- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Euro 2004: 20 χρόνια από τον θρίαμβο, 20 ιστορίες εθνικής τρέλας
Βιώματα, ιστορίες ποδοσφαιρικές και προσωπικές, ιστορίες αληθινές και φανταστικές, συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο
Euro 2004: 20 χρόνια από τον θρίαμβο, 20 ιστορίες εθνικής τρέλας - Ένα βιβλίο για το έπος της Πορτογαλίας και για να την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις εκδόσεις Γραφή
Γράφει ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος
Η είδηση του θανάτου του διεθνούς ποδοσφαιριστή Τζορτζ Μπάλντοκ τις προηγούμενες μέρες έπεσε αναμφίβολα σαν κεραυνός εν αιθρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόλις μια μέρα μετά, με την ΟΥΕΦΑ να μην κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναβολή του αγώνα με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, στο πλαίσιο του Nations League, η Εθνική θυμίζοντας μέρες... 2004 θριάμβευσε. Κέρδισε με 2-1 την Αγγλία μέσα στην έδρα της, με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές να «τιμούν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη του συμπαίκτη τους που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Και η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια νίκη τη χρειαζόμασταν για πολλούς λόγους. Πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία πολύ μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο περσινός αποκλεισμός από την τελική φάση του Euro 2024 από τη Γεωργία ήταν μια οδυνηρή εμπειρία, ωστόσο μετά από χρόνια το ταλέντο των ποδοσφαιριστών της Εθνικής κάνει τους πάντες να αισιοδοξούν για το μέλλον.
Τι μεσολάβησε όμως τα τελευταία 20 χρόνια; Από το έπος δηλαδή της Πορτογαλίας έως τον περσινό αποκλεισμό από τη Γεωργία; Σίγουρα πολλά.
Από τους πανηγυρισμούς, την περηφάνια, και την ανεμελιά του 2004-05, δηλαδή του Euro, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ευρωμπάσκετ, ακόμη και της... Eurovision, περάσαμε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, της ανόδου της ακροδεξιάς και της μόνιμης απαισιοδοξίας και ανασφάλειας. Και με το ποδόσφαιρο; Τι γίνεται με το ποδόσφαιρο; Εν έτη 2024, είδαμε τελικό Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δυστυχώς, έχουμε θρηνήσει μέσα στα χρόνια και νεκρούς.
Tα γήπεδα που φτιάχτηκαν ή ανακαινίστηκαν μετά το Εuro 2004 και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν ερημώσει και η φθορά τους είναι μεγάλη, ενώ η συνεχής εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου μακροπρόθεσμα στοιχίζει στο ίδιο το άθλημα, ως προϊόν. Αυτά κι άλλα πολλά σκιαγραφούν 20 άνθρωποι στο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή με τίτλο «Euro 2004. 20 χρόνια από τον θρίαμβο - 20 ιστορίες εθνικής τρέλας». Δημοσιογράφοι του αθλητικού χώρου και όχι μόνο, συγγραφείς αλλά και απλοί φίλοι του λόγου, είκοσι διαφορετικοί άνθρωποι και επαγγελματίες καταθέτουν τις απόψεις τους και τις ιστορίες τους για εκείνον τον αθλητικό θρίαμβο, που μοιάζει και είναι μακρινός αλλά στο τέλος, όλους... μας ενώνει.
Βιώματα, ιστορίες ποδοσφαιρικές και προσωπικές, ιστορίες αληθινές και φανταστικές, ενώθηκαν μέσα από τις καταγραφές τους και δημιούργησαν το συγκεκριμένο βιβλίο.
Το βιβλίο αυτό είναι μια ευκαιρία να ξαναζήσουμε τον θρίαμβο του 2004, αλλά και να αναλογιστούμε την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που δυστυχώς συνοδεύτηκε από σκηνικά βίας και παρακμής. Μια εθνική επιτυχία που δεν πρέπει να ξεχνιέται, αλλά και μια μετέπειτα ιστορία που μας προκαλεί να σκεφτούμε τις αλλαγές που απαιτούνται.
Γράφουν οι: Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Ανυφαντάκης, Νίκος Ασπρούδης, Στέλλα Γαλάνη, Χάρης Γεωργούλας, Νίκος Γιαννόπουλος, Μενέλαος Κατσαμπέλας, Θεοδόσης Κατσάρας, Αλέξανδρος Λοθάνο, Άκυς Μητσούλης, Στέλλα Μπάσδρα, Ειρήνη Παπουτσή, Μαρία Παπουτσή, Αθανασία Παύλου, Αντώνης Τσακαλέας, Γιώργος Φακής, Άλκης Φιτσόπουλος, Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Αντώνης Ψάλτης, Θωμάς Ψύρρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Σπρίνγκστιν, ο Χατζιδάκις και η τέχνη του να γράφεις ακόμα με το μολύβι, όπως στο «Όλα Τα Δέντρα»
Ένας από τους τρεις ανθρώπους που τρέχουν τη θεσσαλονικιώτικη Submersion Records, μιλάει για το βιβλίο του «Music Ecosystems»
Η συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει πώς επιλέγουμε αυτούς που αγαπάμε και αν είναι ο έρωτας μονόδρομος, χρέος ή ποινή, τι είναι πεπρωμένο, και πώς λειτουργεί ο κύκλος του εθισμού
Ο συγγραφέας διατρέχει τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια στο Περιστέρι και μεταφέρει πολύ ζωντανά τις εικόνες με νοσταλγία και νοιάξιμο για τους ήρωες του και πρωταγωνιστές στο κινηματογραφικό έργο της ζωής του
Ένα πρώιμο, αυτοβιογραφικό έργο του Μπουλγκάκωφ, που φέρνει στο φως τον εσωτερικό κόσμο ενός γιατρού την ώρα που διαμορφώνεται - με σύμμαχο μόνο τη συνείδησή του
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
«Aξίζει να προσπαθήσουμε αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή»
Από το Μπουένος Άιρες στην Αθήνα, με μια ιστορία βίας
Ιστορικές μελέτες και μαρτυρίες φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα.
Οι Μι Δέλτα και Δημήτρης-Κρις Αγκαράι ζωντανεύουν λέξεις και εικόνες σε ένα graphic novel που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως
Στο βιβλίο «Αυτοβιογραφία του κόκκινου» η Κάρσον απελευθερώνει τον Γηρυόνη από τα στερεότυπα του μύθου σύμφωνα με τον οποίο σκοτώνεται από τον ημίθεο Ηρακλή
Ποιητές από όλη τη Μεσόγειο συναντιούνται στην Αθήνα
Μην πιστεύετε διάφορα άρθρα που ανακοινώνουν τον θάνατο του βιβλίου, υπερβάλλουν και μας τρομοκρατούν τζάμπα και βερεσέ εμάς τους βιβλιόφιλους
Μια «επανεκκίνηση» με ελληνικό πρόσημο
Η Ευαγγελία Κακούρου μετατρέπει τον φόβο του οδοντιάτρου σε μια ευφάνταστη περιπέτεια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Μια χαλαρή συλλογή κειμένων, γραμμένων με διαφορετικό ύφος, υψηλής αισθητικής και υποβρύχιου στοχασμού
Η ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ένα επίκαιρο μυθιστορηματικό δοκίμιο με απαντήσεις για τα υδατικά προβλήματα από τον Ομ. Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.