- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κατσαρόλες με βιβλία: Έρωτας και φαγητό από την Ιζαμπέλ Αλιέντε
«Μία παραλλαγή που θα έβγαζε από τα ρούχα του οποιονδήποτε πραγματικό Ισπανό, αλλά που κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά της σαν ερωτικά προκαταρτικά γιατί όλα τα υλικά είναι αφροδισιακά»
Κατσαρόλες με βιβλία: Η συνταγή της Ιζαμπέλ Αλιέντε για ψευτο-παέλλια από το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» (εκδ. Ωκεανίδα)
«Τα πενήντα είναι σαν την τελευταία ώρα του απογεύματος, όταν ο ήλιος έχει δύσει και έχεις από τη φύση διάθεση για στοχασμό. Στην περίπτωσή μου, ωστόσο, το σούρουπο με παρασέρνει στην αμαρτία και, ίσως για αυτό στα πενήντα μου αναλογίζομαι τη σχέση με το φαγητό και τον ερωτισμό, τις αδυναμίες της σάρκας που περισσότερο με δελεάζουν, αν και, αλίμονο, δεν είναι αυτές που έχω περισσότερο εξασκήσει» γράφει η Ιζαμπέλ Αλιέντε.
Το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» της Ιζαμπέλ Αλιέντε
Το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» είναι παλιό αλλά έχει μία ξεχωριστή αξία. Δεν είναι μόνο μια μεγάλη έρευνα μεταξύ φαγητού και ερωτισμού. Είναι μία κατάδυση στη γυναικεία φύση. «Αν δεν υπήρχε το αντισυλληπτικό χάπι, οι χίπις, η γυναικεία απελευθέρωση, πολλές από εμάς θα βρίσκονταν ακόμη στον ζυγό της υποχρεωτικής μονογαμίας», γράφει η συγγραφέας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών παρατηρήσεων, ανάμεσα σε συνταγές για φαγητό που σίγουρα διεγείρει το ανθρώπινο σώμα.
Ψάχνω για ένα καλό τηγάνι ώστε να φτιάξουμε μία ωραία ψευτο-παέλλια, όπως μας την προτείνει η συγγραφέας. Μας κοιτάει η Αφροδίτη και ανάβω τη φωτιά. Σερβίρω κρασί σε ψηλό ποτήρι.
«Η πραγματική παέλλια μαγειρεύεται σε ειδικό τηγάνι, την παελλιέρα, γίνεται καλύτερη στα κάρβουνα και απαιτεί ώρες κοπιαστικής δουλειάς για το καθάρισμα των θαλασσινών και το κομμάτιασμα των υπόλοιπων υλικών. Είναι δουλειά που γίνεται με αγάπη και υπομονή. Δεν αξίζει τον κόπο να την κάνει κανείς για δύο άτομα. Η παρακάτω συνταγή είναι μία παραλλαγή που θα έβγαζε από τα ρούχα του οποιονδήποτε πραγματικό Ισπανό, αλλά που κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά της σαν ερωτικά προκαταρτικά γιατί όλα τα υλικά είναι αφροδισιακά» γράφει η Αλιέντε.
Ψευτο-παέλλια από την Ιζαμπέλ Αλιέντε
Τα υλικά
- 2 φλιτζάνια θαλασσινά ανακατεμένα (καλαμάρια, γαρίδες, στρείδια, κυδώνια κ.λπ.)
- 6 μύδια με το κέλυφoς
- 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι
- 2 φλιτζάνια ζωμό ψαριού (συμπυκνωμένο ή σπιτικό)
- 1 μικρή ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κουρκουμά
- 1 πρέζα ζαφορά
- 1 πρέζα πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- Αλάτι, πιπέρι και κόκκινη πιπεριά για διακόσμηση
Η συνταγή
Ροδίστε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, αλλά να μην τηγανιστεί. Προσθέστε τα μυρωδικά και ροδίστε για ένα λεπτό ακόμα. Βάλτε τα θαλασσινά –εκτός από τα μύδια–, την ντομάτα και το σκόρδο.
Αφήστε στη φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας πότε πότε. Προσθέστε τον ζωμό, περιμένετε να πάρει βράση και ρίξτε το ρύζι. Μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Τοποθετήστε τα μύδια και την κόκκινη πιπεριά.
Σκεπάστε ξανά το τηγάνι και μαγειρέψτε για άλλα 5-10 λεπτά. Βεβαιωθείτε πως το ρύζι έβρασε, βγάλτε από τη φωτιά, ανοίξτε την ψευτο-παέλλια σας και αφήστε να τραβήξει τα υγρά για 2 λεπτά πριν τη σερβίρετε.
Τι πίνουμε
Pomponette Domaine de Sulauze
Τι ακούμε
Το βιβλίο
«Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά», Ιζαμπέλ Αλιέντε, εκδ. Ωκεανίδα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.