτοικοι της Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν με τα πόδια από την πόλη»

Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

20:20 Ουκρανία: Στη Μολδαβία ο Έλληνας πρόξενος από τη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής «Νόστος 6», που αφορούσε στην αποχώρηση ομογενών – συνοδεία του πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη – από τη Μαριούπολη.

Η επιχείρηση #Νόστος 6, με την εκκένωση 11 μελών της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, oλοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και πάλι στον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη και σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης επιχείρησης.

19:58 Διαπραγματεύσεις - Ουκρανική πλευρά: Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

19:56 Διαπραγματεύσεις - Ρωσική πλευρά: Είμαστε στα «μισά του δρόμου» 

Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

19:35 Φέντερερ: Δωρίζει 500.000 δολάρια για βοήθεια σε παιδιά

Ο τενίστας Ρότζερ Φέντερερ ανακοίνωσε σήμερα (18/3) ότι θα δωρίσει 500.000 δολάρια μέσω του ιδρύματός του για τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε τρομαγμένοι με τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία και συντετριμμένοι για τους αθώους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί τόσο φριχτά. Θέλουμε ειρήνη. Θα παρέχουμε βοήθεια στα παιδιά από την Ουκρανία που τη χρειάζονται, περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά από την Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν πάνε σχολείο και ξέρω πως η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική, γι' αυτό θα θέλαμε να τα στηρίξουμε με αυτή την τόσο τραυματική εμπειρία», έγραψε αρχικά στο Twitter ο Ρότζερ Φέντερερ και πρόσθεσε αποκαλύπτοντας το ποσό:

«Μέσα από το Roger Federer Foundation, θα στηρίξουμε το War Child Holland με μια δωρεά 500.000 δολαρίων, για να πετύχουμε τη συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών από την Ουκρανία», έγραψε ο Φέντερερ. 

 

 

19:10 Τουλάχιστον ένας σοβαρά τραυματίας - Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά όχι θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

18:50 Αξιωματούχος: Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η επιδίωξη του Πούτιν για τη ρωσική εισβολή έχει αλλάξει

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η γενική επιδίωξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει παρά την αποτυχία της εισβολής να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους, δήλωσε σήμερα ένας δυτικός αξιωματούχος.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι ο αρχικός στόχος του Πούτιν έχει αλλάξει σημαντικά», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ως εκ τούτου... η διαφορά μεταξύ αυτού που σχεδιάστηκε και αυτού που εκτελείται είναι αυτή τη στιγμή θέμα χρονοδιαγράμματος, και δεν έχουν επιτύχει στο χρόνο που έθεσαν τους αρχικούς στόχους και το αρχικό τους σχέδιο», συμπλήρωσε.

18:29 Κίεβο: 222 νεκροί, εκ των οποίων 56 άμαχοι

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα το δημαρχείο.

Συνολικά 889 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 241 αμάχων, έχουν επίσης τραυματιστεί σε αυτή την πόλη από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το δημαρχείο στο Telegram. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 18 παιδιά, τρεις οδηγοί ασθενοφόρων και ένας γιατρός σε επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με το δημαρχείο, το οποίο ανέφερε επίσης ζημιές σε 36 κτίρια κατοικιών και δέκα σχολεία.

Ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών γύρω από το Κίεβο, το οποίο επιδιώκουν να περικυκλώσουν, αλλά η προέλασή τους αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

18:03 Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ζελένσκι διαφωνήσε με τον Όλαφ Σολτς 

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαφώνησε με τον Όλαφ Σολτς, επειδή ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε τον ρωσικό λαό.

«Δεν ήταν ο ρωσικός λαός που πήρε τη μοιραία απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς χθες το βράδυ σε μια πολιτική εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, ο οποίος έγραψε στην εφαρμογή Messenger Telegram ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο, η διάκριση αυτή που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη, είναι λάθος. Ο Ποντολιάκ είναι υπεύθυνος για δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας και επίσης εκδίδει ενημερώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

17:49 Η ουκρανική Βουλή ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφαση ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η Βουλή της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. «Thank you for your support!» (Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!), αναφέρει, παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την οποία γνωστοποιεί ότι: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναχτίσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μιας πόλης που είναι μέσα στην καρδιά μας και σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».

17:26 Μαριούπολη: Πάνω από 1.000 άνθρωποι στο βομβαρδισμένο θέατρο

«Προσευχόμαστε να είναι ζωντανοί» - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των αμάχων στο κατεστραμμένο θέατρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

17:00 Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ξανακτίσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μια πόλη αγαπητή στην καρδιά μας και σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».

 

 

16:30 Αμπράμοβιτς: Μεταβίβασε εταιρεία σε στέλεχος της Τσέλσι την ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ο Ρώσος επιχειρηματίας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, φέρεται να μεταβίβασε εταιρεία, την οποία έλεγχε με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σε στέλεχος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με βρετανικά εταιρικά αρχεία.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία σε στενό του συνεργάτη προτού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση του επιβάλουν κυρώσεις αυτό τον μήνα.

16.10 Επικοινωνία Ζελένσκι - φον ντερ Λάιεν

Με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ουκρανία αναμένει να σημειωθεί πρόοδος στην αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους επόμενους μήνες.

«Είχα ουσιαστική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Twitter. «Η γνωμοδότηση της Κομισιόν σχετικά με την αίτηση για ένταξη στην ΕΕ θα προετοιμαστεί εντός λίγων μηνών. Η ουκρανική κυβέρνηση και η Κομισιόν έχουν λάβει οδηγίες. Προχωρούμε στον στρατηγικό μας στόχο από κοινού», συμπλήρωσε. 

15.55 Κόπηκε στον αέρα η ομιλία Πούτιν στο στάδιο Λουζνίκι

Η ρωσική κρατική τηλεόραση ξαφνικά διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο γεμάτο κόσμο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, προβάλλοντας πατριωτικά τραγούδια από την εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με αφορμή  την όγδοη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του και έφυγε από τη σκηνή.

 

 

15.30 ΟΗΕ: Τουλάχιστον 816 νεκροί άμαχοι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, σημειώνει το Reuters.

15.10 Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ συνομίλησε με τον Μπορέλ για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σχετικά με ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

14.55 Μετά τη Βουλγαρία, και τα κράτη της Βαλτικής απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες

Η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία απέλασαν συνολικά δέκα Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών της Βαλτικής. Η Λιθουανία απέλασε τέσσερις διπλωμάτες ενώ η Λετονία και η Εσθονία απέλασαν τρεις.

Οι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν σε μια συντονισμένη κίνηση «σε σχέση με δραστηριότητες που είναι αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

14.30 Ουκρανικές αρχές: 222 νεκροί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά.

Επιπλέον 889 άνθρωποι στο Κίεβο έχουν τραυματιστεί, οι 241 εκ των οποίων είναι άμαχοι, επεσήμαναν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωσή τους.

14.10 Επικοινωνία Ζελένσκι - Τζόνσον

Με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ευχαριστώ για την ισχυρή υποστήριξη, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον αντιπολεμικό συνασπισμό και να διασφαλίσουμε την ειρήνη» έγραψε ο κ. Ζελένσκι.

13.56 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά. Επιπλέον 889 άνθρωποι στο Κίεβο έχουν τραυματιστεί, οι 241 εκ των οποίων είναι άμαχοι, επεσήμαναν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωσή τους.

13.40 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα οι πρόεδροι Μακρόν και Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία εκ νέου θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM. Εξάλλου ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Διπλωματικές πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ανέφεραν ότι με τον Ουκρανό πρόεδρο η συζήτηση αφορούσε «τις προόδους που έχουν επιτευχθεί» στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να ενισχυθεί η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα της άμυνας. Ως προς την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ευρώπη, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η προσφυγική πτυχή της ουκρανικής κρίσης, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στον Καναδά υπάρχει σημαντική ουκρανική διασπορά.

13.14 Ουκρανία: Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης

Η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε την Παρασκευή ότι 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια του θεάτρου που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

12.50 TASS: Η Βουλγαρία απελαύνει δέκα Ρώσους διπλωμάτες

Η Βουλγαρία αποφάσισε να απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες αφού κατηγορήθηκαν ότι διεξήγαγαν «δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το διπλωματικό τους καθεστώς», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την Ρωσίδα πρεσβευτή στη χώρα.

12.30 Ένας νεκρός σε βομβαρδισμούς σε διαμερίσματα και εκπαιδευτικό κτίριο στο Χάρκοβο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς που έπληξαν ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κτίρια κατοικιών στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εξαώροφο «εκπαιδευτικό κτίριο», μαζί με δύο γειτονικές πολυκατοικίες, αναφέρουν οι υπηρεσίες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και διασώστες εργάζονται για να απεγκλωβίσουν ένα άτομο που εξακολουθεί να είναι παγιδευμένο μέσα στα συντρίμμια. 

12.10 Συνομιλία Πούτιν-Μακρόν το απόγευμα της Παρασκευής

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να έχει τηλεφωνική συνομιλία απόψε. Εφόσον έχει ήδη ανακοινωθεί από τη γαλλική πλευρά, θα το πω ότι θα είναι μια συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Νομίζω ότι μετά τις 7 μ.μ. ώρα Μόσχας [6 μ.μ. ώρα Ελλάδας] θα δώσουμε το κατάλληλο μήνυμα», είπε ο κ. Πεσκόφ.

11.50 Kρεμλίνο: Πούτιν και Ζελένσκι μπορεί να συναντηθούν αν υπάρξει συμφωνία

Η ανάγκη για συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας για υπογραφή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο εφαρμογής του εγγράφου, και δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, είπε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να εργαστεί ταχύτερα προς μια συμφωνία αλλά η ουκρανική δεν έχει επιδείξει την ίδια ετοιμότητα. Ευτυχώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είπε.

11.16 Λαβρόφ: Θέλουμε να απομακρύνουμε κάθε απειλή από το ουκρανικό έδαφος

Σκοπός της Μόσχας είναι να απομακρύνει κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα στο αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο RT. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι ψευδαισθήσεις της Ρωσίας για τη Δύση έλαβαν πλέον τέλος.

11.00 ΠΟΥ: 34 ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές δομές υγείας

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πρωί της Παρασκευής, οι ρωσικές επιθέσεις σε κλινικές και άλλες δομές υγείας στην Ουκρανία ανέρχονται πλέον σε 34 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή σχεδόν μία με δύο κάθε ημέρα κατά μέσο όρο.

Από τις επιθέσεις αυτές, οι 11 έχουν βλάψει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι επτά έχουν πλήξει και ασθενείς ή τραυματίες των δομών υγείας.

10.37 Ατάλ: Ο αντίκτυπος των κυρώσεων έχει αρχίσει και γίνεται αισθητός

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη Ρωσία έχει αρχίσει να είναι «πραγματικά ορατός». «Ευελπιστούμε οι κυρώσεις αυτές να υποχρεώσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αλλάξει τα σχέδιά του», δήλωσε ο Ατάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

10.10 Ουκρανία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από θραύσματα ρωσικού πυραύλου

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.

09.55 Λβιβ: Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ, καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι.

Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ήδη ανασταλεί κι έτσι ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

«Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών. Το κτίριο καταστράφηκε. Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ανασταλεί προηγουμένως, έτσι δεν έχουμε θύματα μέχρι στιγμής», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος Σαντόβι.

09.20 Η Ρωσία δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

09:10 Έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου

Έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το περιστατικό.

09:00 Το ουκρανικό επιτελείο διατείνεται πως πέρασε στην αντεπίθεση σε προάστια του Κιέβου

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

08:30 Ο κίνδυνος πτώχευσης της Ρωσίας απομακρύνεται

Ο κίνδυνος το ρωσικό δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών, που μεγέθυνε η επιβολή δυτικών κυρώσεων στο Κρεμλίνο, φάνηκε να απομακρύνεται, τουλάχιστον προσωρινά, χθες Πέμπτη, μετά την καταβολή από τη Μόσχα τόκων για το κρατικό χρέος της.

Η Ρωσία είχε προθεσμία ως τη 16η Μαρτίου για την καταβολή τόκων αξίας 117 εκατ. δολαρίων στους πιστωτές της για δύο ομόλογα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό, τονίζοντας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι «η διαταγή πληρωμής για την καταβολή των τόκων ομολόγων (...) συνολικής αξίας 117,2 εκατ. δολαρίων (...) εκτελέστηκε».

08:15 Σφυροκόπημα των Ρώσων στα δυτικά της Ουκρανίας-Εκρήξεις στη Λβιβ

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα σύντομο βίντεο στο οποίο εικονίζεται να υψώνεται πυκνό σύννεφο καπνού στον ορίζοντα.

07:50 HΠΑ: Σαφής προειδοποίηση στην Κίνα

Μερικές ώρες πριν τη συζήτηση που θα έχουν την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, οι ΗΠΑ έκαναν σαφές την Πέμπτη ότι η Κίνα θα εκτεθεί στον κίνδυνο να υποστεί αντίποινα εάν «υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας.

07:30 Ζελένσκι: Διατηρούμε τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων της χώρας

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ