Αθλητισμος

5 στιγμές που έκαναν τον Σπανούλη τον απόλυτο μύθο της Euroleague

Οι Σπανουλιές που τον έκαναν τον μεγαλύτερο παίκτη της σύγχρονης ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4996285.jpg
© ΜΑΡΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Ο Βασίλης Σπανούλης, πρώτος σε πόντους, ασίστ και αξιολόγηση στην ιστορία της Euroleague, σταμάτησε σήμερα την θρυλική του καριέρα.

Ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε σήμερα (26 Ιουνίου) ότι ολοκληρώνει τη μυθική του καριέρα και ήδη ο κόσμος του μπάσκετ ξεκίνησε να τον αποθεώνει και όχι τυχαία. Ο 39χρονος Λαρισαίος γκαρντ σταματά το αγαπημένο του σπορ όντας ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague στην οποία έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ. Με τους 14 πόντους που σημείωσε κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στις 2 Ιανουαρίου του 2020, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και πλέον το πάνθεον έγινε δικό του. Ο θρυλικός αρχηγός εκτός από την πρωτιά στους πόντους, έχει τα ηνία και στις ασίστ και στην αξιολόγηση, επιβεβαιώνοντας ακριβώς ότι είναι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης.

4996280.jpg
© ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI

Όλοι όσοι γνωρίζουν τον Σπανούλη, αλλά και ο ίδιος ο 39χρονος, ισχυρίζονται ότι μόνο εκείνος ξέρει πόσο πολύ έχει δουλέψει για να φτάσει σε αυτό το σημείο, όμως υπήρξαν ορισμένες (στην πραγματικότητα πολλές περισσότερες) στιγμές που έκαναν τον «Kill Bill» να ξεπεράσει τα όρια του μύθου. Να γίνει ένας θρύλος για την Euroleague.

Το πρώτο του Final 4
Ο Παναθηναϊκός έχει την κορυφαία ομάδα της ιστορίας του και ενδεχομένως την καλύτερη όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα. Με παίκτες όπως οι Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδης, Σπανούλης και Μπατίστ, προπονητή τον Ομπράντοβιτς και βοηθό του τον Δημήτρη Ιτούδη, καταλαβαίνει κανείς ότι οι Πράσινοι ήταν το φαβορί για την κορυφή της Ευρώπης. Το 2009 στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός τα βρήκε σκούρα κόντρα στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό, αλλά ο Σπανούλης με 18 πόντους ήταν μαζί με τον Γιασικεβίτσιους οι πρωταγωνιστές. Στον τελικό, με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Kill Bill σημείωσε 13 πόντους, με ένα πολύ σπουδαίο τρίποντο στο φινάλε, και στο πρώτο του Final 4, κατάφερε να αναδειχθεί MVP και φυσικά να το κατακτήσει.

Vassilis Spanoulis Kill Bill 2009 EuroLeague Final Four MVP

Η μετακίνηση στον Ολυμπιακό
Έχοντας κατακτήσει τα πάντα με τον Παναθηναϊκό, ο Σπανούλης έψαχνε την επόμενη πρόκληση. Το καλοκαίρι του 2010 έκανε αυτό που κανείς μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να φανταστεί. Διέβη τον Ρουβίκωνα του ελληνικού μπάσκετ, έδωσε τα χέρια με τους αδελφούς Αγγελόπουλους και υπέγραψε με τον Ολυμπιακό. 11 χρόνια μετά θεωρείται ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία του συλλόγου και μόνο δικαιωμένος μπορεί να νιώθει. Σε αυτήν την δεκαετία κατόρθωσε να κερδίσει 3 πρωταθλήματα, 2 Euroleague, 1 διηπειρωτικό και να γράψει την δική του προσωπική ιστορία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το 2012
Το καλοκαίρι του 2011 οι Πρόεδροι του Ολυμπιακού βρέθηκαν κοντά στο να αποχωρήσουν από τη διοίκηση. Συντονισμένες προσπάθειες των φίλων της ομάδας κατάφεραν να τους μεταπείσουν και να μείνουν στο τιμόνι του μπασκετικού Ολυμπιακού, με σαφώς μικρότερο μπάτζετ. Η απόφαση είχε ληφθεί. Η ομάδα θα οδηγούνταν στη νέα της εποχή από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, με απόλυτο ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη και γύρω του μια ομάδα από νεαρούς φιλόδοξους Έλληνες. Βήμα-βήμα η ομάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έφτασε στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο Βασίλης Σπανούλης έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον. Σκόραρε 21 πόντους στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα και 15 στον ιστορικό τελικό της 13ης Μαΐου και πήρε για δεύτερη φορά το τρόπαιο ως MVP του Final 4.

2012 Final Four bwin MVP: Vassilis Spanoulis, Olympiacos Piraeus

Το Back to Back του Λονδίνου
Ένα χρόνο αργότερα στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα έφτασε ξανά στο Final 4, με τον Σπανούλη να κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και να βγαίνει MVP όλης της διοργάνωσης. Highlight της χρονιάς τα 5 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Όταν όλοι θεώρησαν ότι ο Ολυμπιακός και ο ηγέτης του, τελείωσαν, εκείνος έδειξε για ακόμη μια φορά γιατί είναι ένας θρύλος.

Vassilis Spanoulis Kill Bill 2013 EuroLeague Final Four MVP

Ο ημιτελικός με την ΤΣΣΚΑ το 2015
Ξανά άποντος μέχρι την τελευταία περίοδο, ξανά ο Ολυμπιακός πίσω στο σκορ, ξανά ο άχαστος σε ημιτελικούς Euroleague πήρε το όπλο του. Σουτ αδιανόητης δυσκολίας, κόντρα σε διαφορετικούς αντιπάλους και ο κόουτς Ιτούδης να μην πιστεύει αυτά που βλέπει. Ο για πολλή ώρα μοιραίος του Ολυμπιακού, έγινε και πάλι ήρωας. Οι συμπαίκτες του στις δηλώσεις τους μιλούν για έναν μύθο. Τα κατορθώματα του φτάνουν μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού και ο Τζινόμπιλι τον αποθεώνει. Ο μύθος του Σπανούλη έχει μεγαλώσει κι άλλο.

Euroleague 2015: Spanoulis vs CSKA. Despertando de la pesadilla

Από τότε ακολούθησαν κι άλλες... Σπανουλιές. Κι άλλες υποκλίσεις, κι άλλα ρεκόρ. Ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε τη δική του ιστορία με χρυσά γράμματα. Το φετινό καλοκαίρι έψαχνε το «αντίο» του και με την Εθνική Ομάδα, όμως ένας τραυματισμός στη γάμπα δεν τον άφησε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ