Βιβλιο

9 αστυνομικά βιβλία για το καλοκαίρι

Η Athens Voice ξεφυλλίζει τις νέες εκδόσεις και προτείνει τα βιβλία των διακοπών

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 876
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9 αστυνομικά βιβλία για το καλοκαίρι

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι: 9 προτάσεις για βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας

Σάρα Πιρς, Το θέρετρο, εκδόσεις Ψυχογιός

Σάρα Πιρς, Το θέρετρο, εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα ειδυλλιακό θέρετρο σ’ ένα νησί στις ακτές της Αγγλίας υπόσχεται την απόλυτη χαλάρωση. Αλλά το ίδιο το νησί έχει ένα σκοτεινό παρελθόν. Εκεί έδρασε κάποτε ένας σίριαλ κίλερ. Μια νέα γυναίκα βρίσκεται νεκρή κάτω από το περίπτερο της γιόγκα, φαίνεται ότι ο θάνατος της προκλήθηκε από μια ατυχή πτώση. Όμως η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ ανακαλύπτει ότι το θύμα δεν ήταν ένοικος του θερέτρου, όπως και ότι δεν έπρεπε να είναι καν στο νησί. Καθώς ο χρόνος κυλά, η Έλιν ξεσκεπάζει ολοένα περισσότερα μυστικά. Και όταν κάποιος άλλος από την παρέα πνίγεται σε μια κατάδυση με μπουκάλες, η Έλιν υποψιάζεται ότι οι θάνατοι αυτοί δεν είναι απλώς ατυχήματα. Αλλά γιατί να στοχοποιήσει κάποιος τους ενοίκους σ’ αυτό το πολυτελές θέρετρο; Η ντετέκτιβ Γουόρνερ πρέπει να βρει τον δολοφόνο πριν επαναληφθεί η ιστορία του νησιού.

Χρήστος Αζαριάδης, Χωρίς Άντρες, εκδόσεις Bell

Χρήστος Αζαριάδης, Χωρίς Άντρες, εκδόσεις Bell
Πάρτε μια στιγμή και σκεφτείτε το: πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς άντρες; Σε έναν τέτοιο κόσμο θα αναγκαστούν να ζήσουν οι γυναίκες στο νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Αζαριάδη, με κάποιες να προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ άλλες να πανηγυρίζουν τον αφανισμό των δυναστών τους. Και όλες προσπαθούν να επιβιώσουν και να βρουν τις απαντήσεις σε έναν κόσμο χωρίς πατεράδες και γιους, χωρίς συζύγους, χωρίς πρωθυπουργούς, προέδρους, στρατηγούς. Εφτά γυναίκες, όλες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο μοναδικές, προσπαθούν να ανακαλύψουν για ποιο λόγο πέθαναν όλοι οι άντρες. Γρήγορο, έξυπνο, αγωνιώδες, πολυεπίπεδο, το βιβλίο του Χρήστου Αζαριάδη είναι μια ιστορία επιβίωσης σε μια μεταποκαλυπτική Αθήνα, μέσα από τα μάτια ενός νέου συγγραφέα, που διάλεξε το πεδίο του crime και της φαντασίας, για να διηγηθεί τις ιστορίες του.

Nicholas Blake, Ο ειδεχθής χιονάνθρωπος, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Nicholas Blake, Ο ειδεχθής χιονάνθρωπος, εκδόσεις Αλεξάνδρεια
«Τα παιδιά έσκυψαν από το παράθυρο, δίπλα δίπλα. Όπως παρακολουθούσαν, η ρωγμή στο κεφάλι του χιονάνθρωπου μεγάλωσε. Ένα κομμάτι χιόνι γλίστρησε απαλά από το πρόσωπό του. Το πρόσωπο θα έπρεπε να πέσει. Αλλά βρισκόταν ακόμα εκεί. Ο κοντόχοντρος, άμορφος χιονάνθρωπος είχε πρόσωπο – ένα πρόσωπο λευκό, σχεδόν όσο και το χιόνι που το κάλυπτε πριν, το νεκρό, ανθρώπινο πρόσωπο κάποιου που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί». Μια ιστορία μυστηρίου με τον γοητευτικό και πολυμαθή ντετέκτιβ-ποιητή Νάιτζελ Στρέιντζγουεϊζ, που φτάνει στο Αρχοντικό του Ίστερχαμ στην καρδιά του χειμώνα για να ερευνήσει μια σειρά παράξενων γεγονότων, με αποκορύφωμα την αυτοκτονία μιας πλούσιας νεαρής γυναίκας που η συμπεριφορά της έχει σκανδαλίσει το χωριό. Καθώς ανακαλύπτει ότι πρόκειται για φόνο και αρχίζει να ερευνά το παρελθόν της νεκρής, καταλαβαίνει ότι κάποιος από το αρχοντικό έχει ένα σκοτεινό μυστικό και θα κάνει τα πάντα για να μη βγει στο φως. Από τη σειρά των εκδόσεων Αλεξάνδρεια «Μαύρη Γάτα», που περιλαμβάνει παλαιότερα έργα μυστηρίου και θρίλερ που άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου και θεωρούνται πλέον κλασικά.

Gaston Leroux, Το φάντασμα της όπερας, εκδόσεις Διόπτρα

Gaston Leroux, Το φάντασμα της όπερας, εκδόσεις Διόπτρα
Με τα λόγια του συγγραφέα: «Το Φάντασμα της Όπερας υπήρξε στην πραγματικότητα. Δεν ήταν, όπως πίστευαν για καιρό, δημιούργημα της φαντασίας των καλλιτεχνών, δεισιδαιμονία των διευθυντών ή καρπός των ευφάνταστων και ευεπηρέαστων εγκεφάλων των νεαρών χορευτριών, των ταξιθετριών, των υπευθύνων για τα βεστιάρια ή των θυρωρών. Υπήρξε πράγματι, με σάρκα και οστά, παρότι είχε υιοθετήσει την κανονική εμφάνιση ενός πραγματικού φαντάσματος, δηλαδή μιας φασματικής σκιάς. Όταν άρχισα να ερευνώ τα αρχεία της Εθνικής Ακαδημίας Μουσικής, έμεινα έκπληκτος από τις τρομερές συμπτώσεις ανάμεσα στα φαινόμενα που είχαν αποδοθεί στο “φάντασμα” και στην πιο απίστευτη, στην πιο ασύλληπτη τραγωδία που είχε ποτέ συμβεί και είχε συνεπάρει τους κύκλους της υψηλής παρισινής κοινωνίας. Έτσι, λίγο αργότερα συνέλαβα την ιδέα πως αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να ερμηνευτεί λογικά μέσα από τα εν λόγω φαινόμενα». Η νέα σειρά Crime moments των εκδόσεων Διόπτρα εξερευνά γραφές και ιστορίες, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Θάνατος επί σκηνής, εκδόσεις Μίνωας

Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Θάνατος επί σκηνής, εκδόσεις Μίνωας
Μετά από σαράντα χρόνια καριέρας, η αποχαιρετιστήρια συναυλία της μεγαλύτερης Ελληνίδας σταρ μετατρέπεται σε πύρινο εφιάλτη. Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου καλείται να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τις απειλές, τα παρ’ ολίγον μοιραία ατυχήματα και τον τραγικό θάνατο επί σκηνής της τραγουδίστριας Νένης Βαντά στην παραλία της Βουλιαγμένης. Τυφλωμένος από το φως των προβολέων που καλύπτουν ένα λαίμαργο σκοτάδι και ένοχα μυστικά, θα καταφέρει ο έμπειρος αστυνόμος να ξετυλίξει το κουβάρι της πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης;

Richard Osman, Η σφαίρα που αστόχησε, εκδόσεις Ψυχογιός

Richard Osman, Η σφαίρα που αστόχησε, εκδόσεις Ψυχογιός
Είναι μια συνηθισμένη Πέμπτη και φαίνεται πως επιτέλους επικρατεί ηρεμία για τα μέλη της γνωστής και αγαπημένης Λέσχης. Μόνο που οι μπελάδες δεν τους ξεχνούν για πολύ. Η προ δεκαετίας υπόθεση αρχείου, την οποία προσπαθούν να εξιχνιάσουν, τους οδηγεί σε μια θρυλική μορφή της τοπικής δημοσιογραφίας και σε έναν φόνο χωρίς πτώμα και χωρίς απαντήσεις. Και σαν να μην τους έφταναν αυτά, η νέα νέμεση της Ελίζαμπεθ την επισκέπτεται προσφέροντάς της μια φονική αποστολή: να σκοτώσει ή να σκοτωθεί… Ενώ η υπόθεσή τους δεν είναι πλέον για το αρχείο, η Ελίζαμπεθ παλεύει με τη συνείδησή της (και ένα όπλο), ενώ η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραΐμ αναζητούν στοιχεία με τη βοήθεια παλιών και νέων φίλων. Θα καταφέρει η παρέα να λύσει το μυστήριο και να σώσει την Ελίζαμπεθ πριν ο δολοφόνος ξαναχτυπήσει; Καλωσορίσατε σε άλλη μια γάργαρη ιστορία με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους ήρωες από τη Λέσχη των φόνων της Πέμπτης, αφού το πρώτο επιτυχημένο βιβλίο του Οσμάν συνεχίζει να ταξιδεύει μέσα από πολύ όμορφες συνέχειες.

Jo Nesbo, Ματωμένη σελήνη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Jo Nesbo, Ματωμένη σελήνη, εκδόσεις Μεταίχμιο
Η 13η περιπέτεια του Χάρι Χόλε τον στέλνει στο Λος Άντζελες. Αφού έχει δει τη ζωή του να διαλύεται, ο Χάρι πηγαίνει στην Αμερική για να εξαφανιστεί από όλους και απ’ όλα, ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Όσο κι αν προσπαθεί όμως δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Όταν στον δρόμο του βρεθεί μια ηλικιωμένη ηθοποιός, που προσπαθεί να γλιτώσει από ένα καρτέλ ναρκωτικών, ο Χάρι δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να τη βοηθήσει. Πίσω στο Όσλο, δύο γυναίκες αγνοούνται. Ένας από τους υπόπτους είναι ο μεγιστάνας του real estate, Μάρκους Ρόε. Η Κατρίνε Μπρατ θέλει να ζητήσει τη βοήθεια του Χάρι Χόλε που γνωρίζει τους κατά συρροή δολοφόνους καλύτερα από τον καθένα. Η αστυνομία όμως αρνείται κατηγορηματικά. Από την άλλη, ο ύποπτος θέλει να τον προσλάβει ως ιδιωτικό ερευνητή για να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. Ο Χάρι αρνείται. Θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα και έχει μόλις δέκα μέρες για να αποφασίσει…

Gunnar Staalesen, Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ, εκδόσεις Διόπτρα

Gunnar Staalesen, Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ, εκδόσεις Διόπτρα
Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από τότε που η τρίχρονη Μέτε εξαφανίστηκε από την αυλή του σπιτιού της. Με την παραγραφή της υπόθεσης να πλησιάζει, η μητέρα της, Μάγια, ζητάει από τον Βαργ Βέουμ, έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ με έδρα το Μπέργκεν, να κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να βρει την αλήθεια. Μια αλήθεια καλά κρυμμένη σε ζωές γεμάτες μυστικά. Συγκλονιστικό, ανησυχητικό και με εξαιρετικές ανατροπές, το μυθιστόρημα επιβεβαιώνει ότι ο Gunnar Staalesen είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος στον κόσμο. Ο Staalesen είναι ένας μεγάλος δημιουργός που καθόρισε την πορεία του νορβηγικού νουάρ και ταυτόχρονα ανέδειξε κοινές προβληματικές της δικής του κοινωνίας με τη δική μας. Στα «Ρόδα…» η πλοκή είναι άψογη και ελεγχόμενη, επιφυλάσσει αρκετές σκοτεινές εκπλήξεις στην πορεία, ξαφνιάζοντας τον αναγνώστη, και στο επίκεντρό της έχει τη γοητευτική φιγούρα του Βαργ Βέουμ, που έχει γίνει σημείο αναφοράς στο αστυνομικό μυθιστόρημα..

Ειρήνη Βαρδάκη, Ο εραστής της, εκδόσεις Μίνωας

Ειρήνη Βαρδάκη, Ο εραστής της, εκδόσεις Μίνωας
Ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Ένα ζευγάρι που τηρεί κανόνες και αποστάσεις. Κι ένα αμείλικτα ερωτικό, ψυχολογικό παιχνίδι με ολέθρια κατάληξη. Γιατί κανένα έγκλημα δεν είναι τέλειο, μέχρι να το αποφασίσεις. Η συγγραφέας επιστρέφει στο γνωστό και αγαπημένο είδος των ψυχολογικών θρίλερ με ένα βιβλίο αγωνίας, ανατροπών και συνεχόμενων mind games.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ