- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Δήμητρα Κωτούλα: Το ποιήμα της ημέρας είναι από τη συλλογή Λάμια
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες


Το ποιήμα της ημέρας είναι το Νυχτερινό ή η φωνή της Δήμητρας Κωτούλα από τη συλλογή Λάμια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Τα ποιήματα της Λάμιας δημοσιεύονται πενήντα χρόνια μετά από μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, τη χρονιά της μεταπολίτευσης. Ωστόσο, ως στιγμιότυπα-καταγραφές της διάδρασης μιας μητέρας με την κόρη της, στο πρώτο μέρος, και ως αναστοχασμοί του μόνου ανθρώπου, στο δεύτερο, φαίνεται να μένουν έξω από την Ιστορία.
Ίσως, όμως, τα ποιήματα αυτά να γίνονται αυτόκλητα μάρτυρες σε κάτι παράδοξο: στις αυστηρά ιδιωτικές εκείνες στιγμές, τις γνωστές σε όλους μας, που τρέφουν τον ηρωισμό προτού αυτός μετατεθεί στη δημόσια αρένα εκκολάπτοντας ιστορικά το όποιο «θαύμα».
Νυχτερινό ή η φωνή

Βραδιάζει.
Η πεδιάδα της νύχτας
κατεβάζει αργά το ζεστό χνότο της.
Τα αντικείμενα ένα ένα παύουν.
Το μόνο που κινείται στο δωμάτιο τώρα
είναι η φωνή της.
Ήπια χαμηλή στηρίζει
στην ακοίμητη μπλε γραμμή της
το σκοτάδι
μη και σκοντάψεις πάνω του.
Είναι η φωνή της γιαγιάς της.
Είναι μέσα στη φωνή της γιαγιάς της.
Δεν θέλει να πιστέψει στον θάνατο τώρα.
Θέλει να μείνει για πάντα μέσα σ' αυτή τη φωνή.
Ποια είναι η Δήμητρα Κωτούλα
Η Δήμητρα Κωτούλα γεννήθηκε το 1974 στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Είναι διδάκτορας ιστορίας της τέχνης, με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική τέχνη, στο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου. Εξειδικεύτηκε στην Αμερική (Πανεπιστήμιο Princeton, Dumbarton Oaks Centre του Πανεπιστημίου του Harvard στην Ουάσινγκτον). Σήμερα εργάζεται ως αρχαιολόγος-ιστορικός της βυζαντινής τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Τρεις νότες για μια μουσική (Νεφέλη, 2004), Η επίμονη αφήγηση (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), Θα ήσουν παντελώς ανυπεράσπιστος. Ποιήματα της λευκής σελίδας (Εκδόσεις Πατάκη, 2021, βραβείο ποίησης του λογοτεχνικού περιοδικού «Χάρτης»), Λάμια (Εκδόσεις Πατάκη, 2024). Ποιήματα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες. Υπήρξε η πρώτη που μετέφρασε ποιήματα της νομπελίστριας Λουίζ Γκλικ στα ελληνικά, καθώς και της Σάρον Ολντς και της Τζόρι Γκρέιαμ. Το 2023 κυκλοφόρησε στην Αμερική ανθολογία ποιημάτων της. Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα του βραβείου Runciman και είναι στη λίστα των προτεινόμενων βιβλίων από την Poetry Society of America.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να ζούμε πιο ανάλαφρα, πιο συνειδητά και με περισσότερη αγάπη προς τον εαυτό μας και τους γύρω μας
Ξεφυλλίζουμε τις νέες εκδόσεις και προτείνουμε τίτλους
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα, ποιητή και στιχουργό με αφορμή το βιβλίο του «Ο Νοσταλγός»
Ο Πίτερ Μπερκ εξετάζει τη μακρά ιστορία της ανθρώπινης άγνοιας σε σχέση με τη θρησκεία και την επιστήμη, τον πόλεμο και τις καταστροφές, τις επιχειρήσεις και την πολιτική
Ξεφυλλίζουμε τις νέες εκδόσεις και προτείνουμε τίτλους ελληνικής, ξένης και αστυνομικής λογοτεχνίας
Η ψυχολογία λέει «μην αγχώνεσαι», η τράπεζα λέει «έχεις 32 ευρώ»
Το μυθιστόρημα που απέσπασε το βραβείο Goodreads Choice στην κατηγορία Science Fiction κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου
Ένα μικρό εσωτερικό ταξίδι στα κείμενα που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια
Το βιβλίο περιλαμβάνει 22 νέα κείμενα για τη σχέση του κινηματογράφου με τον έρωτα, τις σχέσεις των δύο φύλων, τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό
Ξεφυλλίζουμε τις νέες εκδόσεις και προτείνουμε τίτλους παιδικών και εφηβικών βιβλίων και graphic novels
Αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Στην άκρη του γκρεμού, Ελλάδα 2007 - 2019»
«Σ’ αυτή τη ζωή είναι δώρο το ότι δεν ξέρουμε τι μας περιμένει»
Πού μπορείτε να την παρακολουθήσετε Live
Η ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ο Μάικλ Γουλφ κάνει μια ταχύτατη και αιχμηρή καταγραφή της πορείας του Ντόναλντ Τραμπ από την ήττα του στις εκλογές του 2020 μέχρι την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο το 2024.
Εμβληματική μορφή των νορβηγικών γραμμάτων - Διαχρονικά υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακτήσεις τον χρόνο που έχει περάσει
Το βιβλίο του Χουάνγκ Σοκ Γιονγκ θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα και πιο αντιπροσωπευτικά έργα της σύγχρονης κορεατικής λογοτεχνίας
Τα 50 χρόνια των metal θρύλων μέσα από σπάνιο υλικό - Η πρώτη ματιά στην πολυτελή έκδοση
Εξαιρετικές επιλογές συγγραφέων σε συνδυασμό με άριστους επιμελητές εκδόσεων αποτελούν εγγύηση ποιότητας για κάθε βιβλίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.