Κοσμος

Έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα και τσουνάμι μισού μέτρου

Μετά το «ξέσπασμα» του Χούνγκα Χαπάι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τόνγκα: Έκρηξη ηφαιστείου – Τσουνάμι μισού μέτρου χτυπά νησιά του Ειρηνικού
Τσουνάμι μισού μέτρου χτυπά νησιά του Ειρηνικού © Pixabay

Κύματα τσουνάμι ύψους περίπου μισού μέτρου ύστερα από δραστηριότητα ηφαιστείου στην Τόνγκα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης.

Έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα σήμανε συναγερμό στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού ενώ κύματα τσουνάμι χτυπούν ήδη νησιά. Συναγερμός έχει σημάνει και στη Νέα Ζηλανδία, που έχουν, επίσης, εκδώσει ανάλογη προειδοποίηση για τσουνάμι στους πολίτες της.

Κύματα τσουνάμι ύψους περίπου μισού μέτρου παρατηρήθηκαν σε μετρητές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας στην πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Η απειλή για τσουνάμι συνεχίζεται και οι διακυμάνσεις στο επίπεδο της θάλασσας καθώς και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα δημιουργούν κινδύνους κατά μήκος παράκτιων περιοχών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κέντρο.

Οι αρχές στην Τόνγκα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι ύστερα από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Η έκρηξη του Σαββάτου (τοπική ώρα) είναι η τελευταία από μια σειρά εκρήξεων στο ηφαίστειο Χούνγκα Χαπάι.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου στην Τόνγκα. Η εθνική επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων προειδοποίησε ότι σε ορισμένα τμήματα της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να καταγραφούν ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα καθώς και απρόβλεπτα κύματα στις ακτές.

Το Βασίλειο των Τόνγκα, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κράτους, βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και αποτελείται από περίπου 170 νησιά. Πρωτεύουσα είναι η Νουκουαλόφα. Οι κάτοικοι της χώρας είναι Πολυνήσιοι σε ποσοστό 98%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ