Κοσμος

Ουκρανία - ΔΟΕ: Συμφωνία για αποδέσμευση των αποθεμάτων πετρελαίου

Ενισχύονται οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία - ΔΟΕ: Συμφωνία για αποδέσμευση των αποθεμάτων πετρελαίου
Ουκρανία - ΔΟΕ: Συμφωνία για αποδέσμευση των αποθεμάτων πετρελαίου © Maksym Kaharlytskyi/Unsplash

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα μέλη του ΔΟΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

«Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οποία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα» ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.

Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν αποδεσμεύει άλλο 1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα, με σκοπό είναι να πέσουν οι τιμές των καυσίμων.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου σε διεθνή κλίμακα: Συνεισφέρει το 10% της ποσότητας που διατίθεται παγκοσμίως. Όμως οι κυρώσεις και οι δισταγμοί των επενδυτών αναμένεται να μειώσουν κατά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την ποσότητα ρωσικού πετρελαίου στην αγορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν για πόσο καιρό σχεδιάζεται να διαρκέσει η διάθεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού την ημέρα στην αγορά από το στρατηγικό απόθεμα.

Την Παρασκευή, πηγή στις ΗΠΑ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει νέα ποσότητα αργού από το SPR για να συμβάλει να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Εάν προχωρήσει, ενδέχεται να πρόκειται ποσότητα από τα 30 εκατ. βαρέλια που διέθεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις (LIVE)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ