Βιβλιο

Αυτή την εβδομάδα διαβάζουμε «Ο Αρχάγγελος των Βράχων»

Το μυθιστόρημα του Μένιου Σακελλαρόπουλου που θα σε συναρπάσει

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αρχάγγελος των Βράχων, βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το νέο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου «Ο Αρχάγγελος των Βράχων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και επιτέλους ο καιρός άρχισε να θυμίζει χειμώνα. Έφτασε επισήμως η εποχή, που χουχουλιάζεις κάτω από κουβέρτες και παπλώματα, απολαμβάνεις ζεστά ροφήματα και ίσως στολίζεις με πολύχρωμα λαμπιόνια το σπίτι. Πιθανότατα η έξοδος με την παρέα αποτελεί πλέον δύσκολη αποστολή, ιδίως αν οι περισσότεροι μετατρέπεστε σε σπιτόγατοι με το που πέσει η θερμοκρασία. Προσωπικά, λατρεύω την ηρεμία του σπιτιού και κυρίως την αγκαλιά του καναπέ. Όμως αυτό που  απολαμβάνω περισσότερο, είναι η συντροφιά ενός καλού βιβλίου.

Αν είσαι λάτρης του μυστηρίου, αλλά ταυτόχρονα μια ρομαντική ψυχή, σου έχω την κατάλληλη πρόταση. Ο συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος, παρουσίασε πρόσφατα στο θέατρο Άλφα το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Ο Αρχάγγελος των Βράχων». Μια ξεχωριστή ιστορία για τον άνθρωπο και τη δύναμη της αγάπης, η οποία ζωντάνεψε μέσω μονολόγων που ερμήνευσαν οι εξαιρετικοί ηθοποιοί: Τάσος Ιορδανίδης, Ιφιγένεια Τζόλα, Τάσος Νούσιας, Λεωνίδας Κακούρης, Νίκος Μέλλος, Ιφιγένεια Πιερίδου, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιούλικα Σκαφίδα, Θάλεια Ματίκα, Γιάννης Στάνκογλου (με σειρά εμφάνισης).

Από την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Αρχάγγελος των βράχων»

Βρισκόμαστε στην παραλία της Μυτιλήνης, εκεί που η θάλασσα δεν επιτρέπει σε όλους να φτάσουν μέχρι την στεριά. Εκεί που οικογένειες χάνονται, χωρίζονται και όσοι επιβιώνουν, προσπαθούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με ό,τι τους έχει απομείνει. Κάπως έτσι αρχίζει η περιπέτεια του Ασκάν, του γιατρού από το Ιράν, ο οποίος έχει μόλις βιώσει την απώλεια της μητέρας και της αδερφής του. Μόνος του, πλέον, ψάχνει τρόπο να ενσωματωθεί στη νέα πατρίδα, τι και αν είναι γιατρός, δεν έχει καμία σημασία. Για εκείνους είναι μονάχα ένας πρόσφυγας, σχεδόν απειλή, που δεν έχει θέση στο νησί τους. Στο πρόσωπό της Ευρυδίκης, της δασκάλας στις δομές προσφύγων, ο Ασκάν, θα βρει ξανά ελπίδα. Η γνωριμία τους είναι η αρχή για μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, με φόντο το νησί του Αρχάγγελου, της Σαπφούς, του Ελύτη. Ένα θρίλερ έχει αρχίσει να παίρνει μορφή, με την αγάπη και το μίσος σε συνεχή σύγκρουση.

Το προσφυγικό παραμένει ένα επίκαιρο ζήτημα που φέρνει ακόμα στην επιφάνεια την χειρότερη, αλλά ορισμένες φορές και την καλύτερη πλευρά των ανθρώπων. Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος προσπαθεί πάντοτε μέσω των αναγνωσμάτων του να θίξει κοινωνικά ζητήματα, κάτι που βλέπουμε και στα βιβλία “Το κορίτσι της στάχτης”, παρουσιάζοντας τη δύναμη της ψυχής, αλλά και στο “Πικρό γάλα” που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες. Μπορεί να μην ασχολήθηκε με αποτρόπαια εγκλήματα ως απόφοιτος της νομικής σχολής, αλλά βρήκε στα μυθιστορήματα του έναν πιο δημιουργικό τρόπο για να το κάνει. Ανακάλυψε ταυτόχρονα έναν δρόμο για να περιγράψει το μεγαλείο της αγάπης, γράφοντας για μεγάλους έρωτες όπως στο “Ενός λεπτού σιγή”, αλλά και για το ξεχωριστό δέσιμο μεταξύ πατέρα και γιου στο “Δεκαέξι γράμματα”, μίας πραγματικής συγκινητικής ιστορίας, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η μεγάλη του αγάπη ήταν η δημοσιογραφία, δουλεύοντας έτσι για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και προσπαθώντας πάντοτε στα ρεπορτάζ, να αφήνει την δική του πινελιά. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει και τα βιβλία του, τόσο ξεχωριστά. Πρόκειται για ένα ανήσυχο πνεύμα, έναν εκρηκτικό συγγραφέα, που παραμένει έφηβος και δεν σταματάει να ονειρεύεται.

Γιορτές έρχονται, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, ή σε εκείνους τους φίλους και συγγενείς που ξέρεις ότι είναι γεννημένοι βιβλιοφάγοι. Εμείς, μόλις σου γνωρίσαμε έναν συγγραφέα και σου δώσαμε μια πολύ καλή επιλογή δώρου. Τώρα, μένει να φας ένα μελομακάρονο, έναν κουραμπιέ και να σκεφτείς αν ένα βιβλίο θα δείχνει ομορφότερο κάτω από το δέντρο, ή στη βιβλιοθήκη σου. 

Το νέο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου «Ο Αρχάγγελος των Βράχων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ