Βιβλιο

Lexikopoleio: Άρωμα Ευρώπης στο Παγκράτι

Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να βαφτίσει το πρώτο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα που εξειδικεύεται σε λεξικά;

Αντώνης Φιξ
Αντώνης Φιξ
ΤΕΥΧΟΣ 852
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lexikopoleio

Το Λεξικοπωλείο στο Παγκράτι: Εδώ θα βρεις βιβλία, λεξικά, γραφική ύλη, ξένο τύπο και διεθνείς εκδόσεις.

Έχω ένα ζευγάρι φίλων –Αυστραλός και Ιταλίδα, κούκλοι, βγαλμένοι από ταινία του Σορεντίνο– που όταν έρχονται Αθήνα επισκέπτονται πρώτα πρώτα Μουσείο Ακρόπολης και Λεξικοπωλείο! Κατάλαβες; Για τέτοιο βιβλιοπωλείο μιλάμε. 

Τοποθεσία Λες και δεν είχαμε ήδη αρκετούς λόγους να πάμε στην πλατεία Προσκόπων… το ποιητικό Petits Fleurs, το flirty Frater & Soror, το αξεπέραστο Αερόστατο. Ωραίοι όμως είναι οι καφέδες, τα τσάγια, τα ποτά και τα λοιπά υγρά αλλά δεν πίνονται ξεροσφύρι – θέλουν και βιβλίο. Άσε που είσαι πολύ ερωτεύσιμος /-η όταν αράζεις μόνος και διαβάζεις. Το βγάλαμε λοιπόν το πρόγραμμα. Αγοράζουμε βιβλίο και μετά καθόμαστε παραδίπλα για καφέ, κρατώντας το επιδεικτικά.

Lexikopoleio

Άνθρωποι Αν δεν συναντήσεις τα μπλε μάτια της Οντίλ και τη ρωμαλαία χαίτη του Διαμαντή, έχεις χάσει τη μισή εμπειρία. Η Οντίλ, γαλλικής καταγωγής, μεταφράστρια, χάριν της οποίας ο χώρος σιγοζεσταίνεται μονίμως από μια χαμηλόφωνη συζήτηση γαλλιστί. Ο Διαμαντής είναι ο βιβλιοξεναγός που πάντα έψαχνες –γνώστης ορατών τε και αοράτων βιβλίων– «τι ψάχνουμε σήμερα;». Ο κόσμος δε είναι το κάτι άλλο. Αρχικά, οι μισοί είναι οι συγγραφείς των πωλούμενων βιβλίων, οπότε πρόσεχε τι λες! Ενώ οι άλλοι μισοί είναι ξένοι φοιτητές των humanities που βρήκαν το δικό τους Shakespeare&Co. στην Αθήνα.

Lexikopoleio

Βιβλία Έρευνες δείχνουν ότι το πιο σημαντικό ερέθισμα για την ανάπτυξη του ανθρώπου είναι το απτικό. Παροτρύνω λοιπόν όσους είναι ακόμα στην ανάπτυξη, αλλά και τους πλήρως ανεπτυγμένους, να χαϊδέψετε τα δερματόδετα εξώφυλλα των σπάνιων εκδόσεων κοντά στη βιτρίνα (βλ. Pleiade). Και μη σταματήσετε εκεί: ανοίξτε το βιβλίο και νιώστε την υφή ριζόχαρτου των φύλλων. Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα αυτή η ευθραυστότητα υπονοεί μια ιερότητα περιεχομένου. Βέβαια, το Λεξικοπωλείο φημίζεται για τα λεξικά του –τη μεγάλη αδυναμία της μεταφράστριας Οντίλ– τα οποία υπάρχουν για περισσότερες από 30 γλώσσες! Πέραν των λεξικών, υπάρχει πλείστη ελληνική, αγγλική και γαλλική λογοτεχνία. Κρύψου στον επάνω όροφο για να διαβάσεις βιογραφίες και δοκίμια ψυχολογίας, φιλοσοφίας κτλ. Υπάρχει και ειδικό αναγνωστήριο για να εντρυφήσεις στον τσακωμό Richard Rorty και David Foster Wallace σχετικά με την ύπαρξη ελεύθερης βούλησης… όπου και να καταλήξεις όμως, μην ξεχάσεις, όπως μου σφύριξε ο Διαμαντής φεύγοντας, «to pet the cat!».

Lexikopoleio

Lexikopoleio, Στασινού 13, Παγκράτι, 2107231201

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ