Αθλητισμος

Νίκος Κακλαμανάκης: «Δημιουργώντας κύματα αλλαγής φέρνεις έναν ωκεανό από ευκαιρίες στη ζωή σου»

Ο χρυσός ολυμπιονίκης είναι ο ambassador του κινήματος «Run for the Oceans» στην Ελλάδα. Τον συναντήσαμε για να μάθουμε περισσότερα για εκείνον και την πρωτοβουλία

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 665
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2w4a6230_ok.jpg

Η adidas και η Parley for the Oceans ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους στο παγκόσμιο running κίνημα «Run for the Oceans» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην απειλή της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό. Ο χρυσός ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο ambassador αυτού του κινήματος στην Ελλάδα. Έχοντας περάσει όλη του τη ζωή στη θάλασσα και γνωρίζοντας την αγάπη του για αυτή, δεν μπορούμε να φανταστούμε πιο ταιριαστό άνθρωπο που να συμπλέει καλύτερα με τη συγκεκριμένη δράση. Τον συναντήσαμε για να μάθουμε περισσότερα για εκείνον και την πρωτοβουλία «Run for the Oceans».

Τι σας «έμαθε» η θάλασσα όλα αυτά τα χρόνια του πρωταθλητισμού;
Πρώτα απ’ όλα, στον αθλητισμό μαθαίνεις πειθαρχία. Άσχετα με τη νίκη, μαθαίνεις να αυτοπειθαρχείς και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Διαλέγεις τις μικρές καθημερινές νίκες που θα σε οδηγήσουν σιγά-σιγά σε μια μεγάλη. Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεις ακόμα να είσαι σεμνός και ταπεινός σε κάθε σου προσπάθεια, αλλά όταν έρχεται η στιγμή του αγώνα να έχεις αυτοπεποίθηση, να πιστεύεις ότι μπορείς να νικήσεις. Από την άλλη, η θάλασσα μου έμαθε να ακούω, να αλλάζω και να προλαμβάνω καταστάσεις. Στη φύση και ειδικά στη θάλασσα δεν μπορείς να επιβιώσεις αν δεν έχεις την ικανότητα να διαβάζεις τον άνεμο, το κύμα, τα σύννεφα και να προλαμβάνεις καταστάσεις, όχι απλά να αντιδράς σε αυτές.  Στη θάλασσα-ιστιοπλοΐα δεν μπορείς να πας κόντρα, πας κοντά της, πλάι και μαζί της, έτσι είναι και στη ζωή πιστεύω. Από παιδί έμαθα ότι δεν πρέπει να φοβάσαι τη θάλασσα αλλά να τη σέβεσαι, αν τη φοβάσαι σε διώχνει, αν τη σέβεσαι σε αγκαλιάζει. Σεβόμενος τη φύση, σέβεσαι και τους συνανθρώπους σου και αντίστροφα. Αυτά είναι αλληλένδετα.

Το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό είναι δεδομένο και αυξανόμενο. Είχατε κάποια αντίστοιχη προσωπική εμπειρία με το πρόβλημα αυτό;
Φυσικά, καθώς έχω κινηθεί σε θάλασσες που δεν είναι και οι καλύτερες στον πλανήτη. Έχω βρεθεί να αγωνίζομαι σε λιμάνια με πολύ μεγάλη ρύπανση και έχω δει τι μπορεί να κάνει το πλαστικό στη θάλασσα. Ακόμη και σε φαινομενικά καλές θάλασσες που δεν βλέπεις κάτι να επιπλέει, αν βουτήξεις με μια μάσκα θα δεις καταστροφή της θαλάσσιας χλωρίδας και μείωση της θαλάσσιας ζωής. Αυτό είναι κάτι που βιώνουμε και στη Μεσόγειο, δυστυχώς, καθημερινά. Καταναλώνουμε πλαστικό το οποίο ουσιαστικά καταλήγει στη θάλασσα. Είναι μια θλιβερή διαπίστωση για μένα που ζω στη θάλασσα τόσα χρόνια και στεναχωριέμαι που βλέπω τη θάλασσα που γνώρισα πριν 40 χρόνια ως παιδί να καταστρέφεται. Η ιδέα ότι πιθανότατα δεν θα παραδώσω την ίδια στο παιδί μου με τρομάζει και ταυτόχρονα με πεισμώνει να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, να δημιουργήσω για εκείνην ένα καλύτερο μέλλον. Για τα παιδιά όλου του κόσμου, όχι μόνο την κόρη μου. 

2w4a6646_ok.jpg

Πώς συνδέεται ο αθλητισμός με την οικολογική συνείδηση για σας;
Μέσα από ένα άθλημα όπως η ιστιοπλοΐα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Θέλω ο χώρος που αγωνίζομαι να είναι καθαρός, να μου δίνει καλή ενέργεια. Σε αυτό στηρίζεται ένας πολύ μεγάλος αξιακός μου κανόνας που είναι η «ανταλλαγή ενέργειας». Αυτό που έλαβα τόσα χρόνια από τη θάλασσα, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρέθηκα, θέλω να της το επιστρέψω στο μέγιστο. Το ίδιο και την αγάπη και την εκτίμηση των ανθρώπων, χωρίς αυτά εγώ δεν θα ήμουν τίποτα σήμερα. Μέρος της φιλοσοφίας της ζωής μου είναι να ανταλλάζω την ενέργειά μου, να μοιράζομαι την γνώση, την αγάπη και την επιτυχία, γιατί αν δεν μπορείς να τα μοιραστείς η νίκη είναι μισή. Για τον πλανήτη μας που ζω και βλέπω να καταστρέφουμε καθημερινά, πιστεύω ότι οφείλω να βάλω το λιθαράκι μου σε μια ομαδική προσπάθεια για να τον αλλάξουμε, να τον σώσουμε. Δεν υπάρχουν μόνο τα φώτα της δημοσιότητας και το βάθρο, οι μεγάλες αλλαγές σε έναν ολυμπιονίκη συντελούνται σε ό,τι κάνει πολλά χρόνια πριν, στις μικρές καθημερινές του νίκες και την αλληλεγγύη που δείχνει. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι αυτός ο πλανήτης δεν είναι δικός μας, τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και είναι υποχρέωσή μας να τους επιστρέψουμε κάτι καλύτερο.

Συμμετέχετε κι εσείς στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Run for the Oceans» της adidas και της Parley for the Oceans. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μοιραστείτε μέσα από αυτό το κίνημα;
Μέσα από τον αθλητισμό και τα θαλάσσια σπορ τα οποία εκπροσωπώ, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα άμεσο και πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τις ζωές των ανθρώπων, ειδικά για κάτι που αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητά τους. Το κίνημα «Run for the Oceans» της adidas και της Parley for the Oceans είναι ακριβώς αυτό, μια παγκόσμια πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία σε όλους να επηρεάσουν τη ζωή τους θετικά συμμετέχοντας σε μια πρωτοβουλία που καταπολεμά το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από το πλαστικό.

2w4a6690_ok.jpg

Γιατί να πάρει μέρος κάποιος στο «Run for the Oceans»; Και πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από να γίνεσαι μέρος μιας παγκόσμιας κίνησης με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στην απειλή των ωκεανών από το πλαστικό; Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Για να συμμετέχει κανείς χρειάζεται απλά να εγγραφεί στην εφαρμογή Runtastic, στο ειδικό group «adidas x Parley Run for the Oceans» και να καταγράψει τις διαδρομές του ως τις 8 Ιουλίου. Για κάθε 1 χλμ. που θα ολοκληρώνει, η adidas θα προσφέρει 1$ στο πρόγραμμα Parley Ocean Plastic κι έτσι θα μεταδοθεί σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα για την προστασία των ωκεανών.

Από την εμπειρία σας, πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων;
Είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε πως κάθε ανάσα που παίρνουμε οφείλεται σε αυτό το μαγικό σύμπαν. Είναι μια ενστικτώδης κίνηση, νομίζω, για τον άνθρωπο να τρέχει και δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ιδανικό τρόπο να εξαπλωθεί το μήνυμα ελπίδας ενάντια στη χρήση του πλαστικού. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει ένα ντόμινο κινήσεων για τη σωτηρία των ωκεανών, καταλήγοντας σε μια μεγάλη αλλαγή των σημερινών δεδομένων.

2w4a6128_ok.jpg

Η adidas το 2017 πούλησε ένα εκατομμύριο running παπούτσια τα οποία κατασκεύασε με την τεχνολογία Parley Ocean Plastic®, αξιοποιώντας τα πλαστικά απορρίμματα των ωκεανών. Τι σκεφτήκατε όταν το πρωτοακούσατε;
Κάθε δεύτερη ανάσα που παίρνουμε δημιουργείται από τους ωκεανούς και παρόλα αυτά συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τη ζωή τους με μεγάλη ταχύτητα. Η στρατηγική της adidas για την αξιοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στους ωκεανούς και η καμπάνια της για το πόσο σημαντική είναι η θάλασσα, προσωπικά με κάνει να νιώθω ότι ο κύκλος από πλαστικό θα κλείσει μια για πάντα. Είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, ίσως για κάποιους είναι ουτοπικό, αλλά εγώ πιστεύω ότι κδημιουργώντας κύματα αλλαγής φέρνεις έναν ωκεανό από ευκαιρίες στη ζωή σου.

Ήταν η ιδιαίτερη σχέση σας με τη θάλασσα ο λόγος που σας παρακίνησε να γίνετε μέρος αυτής της προσπάθειας;
Σίγουρα. Νομίζω δεν θα μπορούσα να μείνω μακριά από μια τόσο σημαντική προσπάθεια. Η θάλασσα είναι η ζωή μου, η παιδική μου ηλικία, η εφηβεία μου, η ενηλικίωσή μου, είναι τα πάντα, το οξυγόνο μου. Όταν βρίσκομαι στη θάλασσα αναπνέω, ζω στο  «εδώ και τώρα», υπάρχω. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να συμμετέχω σε ένα κίνημα που στοχεύει στην προστασία της.

2w4a7016_ok.jpg

Πόσο ευαισθητοποιημένοι πιστεύετε ότι είναι οι Έλληνες σε θέματα που αφορούν την προστασία της θάλασσας;
Δυστυχώς πιστεύω ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν τις θάλασσες αλλά σταδιακά αποκτούμε μια φιλοσοφία του να κοιτάμε γύρω μας, το περιβάλλον και το μέλλον. Ευελπιστώ ότι με προσπάθειες όπως αυτή της adidas, κάτι θα αλλάξει. Έχω δει ότι η νέα γενιά έχει ήδη πολύ διαφορετική παιδεία στο θέμα της ανακύκλωσης, της χρήσης πλαστικού και της οικολογίας. Χρησιμοποιεί χάρτινες σακούλες, παίρνει το ποτό χωρίς πλαστικό καλαμάκι, ανακυκλώνει συστηματικά, τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα και αυτή είναι μια πολύ καλή αλλαγή. Εξάλλου είναι υποχρέωσή μας να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τη νοοτροπία της προστασίας του περιβάλλοντος και να τα μάθουμε να κοιτούν στο μέλλον. Η Ελλάδα σίγουρα έχει μείνει πίσω, όμως νομίζω πως γίνονται σημαντικά βήματα, όπως είναι η πρωτοβουλία της adidas και της Parley for the Oceans. Δημιουργούμε μια εικόνα με τα παραδείγματά μας και καλό θα ήταν όταν λέμε ότι σέβομαι το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και τους ωκεανούς, να το δείχνουμε και έμπρακτα. Τον κόσμο δεν τον αλλάζεις με την άποψή σου μόνο, αλλά με τις πράξεις. Ήδη το ότι έχουμε αποδεχτεί το πρόβλημα και έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να πράξουμε είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Δήλωσε συμμετοχή στο πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και προπονήσεων των adidas Runners Athens για το «RUN FOR THE OCEANS» στο adidas.gr/adidas Runners αλλά και στο Facebook group των adidas Runners Athens. #adidasParley #RunForTheOceans #UltraBOOST #adidasRunnersAthens. Για περισσότερα νέα, μείνετε συντονισμένοι στη Facebook Page adidas Running και στο επίσημο profile της adidas στο Instagram (@adidasgr).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ