Αθλητισμος

Κορωνοϊός: Στη Λευκορωσία παίζουν μπάλα σαν να μη συμβαίνει τίποτα

Το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας αποτελεί τη μοναδική ποδοσφαιρική λίγκα στην Ευρώπη που διεξάγονται αγώνες

akis_katsoudas.jpg
Άκης Κατσούδας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κορωνοϊός δεν εμποδίζει το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας ως τώρα.
© Laszlo Szirtesi/Getty Images

Το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα και προς το παρόν δεν ξέρουν τι θα πει κορωνοϊός.

Οι οπαδοί πετάγονται από τις θέσεις τους. Ο νεοαποκτηθείς Jasurbek Yakhshiboyev από το Ουζμπεκιστάν περνάει έναν μετά τον άλλον τους αντιπάλους σαν σταματημένους. Φτάνει μπροστά από το τέρμα. Γκολ! Η μικρή και άσιμη Energetik-BGU κάνει την μεγάλη έκπληξη και καταφέρνει να κερδίσει μέσα στο γήπεδο της την πανίσχυρη Μπάτε Μπορίσοφ. 

Беларусбанк - Вышэйшая лiга. РЦАР БДУ – БАТЭ

Οι 730 άνθρωποι που βρίσκονται το κρύο και μουντό αυτό μεσημέρι στις εξέδρες του μικρού γηπέδου της επαρχιακής ομάδας της Λευκορωσίας γράφουν ιστορία. Είναι οι μοναδικοί που έχουν τη δυνατότητα εκείνη τη στιγμή να παρακολουθήσουν από κοντά επίσημο αγώνα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Ευρώπη. Το ημερολόγιο γράφει 19 Μαρτίου 2020. 

Η ισχυρή εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη σοκάρει τους πάντες, με τις διοργανώτριες αρχές όλων των πρωταθλημάτων να κατεβάζουν ρολά σ’ ένα μετά το άλλο και την UEFA, ύστερα και από κρούσματα μόλυνσης δεκάδων ποδοσφαιριστών, να αναγκάζεται να αναβάλει το Euro 2020, το οποίο υπολογιζόταν πως θα ξεκινούσε τον ερχόμενο Ιούνιο και θα φιλοξενούσαν για πρώτη φορά 12 συνολικά ευρωπαϊκές πόλεις. 

Τελευταίο στη λίστα των αναβληθέντων πρωταθλημάτων, το τουρκικό, το οποίο, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί πως θα συνεχιζόταν κανονικά, αρκετοί παίκτες των ομάδων έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους, αναγκάζοντας τη λίγκα να διακόψει κι αυτή τις υποχρεώσεις της. 

Μπροστάρης στις διαμαρτυρίες ήταν ο διάσημος ποδοσφαιριστής από την παρουσία του στην Τσέλσι, Όμπι Μίκελ, που διέκοψε το συμβόλαιό του και ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της Τραμπζονσπόρ, ο οποίος είχε δηλώσει ρητά πως ήταν υπέρ της διεξαγωγής του, με το πρόσχημα πως μια πιθανή διακοπή θα οδηγούσε πολλά ζευγάρια σε διαζύγιο. 

Στη Λευκορωσία, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει τα 76. Και ενώ οι δείκτες της εξάπλωσης του ιού στη χώρα να είναι συνεχώς ανοδικοί, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, δήλωσε στο Associated Press, πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος. 

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα υποφέραμε περισσότερο από τον πανικό παρά από αυτό καθ’ αυτό τον ιό. Παρά τις δύσκολες συνθήκες των ημερών, το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας θα συνεχίσει κανονικά μέχρι να ολοκληρώσει τις 30 αγωνιστικές του. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτά τα νέα και καλούμε τους φιλάθλους να έρθουν στα γήπεδα» σημείωσε συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, κατακρίνοντας ως «βλακώδη» τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα από τους γείτονες, Ουκρανία και Ρωσία. 

Το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας ανήκει σε μια ειδική κατηγορία λιγκών που δεν ξεκινούν τον Αύγουστο, αλλά τον Μάρτιο, και διαρκούν ως τον Δεκέμβριο προκειμένου να προφυλαχθούν από τον βαρύ χειμώνα. Στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ, άλλων, τα πρωταθλήματα της Ρωσίας και των χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Και ενώ μερικά από αυτά εξέταζαν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κανονικά, μόνο η Λευκορωσία το έκανε πράξη. 

Παγκοσμίως, το μοναδικό ισχυρό πρωτάθλημα το οποίο συνεχίζει κανονικά - ύστερα από την διακοπή στη Βραζιλία - είναι το Αυστραλιανό, ωστόσο, και εκεί τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά. Όλοι οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ το γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος να πανηγυρίζουν και να υποκλίνονται μπροστά σε κενές εξέδρες για να δώσουν δύναμη στους συμπολίτες τους που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. 

Η διοργανώτρια αρχή, μάλιστα, σκέφτεται να μικρύνει τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα να διεξάγει τους αγώνες μόνο στην ανατολική πλευρά της Αυστραλίας προκειμένου να περιοριστούν τα ταξίδια των ομάδων στην Ωκεανία, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «τρέλας» που επικρατεί στο ποδόσφαιρο της χώρας, είναι πως δύο ομάδες γνώριζαν πως οι αποστολές τους θα μπουν σε 14ήμερη καραντίνα πριν καν ξεκινήσουν τον αγώνα. Οι μεν ποδοσφαιριστές της Μέλμπουρν Βίκτορι επειδή ταξίδεψαν εκτός χώρας, στη Νέα Ζηλανδία, και οι δε παίκτες της Ουέλινγκτον Φίνιξ επειδή συναστράφηκαν με πολίτες αλλοδαπής, το οποίο απαγορεύεται ρητά πια στην περιοχή.

Η κατάσταση, ωστόσο, στη Λευκορωσία προξενεί μεγάλη ανησυχία καθώς όλοι οι αγώνες πρόκειται να είναι ανοιχτοί προς το κοινό λες και δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ο συνωστισμός εκατοντάδων ανθρώπων στον ίδιο χώρο, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι ταχύτερη εξάπλωση του ιού.  

Την δική του απάντηση γι’ αυτό τον ισχυρισμό έδωσε, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Λευκορωσίας, Βλάντιμιρ Μπαζάνοβ. «Πολλά ματς στην Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Πολλοί οπαδοί των ομάδων, όμως, βρέθηκαν γύρω από το γήπεδα, άρα, δεν έχει καμιά λογική να σφραγίσουμε τα γήπεδα» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως κανείς αλλοδαπός ποδοσφαιριστής δεν έχει εκφράσει την εναντίωσή του, όπως συνέβη στην περίπτωση της Τουρκίας. 

Το γεγονός πως μεχρι την περασμένη περασμένη Τετάρτη, μια μέρα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, τα κρούσματα του ιού στη χώρα ανέρχονταν στα 51, έδωσε πάτημα στον Μπαζάνοβ να υπεραμυνθεί των απόψεών του: «Για ποιο να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα; Έχει μπει η χώρα μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Δεν πρόκειται για μια κρίσιμh κατάσταση. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα εγκαίρως. Σήμερα». Την δική του άποψη κατέθεσε για το θέμα ο Λευκορώσος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Αλεξάντερ Χλεμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων φόρεσε τις φανέλες της Μπαρτσελόνα και της Άρσεναλ, μιλώντας στην ιρλανδική Sun. 

«Όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας. Μπορεί να ρθει ο Μέσι ή ο Ρονάλντο εδώ για να συνεχίσει την καριέρα του. Ποιος ξέρει;» σημείωσε. Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, πως ο κορωνοϊός δεν έχει επηρεάσει καθόλου μέχρι στιγμής την καθημερινότητά τους. «Οι άνθρωποι εργάζονται στα τρακτέρ τους, κανείς δεν ασχολείται με τον ιό. Στα χωριά, τα τρακτέρ είναι αυτά που θα τους θεραπεύσουν από τον ιό» υποστήριξε αστειεύομενος. 

«Στην Λευκορωσία κανείς δεν ενδιαφέρεται. Είναι εντυπωσιακό. Μπορεί σε μια ή σε δυο βδομάδες να σταματήσει το ποδόσφαιρο και δω. Ίσως ο πρόεδρός μας περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί ο ιός. Όλοι στη χώρα, όμως, θεωρούν πως η κατάσταση δεν είναι τόσο ακραία όσο αυτή που δείχνουν οι ειδήσεις. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν αυτή την άποψη, επίσης. Εγώ, για παράδειγμα, μένω ασφαλής με την οικογένειά μου στο σπίτι, αλλά όταν βγαίνω έξω όλοι οι δρόμοι και τα εστιατόρια είναι γεμάτα». 

Πολλοί θεωρούν πως αυτή η φαινομενικά αλλοπρόσαλλη απόφαση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας να συνεχίσει το πρωτάθλημα, ενώ καθημερινά στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερα «πονηρή», κυρίως, καθώς ενδέχεται να τραβήξει το ενδιαφέρον χιλιάδων ποδοσφαιρόφιλων της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή διψούν για μπάλα και δεν μπορούν να ξενυχτήσουν για να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα στη μακρινή Αυστραλία. 

Το μόνο δεδομένο, ωστόσο, της όλης κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως είναι πως η βιομηχανία του ποδοσφαίρου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με δεκάδες μεγάλα κλαμπ να χάνουν τεράστια ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και εργαζόμενους που δουλεύουν σ’ αυτά να απολύονται εν μία νυκτί, ο ένας πίσω από τον άλλο.


Με πληροφορίες από Associated Press, Independent, Goal.com, CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ