Βιβλιο

28 ξεχωριστά βιβλία για το χειμώνα

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 845
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντρας ξαπλωμένος μπρούμυτα στο πάτωμα διαβάζει βιβλίο
© Unsplash/ Tabitha Turner

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 11 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το χειμώνα.

Η ATHENS VOICE βλέπει γεμάτα ράφια, φυλλομετρά σελίδες και προτείνει τίτλους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Επιστήμη, Ιστορία, Φιλοσοφία

Θ. Π. Τάσιος, Πρακτικά ζητήματα της νεοελληνικής γλώσσας, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Θ. Π. Τάσιος, Πρακτικά ζητήματα της νεοελληνικής γλώσσας, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα: «Η χρήση του αγαθού της γλώσσας είναι τόσο γενική και τόσο “αυτόματη”, όσο ίσως είναι κι η ανάσα. Κι όπως δέν σκεπτόμαστε πόσο πολύτιμη είναι η περίπλοκη φυσιολογία της Αναπνοής, άλλο τόσο δέν μας απασχολεί το πόσο θεμελιώδης για την ύπαρξή-μας είναι η Γλώσσα. Όμως, χάρις στους ακάματους Γλωσσολόγους μας, διατίθενται τόσο πολλές και βαθειές γνώσεις γι’ αυτήν, ώστε μπορούμε κι εμείς να απολαύσομε ένα μέρος απ’ αυτή τη γνώση. Εμείς οι απλοί Χρήστες της γλώσσας έχομε κι ένα πρόσθετο πρακτικό ενδιαφέρον: αφενός είμαστε καλλιεργητές της γλώσσας (στον καθημερινό, τον επιστημονικό και τον καλλιτεχνικό λόγο), αφετέρου πολύ συχνά έχομε ειδικές εκφραστικές ανάγκες, τις οποίες θέλομε και να τις περιγράφομε. Σκέφθηκα λοιπόν να συμμερισθώ μαζί-σας τις δικές-μου γλωσσικές αντιλήψεις, όπως τις διδάχθηκα απ’ τους ειδικούς, αλλά κι όπως τις απόχτησα απο πείρα πολύχρονη. Επομένως, το βιβλίο αυτό έχει κυριότατα πρακτικούς σκοπούς – λέει όμως και τον πόνο μου: για παράδειγμα, δέν αντέχω άλλο να με βάζουνε να γράφω “κατά νουν”, ενώ εγώ σωστά διαβάζω “κατα νούν”»…


Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας - Ο ευρασιανικός πειρασμός, εκδόσεις Επίκεντρο

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας - Ο ευρασιανικός πειρασμός, εκδόσεις Επίκεντρο
Η αμφιταλάντευση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αυτή η μοιραία προπατορική αμαρτία του ρωσικού πολιτισμού, αυτό το προαιώνιο εμπόδιο για την ομαλή προσέγγιση της άλλης πλευράς από τη Ρωσία, λύθηκε οριστικά με την υιοθέτηση της επιλογής της ευρασιανικής προοπτικής από τη Μόσχα. Σήμερα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ουσιαστικά η πρώτη έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στη Δύση, στον ελεύθερο κόσμο, στον πολιτισμό της ελευθερίας της επιλογής, κομίζοντας στον 21ο αιώνα το μοντέλο της ασιατικής απολυταρχίας, της λατρείας της ισχύος και της επιβολής διά των όπλων των επιλογών μιας «πεφωτισμένης ηγεσίας». Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το επίπεδο των σχέσεων με το ΝΑΤΟ ήταν ικανοποιητικό, αφού και οι δύο πλευρές απέφευγαν κινήσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά. Μάλιστα, καταβάλλονταν προσπάθειες για πολιτικές διαβουλεύσεις, χωρίς ωστόσο να θίγονται θεμελιώδη ζητήματα, όπως αυτό της Κριμαίας. Μάλλον κυριαρχούσε ένα πνεύμα realpolitic. Αυτό το πνεύμα δεν υπάρχει πια και πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφτεί.


Χρονόπουλος Ι.-Lexis Translation, Guinness World Records 2023, εκδόσεις Μίνωας

Χρονόπουλος Ι.-Lexis Translation, Guinness World Records 2023, εκδόσεις Μίνωας
Πρωτότυπα ανθρώπινα κατορθώματα, παράξενα ρεκόρ, αξιοπερίεργα γεγονότα και μοναδικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο φυσικό περιβάλλον, στο πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο όλων των εποχών παγκοσμίως! Στις σελίδες του θα βρείτε απίστευτες πληροφορίες για μια ευρεία γκάμα κατηγοριών: σπορ, κινηματογράφος, βιβλία, μουσική, επιστήμη και τεχνολογία. Επίσης θα μάθετε και τα δύο νέα ελληνικά ρεκόρ: το ρεκόρ για το μεγαλύτερο βάρος σε βύθιση τρικεφάλων ανήκει στον Ελληνο-ουκρανό αθλητή καλλισθενικής γυμναστικής Σέιν Έβγκεν και το ρεκόρ του πρώτου μόνιμου θεάτρου που ανήκει στο Θέατρο του Διονύσου. Για τον εορτασμό της 150ής επετείου του βιβλίου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία ρεκόρ με τίτλο «Ο γύρος του κόσμου σε 180 ρεκόρ».


Linda Jaivin, Σύντομη ιστορία της Κίνας, εκδόσεις Μεταίχμιο

Linda Jaivin, Σύντομη ιστορία της Κίνας, εκδόσεις Μεταίχμιο
Η Κίνα, με το κουνγκ φου και το τσάι, τους σοφούς και το μετάξι της, επηρεάζει εδώ και χιλιετίες τη γαστρονομία, το εμπόριο, τη στρατιωτική στρατηγική, την αισθητική και τη φιλοσοφία σε παγκόσμια κλίμακα. Η κινεζική ιστορία είναι συναρπαστικά χαοτική, βρίθει από περιόδους ευημερίας και βίαιες εξεγέρσεις, από επαναστάτες, καθεστωτικούς, αντιφρονούντες και σημαντικές προσωπικότητες. Αλλά και οι γυναίκες της, από τις αρχαίες πολεμίστριες ως τις σουφραζέτες του εικοστού αιώνα, τη διαμόρφωσαν καθοριστικά, ενώ τα προαιώνια φαντάσματά της, η διοικητική διαφθορά και η διχόνοια, εξακολουθούν να στοιχειώνουν τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία. Με αφηγηματική δεξιοτεχνία και ιστορική ακρίβεια, η Linda Jaivin προσφέρει το απόσταγμα αυτής της πολυσύνθετης ιστορίας.


Marcus Antoninus Aurelius, Τα εις εαυτόν, εκδόσεις Κάκτος

Marcus Antoninus Aurelius, Τα εις εαυτόν, εκδόσεις Κάκτος
Το προσωπικό ημερολόγιο του Μάρκου Αυρήλιου, «Τα Εις Εαυτόν», είναι η διαχρονική κληρονομιά που μας άφησε ο σπουδαίος στωικός φιλόσοφος, που ήταν ταυτόχρονα αυτοκράτορας και ο πιο ισχυρός άνθρωπος της εποχής του. Το βιβλίο που ενέπνευσε φιλοσόφους, ηγέτες, συγγραφείς και εκατομμύρια αναγνωστών στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει επίκαιρο σε μια εποχή που ο άνθρωπος εξακολουθεί να αναζητεί την ουσία της ύπαρξής του και την εσωτερική γαλήνη. Και στην audiobook εκδοχή του από την JukeBooks, ο Θανάσης Δόβρης το αφηγείται με το δικό του προσωπικό στιλ.


Ντιμίτρι Ομπολένσκι, Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία. Η Ανατολική Ευρώπη 500-1453, εκδόσεις ΜΙΕΤ

Ντιμίτρι Ομπολένσκι, Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία. Η Ανατολική Ευρώπη 500-1453, εκδόσεις ΜΙΕΤ
Δύο είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται το βιβλίο αυτό. Το πρώτο είναι η ιστορία των σχέσεων του Βυζαντίου με τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης. Οι σχέσεις αυτές, πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές, εκκλησιαστικές και πολιτισμικές, εξετάζονται υπό το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και από την οπτική των λαών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε αντιδρώντας σε κίνητρα δοσμένα από το Βυζάντιο, βρέθηκαν στην τροχιά του. Το δεύτερο θέμα: Μέσα από τις σχέσεις που εδραίωσαν οι λαοί αυτοί με την αυτοκρατορία κατά τον Μεσαίωνα, οι ηγετικές και μορφωμένες τάξεις τους κατέληξαν να υιοθετήσουν πολλά χαρακτηριστικά του βυζαντινού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να συμμετέχουν και εντέλει να συμβάλλουν σε μια κοινή πολιτισμική παράδοση. Η βυζαντινή κληρονομιά αυτών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ήταν αρκετά σημαντικό στοιχείο της μεσαιωνικής παράδοσής τους ώστε να δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι, από ορισμένες απόψεις, σχημάτιζαν μια ενιαία διεθνή κοινότητα.


Δημήτρης Καμούζης, Αλέξανδρος Μακρής, Χαράλαμπος Μηνασίδης, Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική εκστρατεία - Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας, εκδόσεις βιβλιοπωλείον της Εστίας

Δημήτρης Καμούζης, Αλέξανδρος Μακρής, Χαράλαμπος Μηνασίδης, Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική εκστρατεία - Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας, εκδόσεις βιβλιοπωλείον της Εστίας
Η φωνή των στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας δεν έχει ακουστεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Στην ιστορική συγκυρία των 100 ετών από την Καταστροφή, το βιβλίο έρχεται να αναπληρώσει αυτό το κενό. Σκοπός του είναι η κριτική ιστορική ανάλυση, η κατανόηση και η αξιολόγηση της Μικρασιατικής Εκστρατείας μέσα από τη μελέτη της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών του στους Έλληνες στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε αυτόν. Το βιβλίο στρέφεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στην ανασύνθεση του οδυνηρού βιώματος των ελληνικών στρατευμάτων και στις προκλήσεις περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης που αντιμετώπισαν οι παλαίμαχοι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο αυτό οι συγγραφείς του τόμου επιχειρούν να αναδείξουν διαφορετικές και ανεξερεύνητες πτυχές της συνολικής εμπειρίας του πολέμου. Τα κείμενα αντλούν υλικό από ένα ευρύ φάσμα πρωτογενών πηγών – μεταξύ άλλων τεκμήρια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα (ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, μαρτυρίες κλπ.), ελληνικά και ξένα αρχεία, καθώς και από τον Τύπο της εποχής.


Ιωάννης Μήτρου, Performance Art: ασυνείδητο, σώμα, παραστασιακή πράξη, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης

Ιωάννης Μήτρου, Performance Art: ασυνείδητο, σώμα, παραστασιακή πράξη, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
Πώς θα ερμηνεύαμε τον όρο «ζωντανή τέχνη»; Και ποια είναι η αναγκαιότητα, σε ιστορικό-κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο ώστε να προσεγγίζουμε το φαινόμενο της τέχνης ως μία συνθήκη του «ζωντανού», στην περίπτωση μιας ενεργής πραγμάτωσής της και το αντίθετο; Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Ή η τέχνη στη συγχρονία αποτελεί μία διαδικασία που επικυρώνεται θεσμικά εντός του πλαισίου μίας κυρίαρχης λογικής της αισθητικής και της πραγμοποίησης του έργου τέχνης; Οπότε εγείρεται το ερώτημα: τι είναι σήμερα ένα έργο τέχνης; Και πιο συγκεκριμένα, η τέχνη της παράστασης (performance art) ως έργο τέχνης μπορεί να αντισταθεί στην αγοραία αντίληψη; Το βιβλίο δεν είναι μια μελέτη που εμφανίζεται στο ελληνικό τοπίο με στόχο μια θεωρητική προσέγγιση της πρακτικής της περφό αλλά αποτελεί και μια μελέτη που συνδέει την τέχνη και την ψυχανάλυση στο πεδίο της περφό. Σίγουρα αναδύεται ως μια ανάγκη του ατομικού μετά από τόσα χρόνια πρακτικής και θεωρίας αλλά ταυτόχρονα συναντά η ανάγκη αυτή το κοινωνικό-πολιτικό μέσα από την επιστημονική μελέτη ενός φαινομένου.


Θωμάς Σιταράς, Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς - Ημερολόγιο μιας παλιάς γειτονιάς, εκδόσεις Μίνωας

Θωμάς Σιταράς, Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς - Ημερολόγιο μιας παλιάς γειτονιάς, εκδόσεις Μίνωας
Ο αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς μάς προσφέρει ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εικοσαετία 1920-1940, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στις γειτονιές με τους ανθρώπους, τις χαρές τους, τα βάσανά τους, τις ελπίδες τους. Οι άνθρωποι διασκέδαζαν διαφορετικά: θέατρα, συνοικιακά σινεμά, χοροδιδασκαλεία, ταβέρνες και κουτούκια, τίποτα δεν έλειπε. Οι γυναίκες της γειτονιάς με τα κουτσομπολιά, τους κρυφούς πόθους και τα πάθη τους, οι πλανόδιοι κι οι γυρολόγοι με τα κόλπα τους, ο μπακάλης, ο φούρναρης, ο κουρέας, με τις ιστορίες τους, η φωνακλάδικη λαϊκή, οι μπόμπιρες του παιδομαχαλά, οι καφενόβιοι και οι κουβέντες τους. Όλα είναι εδώ! Οι γιορτές με τα ξεχασμένα πια ήθη κι έθιμα, οι παντρειές και τα αρραβωνιάσματα, η καθημερινή αγωνία για την επιβίωση, η πολυπόθητη ησυχία –που πάντοτε έλειπε μεσημεριάτικα–, η ξεχωριστή προεκλογική περίοδος, οι πάντα αθεράπευτοι ερωτικά κανταδόροι και τα καμώματά τους. Ο αναγνώστης τού σήμερα κατακλύζεται από μια έντονη νοσταλγία για μια άλλη εποχή, τότε που όλα κυλούσαν απλά και ανθρώπινα...


Οι ζωές των άλλων - Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), Στράτος Δορδανάς, Βάιος Καλογρηάς, εκδόσεις Επίκεντρο

Οι ζωές των άλλων - Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), Στράτος Δορδανάς, Βάιος Καλογρηάς, εκδόσεις Επίκεντρο
Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό ιστοριογραφικό κενό αναφορικά με τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία, ενώ στο δεύτερο μέρος του αναφέρεται στους «Έλληνες της Στάζι», δηλαδή όσους στρατολογήθηκαν από την ανατολικογερμανική κρατική ασφάλεια ως σημαντικοί πράκτορες ή απλοί πληροφοριοδότες από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 έως και την πτώση του Τείχους το 1989. Οι ζωές των άλλων απέσπασαν το Κρατικό βραβείο Μαρτυρίας, Βιογραφίας, Χρονικού, Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2021 και κυκλοφορούν με πρόλογο του Ανδρέα Στεργίου.


Γιώργος Σταθόπουλος, Σάντορ Φερέντσι: Άτακτο παιδί, εφευρέτης ενήλικος - Θεωρητική συνεισφορά, τεχνικοί πειραματισμοί και ιστορική λήθη, εκδόσεις Άγρα

Γιώργος Σταθόπουλος, Σάντορ Φερέντσι: Άτακτο παιδί, εφευρέτης ενήλικος - Θεωρητική συνεισφορά, τεχνικοί πειραματισμοί και ιστορική λήθη, εκδόσεις Άγρα
Ο Φερέντσι υπήρξε χαρισματικός και οξυδερκής ψυχαναλυτής με πολυεπίπεδη κλινική εμπειρία, αναλαμβάνοντας συχνά τις πιο δύσκολες περιπτώσεις ασθενών, που είχαν υποστεί σοβαρούς ψυχικούς ή και σωματικούς τραυματισμούς. Επινόησε σημαντικές έννοιες, όπως την «ενδοβολή» και την «ταύτιση με τον επιτιθέμενο», ενώ ήταν εκ των πρώτων που αναγνώρισαν τη σημασία του πρώιμου τραύματος. Η σχέση του με τον Φρόυντ υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του ψυχαναλυτικού κινήματος, καθώς ο Φερέντσι ήταν από εκείνους που υποστήριξαν με θέρμη την αναγκαιότητα της μακρόχρονης ανάλυσης του αναλυτή, του επονομαζόμενου και δεύτερου θεμελιώδους κανόνα της ψυχανάλυσης. Ωστόσο, λίγο καιρό πριν από τον πρόωρο θάνατό του, οι σχέσεις του με τον Φρόυντ στιγματίστηκαν από έντονη αμφιθυμία και υπόγειες συγκρούσεις. Το βιβλίο επιχειρεί να διερευνήσει σημαντικές πτυχές του έργου μιας εμβληματικής όσο και αμφιλεγόμενης φυσιογνωμίας της ψυχανάλυσης. Μιας προσωπικότητας ακατάπαυστα δημιουργικής, ευρηματικής, που διακρινόταν παράλληλα από ένα θυελλώδες παιδικό στοιχείο, αντίστοιχο ενός άτακτου παιδιού.


Ηλίας Πετρόπουλος, Ελύτης - Μόραλης - Τσαρούχης, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης

Ηλίας Πετρόπουλος, Ελύτης - Μόραλης - Τσαρούχης, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
Ανάμεσα σε δοκίμιο και επιστολή λατρείας γραμμένη από έναν φανατικό του αναγνώστη, με παθιασμένη ανάλυση και επίκαιρες επισημάνσεις, ακόμα κι αν έχουν περάσει δεκαετίες, το πόνημα του Ηλία Πετρόπουλου δεν έχει χάσει ίχνος από την ποιότητά του. Ο συγγραφέας που κατάφερε να συνδυάσει την αλληλογραφία με τη ρητορική, την ποίηση με την κριτική και την ευαισθησία της παράδοσης με τον ρεαλισμό του μοντέρνου, διευρύνει τα όρια της λογοτεχνίας και της κριτικής με ένα βιβλίο που, αν το απογυμνώσεις (όπως θα έλεγε και ο Ελύτης), το μόνο που αφήνει είναι γνήσια ποίηση.


Catherine Nixey, Η εποχή του λυκόφωτος - Η καταστροφή του κλασικού κόσμου από τον χριστιανισμό, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Catherine Nixey, Η εποχή του λυκόφωτος - Η καταστροφή του κλασικού κόσμου από τον χριστιανισμό, εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αγκάλιαζε και αφομοίωνε τις νέες θρησκείες. Ενώ στον πολυθεϊστικό κόσμο η προσθήκη μιας νέας θρησκείας δεν επηρέαζε ριζικά τις παλαιότερες, με την εμφάνιση του χριστιανισμού 
όλα άλλαξαν. Παρόλο που δίδασκε την ειρήνη και οι μάρτυρές της όδευαν προς τον θάνατο υμνώντας την αγάπη, η νέα αυτή πίστη υπήρξε βίαιη, αμείλικτη και μισαλλόδοξη. Και όταν έγινε επίσημη θρησκεία της 
αυτοκρατορίας, οι ένθερμοι ζηλωτές της βάλθηκαν να καταστρέψουν τους παλιούς θεούς. Οι βωμοί τους ανατράπηκαν, οι ναοί τους γκρεμίστηκαν και τα αγάλματά τους έγιναν συντρίμμια. Από τη Ρώμη μέχρι την Αλεξάνδρεια κι από τις ερήμους της Συρίας μέχρι την Αθήνα, η Κάθριν Νίξυ, στο εντυπωσιακό αυτό ντεμπούτο της, αφηγείται την εν μέρει άγνωστη και συνταρακτική ιστορία μιας μαχητικής θρησκείας που εξάλειψε τις διδαχές του κλασικού κόσμου, για να εγκαινιάσει μια μακραίωνη περίοδο αδιαμφισβήτητης υποταγής στη «μία και μόνη αληθινή πίστη».


Νίκος Ευσταθίου, Πύρρος, Με το μικρό μου όνομα, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Νίκος Ευσταθίου, Πύρρος, Με το μικρό μου όνομα, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Τον Αύγουστο του ’92, ένα μέχρι πρότινος άγνωστο παιδί από τη Χειμάρρα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και παράλληλα τις καρδιές ολόκληρης της Ελλάδας, που τον υποδέχεται σαν ήρωα. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Πύρρος ∆ήμας συναντά στον κήπο του τον δημοσιογράφο Νίκο Ευσταθίου, για να μοιραστεί μαζί του τις αφηγήσεις μιας ζωής τόσο συναρπαστικής, που θυμίζει μυθιστόρημα. Τοποθετώντας την προσωπική αφήγηση στο επίκεντρο του βιβλίου, η πρώτη σε βάθος βιογραφία του πιο επιτυχημένου αρσιβαρίστα της παγκόσμιας ολυμπιακής ιστορίας επιχειρεί να εστιάσει στον άνθρωπο πίσω από τον θρύλο. Με την αφοπλιστική ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει, ο ∆ήμας φανερώνει το σώμα πίσω από τον πρωταθλητή, τα συναισθήματα πίσω από τα μετάλλια και τη λάμψη τους, αλλά και τον σύζυγο, τον πατέρα, τον μετανάστη παραμένοντας πάντοτε ο Πύρρος που γελάει και κλαίει με την ίδια ευκολία.


Δρ Θεόδωρος Παπακώστας, Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω, εκδόσεις Key Books

Δρ Θεόδωρος Παπακώστας, Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω, εκδόσεις Key Books
Το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα (aka Archaeostoryteller) είναι ένα ταξίδι που σαν rollercoaster πετάγεται από τη μια άκρη της αρχαιότητας στην άλλη. Οι εβδομήντα εννιά ιστορίες που απλώνονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν μία συναρπαστική εναλλαγή συναισθημάτων και εικόνων. Είχε αγαπημένο εργολάβο ο Περικλής; Υπήρχε «Σπάρτακος» λίγο πριν από τον Σπάρτακο; Υπήρχε «Όμηρος» πολύ πριν από τον Όμηρο; Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες οι Μινωίτισσες στην Κνωσό; Πώς βίωσε το body shaming ο Ηρακλής; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια; Ghostbuster είχε; Spoiler alert: είχε! Ένας παράνομος έρωτας στη Σπάρτη, ένας γάιδαρος σομελιέ στη Χαλκιδική κι ένα φλεγόμενο βέλος που πετάχτηκε μέσα στο Αιγαίο, έσκισε το σκοτάδι και έσωσε ζωές. Ο αρχαίος κόσμος ξεδιπλώνεται σαν καλειδοσκόπιο, αποκαλύπτοντάς μας αυτό που πάντα ψάχνουμε σκάβοντας στο χώμα: τον ίδιο μας τον εαυτό.


Νικολό Μακιαβέλι, Ο ηγεμόνας, εκδόσεις Μίνωας

Νικολό Μακιαβέλι, Ο ηγεμόνας, εκδόσεις Μίνωας
Σε μια εποχή σαν αυτή που ζούμε, κρίσης και δοκιμασίας για τη δημοκρατία, απόρριψης της πολιτικής και όλων των φορέων της […] σε μια τέτοια εποχή, νιώθουμε όλοι την ανάγκη να ξανασκεφτούμε τι είναι, τι επιδιώκει και με ποια μέσα η πολιτική. Υπό αυτή την οπτική γωνία, αξίζει εκτός από το να τον ξαναδιαβάσετε, να ακούσετε τον «Ηγεμόνα», με τη φωνή του Στάθη Δρογώση να τον ζωντανεύει στην audio book βερσιόν του από την JukeBooks.


Χέλμουτ Φλάσχαρ, Η αρχαιότητα επί σκηνής. Το αρχαίο ελληνικό δράμα στο θέατρο από την πρώιμη νεωτερικότητα έως τις μέρες μας, εκδόσεις ΜΙΕΤ

Χέλμουτ Φλάσχαρ, Η αρχαιότητα επί σκηνής. Το αρχαίο ελληνικό δράμα στο θέατρο από την πρώιμη νεωτερικότητα έως τις μέρες μας, εκδόσεις ΜΙΕΤ
Καθιερωμένη από καιρό ως ένα έργο αναφοράς, η Αρχαιότητα επί σκηνής του Χέλμουτ Φλάσχαρ αποτελεί μελέτη μοναδική στο είδος της: Είναι ο καρπός της πολύχρονης, έρευνας ενός από τους μεγαλύτερους κλασικούς φιλολόγους των καιρών μας γύρω από το θέμα της πρόσληψης του αρχαίου δράματος στο νεότερο και σύγχρονο θέατρο. Για τον Φλάσχαρ το αρχαίο θέατρο δεν αποτελεί ένα καταξιωμένο μνημείο του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά αντιθέτως ένα πεδίο επίκαιρου προβληματισμού ζωτικής σημασίας για κάθε κοινωνία. Γι’ αυτό και ο συγγραφέας, αν και αξιοποιεί τη στιβαρή φιλολογική του γνώση, εστιάζει πρωτίστως στο «ζωντανό» θεατρικό βίωμα της κάθε εποχής, αναδεικνύοντας τις κυρίαρχες κάθε φορά ιδεολογικές τάσεις.


Κωνσταντίνος Αρ. Λογοθέτης, Παγκρατίδης: «Εις θάνατον τετράκις…», εκδόσεις Μπαρμπουνάκης

Κωνσταντίνος Αρ. Λογοθέτης, Παγκρατίδης: «Εις θάνατον τετράκις…», εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
Το βιβλίο του δικηγόρου και πρώην εισαγγελέα Κωνσταντίνου Λογοθέτη αποκαλύπτει μία επί δεκαετίες θαμμένη συνταρακτική αλήθεια, αναδεικνύοντας την υπόθεση Παγκρατίδη για πρώτη φορά από την αμιγώς δικαστική της σκοπιά. Παρατίθενται άγνωστα έγγραφα και στοιχεία από την προδικασία αλλά και την ίδια τη δίκη, τα οποία μέχρι σήμερα κρατήθηκαν στο σκοτάδι. Πλήρης δικαστική αδιαφορία για την κακοποίηση του υπόπτου, αστυνομικοί που «συμφωνούν» με τη μοναδική αυτόπτη μάρτυρα να αναγνωρίσει τον «δράκο», εισαγγελείς που συμπράττουν σε στημένες αναπαραστάσεις, δικαστήριο που επίμονα και μεθοδικά αρνείται ακόμα και να ακούσει τα απαλλακτικά για τον κατηγορούμενο στοιχεία ή να ικανοποιήσει αυτονόητα αιτήματα των συνηγόρων του, αλλά και οι μετά τη δίκη εκδικητικές διώξεις των ίδιων των συνηγόρων είναι ελάχιστες από τις γραπτές πλέον αποδείξεις του πώς η Δικαιοσύνη με ίδιες πράξεις και παραλείψεις οδήγησε την υπόθεση σ’ αυτήν την τραγωδία. Τέλος, παρατίθεται αυτούσια το μέχρι σήμερα «εξαφανισμένο» πρακτικό μειοψηφίας, με το οποίο κονιορτοποιείται ολόκληρο το αστυνομικό και δικαστικό οικοδόμημα που στήθηκε στις πλάτες του άτυχου «Αρίστου», για να ικανοποιηθούν πρόσκαιρες πολιτικές και αστυνομικές στοχεύσεις.


Ραϋμόνδος Αλβανός, Ο ελληνικός εμφύλιος, εκδόσεις Επίκεντρο

Ραϋμόνδος Αλβανός, Ο ελληνικός εμφύλιος, εκδόσεις Επίκεντρο
Γιατί είναι χρήσιμη η Ιστορία; Τι συνέβη κατά τη δεκαετία του ‘40 και γιατί οι δύο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις του Εμφυλίου κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους που εξελίχθηκε σε ένοπλη και αιματηρή σύγκρουση; Πώς νοηματοδοτούσαν την τότε πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνονταν τους αντιπάλους τους; Πώς ο Εμφύλιος επηρεάζει σήμερα εμάς και τους άλλους γύρω μας; Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.


Προσωπική Ανάπτυξη

Θάνος Μπελαλίδης, O Πλούτος είναι μέσα σου, εκδόσεις Key Books

Θάνος Μπελαλίδης, O Πλούτος είναι μέσα σου, εκδόσεις Key Books
Σε όποια φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, λέει ο συγγραφέας, μπορείς να δημιουργήσεις τη ζωή που θέλεις, γεμάτη πλούτο, εσωτερικό και όχι μόνο, ρίχνοντας έτσι φως στην ουσιαστική έννοια του πλούτου. «Εκείνου που ξεκινάει από μέσα μας με την αγάπη προς τον εαυτό μας, τους άλλους, τη ζωή. Και αντανακλάται κάθε δευτερόλεπτο στις σχέσεις, στην εργασία, στα οικονομικά, μέχρι και στο μέλλον του πλανήτη». Σ’ ένα ταξίδι από το «εγώ» στο «εμείς», ο Θάνος Μπελαλίδης διερευνά τα μυστικά του πλούτου σε κάθε μορφή του και προτείνει πρακτικές λύσεις για την κατάκτηση της αφθονίας και της ευημερίας.


Brené Brown, Σήκω και στάσου με δύναμη - Πώς η ικανότητα να ξανασηκωνόμαστε μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Brené Brown, Σήκω και στάσου με δύναμη - Πώς η ικανότητα να ξανασηκωνόμαστε μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Δεν είναι πάντα εύκολο να ζούμε τη ζωή μας με θάρρος. Σκοντάφτουμε και πέφτουμε πολλές φορές διατείνεται η συγγραφέας που έχει ακούσει μια ευρεία γκάμα ανθρώπων – από ηγέτες εταιρειών του Fortune 500 και στρατιωτικών οργανισμών, μέχρι καλλιτέχνες, ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις, εκπαιδευτικούς και γονείς– να μοιράζονται μαζί της ιστορίες θάρρους και πτώσης. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους; Το εξής: Οι άνθρωποι αυτοί αναγνωρίζουν τη δύναμη του συναισθήματος και δεν φοβούνται να αφεθούν στη δυσφορία που μπορεί να τους προκαλεί. «Η προσπάθεια να ξαναβρούμε τα πατήματά μας μετά από μια δύσκολη μάχη, δοκιμάζει το θάρρος μας και σφυρηλατεί τις αξίες μας, μας καλεί να αναμετρηθούμε με τα συναισθήματά μας και να σταθούμε με φιλοπεριέργεια απέναντι σε αυτά που νιώθουμε», λέει η Brown καλώντας σε να εξερευνήσεις τις σελίδες της: «Με το να ξαναγεννιόμαστε μετά από κάθε πτώση, καλλιεργούμε πληρότητα και αυθεντικότητα και μαθαίνουμε ακόμα καλύτερα ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια».


Bruce Lipton, Η βιολογία της πεποίθησης, εκδόσεις Key Books

Bruce Lipton, Η βιολογία της πεποίθησης, εκδόσεις Key Books
Πόσο επηρεάζουν τα όσα πιστεύουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας τη βιολογία του σώματός μας; Πόσο εφικτό είναι να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας; Με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Κι αν το πετύχουμε, τι αποτέλεσμα θα επιφέρει συνολικά στη ζωή μας; Στη Βιολογία της πεποίθησης, ο καθηγητής Bruce H. Lipton παρουσιάζει τα συμπεράσματα των πολυετών ερευνών του ίδιου και άλλων κορυφαίων επιστημόνων της επιγενετικής, που αλλάζουν ριζικά την κατανόηση της ζωής, αφού αποδεικνύουν ότι τα γονίδια και το DNA δεν ελέγχουν τη βιολογία μας. Αντιθέτως, το DNA ελέγχεται από σήματα που προέρχονται από το εξωτερικό του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των θετικών ή αρνητικών σκέψεών μας.


Τζούλι Σμιθ, Γιατί δε μου το είχε πει κανείς; εκδόσεις Ψυχογιός

Τζούλι Σμιθ, Γιατί δε μου το είχε πει κανείς; εκδόσεις Ψυχογιός
Το βιβλίο βασίζεται στην πρωτότυπη ιδέα της Βρετανίδας κλινικής ψυχολόγου Τζούλι Σμιθ να απλουστεύει και να εκλαϊκεύει διδάγματα και τεχνικές της ψυχοθεραπείας, συμπυκνώνοντάς τα σε σύντομες και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίζουμε με ανθεκτικότητα τις δυσκολίες που φέρνει στον δρόμο μας η ζωή. Χάρη σε αυτήν καθιερώθηκε ως η δημοφιλέστερη ψυχολόγος στο TikTok. Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε έγκυρες και αποτελεσματικές λύσεις για τη διαχείριση του άγχους, την αντιμετώπιση της κριτικής, την καταπολέμηση της κακής διάθεσης, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας, την αποδοχή και τη συγχώρεση του εαυτού μας.


Brian Tracy, Στόχοι, εκδόσεις Key Books

Brian Tracy, Στόχοι, εκδόσεις Key Books
Το βιβλίο παρουσιάζει τα επτά βασικά στοιχεία του καθορισμού στόχων και τα 12 βήματα τα οποία χρειάζεται να ακολουθήσετε για να πετύχετε όποιον στόχο επιθυμείτε, με κάθε κεφάλαιο να περιέχει μια σειρά από πρακτικούς τρόπους. Χρησιμοποιήστε τις είκοσι μία στρατηγικές που περιγράφει ο Brian Tracy και, όπως μας προτρέπει, «Θα ανακαλύψετε τις δεξιότητές σας, τις αληθινές σας αξίες στη ζωή και τι πραγματικά θέλετε να καταφέρετε στα επόμενα χρόνια, τονώνοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας».


Graphic Novel

Τάσος Αποστολίδης, Αλέκος Παπαδάτος, Αριστοτέλης, εκδόσεις Ίκαρος

Τάσος Αποστολίδης, Αλέκος Παπαδάτος, Αριστοτέλης, εκδόσεις Ίκαρος
Δύο από τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνεργάστηκαν σ’ αυτό το έργο όπου παρουσιάζεται με μυθοπλασία η ανθρώπινη πλευρά του Σταγειρίτη με τις αδυναμίες, τις απειλές, τις αυτοεξορίες, τις περιπέτειες που είχε ως Μακεδόνας «μέτοικος» στην Αθήνα, αλλά και τις τιμές που του επιφυλάχθηκαν, όσο ζούσε, για το έργο και την προσωπικότητά του. Παράλληλα αναπτύσσονται οι θεωρίες του μεγάλου φιλοσόφου και όλα τα θέματα με τα οποία αυτός ασχολήθηκε, με απλή γλώσσα και χιούμορ. Το κυρίως σώμα του έργου συνοδεύεται από χάρτες, χρονολόγιο, βιβλιογραφία και συνολική εργογραφία του Αριστοτέλη.


Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, εκδόσεις Μίνωας

Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, εκδόσεις Μίνωας
O Υπέροχος Γκάτσμπυ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1925, αγαπήθηκε από πολλές γενιές αναγνωστών και πλέον παίρνει τη μορφή ενός graphic novel, σε μετάφραση του βραβευμένου Αλέξη Καλοφωλιά. Ο Τζέι Γκάτσμπυ, ο Νικ Κάραγουεϊ, η Ντέιζι Μπιουκάναν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες ζωντανεύουν μέσα από τις παραστατικές εικόνες της εικονογράφου Άγια Μόρτον. Την προσαρμογή του κειμένου έχει αναλάβει ο Φρεντ Φόρνταμ, ενώ η Mπλέικ Χάζαρντ, δισέγγονη του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, έγραψε την εισαγωγή σε έντονα προσωπικό ύφος. Αυτή η απόλυτη ιστορία της εποχής της τζαζ ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της σταδιοδρομίας του Φιτζέραλντ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασικά έργα της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Η ιστορία του ζάπλουτου Γκάτσμπυ με το μυστηριώδες παρελθόν και ο έρωτάς του για την όμορφη Ντέιζι απεικονίζονται με μοναδικό τρόπο σε αυτή την έκδοση, ενώ το QR code του εξωφύλλου επιφυλάσσει στον αναγνώστη μια μουσική έκπληξη.


Επιστημονική φαντασία

Harry Turtledove, Worldwar: Εισβολή, Τόμος Α', εκδόσεις Anubis

Harry Turtledove, Worldwar: Εισβολή, Τόμος Α', εκδόσεις Anubis
1942. Από το Περλ Χάρμπορ ως τους δρόμους του Παρισιού κι από την Πολιορκία του Λένινγκραντ ως τη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ, ο πόλεμος μαινόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη ενώ οι φλόγες της καταστροφής ολοένα και εξαπλώνονταν. Και τότε, ξαφνικά, κατέφτασε ο πραγματικός εχθρός. Οι εξωγήινοι ήταν ασταμάτητοι, με τεχνολογία που ξεπερνούσε τον ανθρώπινο νου. Μόνη ελπίδα της Γης, η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων του Άξονα και των Συμμάχων – πράγμα αδιανόητο. Όμως το εναλλακτικό σενάριο ήταν ακόμα χειρότερο. Κι έτσι, η ανθρωπότητα απάντησε στη συγκλονιστική πρόκληση που θα έκρινε τη μοίρα του κόσμου… Ο μαέστρος της εναλλακτικής ιστορίας Harry Turtledove αφηγείται τι θα συνέβαινε αν ολόκληρη η ανθρωπότητα ερχόταν αντιμέτωπη με την απόλυτη απειλή.


Scott Lynch, Η Πολιτεία των Κλεφτών, εκδόσεις Anubis

Scott Lynch, Η Πολιτεία των Κλεφτών, εκδόσεις Anubis
Έχοντας αποτύχει θεαματικά στη μεγαλύτερη ληστεία της καριέρας του, ο Λοκ αργοπεθαίνει από ένα δηλητήριο που κανένας δεν μπορεί να θεραπεύσει. Όμως, την ώρα που το τέλος πλησιάζει, μια μυστηριώδης μάγισσα του προσφέρει μια ευκαιρία που είτε θα τον σώσει είτε θα τον αποτελειώσει μια για πάντα, αρκεί να γίνει πιόνι των Δεσμομάγων. Ο Λοκ αρχικά αρνείται, αλλά η απόφασή του ανατρέπεται από την ικεσία του Ζαν και την επανεμφάνιση της Σάμπεθα – που είναι ο έρωτας της ζωής του, ισάξια σε δεξιότητα και εξυπνάδα, και πλέον η μεγαλύτερη αντίπαλός του. Ενάντια στο μοναδικό του ταίρι τόσο στον έρωτα όσο και στην απάτη, ο Λοκ πρέπει να επιλέξει αν θα πολεμήσει τη Σάμπεθα ή αν θα την προσεταιριστεί. Είναι μια απόφαση από την οποία μπορεί να εξαρτηθεί η ζωή και των δύο. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Λοκ Λαμόρα, με τα δύο πρώτα να κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Anubis.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ