- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Αθήνα έχεις μπουγατσάν, το ξέρεις;
Ναι, από τη Θεσσαλονίκη το Estrella τώρα κρεμοκανελάρει και μπουγατσάρει στο Σύνταγμα!
Επιτέλους, το Estrella άνοιξε και στην Αθήνα. Ουφ, ζήτω, γλίτωσα! Ε, μα, γιατί δεν φαντάζεσαι τι περνούσα τα τελευταία χρόνια που κάθε φίλος-φίλη που ανέβαιναν για γουίκεντ στο «απάνω πάτωμα», όπως μου αρέσει να αποκαλώ τη Θεσσαλονίκη! Ένεκα του θρυλικού μπουγατσάν και της τρελής γκέλας που είχε η εφεύρεση του food anarchist σεφ Δημήτρη Κοπαράνη και του Kapetank! Ο τελευταίος είναι ο Τάσος Καπετανάκης, ο Estrella man.
Ένεκα μπουγατσάν, λοιπόν, που ο μύθος του γιγαντώθηκε, έρχονταν τα «Αθηνέζια» και ήθελαν ξεναγήσεις και δοκιμασιές. Δοκιμασιά στη Θεσσαλονίκη λέμε το taste gourmet, που λένε οι Αθηνέζοι, γενικώς υπάρχει ένα gap, ένα χάσμα επικοινωνίας με τη γλώσσα ημών των «απάνω» με τους εκείνους-εσάς που, όταν λένε-λέτε «σουβλάκι», δεν εννοούν το «καλαμάκι», αλλά τον γύρο, όμως εγώ, ουφ, ηρέμησα. Γιατί, ναι, Αθήνα, άνοιξε «μπουγατσανατζίδικο» και στη γειτονιά σου, Estrella στα Τρίκαλα, το Παρίσι, όπως με του Σαράφη παλιά, Estrella και στην Αθήνα.
Γιούπι, γλίτωσα τις «ξεναγήσεις», και ετοιμάσου, Αθήνα, να ρεφάρεις με τις θεσπέσιες κρέμες που υπερχειλίζουν σαν ποτάμι πάνω από τη στάθμη-όχθη του κρουασάν. Και γλέντα το, κι ευχήσου τους καλές δουλειές, αλλά πριν το γλυκό, δοκίμασε και τα αλμυρά τους. Γιατί η κουλτούρα του Kapetank και του Κοπαράνη κωδικοποιείται στη λέξη cronut και συμπυκνώνει Ελλάδα και Αμερική μέσω μερικών εξαιρετικών συνταγών. Που μιξάρουν μπέγκελ, μπέργκερ, αβγά, τυριά, κρασιά, σολομούς, καλαμπόκια, τοματίνια, ψωμιά και εδώδιμα αποικιακά από όλη την gr ενδοχώρα, σε πακέτο Αμερικέν και απόλαυση ποπ κάζουαλ φίνγκερφουντ και μαγικέν.
Έτσι ξεκίνησαν οι τύποι, με «πειραγμένα» θέματα και παρτάκικη ατμόσφαιρα, μιας και πέρα από το φαγητό-στέκι, το Estrella πόνταρε και ποντάρει στας μουζίκας τας Joydivisionicas, όπως και στην τέχνη γενικότερα. Κι έτσι συνεχίζουν στην Αθήνα, και να τους δώσω άλλο ένα κρέντιτ, μιας και τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα την επιμελήθηκαν πάλι Βορειοελλαδίτικα παιδιά. Το 3μετρο άρτγουορκ με τίτλο Exodus το έφτιαξε ο Βεροιώτης Frank Moth και τα υπέροχα σουπλά τα «κέντησαν» οι Θεσσαλονικείς Kalos & Klio. Εικόνες της παλιάς Αθήνας και υπερήρωες, τσολιάδες και καντάδες. Τέλεια, σας λέω!
Όλοι ευτυχισμένοι, κι εσείς στην πρωτεύουσα, που δεν χρειάζεται πια, όταν ανεβαίνετε για βόλτα στον βορρά, να με παρακαλάτε για μια σκασιά στου μπουγατσάν το spot, κι εγώ εδώ, πάντα στη Θεσσαλονίκη, να καμαρώνω τα καλύτερα παιδιά να σκάνε Αθήνα και να τα πνίγουν όλα στην κρέμα και την κανέλα!
Και σόρι κιόλας, αλλά δεν αντέχω, Αθηνεζάκια μου, και θέλω κι άλλο να σας κουλαντρίσω, να σας κάνω teasing ντε, όπως το λέτε εκεί κάτω: μη διανοηθείτε, παλιοτρέντουρες, (λιμό τον λέμε τον τρέντουρα εμείς), να πάρετε τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση, γιατί πολύ θα απογοητευτείτε, όταν η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού, θα σας πει... «Τι;». Γιατί κρατήσεις δεν έχει κι εδώ ακριβώς τον αγαπώ ένα τσικ πάνω τον Kapetank: μαγαζί για τον λαό, πολυτέλεια προσιτή για όλο το popλεταριάτο, καλές δουλειές, καρντασάκια μου!
Estrella Athens, Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, 210 3218000
INFO
Ήρθε από την Θεσσαλονίκη κι έφερε το μπουγατσάν, ένα μιξάζ μπουγάτσας και κρουασάν, και άλλες πολλές προτάσεις για πρωινό και brunch. Η αθηναϊκή βερσιόν έχει και μπαρ.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Το νέο στέκι της πόλης για νόστιμο φαγητό και χαλαρά cocktails
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.