Αθλητισμος

Βασίλης Σπανούλης: Ο μύθος πίσω από τον Θρύλο του Ολυμπιακού

Η ιστορία του κορυφαίου αθλητή στην ιστορία του Ολυμπιακού

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βασίλης Σπανούλης με τη φανέλα του Ολυμπιακού
© EUROKINISSI

Βασίλης Σπανούλης: 22 χρόνια καριέρας, 11 σεζόν στον Ολυμπιακό: Όλες οι στιγμές που σημάδεψαν τον μεγάλο ηγέτη.

Λένε ότι για τους αθλητές, η αποχώρηση από την ενεργό δράση είναι ο πρώτος θάνατος. Ότι πρέπει να καταφέρουν πρώτα να σκοτώσουν τον παίκτη μέσα τους, για να συνεχίσουν στη ζωή. Ο Βασίλης Σπανούλης όμως δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε αθλητής. Ο Σπανούλης ήταν για πολλά χρόνια ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος νικητής στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ένας μύθος. Και ένας μύθος δεν σκοτώνεται. Αυτό το βλέπεις γύρω σου. Όταν ένας άνθρωπος κάνει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να ενώνονται, τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τον αποθεώνουν, καταλαβαίνεις την τεράστια επιρροή που είχε εντός και εκτός γηπέδων.


Ο Βασίλης Σπανούλης μετά από 22 χρόνια στο επαγγελματικό μπάσκετ αποφάσισε χθες να «κρεμάσει τα παπούτσια του» με μια συγκινητική ανακοίνωση που τους άφησε όλους άναυδους. Συνάντησε τους αδερφούς Αγγελόπουλους στα γραφεία της Arcadia, στην πλατεία Κλαυθμώνος και αφού θυμήθηκαν όσα μαζί πέτυχαν τα τελευταία 11 χρόνια, τους ανακοίνωσε το τέλος. 

Ήταν τα ίδια γραφεία που πριν από σχεδόν 11 καλοκαίρια, την 11η Ιουλίου 2010, στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ ανάμεσα στην Ισπανία και την Ολλανδία, ο Ολυμπιακός θα άλλαζε την ιστορία του. Τότε ήταν που δημοσίευσε την φωτογραφία με τον Γιώργο Αγγελόπουλο και τον Βασίλη Σπανούλη χαμογελαστούς να ανακοινώνουν τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. 

Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, όταν υπέγραψε στον Ολυμπιακό, το 2010
Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, όταν υπέγραψε στον Ολυμπιακό, το 2010


Ο μέχρι πρότινος ηγέτης του Παναθηναϊκού, στην καλύτερη του ηλικία έκανε αυτό που μέχρι τότε φάνταζε αδιανόητο. Πέρασε στην άλλη μεριά. Πήγε στον αιώνιο αντίπαλο. Με ένα πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο του, ο Σπανούλης «πιάνει λιμάνι» στη μεταγραφή του αιώνα. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο σημείο τομής της καριέρας του. Τι είχε προηγηθεί πριν ο Σπανούλης γίνει όμως «Θρύλος»;

Ο Βασίλης Σπανούλης γεννήθηκε στη Λάρισα στις 7 Αυγούστου του 1982 και ακόμη κι αν μικρός είδε, μέσα από το Αλκαζάρ με τη φανέλα του Καραπιάλη, την ΑΕΛ να παίρνει το Πρωτάθλημα Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, αποφάσισε τελικά να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Στα 15 του «έχασε» τον πατέρα του και αυτό τον στιγμάτισε. Άρχισε να δουλεύει πιο σκληρά και με το μπάσκετ εκτονώθηκε. Η μητέρα του, Γεωργία, στο ντοκιμαντέρ «Limitless» παραγωγής της Euroleague, ανέφερε ότι την επόμενη μέρα πήγε για προπόνηση. Πρώτα στον Κεραυνό και από το 1999 στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας δούλεψε σκληρά και αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό ταλέντο του, θα τον κάνει να ξεχωρίσει αμέσως.

Ο Βασίλης Σπανούλης με τη φανέλα του Γ.Σ. Λάρισας
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Η πρώτη επιβράβευση έρχεται το 2000 όταν καλείται στην Εθνική Εφήβων. Εκεί θα γνωρίσει τον κολλητό και κουμπάρο του, Νίκο Ζήση και θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket U18 της Κροατίας. Αυτό ήταν. Ο Σπανούλης αρχίζει να γίνεται γνωστός σε πανελλήνιο επίπεδο. Θα αγωνιστεί άλλη μια χρονιά με τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας στην Α2 και το καλοκαίρι του 2001 ο Πρόεδρος του Αμαρουσίου, Άρης Βωβός, θα τον φέρει στην Αθήνα. Το ίδιο καλοκαίρι ο Σπανούλης ως ηγέτης της Εθνικής θα φέρει το χρυσό μαζί με τον Ζήση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20.

Ο Βασίλης Σπανούλης υπογράφει το 2001 στο Μαρούσι του Άρη Βωβού
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

 
Η προσαρμογή στην πρωτεύουσα για τον 19χρονο Βασίλη Σπανούλη δεν ήταν εύκολη, όμως ο ερχομός του Παναγιώτη Γιαννάκη την επόμενη χρονιά θα του αλλάξει την καριέρα. Το 2003 αναδεικνύεται καλύτερος νέος παίκτης του Πρωταθλήματος και την επόμενη χρονιά θα φτάσει με τον «Δράκο» στους τελικούς της Α1. Ένας αμούστακος Σπανούλης που προετοιμάζει τον κόσμο για όσα θα ακολουθήσουν.

Ο Βασίλης Σπανούλης κόντρα στον Ολυμπιακό με τη φανέλα του Αμαρουσίου
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

Από τότε αρνείται να χάσει και οδηγεί το Μαρούσι μέχρι και σε ευρωπαϊκό τελικό. Γίνεται draft στο Νο50 από τους Ντάλας Μάβερικς, αναδεικνύεται πιο βελτιωμένος παίκτης στην Α1 και ο Παναγιώτης Γιαννάκης τον καλεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ήταν ο πιο νέος παίκτης της Εθνικής Ομάδας και τότε κάποιοι έλεγαν ότι... μπήκε με μέσο. Αυτό τον πείσμωσε κι άλλο. 

Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Δήμο Ντικούδη, τον Δημήτρη Παπανικολάου και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Τη σεζόν 2004-05 την ολοκληρώνει με 15,7 πόντους μ.ο., γίνεται μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος, παίζει στο All-Star Game και σιγά σιγά δείχνει ότι είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες. Ο Παναθηναϊκός δεν θα αργήσει να τον κάνει δικό του. Στο Eurobasket του Βελιγραδίου, δεν αγωνίζεται πολύ, όμως παίζει το δικό του ρόλο ώστε η Ελλάδα να φτάσει στην κορυφή 18 χρόνια μετά. Ο Σπανούλης είναι έτοιμος για το αμέσως επόμενο βήμα. Υπογράφει τριετές συμβόλαιο 1,8 εκατομμυρίων ευρώ με τον Παναθηναϊκό και ο κόουτς Ομπράντοβιτς τον περιμένει για να τον χωρέσει σε μια ομάδα γεμάτη χαρισματικούς γκαρντ.

Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Γιάννη Μπουρούση και τον Νίκο Ζήση μετά την κατάκτηση του Eurobasket του 2005
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

Η πρώτη του συνεργασία με τον Ομπράντοβιτς και τον Δημήτρη Διαμαντίδη ήταν περισσότερη καλή από όσο μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Ο Παναθηναϊκός παίρνει το πρωτάθλημα με τον Σπανούλη να είναι αιχμή του δόρατος. Μπόρεσε με μιας να προσαρμοστεί στο Τριφύλλι και κατέκτησε εύκολα το νταμπλ. Εκείνη τη χρονιά θα κάνει και το ντεμπούτο του στην Euroleague και όλη η Ευρώπη θα πάθει πλάκα.

Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Με σχεδόν 15 πόντους μ.ο. ο Σπανούλης αν και ερχόταν από τον πάγκο, κατάφερε να γίνει μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης και στα 23 του ανακηρύσσεται από τη FIBA ως ο 7ος καλύτερος ευρωπαίος παίκτης στον κόσμο. Η Ελλάδα μοιάζει μικρή για τα όνειρά του και λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας, συμφωνεί με τους Χιούστον Ρόκετς για να συνεχίσει στο ΝΒΑ την καριέρα του. Μια απόφαση που έγινε βιαστικά και χωρίς να εξετάσει όλες τις παραμέτρους, όπως παραδέχθηκε χρόνια μετά. 
Το καλοκαίρι του 2006 αποφάσισε να συστηθεί στην Αμερική πριν φορέσει τη φανέλα των Ρόκετς. Με 22 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας στην ιστορική νίκη με αντίπαλο τις ΗΠΑ για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν η βραδιά που έγινε «Kill Bill».

Ελλάδα-ΗΠΑ 101-95, Σαϊτάμα 01.09.2006, Στιγμιότυπα


Ο Τζεφ Βαν Γκάντι, προπονητής των Ρόκετς του ΜακΓκρέιντι και του Γιάο Μινγκ είναι από τους προπονητές που δεν εμπιστεύονταν τους Ευρωπαίους εκείνη την περίοδο. Άλλωστε ήταν η εποχή εκείνη που άνοιξε διάπλατα την μέχρι τότε κερκόπορτα των ευρωπαίων σταρ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Σπανούλης ήταν ίσως ο κορυφαίος ευρωπαίος σκόρερ εκείνη την περίοδο όμως στο ΝΒΑ και στο μπάσκετ των Ρόκετς δεν θα μπορούσε ποτέ να προσαρμοστεί. Είχε συνηθίσει, είτε έπαιζε στον Γυμναστικό της Λάρισας, είτε στον Παναθηναϊκό να πρωταγωνιστεί, και τα 8 λεπτά συμμετοχής μ.ο. στο ΝΒΑ δεν θα μπορούσαν να τον κρατήσουν στη λίγκα. Ακόμη και εάν ο Γκρεγκ Πόποβιτς τον ήθελε με αναβαθμισμένο ρόλο στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Η επιστροφή στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και των αδερφών Γιαννακόπουλων ήταν μονόδρομος. 

Ο Βασίλης Σπανούλης με τη φανέλα των Χιούστον Ρόκετς
© Greg Nelson/Sports Illustrated/Getty Images/Ideal Image


Η πρώτη σεζόν δεν στέφθηκε με επιτυχία για τον Σπανούλη και τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το καλοκαίρι ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο που θα τον στοίχειωναν για χρόνια. Ο Σπανούλης, κόντρα στην Αργεντινή, πήρε το μεγάλο σουτ για την πρόκριση στα ημιτελικά, βρήκε σίδερο και η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία για μετάλλιο. Όπως συνήθως, αυτό το σουτ, τον πείσμωσε κι άλλο.

Ο Βασίλης Σπανούλης μετά το χαμένο σουτ με την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Εκείνο το καλοκαίρι όμως έμελλε να αλλάξει για πάντα τον Βασίλη Σπανούλη, αφού στις καλοκαιρινές του διακοπές στη Μύκονο, το βλέμμα του θα συναντούσε εκείνο της Ολυμπίας Χοψονίδου. Αρκετά χρόνια αργότερα έλεγε στον Πέτρο Κωστόπουλο: «Είδα την Ολυμπία και τα είδα όλα. Η γνωριμία έγινε στην παραλία. Την είδα με μαγιό. Ήμασταν παρέα στη Μύκονο διακοπές και μέσω του Γιάννη Μπουρούση έγινε το… κονέ. Είναι αυτό που λέμε κεραυνοβόλος έρωτας. Γρήγορα κατάλαβα ότι ήμουν τυχερός, αφού βρήκα μια γυναίκα που να με εξιτάρει και εξωτερικά και εσωτερικά. Η Ολυμπία είναι ο έρωτας της ζωής μου. Μερικές στιγμές της ζωής συμβαίνουν πράγματα που δεν τα έχουμε φανταστεί. Είμαι χαρούμενος και τυχερός που βρήκα εκείνη τη στιγμή την Ολυμπία». Μαζί, 13 χρόνια μετά τη γνωριμία τους, έχουν αποκτήσει 3 κορίτσια και 3 αγόρια και ζουν πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Άλλωστε και η ίδια τον αποθέωσε μετά την απόφαση της απόσυρσής του.
 


Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Kill Bill καταφέρνει να ξεχωρίσει στο καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών στην Euroleague. Στο Final 4 του Βερολίνου θα πάρει από το χέρι τον Παναθηναϊκό του Διαμαντίδη και του Γιασικεβίτσιους και θα τον οδηγήσει στην κατάκτηση κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Είναι η πρώτη του Euroleague και αυτή ως MVP της τελικής φάσης. Η απόφαση για επιστροφή στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να τον δικαιώνει.

 

Ο Σπανούλης πανηγυρίζει με τον Παναθηναϊκό την πρώτη του Euroleague
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

Το καλοκαίρι του 2009 η Εθνική Ομάδα θα αγωνιστεί χωρίς τους υπόλοιπους σταρ στο Eurobasket της Πολωνίας, όμως ο Σπανούλης είναι και πάλι εκεί. Με 14,1 πόντους και 4,2 ασίστ οδηγεί την «επίσημη αγαπημένη» στην τρίτη θέση και στο τελευταίο μέχρι και σήμερα μετάλλιο της σε μεγάλη διοργάνωση. Παράλληλα ανακηρύχθηκε και μέλος της κορυφαίας πεντάδας του τουρνουά. Ο Σπανούλης ένα καλοκαίρι πριν το συμβόλαιό του στον Παναθηναϊκό λήξει, τα έχει καταφέρει όλα.

Ο Βασίλης Σπανούλης στην κορυφαία πεντάδα του Eurobasket του 2009
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

Η σεζόν 2009-10 βρίσκει τους «Πράσινους» να είναι το απόλυτο φαβορί για το Back2Back στην Euroleague και τον Ολυμπιακό να έχει ένα από τα πιο ακριβά ρόστερ της ιστορίας του. Οι «Ερυθρόλευκοι» με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη έφτασαν ως τον Ευρωπαϊκό Τελικό και ο Μίλος Τεόντοσιτς είχε αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός θα αποκλειόταν ουσιαστικά από το Μαρούσι του Γιώργου Μπαρτζώκα, πριν ακόμα από τα Playoffs. Ο Σπανούλης κατακτά το 4ο πρωτάθλημά του με τον Παναθηναϊκό, όμως ακόμα δεν έχει ανανεώσει. Σε μια εποχή που το ελληνικό μπάσκετ βίωνε την κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην πιο έντονή της μορφή, ο Σπανούλης δέχεται πιέσεις από τον Ομπράντοβιτς και τον Ιτούδη, ώστε να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, όμως αυτός έχει πάρει την απόφασή του. Διέβη τον Ρουβικώνα και έφτασε στο Λιμάνι του, στο σημείο τομής της καριέρας του. Μια απόφαση που ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δεν θα του συγχωρούσε ποτέ.

Τα πρωτοσέλιδα μετά τη μεταγραφή του Σπανούλη στον Ολυμπιακό
Τα πρωτοσέλιδα μετά τη μεταγραφή του Σπανούλη στον Ολυμπιακό


Στον Πειραιά συναντά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και μαζί του ένα υπερηχητικό ρόστερ, φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα (Τεόντοσιτς, Μπουρούσης, Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς κ.α.). Στο πρώτο του παιχνίδι θα σημειώσει 16 πόντους με αντίπαλο τη Ρεάλ στο ΣΕΦ και ήδη οι φίλοι του Ολυμπιακού φαντάζονται μαζί του τα επόμενα χρόνια. Λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός θα κερδίσει στο ΟΑΚΑ μετά από χρόνια, σε ένα ματς που ο Σπανούλης έγινε κόκκινο πανί για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, η συνέχεια της σεζόν ήταν διαφορετική. Ήρθαν τραυματισμοί, ίντριγκες στα αποδυτήρια, κακή χημεία και ένας οδυνηρός αποκλεισμός από την Σιένα. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, όμως προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό. 

Το πρώτο παιχνίδι του Σπανούλη με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι το καλοκαίρι του 2011 έφτασαν πολύ κοντά στην αποχώρηση και λίγο έλειψε το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού να αποδομηθεί. Όμως ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο των φίλων της ομάδας τους «αναγκάζει» να αλλάξουν την απόφασή τους και να μείνουν μειώνοντας δραστικά το μπάτζετ, περίπου στο 1/5 της προηγούμενης σεζόν. Ο Σπανούλης των 2,4 εκατομμυρίων είχε το πιο μεγάλο συμβόλαιο, όμως αποφασίστηκε να μείνει και μαζί με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να φτιάξουν ένα ρόστερ, όσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται. 

«Δεν ήθελα ποτέ να είμαι με τους δυνατούς. Ήθελα να είμαι σε ομάδες αουτσάιντερ και να τις βοηθάω να φτάνουν στην κορυφή» εξομολογείται 6 χρόνια αργότερα στο ντοκιμαντέρ «Limitless». Η ομάδα που δημιουργείται μοιάζει να είναι ό,τι ονειρευόταν ο Σπανούλης. Ο θρυλικός Ντούντα συμπληρώνει δίπλα του κυρίως έλληνες νεαρούς παίκτες και μαζί με μερικές αμερικανικές πινελιές φτιάχνει ένα ρόστερ, που έμοιαζε ιδιαίτερα αδύναμο. Οι νεαροί Σλούκας, Μάντζαρης, Παπανικολάου και Πρίντεζης έφτιαξαν έναν νέο ελληνικό κορμό, που συμπλήρωναν οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μιχάλης Πελεκάνος και Λάζαρος Παπαδόπουλος, ενώ δίπλα τους υπήρχαν οι Μάρκο Κέσελ, Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, Πέρο Άντιτς, Κάιλ Χάινς και δύο αμερικανοί χωρίς ευρωπαϊκή εμπειρία: Οι Κέιλιν Λούκας και Ματ Χάουαρντ.

Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον Γιώργο Πρίντεζη
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Ο Ολυμπιακός με απόλυτο ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη θα περάσει στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης και εκεί η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφασίζει να αλλάξει τους τελευταίους δύο αμερικάνους με τον Είσι Λο και τον Τζόι Ντόρσεϊ. Τα υπόλοιπα έγιναν ιστορία. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποκλείσει την Σιένα με μειονέκτημα έδρας και να προκριθεί στο Φάιναλ 4, ενώ την ίδια στιγμή μια ήττα του Παναθηναϊκού από την Καβάλα θα του χάριζε και το πλεονέκτημα έδρας στην Α1. 

Στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης ο Ολυμπιακός του Σπανούλη θα κάνει τη μεγαλύτερη υπέρβαση της ιστορίας του. Νικά με 62-61 στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας επιστρέψει από το -19 χάρη στο μπάζερ μπίτερ «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη, μετά από ασίστ του Σπανούλη και σοκάρει τον κόσμο του μπάσκετ. Ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της διοργάνωσης, κατακτά τον τίτλο με τον Σπανούλη να κερδίζει άλλο ένα βραβείο MVP του Final 4.

Euroleague Final: CSKA Moscow-Olympiacos

Τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά από μία συγκλονιστική σειρά τελικών με τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς, ήρθε και η ώρα της Α1. 15 χρόνια μετά το triple crown του 1997, ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον Σπανούλη, που τελείωσε τον αγώνα με 25 πόντους, κερδίζει στο 5ο παιχνίδι με 82-76 και  είναι Πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος. «Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή. Και σήμερα ξημέρωσε...» έλεγαν με νόημα οι αδερφοί Αγγελόπουλοι που εμπνεύστηκαν την ομάδα που άλλαξε το μπάσκετ σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Ο Βασίλης Σπανούλης σηκώνει στο ΣΕΦ το πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά από 15 χρόνια
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, οι Ερυθρόλευκοι ανακοινώνουν ότι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν θα συνεχίσει στην ομάδα και λίγο αργότερα καταλήγουν στον μέχρι πρότινος προπονητή του Πανιώνιου, Γιώργο Μπαρτζώκα. Το ρόστερ της ομάδας ανανεώνεται προσεκτικά με τον V-Span να παραμένει ο απόλυτος ηγέτης της. Την σεζόν 2012-13 κάνει την πιο μεστή χρονιά της καριέρας του στην Euroleague. Με 14,7 πόντους, 5,5 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ οδηγεί τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμη Final 4 και κατακτά το βραβείο του MVP της διοργάνωσης.

Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο Final 4 του Λονδίνου
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

Στο Final 4 του Λονδίνου ο Ολυμπιακός πήγε ξανά σαν το απόλυτο αουτσάιντερ. Κέρδισε όμως εύκολα στον ημιτελικό την πεινασμένη ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στον τελικό επέστρεψε από το -17 κόντα στην Ρεάλ Μαδρίτης και έκανε το Back2Back. Ο Σπανούλης άποντος στο πρώτο ημίχρονο, γύρισε από την ανάπαυλα αγριεμένος και χάρισε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις του 21ου αιώνα. Σκοράρει τρια σερί τρίποντα και τελειώνει τον τελικό με 22 πόντους, για να κατακτήσει το τρίτο τρόπαιο του με ισάριθμα βραβεία MVP. Κάτι που μόνο ο Τόνι Κούκοτς είχε πετύχει με την Γιουγκοπλάστικα. Στην Ελλάδα δεν θα πετύχει το repeat, αφού ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει εύκολα μια σειρά που φαινόταν αρχικά αδύνατο να κερδηθεί. 

Euroleague Moments: Vassilis Spanoulis, Olympiacos Piraeus


Το καλοκαίρι που ακολούθησε ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της παρομονής του. Ο Σπανούλης είχε κατακτήσει 2 σερί Euroleague ως MVP, το συμβόλαιο έληγε και δεν είχε ανανεώσει. Η μισή Ευρώπη τον ζητούσε, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα έφτασαν κοντά στην υπογραφή του και ο πανούργος Σέρβος μάνατζερ Μίσκο Ραζνιάτοβιτς έτριβε τα χέρια του. Οι φίλοι του Ολυμπιακού δημιούργησαν το hashtag #spanoulimeine και τελικά την 5η Ιουλίου του 2013 το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έκαναν αύξηση στον αρχηγό του Ολυμπιακού και με νέο τριετές συμβόλαιο με απολαβές 2.800.000 ευρώ ετησίως τον «έδεσαν στο λιμάνι» του. Περιχαρής ο ίδιος δήλωνε τότε ότι: «Ένιωσα μία απίστευτη αγάπη από τον κόσμο, σε επίπεδα που ποτέ στην ζωή μου δεν πίστευα πως θα φτάσουν. Είμαι ευτυχισμένος που μένω στην οικογένεια του Ολυμπιακού».

Ο Βασίλης Σπανούλης σηκώνει το τρόπαιο της Euroleague μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Την σεζόν 2013-14 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Διηπειρωτικό στην Βραζιλία με αντίπαλο την Πινιέιρος Σκάι και στη συνέχεια έπαιξε για πολλούς το καλύτερο μπάσκετ της νέας του εποχής. Όμως ο Σπανούλης τραυματίζεται λίγο πριν τα Playoffs και η ομάδα του Μπαρτζώκα χάνει το πλεονέκτημα έδρας και αργότερα και την πρόκριση στο Final 4 από την Ρεάλ Μαδρίτης. Τελικά χάνει και το πρωτάθλημα από τον αιώνιο αντίπαλο και η χρονιά κρίνεται αποτυχημένη.
 
Ο Βασίλης Σπανούλης με το Διηπειρωτικό Κύπελλο στα χέρια μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Πινιέιρος Σκάι στην Βραζιλία
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ξεκινά και η επόμενη. Μια απρόσμενη ήττα για το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στέκεται αρκετή για να απομακρύνει τον Μπαρτζώκα και μετά από μια πολυήμερη αναζήτηση να φέρει στο Λιμάνι τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Το στυλ μπάσκετ αλλάζει εντελώς, αφού ο Σφαιρόπουλος έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τον Μπαρτζώκα.

Ο Kill Bill προσαρμόζεται γρήγορα. Είναι και πάλι ο ηγέτης της ομάδας και την οδηγεί ως τον τελικό της Euroleague στη Μαδρίτη. Στον ημιτελικό με αντίπαλο την αγαπημένη του ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει φροντίσει να γράψει ξανά ιστορία και να κάνει μέχρι και τον Μανού Τζινόμπιλι να τον αποθεώσει. Σκοράρει το πρώτο του καλάθι στο ματς με λιγότερα από 5 λεπτά να απομένουν και από τότε, ισοπέδωσε την ομάδα του Ιτούδη. Ο τελικός με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη ήταν μια διαφορετική ιστορία και έτσι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή ξανά. Στην Ελλάδα όμως ο Παναθηναϊκός ήταν αποδυναμωμένος και ο Σπανούλης κατακτά το 6ο του Πρωτάθλημα. 



Σε ηλικία 33 ετών ο V-Span ενισχύει την «Επίσημη Αγαπημένη» σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Ο ηγέτης της Εθνικής γίνεται για πρώτη φορά συμπαίκτης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και οι προσδοκίες όλων είναι υψηλές, όμως μία ήτταν από την Ισπανία έφερε την Ελλάδα στην 5η θέση. Μετά από τον αγώνα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Προολυμπιακό Τουρνουά, ο Σπανούλης με δάκρυα στα μάτια ανακοινώνει το πρώτο του «αντίο». Έχοντας 146 συμμετοχές και 1494 πόντους στο ενεργητικό του με το «Εθνόσημο» ανακοινώνει την απόσυρσή του, λίγο μετά από την λήξη του αγώνα με τη Λετονία. Για την ιστορία, στο τελευταίο του παιχνίδι είχε σκοράρει 16 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ βοηθώντας την Ελλάδα να επικρατήσει με 97-90.

Ο Βασίλης Σπανούλης στο τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδος
© ACTION IMAGES / EUROKINISSI


Η αμέσως επόμενη χρονιά έμοιαζε χειρότερη για τον Ολυμπιακό που δεν έφτασε στους «8» της Ευρώπης, όμως ο Βασίλης Σπανούλης βρήκε τον τρόπο να την κάνει ιστορική. Στους τελικούς κόντα στον Παναθηναϊκό ο ηγέτης του Ολυμπιακού καταφέρνει να βάλει 2 φορές μπάζερ μπίτερ μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Κερδίζει το 2ο παιχνίδι των τελικών με ένα δύσκολο σουτ τριών πόντων μπροστά στον Καλάθη και λίγες μέρες αργότερα κάνει το ίδιο με αντίπαλο τον Δημήτρη Διαμαντίδη στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Ο ίδιος ο 3D στη συνέχεια θα τον αποθεώσει: «Σκέφτηκα, δεν το χάνεις ρε Βασιλάρα;».

SPANOULIS TELEUTAIO TRIPONTO 300516

Ο Σπανούλης δεν είχε τελειώσει ακόμα τα πολύ σπουδαία του κατορθώματα με τη φανέλα του «δαφνοστεφανωμένου έφηβου». Την σεζόν 2016-17 ο Ολυμπιακός θα κερδίσει μία από τις πιο σκληρές σειρές Playoff στην σύγχρονη ιστορία του, κόντρα στην Εφές του Περάσοβιτς. Ενώ η σειρά βρίσκεται στο 1-2, ο Σπανούλης αρχίζει να κάνει όργια. Σκοράρει 40 πόντους στα τελευταία 2 παιχνίδια, βάζει τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία των Playoff και οδηγεί τον Ολυμπιακό στο 10ο και τελευταίο Final 4 της ιστορίας του, με αντίπαλο -ποιον άλλον- την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην Κωνσταντινούπολη θα κεράσει τους Ρώσους ακόμα ένα πικρό ποτήρι. Με 14 πόντους και 6 ασίστ στέλνει τον Ολυμπιακό σε ακόμη έναν τελικό και γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία με 5/5 ημιτελικούς Euroleague. Η μοίρα έφερε τους «Ερυθρόλευκους» όμως να παίξουν ως φιλοξενούμενοι σε ακόμη έναν τελικό και η Φενέρμπαχτσε εντός έδρας, πήρε εύκολα το τρόπαιο. Η σεζόν θα κλείσει με τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και τον Ολυμπιακό που παίζει κακό μπάσκετ να μένει στη δεύτερη θέση για ακόμα μια χρονιά.

Το τρόπαιο της Euroleague, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Σπανούλης μετά τον χαμένο τελικό κόντρα στην Φενέρμπαχτσε
© LATO KLODIAN / EUROKINISSI


Η κατάληξη ήταν ίδια και την χρονιά 2017-18. Στις 13 Απριλίου ο Σπανούλης γίνεται πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1 ξεπερνώντας τον Νίκο Χατζή, όμως ο χτυπημένος από τραυματισμούς Ολυμπιακός αποκλείστηκε στα Playoffs από την ανώτερη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και έχασε άλλο ένα Πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό έχοντας πολλά παράπονα από τη διαιτησία.

Βασίλης Σπανούλης: Ο πρώτος των πρώτων

Μετά τους Ίβκοβιτς, Μπαρτζώκα, Τόμιτς (υπηρεσιακός) και Σφαιρόπουλο ήρθε η ώρα για τον δεύτερο αμερικανό προπονητή στην καριέρα του Kill Bill. Τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο πρώην προπονητής της Μακάμπι και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να απογαλακτίσει τον Ολυμπιακό από την ηγετική παρουσία του 36χρονου τότε Σπανούλη. Η σεζόν στιγματίστηκε από την αποχώρηση της ομάδας από την Α1 εξαιτίας της κόντρας της με την Ομοσπονδία, ενώ στην Ευρωλίγκα οι Πειραιώτες τερμάτισαν στην 9η θέση και δεν βρέθηκαν στα Playoff. Λίγο αργότερα γίνεται γνωστό ότι ο κόουτς Μπλατ πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση και μετά το πρώτο παιχνίδι της σεζόν 2019-2020 λύνει τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. 

Ο Ντέιβιντ Μπλατ μαζί με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη
© KOSTAS VILLA / EUROKINISSI


Η πρώτη χρονιά χωρίς εγχώριες διοργανώσεις δεν κυλά καλά για τον Ολυμπιακό του Κεμζούρα που έχει αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή. Ο Σπανούλης έχει αποκτήσει πλέον κυρίως ρόλο playmaker, όμως μερικά επιθετικά ξεσπάσματά του αρκούν για να τον αναδείξουν πρώτο σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ. 2:40 πριν το τέλος της αναμέτρησης, ο Σπανούλης έβαλε το ιστορικό τρίποντο, που τον έφερε στη κορυφή της λίστας με 4.153 πόντους αφήνοντας δεύτερο τον σπουδαίο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Είναι η πρώτη φορά που ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα τον χειροκροτήσει μετά από 9 χρόνια. Πιο πριν δεν ανέφερε ούτε το όνομά του. Ο Σπανούλης φαίνεται να μην θέλει καν να σταματήσει το ματς για να βραβευτεί. Τον ένοιαζε μόνο η νίκη, όπως πάντα. 



Κορυφαίοι παίκτες του πλανήτη όπως ο Ντόντσιτς, ο Γκασόλ και ο Πάρκερ στέλνουν μήνυμα στον πρώτο σκόρερ της ιστορίας. Τον Ιανουάριο του 2020 ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακοινώνεται ξανά από τον Ολυμπιακό ώστε να συμμαζέψει την ομάδα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η χρονιά εξαιτίας της πανδημίας ο Ολυμπιακός με... τα ψέματα ήταν μια ανάσα από την 8αδα με τον Σπανούλη εκτός λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκε σοβαρά να εγκαταλείψει το αγαπημένο του μπάσκετ. 



Η επιστροφή του Κώστα Σλούκα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φίλων του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι. Ο έλληνας γκαρντ ερχόταν για να πάρει την σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη και να γίνει ο επόμενος ηγέτης του Ολυμπιακού. Ο γρίφος για το ποιος θα ηγούνταν στα κρίσιμα δεν είχε λυθεί όλη τη χρονιά όμως. Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί οδήγησαν τον Ολυμπιακό για άλλη μια φορά μακριά από την 8αδα και χωρίς την Α1 η σεζόν ολοκληρώθηκε άδοξα με ένα αδιάφορο παιχνίδι κόντα στην Χίμκι στις 9 Απριλίου.

Βασίλης Σπανούλης και Κώστας Σλούκας με τη φανέλα του Ολυμπιακού
© EUROKINISSI

Ο Βασίλης Σπανούλης τελείωνε το παιχνίδι με 1 πόντο και 9 ασίστ, και ο Ολυμπιακός επικρατούσε στο άδειο -λόγω κορωνοϊού- ΣΕΦ με 82-75. Τα στατιστικά αυτά τον έστειλαν στους 4455 πόντους και τις 1607 ασίστ, αριθμούς που αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Τρέξιμο για τα αποδυτήρια και έξοδος. Ίσως τότε να μην το γνώριζε ακόμα αλλά αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του.

Ο Βασίλης Σπανούλης αποχωρεί μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στην Χίμκι
© LATO KLODIAN / EUROKINISSI


Ακολούθησε η επιθυμία του Ρικ Πιτίνο να τον εντάξει στην προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδος ενόψει του Προολυμπιακού Τουρνουά. Ο σπουδαίος αμερικανός προπονητής τα κατάφερε, όμως ένα πρόβλημα που εμφάνισε ο Kill Bill στην γάμπα ήταν αρκετό για να τον σταματήσει. Λίγες μέρες μετά στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα ανακοίνωνε το τέλος. 
Αυτή ήταν η υπέροχη καριέρα  του κορυφαίου μπασκετμπολίστα στην Ευρώπη για τον 21ο αιώνα, του μεγαλύτερου αθλητή του Ολυμπιακού, του Βασίλη Σπανούλη ή όπως λέει ο ίδιος «ενός παιδιού που ονειρεύτηκε να παίξει μπάσκετ».


Είπαν για τον Βασίλη Σπανούλη

Κόμπι Μπράιαντ: «Όταν ήμουν στην Εθνική ομάδα προετοιμαζόμουν για κάθε παιχνίδι, ήθελα να είμαι έτοιμος. Μελετούσα πως παίζουν κάποιοι παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης και ο Μπαρμπόσα. Ορισμένοι μάλιστα με ρωτούσαν. ''Μα τι κάνεις εκεί"; Τους απαντούσα ότι μελετάω τον Σπανούλη. Και θυμάμαι να μου λένε, "ποιος είναι ο Σπανούλης"; Αυτός που θα σας σκοτώσει τους έλεγα.»

Λούκα Ντόντσιτς (σε διαφορετικές δηλώσεις): «Όταν ήμουν μικρός, έβλεπα συνέχεια αγώνες της Euroleague. Είχα δει τον Σπανούλη να σηκώνει τρόπαια, να παίζει σε τελικούς και ποτέ δεν φανταζόμουν να βρίσκομαι εδώ. Τον παρακολουθούσα για χρόνια και είναι το είδωλο μου. Διάλεξα το 77 εξαιτίας του.»

Νίκος Γκάλης: «Είναι πολύ σοβαρός, αγαπά πολύ αυτό που κάνει και διαθέτει μεγάλο πάθος, αφοσίωση στο παιχνίδι και μια ψύχωση.»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είναι ένας θρύλος στην Ευρώπη. Είναι ο Κόμπι της Ευρώπης. Είναι ο καλύτερος εδώ και πολλά χρόνια.»

Ντούσαν Ίβκοβιτς: «Ο πιο δουλευταράς. Ο μεγαλύτερος ηγέτης στον κόσμο.»

Γιάννης Σφαιρόπουλος: «Είναι αυτός που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού. Είναι αυτός που έκανε το αδύνατο, δυνατό. Είναι αυτός που ενέπνευσε και θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές και γενιές νέων παικτών.»

Μίλαν Τόμιτς: «Αν η λέξη νικητής είχε πρόσωπο, αυτό θα ήταν το δικό του.»

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Παράδειγμα προς μίμηση. Φάρος για τα παιδιά μας»

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Είναι ο σημαντικότερος παίκτης στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και μια τεράστια προσωπικότητα για το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο μπάσκετ.»

Βαγγέλης Αγγέλου: Αν βάλεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο τον Μπους, τον Μπιν Λάντεν, τον Βασίλη και μια μπριζόλα, να' στε σίγουροι ότι την μπριζόλα θα θα την φάει ο Σπανούλης.»

Δημήτρης Ιτούδης: «Τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί του»

Εργκίν Αταμάν: «Προσπαθώ να τον πάρω στις ομάδες μου τα τελευταία 10 χρόνια»

Πάμπλο Λάσο: «Σπουδαίος παίκτης, φανταστική καριέρα»

Αδερφοί Αγγελόπουλοι: «Για 11 χρόνια, ο μεγαλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας τίμησε όσο κανείς τη φανέλα του Ολυμπιακού κι εμάς προσωπικά με τη φιλία του. Για 11 χρόνια πορευτήκαμε μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα. Κλάψαμε, γελάσαμε, ξεσπάσαμε. Ονειρευτήκαμε και πετύχαμε ανεπανάληπτα κατορθώματα.»

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ένας μεγάλος αθλητής, ένας ηγέτης μέσα και έξω από τα γήπεδα με τεράστια προσφορά́ στο μπάσκετ.»

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Θρύλος»

Λευτέρης Πετρούνιας: «Τεράστιος αθλητής, τεράστια προσωπικότητα. Τιμή για την χώρα μας.»

Κώστας Σλούκας: «Πηγή έμπνευση για πολλούς, πρότυπο για τους περισσότερους. Ένας πραγματικός θρύλος του μπάσκετ. Δεν θα ξαναδούμε έναν τέτοιο ηγέτη.»

Γιώργος Πρίντεζης: «Ευλογημένοι τόσα χρόνια δίπλα του.»

Βαγγέλης Μάντζαρης: «Ευλογημένος που ήμουν συμπαίκτης του.»

Κώστας Παπανικολάου: «Μια μηχανή που δούλευε 24 ώρες το 24ωρο στο μπάσκετ. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτά που είδα και έζησα γνωρίζοντάς τον. Είναι από τους παίκτες που πήραν, μαζί με τη φουρνιά του 2005 και του 2006, το ελληνικό μπάσκετ από το ένα επίπεδο και το ανέβασαν στο επόμενο. Βοήθησαν το ελληνικό μπάσκετ να αναπτυχθεί.»

Ιωάννης Παπαπέτρου: «Σαν παιδί 19 χρονών τότε, είχα την τύχη να κάτσω δίπλα σου… Χωρίς να το ξέρεις, για μένα, ήσουν παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που δούλευες και για το πόσο και για το πόσο συγκεντρωμένος ήσουν πάντα στον στόχο σου.»

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: «Ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών»

Νίκος Ζήσης: «Καριέρα που όμοια της, λίγοι είχαν. Ο χαρακτήρας του, τι ηγέτης ήταν, η ανταγωνιστικότητα του, η πνευματική του δύναμη μέσα στο παρκέ και αλλά πολλά… απλησίαστα για τον οποιονδήποτε.»

Δημήτρης Διαμαντίδης: «Με την αποχώρηση του ολοκληρώνεται ένα τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ. Σε όλη την καριέρα του ήταν απολύτως αφοσιωμένος στο μπάσκετ. Το 100% που λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λίγο.»

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Στο λεξιλόγιο του δεν υπάρχουν κάποιες λέξεις, όπως το αδύνατο, το ανέφικτο και το απίθανο.»

Κώστας Τσαρτσαρής: «Δούλεψε όσο λίγοι, σηκωνόταν όταν έπεφτε όσο πολύ λίγοι και τελικά βρέθηκε στο πάνθεον του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.»

Δημήτρης Παπανικολάου: «Ο πιο ανταγωνιστικός χαρακτήρας που γνώρισα ποτέ.»

Γιάννης Μπουρούσης: «Τρομερά τυχερός που ήμουν συμπαίκτης του, ευλογημένος που είμαι φίλος του.»


Φακούντο Καμπάτσο: «Με άφησε να μπω στα αποδυτήρια και μου έδωσες τη φανέλα του, αφού έχει χάσει έναν τελικό. Αυτές οι χειρονομίες δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Τον ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία του. Θα λείψει στο μπάσκετ. Είναι θρύλος.»

Νάντο Ντε Κολό: «Πάντα ήταν πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσω. Τι καριέρα! Σεβασμός!»

Τζίτζι Ντατόμε: «Ένα πραγματικό σύμβολο για το αγαπημένο μας άθλημα.»

Σέρχιο Ροντρίγκεθ: «Απολάμβανα να τον βλέπω ως φίλαθλος και υπέφερα ως αντίπαλος. Τι σπουδαία κληρονομιά αφήνει στο μπάσκετ.»

Νίκολα Μίροτιτς: «Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες αποφάσισε να αποσυρθεί. Ήταν χαρά μου που αγωνίστηκα εναντίον του.»

Ρούντι Φερνάντεθ: «Δώσαμε τόσες μάχες, με τις ομάδες και με τις εθνικές μας. Ήταν πραγματική τιμή να μοιράζομαι το παρκέ μαζί του. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους. Μόνο σεβασμός θρύλε.»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ως φίλος του μπάσκετ, υποκλίνομαι σε έναν σπουδαίο πρωταθλητή. Συγχαρητήρια Βασίλη Σπανούλη για τη θρυλική σου καριέρα.»

Αλέξης Τσίπρας: «Σε ευχαριστούμε για τις σπουδαίες στιγμές που μας χάρισες. Για ό,τι έκανες με τα χρώματα της εθνικής μας ομάδας. Αλλά ακόμα και για εκείνες τις στιγμές που εμείς οι Παναθηναϊκοί σε βλέπαμε να σουτάρεις στην μπασκέτα με κομμένη την ανάσα.»

Βασίλης Κικίλιας: «Απόλυτος σεβασμός και ένα μεγάλο ευχαριστώ»

Γιώργος Μαυρωτάς: «Η καριέρα του έχει πολλές στιγμές που μας ξεσήκωσε και ενέπνευσε παιδιά να αγαπήσουν την πορτοκαλί μπάλα, έχοντας την αφίσα του στο παιδικό δωμάτιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά του.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ