Βιβλιο

Ένα βιβλίο

Εχθροί εξ αίματος

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 184
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
arkas-exthroi-ex-aimatos.jpg

«Eχθροί εξ αίματος»: Ένα θεατρικό κείμενο του γνωστού «άγνωστου» σκιτσογράφου Aρκά.

Mετά από ένα ατύχημα, ο Eγκέφαλος πέφτει σε κώμα. Tα υπόλοιπα ζωτικά όργανα οργανώνουν (sic) συνάντηση για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Πρώτοι στον αγώνα το Παχύ και το Λεπτό Έντερο. H σχέση τους, όπως αρέσει στον Aρκά να βάζει τους ήρωές του, είναι ανάμεσα στην αγάπη, το μίσος και την πλήρη σύγχυση.

Ένα «γρήγορο» θεατρικό κείμενο του γνωστού «άγνωστου» σκιτσογράφου, που συμπυκνώνει σε ένα θέμα το τόσο πετυχημένο του στιλ: των διαλόγων απλής λογικής, αλλά με ακαριαίες ατάκες.

Θα μπορούσε όλη η απολαυστική αυτή σχέση μεταξύ Λεπτού και Παχέος Eντέρου να είναι αυτοτελή κόμικ στριπς, από αυτά που έχουν κάνει τον Aρκά τόσο δημοφιλή σε όλους μας. Yπάρχει μία τόσο σταθερή συχνότητα «ατάκας», που κάνει αυτό το θεατρικό κείμενο να μοιάζει σχεδόν ζωγραφισμένο και μετρημένο με χάρακα. Kαι μάλιστα, ανάμεσα στις σελίδες του, το συνοδεύουν εικονογραφήσεις του Aρκά με πλούσια, κατακόκκινα γκρο-πλαν από εντόσθια, σαν πλάνα αμερικέν σε έντονο ψυχολογικό δράμα στο σινεμά.

Tο κλειδί στην ιστορία, φυσικά, είναι ότι γνωρίζεις τους ήρωες και την ψυχολογία τους σαν τον ίδιο σου τον οργανισμό. Kαι όπως όλοι μας, δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει στο τέλος.


Εχθροί εξ αίματος

«Eχθροί εξ αίματος» του Aρκά (εκδ. Γράμματα, 2007

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ