Βιβλιο

38 βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας για το χειμώνα

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 845
23’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα καθισμένη σε καναπέ διαβάζει βιβλίο, δίπλα κάθεται γατάκι
© Unpslash/ Paige Cody

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 38 βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το χειμώνα.

Η ATHENS VOICE βλέπει γεμάτα ράφια, φυλλομετρά σελίδες και προτείνει τίτλους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Ελληνική Λογοτεχνία

Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Αγάπη παράνομη, εκδόσεις Καστανιώτη

Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Αγάπη παράνομη, εκδόσεις Καστανιώτη
Γράφτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και εκτυλίσσεται στον Δαφνύλα της Κέρκυρας, με κεντρικούς ήρωες τα μέλη της αγροτικής οικογένειας Θεριανού. Η νέα έκδοση, συμπληρωμένη πλέον με την εργοβιογραφία του συγγραφέα, αναδεικνύει και πάλι ένα κείμενο που συγκλονίζει σε ένα λεκτικό κρεσέντο αμείωτης δραματικής έντασης, η οποία, ειδικά στην audio book εκδοχή του βιβλίου από την Juke Books, αναδεικνύεται μέγιστα από την αφήγηση του Λεωνίδα Χρυσομάλλη.


Χρήστος Μαρκίδης, Κατάματα, εκδόσεις Αρμός

Χρήστος Μαρκίδης, Κατάματα, εκδόσεις Αρμός
Μετά από τρεις ποιητικές συλλογές, ο ζωγράφος Χρήστος Μαρκίδης επανέρχεται με τα στοχαστικά δοκίμια υπό τον τίτλο «Κατάματα» σε 3η συμπληρωμένη έκδοση από τον Αρμό. Τα κείμενα και οι εικόνες του βιβλίου θέτουν ερωτήματα, αναζητώντας ολιστικές, παρηγορητικές απαντήσεις.


Γιάννης Ξανθούλης, Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη, εκδόσεις Διόπτρα

Γιάννης Ξανθούλης, Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη, εκδόσεις Διόπτρα
Ένα απρόσμενο γράμμα από τη Γερμανία θα αναστατώσει τον Πετρόκαμπο, ένα χωριό όλο πέτρες και σκορπιούς, που όμως διατηρούσε μια αποκλειστικότητα: την υπνοβασία. Με το γράμμα, απέκτησε και μια δεύτερη: ο αποστολέας, Απόστολος (Λάκης) Μπούγας, γιος της θρυλικής μαμής Σεβαστιανής, είχε αναδειχθεί σε αστέρα ερωτικών ταινιών. Ετοιμοθάνατος, συντάσσει τη διαθήκη του, αφήνοντας τη σχεδόν αμύθητη περιουσία του στον Πετρόκαμπο. Με προϋποθέσεις. Πρώτη, να ιδρυθεί μουσείο στο όνομά του με τις καλλιτεχνικές επιδόσεις του – και όχι μόνο. Όταν στην ιστορία ανακατεύεται και η Σανγκάη, τότε τα πράγματα υπερβαίνουν προκλητικά τη φαντασία ενός συνηθισμένου μοναχικού άντρα που δροσιζόταν με λεμονάδες…


sam albatros, ελαττωματικό αγόρι, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

sam albatros, ελαττωματικό αγόρι, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
το ελαττωματικό αγόρι είναι το πρώτο μυθιστόρημα τ@ sam albatros. Η υπόθεση με τα λόγια του: «Είμαστε η πιο χαρούμενη οικογένεια του κόσμου! Ο μπαμπάς καμιά φορά με δέρνει με τη ζώνη. Μια φορά είχα δει σε μια ελληνική ταινία έναν να δέρνει έτσι τον γιο του. Από τότε, κάθε φορά που με δέρνει με τη ζώνη ο μπαμπάς μου, αισθάνομαι σταρ του σινεμά. Η μαμά με πρήζει συνέχεια να διαβάσω γιατί οι παππούδες μου δεν είχαν λεφτά να τη στείλουν σχολείο. Μια φορά τής είπα αν θέλει να πάει αυτή σχολείο αφού το έχει απωθημένο και εγώ να μείνω σπίτι να παίζω τη νοικοκυρά. Μου άστραψε σφαλιάρα. […] Έχω τους καλύτερους φίλους του κόσμου! […] Αγαπιόμαστε τόσο πολύ μεταξύ μας! Εγώ αγαπάω τον Θανάση, ο Θανάσης αγαπάει την Αθηνά, η Αθηνά αγαπάει τη Σοφία (αλλά δεν το λέει) και η Σοφία αγαπάει εμένα».


Θάνος Βερέμης, Το όρος των Ελαιών, εκδόσεις Καστανιώτη

Θάνος Βερέμης, Το όρος των Ελαιών, εκδόσεις Καστανιώτη
Μια αυτοβιογραφία. Με τα λόγια του: «Όταν βρεθεί κανείς στην τελευταία ίσως δεκαετία της ζωής του, οφείλει στον εαυτό του μια σύντομη ανακεφαλαίωση των όσων βίωσε μέσα σε μεταλλασσόμενο κέλυφος τα χρόνια που προηγήθηκαν. Από την απόλυτη εξάρτηση της αφετηρίας, μέχρι την ανεξαρτησία της άνδρωσης, την ανακάλυψη της ατέλειας του ενός και έπειτα τη δέσμευση και την υποχρέωση απέναντι στην οικογένεια που δημιουργεί ο ίδιος. Μου είναι ακόμα αδύνατο να αποφανθώ για τον αντίκτυπο της ύπαρξής μου στους άλλους. Ξέρω ότι αγάπησα όσο μπορούσα τη σύντροφό μου και τα παιδιά μου, αλλά και συγγενείς και φίλους. Για τα υπόλοιπα, όπως είπε και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ξέρω ελάχιστα. Ούτε καν την ημερομηνία του θανάτου μου».


Αθηνά Κακούρη, Ξιφίρ Φαλέρ, εκδόσεις Εστία

Αθηνά Κακούρη, Ξιφίρ Φαλέρ, εκδόσεις Εστία
Ενώ το μακελειό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποδεκατίζει την Ευρώπη, στην ουδέτερη Αθήνα καταφτάνει από το Λονδίνο ο Νίκυ Πετρίδης, δήθεν τσιμπημένος με την τσαχπίνα εξαδέλφη του Κάτε Δελαμέλα, στην πραγματικότητα όμως για να εξαγοράσει μυστικά τον Κυριακό Κανιστράκη, ιδιοκτήτη της εφημερίδας Προχωρείτε! Αλλά η τύχη επεμβαίνει καταλυτικά. Μια ιστορία ξεκαρδιστική, αλλά όχι αστεία, ή και η κωμική πλευρά μιας τραγικής στιγμής της ιστορίας μας. Στην audiobook εκδοχή του από την JukeBooks, η Βίκυ Βολιώτη κατορθώνει με τη μοναδική της αφήγηση να δώσει ζωή σε αυτό το ανατρεπτικό μυθιστόρημα.


Αύρα Αβδή, Μονοπάτια, εκδόσεις Γράφημα

Αύρα Αβδή, Μονοπάτια, εκδόσεις Γράφημα
Τα τριάντα ένα διηγήματα του βιβλίου είναι μια ανοιχτή βεντάλια ιστοριών. Άνθρωποι που ζουν δίπλα μας, ιστορίες που μπορεί να μοιάζουν με τις δικές μας, φέτες ζωής, μικρές και μεγάλες στιγμές. Σαν να ακούμε κάποιον φίλο να μας αφηγείται μικρά κομμάτια της δικής του ζωής, να μας μιλάει για την πανδημία και την κανονικότητα, για τη ζωή και τον θάνατο, για τα ανθρώπινα δεινά και την αγωνιστικότητα, για τη νεότητα και το γήρας, για την αγάπη και το μίσος, για τον έρωτα και την προδοσία, τη σύνδεση με τον άλλον και τον αποχωρισμό, για τη φιλία και τη μοναξιά, για τον θυμό και τη συγχώρεση, για τον δάσκαλο και τον μαθητή, για το παιχνίδι της γραφής και τη δημιουργικότητα.


Βαγγέλης Νάστος, Είναι ζήτημα χημ… ίου, εκδόσεις Bell

Βαγγέλης Νάστος, Είναι ζήτημα χημ… ίου, εκδόσεις Bell
Αν αγαπάς τη χημεία, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν πάλι δεν αγαπάς τη χημεία, αυτό το βιβλίο πάλι είναι για σένα και μάλιστα x 2! Γιατί, σκοπός της ζωής του Βαγγέλη Νάστου (χημικός στο επάγγελμα ο ίδιος –τι έκπληξη!) είναι να πείσει τον κόσμο πως η χημεία δεν είναι «ίου». Η εκστρατεία ξεκίνησε με την ομώνυμη σελίδα στο Facebook (ο ίδιος αναφέρει πως η σελίδα αυτή στο μυαλό του «αποτελεί ένα μοσχοβολιστό αιθέριο έλαιο, ένα ανθεκτικό κράμα σπάνιων μετάλλων» και κορυφώνεται με το βιβλίο «Είναι ζήτημα χημ…ίου», στις σελίδες του οποίου θα βρείτε ένα κράμα λογοτεχνίας και χρήσιμων πληροφοριών για τη χημεία που βρίσκεται παντού.


Εύα Στάμου, Η επίσκεψη (διηγήματα), εκδόσεις Αρμός

Εύα Στάμου, Η επίσκεψη (διηγήματα), εκδόσεις Αρμός
Πρόσωπα οικεία, μα και παράξενα, συνθέτουν με τις ιστορίες τους απρόσμενες περιπέτειες που εκτυλίσσονται στο παρασκήνιο της επικαιρότητας. Αριστοτεχνικά πορτρέτα ανθρώπων που, μέσα από χαμηλόφωνες εκμυστηρεύσεις ή βίαιες εξάρσεις, επιτρέπουν στον αναγνώστη να δει καίριες όψεις του εαυτού του. Αφηγήσεις για τη φαντασίωση, την εμμονή, την παρόρμηση και την επιθυμία. Λεπτοκεντημένες ιστορίες για τη μοναδικότητα του κάθε προσώπου, με την υπογραφή της κλινικής ψυχολόγου αλλά και αγαπημένης συνεργάτιδας της εφημερίδας μας, που χρόνια τώρα παράγει λογοτεχνία ολκής.


Ξένια Κοθωνίδου, Θολά γυαλιά, εκδόσεις Βακχικόν

Ξένια Κοθωνίδου, Θολά γυαλιά, εκδόσεις Βακχικόν
Παναγιώτης και Μιχάλης. Φίλοι αχώριστοι, από παιδιά. Δυο άνθρωποι από τελείως διαφορετικούς κόσμους, δεμένοι με μια αόρατη κλωστή. Στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Ξένια Κοθωνίδου ξεδιπλώνει μια γλυκόπικρη ιστορία για την αληθινή φιλία, τα οικογενειακά δεσμά και τις ανατροπές που μοιάζουν να ταράζουν τα ήρεμα νερά της ύπαρξής μας, μα είναι τελικά αυτές που τη γεμίζουν με χρώματα.


Κυριάκος Αθανασιάδης, Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Κυριάκος Αθανασιάδης, Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Πλάσματα γεμάτα αγάπη και αφοσίωση, πλάσματα που μπορούν να ενθουσιαστούν με το παραμικρό και ικανά να αντλούν ατέλειωτη απόλαυση, ακόμη και από μικροπράγματα, και βέβαια πλάσματα που, ανάμεσα σε τόσα άλλα, μας διδάσκουν τη μεγάλη αξία της συγχώρεσης. Επειδή οι σκύλοι δεν είναι απλώς «οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου». Είναι, ή μπορούν να γίνουν, και εξαιρετικοί δάσκαλοι, για τον καθένα από εμάς, αρκεί να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά. Ο συγγραφέας και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας μας, Κυριάκος Αθανασιάδης, αντλώντας από την καθημερινή εμπειρία του με τα δικά του σκυλιά, κατηγοριοποιεί τις πενήντα κυριότερες και πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες των σκύλων, και μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτές για να έχουμε μια πιο δημιουργική, πιο παραγωγική και, εντέλει, πιο ευτυχισμένη ζωή.


Πατήρ Δημήτριος Παπαδάκης, Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο - Η ελευθερία ως επιλογή λήθης ή αυτοπραγμάτωσης, εκδόσεις Γράφημα

Πατήρ Δημήτριος Παπαδάκης, Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο - Η ελευθερία ως επιλογή λήθης ή αυτοπραγμάτωσης, εκδόσεις Γράφημα
Έμαθες ποτέ σου τι σε συνδέει με τον εαυτό σου; Τι είναι αυτό το οποίο μπορούσε μέσα από τη σύνδεση με τον εαυτό σου να σε συνδέσει με την ευτυχία; Ασχολήθηκες ποτέ σου με το πώς θα συνδεθεί η προσωπική σου ζωή με το συναρπαστικό όνειρο; Έμαθες πώς θα αποκτήσεις το κλειδί για την αυτογνωσία σου, ανοίγοντας τις πύλες του εαυτού σου και οδηγώντας τον εαυτό σου στο φως ή στο σκοτάδι; Ως άνθρωποι, τονίζει ο Πατήρ Δημήτριος Παπαδάκης, έχουμε επιλογές και του καλού και του κακού, είναι μέσα στην ύπαρξή μας δομημένα με πολύπλοκο τρόπο. Και αυτό το βιβλίο, ειδικά για όσους πιστεύουν, θα βάλει πολλά πράγματα στη θέση τους.


Τίτσα Πιπίνου, Το σπίτι με τις φοινικιές, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Τίτσα Πιπίνου, Το σπίτι με τις φοινικιές, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα-ψηφιδωτό που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα και αφηγείται ιστορίες ανθρώπων των οποίων η ζωή παρασύρθηκε στη δίνη ιστορικών γεγονότων που συγκλόνισαν τον κόσμο. Η Φανή Γεωργακοπούλου, στην audiobook μορφή του βιβλίου από την JukeBooks, μας μεταφέρει με τη ζωηρή αφήγησή της σε όλα αυτά τα μεγάλα γεγονότα.


Δημήτρης Β. Προύσαλης, Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια - Δυτική Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντος - Λόγιες και Επιστημονικές καταγραφές 1850-1921, εκδόσεις Αρμός

Δημήτρης Β. Προύσαλης, Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια - Δυτική Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντος - Λόγιες και Επιστημονικές καταγραφές 1850-1921, εκδόσεις Αρμός
Ογδόντα μία ιστορίες, μια συλλογή μνήμης. Γεννημένες σε χώματα μικρασιάτικα και ειπωμένες στον τόπο τους στην περίοδο 1850-1921, στα ανταμώματα των μακρινών μας αδερφών, γνωστών και αγνώστων συγγενών με την κοινή μοίρα κι ανάσα, οι ιστορίες αυτές, άγνωστες, σπάνιες, δυσεύρετες και αδημοσίευτες μέχρι σήμερα στη νεοελληνική γλώσσα, να που επιστρέφουν. Παραμύθια λαϊκά ταξιδεμένα από τους παραμυθάδες και τις αφηγήτριες, αλλά και πληροφορητές από τη Δυτική Μικρά Ασία των παραλίων, την ευρύτερη ηπειρωτική ενδοχώρα της Καππαδοκίας και του ακριτικού Πόντου. Ξετυλίγοντας τη μυθοπλαστική προφορική παράδοση από γενιά σε γενιά, μας αποκαλύπτουν έναν καλά κρυμμένο κόσμο, ένα ψηφιδωτό αντιλήψεων, ηθοεθιμικών αρχών και πρακτικών, πολιτισμικών επιρροών και συνηθειών αλλά και αποτυπώσεις εθνικής ταυτότητας και συνέχειας.


Ιωάννα Καρυστιάνη, Ψιλά γράμματα, εκδόσεις Καστανιώτη

Ιωάννα Καρυστιάνη, Ψιλά γράμματα, εκδόσεις Καστανιώτη
Η Ιωάννα Καρυστιάνη επιστρέφει με ένα βιβλίο για τη μνήμη, τις εμμονές, τα ατομικά και συλλογικά πάθη, τη μικρή και τη μεγάλη Ιστορία, τις επιλογές που καθορίζουν ή στοιχειώνουν τη ζωή μας. Το βρόμικο κόλπο, να ξεχάσεις μόνον τα άσχημα αλλά να θυμάσαι τα ωραία, δεν πετυχαίνει, η μνήμη διεκδικεί τα νόμιμα, δηλαδή όλα ή τίποτε. Υπάρχουν κάμποσα που αλίμονο αν τα θάψει κι αυτά ο νους, δεν πρόκειται για φανταχτερά ενσταντανέ και σκατοπασαλειμμένες αναμνήσεις, πρόκειται για άυλα τιμαλφή και ευτυχώς που ο εγκέφαλος του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, Μιχάλη Τσιούλη, τα έχει κλειδώσει και ασφαλίσει.


Βιβή Φαρσαλιώτου Ιατρού, 75 μέρες και 1 βράδυ μαζί - Αληθινές Ιστορίες δίχως τέλος, εκδόσεις Γράφημα

Βιβή Φαρσαλιώτου Ιατρού, 75 μέρες και 1 βράδυ μαζί - Αληθινές Ιστορίες δίχως τέλος, εκδόσεις Γράφημα
Η συγγραφέας διηγείται την ιστορία, ψάχνοντας, µέσα από τις λέξεις, να αναγνωρίσει τις αλήθειες που ξανοίγονται µπροστά της και να ανακαλύψει τον κόσµο ανθρώπων που ζουν δίπλα της µε έναν τρόπο τον οποίο έως χτες δεν υποψιαζόταν πως υπάρχει. Με το έργο επιχειρείται το, διά του scripta manent, πέρασµα των ανθρώπων αυτών στην αιωνιότητα, για την αξιοπρέπεια, τη δύναµη, την υποµονή, την επιµονή, τον σεβασµό, την αγάπη και την αρετή – συστατικά του αγώνα τους, όπως δηλώνει.


Γιώργος Γιώτσας, Το μακρύ σοκάκι, εκδόσεις Λυκόφως

Γιώργος Γιώτσας, Το μακρύ σοκάκι, εκδόσεις Λυκόφως
Το διήγημα αρχίζει με τη δολοφονία της Αρετής που όμως δεν συντάραξε το χωριό Πλατανιά γιατί δράστες ήταν τα αλαζονικά παιδιά του εύπορου εμπόρου Μηλιώση, αλλά και γιατί το θύμα ήταν μία «καθυστερημένη». Κι ενώ συλλογικά ο θάνατος του κοριτσιού αποδίδεται σε δυστύχημα, ο δεκατριάχρονος Ζήσης «πνίγεται». Έχει και εκείνος έναν αδελφό που πάσχει από ψυχικό νόσημα, έναν αδελφό που ουρλιάζει τις νύχτες και ζει δεμένος με λουριά σε μια σοφίτα. Ο Ζήσης βρίσκει παρηγοριά στη μουσική, στην οποία τον μυεί η μητέρα του, μέχρι που θα ακούσει από τη βασανισμένη γιαγιά του μία μαρτυρία για κάτι που η ίδια είδε στο μακρύ σοκάκι, τον στενό δρόμο που ενώνει την πλατεία του χωριού με το νεκροταφείο. Η γιαγιά τον προειδοποιεί να μην ανταποκριθεί αν ακούσει το κάλεσμα, τη νύχτα με το ολόγιομο φεγγάρι. Αλλά το κάλεσμα θα το ακούσει άλλος. Ένα ακόμα βραβευμένο βιβλίο από τον πολυβραβευμένος συγγραφέας του Φανταστικού σε Ελλάδα και Αμερική Γιώργο Γιώτσα. «Το μακρύ σοκάκι» κέρδισε το πρώτο βραβείο Everly, στα ελληνικά βραβεία φαντασίας ως το καλύτερο βιβλίο τρόμου Έλληνα συγγραφέα για το 2022.


Ξένη λογοτεχνία

Erich Maria Remarque, Η δύναμη της αγάπης, εκδόσεις Μίνωας

Erich Maria Remarque, Η δύναμη της αγάπης, εκδόσεις Μίνωας
Δεκαετία του ’30: Τα χιτλερικά σύννεφα σκοτεινιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης. Πολιτικοί αντιφρονούντες, Εβραίοι, άνθρωποι με διαφορετικά πιστεύω οδηγούνται στην εξαθλίωση. Εκδιωγμένοι από τις εστίες τους, περνούν από συνοριακούς σταθμούς, φυλάκια και τελωνεία, περιφέρονται στους σκονισμένους δρόμους της Ευρώπης, αναζητώντας απελπισμένα μια πατρίδα. Το σπαραχτικό μυθιστόρημα του Ρεμάρκ, σε συνδυασμό με την audiobook αφήγηση της Κοραλίας Καράντη από την JukeBooks, αναδεικνύει με απαράμιλλη δύναμη την ανθρωπιά, την καλοσύνη και την αγάπη που αναδύονται από τη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος.


Alice Walker, Το πορφυρό χρώμα, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Alice Walker, Το πορφυρό χρώμα, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Το «Πορφυρό χρώμα», το εμβληματικό μυθιστόρημα που άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία, περιγράφει τη ζωή δύο Αφροαμερικανίδων στον βαθύ αμερικανικό Νότο των αρχών του εικοστού αιώνα. Χωρισμένες από τότε που ήταν μικρά κορίτσια, οι αδερφές Σίλι και Νέτι διατηρούν την ελπίδα τους καθώς και την πίστη τους η μια στην άλλη παρά τον χρόνο, την απόσταση και τη σιωπή ανάμεσά τους. Με μια σειρά επιστολών που εκτείνονται σε μια μακρά περίοδο, το έργο ξεδιπλώνει τη μαγεία του, καλώντας τους αναγνώστες να γνωρίσουν τους ήρωες που προβάλλουν μέσα από τις σελίδες του με τρόπο γλαφυρό και ανεξίτηλο. Το Πορφυρό χρώμα έσπασε τη σιωπή για την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση αφηγούμενο τη ζωή γυναικών που μέσα από τον πόνο, την αγωνία και τη συνεχή προσπάθειά τους κατέκτησαν τη συντροφικότητα, την εξέλιξη, την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα.


Bonaventura, Νυχτερινές περίπολοι, εκδόσεις Άγρα

Bonaventura, Νυχτερινές περίπολοι, εκδόσεις Άγρα
Tο 1804, το έτος της στέψης του Ναπολέοντα και της διάλυσης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, δημοσιεύεται ανώνυμα το σύντομο έργο με τίτλο Οι νυχτερινές περίπολοι του Μποναβεντούρα. Η επιλογή του συγγραφέα να κρυφτεί πίσω από το ψευδώνυμο Μποναβεντούρα εξηγείται από το καυστικό περιεχόμενο, την έντονη κοινωνική κριτική, αλλά και τα πολλαπλά βέλη ενάντια στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της εποχής του, που καθιστούν το ιδιόρρυθμο αυτό κείμενο ιδιαίτερα προκλητικό. Χρονοτόπος του σατιρικού αυτού κειμένου είναι η νύχτα και πρωταγωνιστής του είναι ο νυχτοφύλακας μιας μικρής πόλης στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο νυχτοφύλακας και αφηγητής φωτίζει με το φανάρι του τους δρόμους και τα σοκάκια της νυχτερινής πόλης αλλά και τα σκοτεινά καμώματα των συμπολιτών του Στις δεκαέξι νυχτερινές περιπόλους που απαρτίζουν το σπονδυλωτό μυθιστόρημα, ο νυχτοφύλακας μας εξιστορεί τις ιστορίες παθιασμένων ερώτων, υποκρισίας και απάτης, αγνής αγάπης και βαθιάς απελπισίας των ανθρώπων που συναντά.


Ali Hazelwood, Το θεώρημα της αγάπης, εκδόσεις Διόπτρα

Ali Hazelwood, Το θεώρημα της αγάπης, εκδόσεις Διόπτρα
Η Όλιβ Σμιθ είναι υποψήφια διδάκτορας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και δέχεται ως πραγματικότητα μόνο ό,τι μπορεί να υποστηριχθεί από δεδομένα. Ως αποτέλεσμα δεν πιστεύει καθόλου στον έρωτα, παρόλο που η καλύτερή της φίλη, η Αν, είναι μια αθεράπευτα ρομαντική ψυχή. Θέλοντας να την πείσει ότι είναι καλά και ότι προχωράει στη ζωή της, η Όλιβ λέει ένα μικρό ψεματάκι, ότι βγαίνει με κάποιον, και μάλιστα ότι είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ! Ο άντρας είναι ο Άνταμ Κάρλσεν, ένας από τους πιο απρόσιτους και απαιτητικούς καθηγητές του Στάνφορντ, που συμφωνεί να γίνει κάτι σαν ψεύτικο αγόρι της. Και όταν σε ένα συνέδριο ένα αναπάντεχο συμβάν βάζει σε κίνδυνο την καριέρα της, ο Άνταμ κάνει πάλι την έκπληξη και την υποστηρίζει. Ξαφνικά το μικρό τους πείραμα μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Όλιβ ανακαλύπτει ότι το μόνο πράγμα που είναι πιο περίπλοκο από ένα θεώρημα για την αγάπη είναι το να βάλει τη δική της καρδιά στο μικροσκόπιο.


Ραφαέλα Ρομανιόλο, Μ’ ένα δικό του φως, εκδόσεις Μίνωας

Ραφαέλα Ρομανιόλο, Μ’ ένα δικό του φως, εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα και συγκεκριμένα την ιστορία των Γαριβαλδινών και του Αλεσάντρο Παβία, φωτογράφου που δημιούργησε τη συλλογή των πορτρέτων του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι. Ο Αντόνιο Καζαγκράντε, με το τυφλό μαργαριταρένιο μάτι, ζει σε ένα γενοβέζικο ορφανοτροφείο, ώσπου οι προσευχές του εισακούγονται. Ο Αλεσάνδρο Παβία τον επιλέγει για βοηθό του. Στο μαγαζί του, ο Αντόνιο μαθαίνει τη μαγεία της αλφαβήτου, το παράφορο πάθος για την πολιτική, την αγάπη για τη δικαιοσύνη και προπαντός την ολοκαίνουρια τέχνη της φωτογραφίας. Ο Παβία έχει μια αποστολή: τον τρελό, ουτοπικό άθλο να φωτογραφίσει έναν προς έναν τους Χίλιους που μαζί με τον Γκαριμπάλντι δημιούργησαν την Ιταλία. Μια γιορτινή μέρα, ο Αντόνιο ανακαλύπτει τη δύναμή του: απαλλαγμένο από τον επίδεσμο, δυναμωμένο από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής, το τυφλό του μάτι βλέπει αυτό που κανένας δεν μπορεί να δει, το πεπρωμένο, το αναπόφευκτο. Είναι ένα δώρο, ίσως…


Άμος Οζ, Η τρίτη κατάσταση, εκδόσεις Καστανιώτη

Άμος Οζ, Η τρίτη κατάσταση, εκδόσεις Καστανιώτη
Ο Φίμα είναι πενήντα τεσσάρων ετών, διαζευγμένος δύο φορές και εργάζεται ως υπάλληλος υποδοχής σε μια γυναικολογική κλινική. Είναι επίσης γιος ενός αυτοδημιούργητου εργοστασιάρχη καλλυντικών αλλά, παρά τις λαμπρές πανεπιστημιακές του σπουδές, εξακολουθεί να τον στηρίζει οικονομικά ο ηλικιωμένος πατέρας του. Ο Φίμα ζει στην Ιερουσαλήμ, νιώθει ωστόσο ότι θα έπρεπε να βρίσκεται αλλού. Έχει στο ενεργητικό του διάφορους μυστήριους ερωτικούς δεσμούς, άπειρες φαεινές ιδέες και μια πολλά υποσχόμενη ποιητική συλλογή. Αναρωτιέται ποιος είναι ο σκοπός του κόσμου και γιατί η χώρα του έχει πάρει τον λάθος δρόμο. Με τρόπο συναρπαστικό και στιβαρό, ο Άμος Οζ πλάθει έναν μοναχικό και απρόβλεπτο αντιήρωα, έναν συνδυασμό προφήτη και κλόουν σε διαρκή αναζήτηση, πανέτοιμο ανά πάσα στιγμή για τη συντροφιά μιας γυναίκας, κάποια αποκάλυψη ή την ίδια τη σωτηρία.


Aamina Ahmad, Η επιστροφή του Φαράζ Αλί, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Aamina Ahmad, Η επιστροφή του Φαράζ Αλί, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ο Φαράζ έχει να βρεθεί από παιδί στον Μοχαλά, στη διαβόητη γειτονιά των κόκκινων φαναριών της Λαχόρης, όπου οι γυναίκες εξαναγκάζονται στην πορνεία. Ακόμα θυμάται τη μέρα που τον πήραν με τη βία από το σπίτι στο οποίο έμενε με τη μητέρα και την αδερφή του, ύστερα από εντολή του ισχυρού πατέρα του, ο οποίος ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μια αξιοσέβαστη ζωή. Τώρα, ο Φαράζ έρχεται αναπάντεχα αντιμέτωπος με το παρελθόν του, καθώς διορίζεται διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Μοχαλά με μία μόνο αποστολή: να συγκαλύψει τον βίαιο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας. Ευαίσθητο και καταιγιστικό, το μυθιστόρημα θέτει ένα αιώνιο ερώτημα: Ποιους επιλέγουμε να προστατεύσουμε και με ποιο τίμημα;


Μπεατρίς Γουίλιαμς, Η δική μας γυναίκα στη Μόσχα, εκδόσεις Μίνωας

Μπεατρίς Γουίλιαμς, Η δική μας γυναίκα στη Μόσχα, εκδόσεις Μίνωας
Η συγγραφέας εμπνέεται από τη δράση του δικτύου κατασκόπων του Κέιμπριτζ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και δημιουργεί ένα βιβλίο γεμάτο ίντριγκα και σασπένς. Το φθινόπωρο του 1948 η Άιρις Ντίγκμπι εξαφανίζεται από το σπίτι της στο Λονδίνο μαζί με τον Αμερικανό διπλωμάτη σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Τι συνέβη; Εξοντώθηκαν από τη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών; Ή μήπως οι Ντίγκμπι αυτομόλησαν στη Μόσχα παίρνοντας μαζί τους τα πιο ζωτικά μυστικά της Δύσης; Τέσσερα χρόνια αργότερα η Ρουθ Μακάλιστερ παίρνει μια κάρτα από τη δίδυμη αδελφή της. Έχει να τη δει από τον επεισοδιακό αποχωρισμό τους στη Ρώμη το καλοκαίρι του 1940, όταν ολόκληρη η Ευρώπη βυθιζόταν στη δίνη του πολέμου και η Άιρις ερωτευόταν τρελά τον αινιγματικό αξιωματούχο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Σάσα Ντίγκμπι. Μέσα σε λίγες μέρες, η Ρουθ φεύγει για τη Μόσχα, ως σύζυγος του πράκτορα αντικατασκοπείας Σάμνερ Φοξ, ο οποίος έχει καταστρώσει ένα επισφαλές σχέδιο διαφυγής των Ντίγκμπι από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.


Kay Guy-Gavriel, Πολεμιστές του λυκόφωτος, εκδόσεις Anubis

Kay Guy-Gavriel, Πολεμιστές του λυκόφωτος, εκδόσεις Anubis
Σε αυτή την ιστορία, που είναι πλασμένη με υλικό τη βία, την ομορφιά και τις υπερφυσικές δυνάμεις που δρουν στα δάση όταν πέφτει η νύχτα στον μισό κόσμο, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας συνθέτει μια μνημειώδη σάγκα, που μας ταξιδεύει χίλια χρόνια πίσω και ζωντανεύει τον πολιτισμό των Κελτών, των Αγγλοσαξόνων και των Βίκινγκ. Στην audiobook εκδοχή της Juke Books αφηγητής είναι ο Αντώνης Λεκόπουλος.


Andy Weir, Αποστολή Χαίρε Μαρία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Andy Weir, Αποστολή Χαίρε Μαρία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Η Γη έχει μια τελευταία ευκαιρία να επιβιώσει και ένας αστροναύτης κρατάει την τύχη του πλανήτη στα χέρια του. Είναι ο… ποιος είναι, αλήθεια; Γιατί εκείνος δεν ξέρει, δεν θυμάται τίποτα, νιώθει σαν μόλις να ξύπνησε από έναν παράξενο, βαθύ ύπνο, που φαίνεται να κράτησε χρόνια. Μοναδική άλλη παρουσία στο περιβάλλον του είναι μια φωνή υπολογιστή και τέσσερα τρομακτικά ρομποτικά χέρια, που όμως τον φροντίζουν, ενώ στις διπλανές κουκέτες υπάρχουν δύο μουμιοποιημένα πτώματα. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στους τρεις επιστήμονες της αποστολής ενώ ο ίδιος ο αστροναύτης είναι καθηγητής θετικών επιστημών στο γυμνάσιο. Ονομάζεται Ράιλαντ Γκρέις και είναι ο μοναδικός επιζών αυτής της διαστημικής αποστολής, βρίσκεται σε ένα μακρινό ηλιακό σύστημα, το οποίο εξερευνά παράλληλα με τις θαμμένες αναμνήσεις του, σε ένα διπλό «ταξίδι» που τον φέρνει αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερες εκπλήξεις.


Χέρμαν φον Πύκλερ-Μούσκαου, Τα πάθη μου στην Ελλάδα, εκδόσεις ΜΙΕΤ

Χέρμαν φον Πύκλερ-Μούσκαου, Τα πάθη μου στην Ελλάδα, εκδόσεις ΜΙΕΤ
Στα τέλη του 1835, ύστερα από ένα τρικυμιώδες ταξίδι, αποβιβάζεται στην Πάτρα μια αλλόκοτη προσωπικότητα. Πρόκειται για τον πρίγκιπα Χέρμαν φον Πύκλερ-Μούσκαου, μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διασημότητες εκείνης της εποχής. Ξακουστός ταξιδιωτικός συγγραφέας, ιδίως ύστερα από τη διθυραμβική κριτική που δημοσίευσε ο Γκαίτε για το πρώτο του βιβλίο, κηποτέχνης διεθνούς φήμης, αντικείμενο πόθου των γυναικών της καλής κοινωνίας παντού στην Ευρώπη, παροιμιώδης μπον βιβέρ, ο Πύκλερ-Μούσκαου θα μείνει έναν χρόνο στη βαυαροκρατούμενη Ελλάδα και θα ταξιδέψει σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτειά της, καταγράφοντας τις εντυπώσεις του σε ένα γλαφυρό ημερολόγιο, που κινείται στο όριο μεταξύ της πλέον ρεαλιστικής περιηγητικής καταγραφής και της καθαρής λογοτεχνίας.


Howard Phillips Lovecraft, Τα βουνά της τρέλας, εκδόσεις Κάκτος

Howard Phillips Lovecraft, Τα βουνά της τρέλας, εκδόσεις Κάκτος
Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού, δίνει με συναρπαστικό τρόπο το κλίμα του παράδοξου, του τρόμου και του μακάβριου με το σκηνικό των ιστοριών να εκτείνεται από τις παγωμένες ερήμους της Ανταρκτικής μέχρι την παγερές σοφίτες στην τρομακτική πόλη. Η ένταση επιτείνεται στην audiobook αφήγηση της JukeBooks από τη φωνή του Παναγιώτη Γουρζουλίδη.


Emily St. John Mandel, Η θάλασσα της ηρεμίας, εκδόσεις Ίκαρος

Emily St. John Mandel, Η θάλασσα της ηρεμίας, εκδόσεις Ίκαρος
Μια επιβλητική δυστοπία σε παράλληλα σύμπαντα, με φόντο μια καινούργια, εν εξελίξει πανδημία. Συνδυάζοντας την επιστημονική φαντασία με τη ρεαλιστική αφήγηση, η Καναδή συγγραφέας διερευνά πώς η τεχνολογία μπορεί να καθορίσει τη μοίρα μας αν δεν ενεργούμε συλλογικά, με γνώμονα την καλοσύνη. Η ιστορία: Το 1912 ο Έντουιν Σεντ Άντριου, στα 18 του, διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό με ατμόπλοιο. Δύο αιώνες αργότερα, το 2203, η διάσημη συγγραφέας Όλιβ Λουέλιν βρίσκεται σε περιοδεία για την προώθηση του βιβλίου της. Ταξιδεύει σε όλη τη Γη, μακριά από το σπίτι της στη δεύτερη σεληνιακή αποικία, ανυποψίαστη για μια πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο της εμφανίζεται μια παράξενη σκηνή: ένας άντρας παίζει βιολί, με τον ήχο του να αντηχεί στον διάδρομο ενός σταθμού αερόπλοιων, ενώ τα δέντρα του δάσους υψώνονται ολόγυρά του. Σχεδόν διακόσια χρόνια αργότερα, το 2401, ο Γκάσπερι Ρόμπερτς, φύλακας ξενοδοχείου στην Πόλη της Νύχτας, καλείται να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για να ερευνήσει την παράξενη σύμπτωση των δυο παραπάνω γεγονότων, ικανή να διαταράξει το χρονοδιάγραμμα του Σύμπαντος.


Ueda Akinari, Ουγκέτσου Μονογκατάρι - Ιστορίες της σελήνης μετά τη βροχή, εκδόσεις Άγρα

Ueda Akinari, Ουγκέτσου Μονογκατάρι - Ιστορίες της σελήνης μετά τη βροχή, εκδόσεις Άγρα
Οι εννέα ιστορίες μυστηρίου του Ουγκέτσου Μονογκατάρι, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1776, αποτελούν το καλύτερο και διασημότερο δείγμα της λογοτεχνίας του απόκρυφου στην Ιαπωνία. Συνενώνουν διακριτικά τον κόσμο της καθημερινότητας με την επικράτεια του ανοίκειου και αποτελούν απόδειξη για τη γοητεία που ασκούσαν τότε, αλλά και σήμερα, το παράξενο και το μυστηριώδες στην ιαπωνική ψυχή. Αποτέλεσαν επίσης την πηγή έμπνευσης για την εξαιρετική ομότιτλη ταινία του Κέντζι Μιζογκούτσι το 1953. Ο τίτλος Ουγκέτσου Μονογκατάρι, που μπορεί να αποδοθεί ως Ιστορίες της σελήνης μετά τη βροχή, απηχεί επίσης την ιδέα ότι μυστηριώδη όντα εμφανίζονται σε συννεφιασμένες, βροχερές νύχτες και σε πρωινά που το φεγγάρι κρέμεται ακόμα στον ουρανό. Σε αυτές τις ιστορίες του φανταστικού, βλέπουμε όλων των ειδών τα όντα του παράλληλου κόσμου των πνευμάτων να αναδύονται, να δρουν και να εξαφανίζονται. Ένα μείγμα μαγείας, ποίησης και πραγματικότητας που εκφράζει τον μαγεμένο κόσμο των Ιαπώνων του άλλοτε, αλλά όχι λιγότερο και του σήμερα, με δαίμονες, στοιχειά, παράξενα όνειρα και πράγματα πέρα από τον κόσμο του λογικού να γεμίζουν όλες τις ιστορίες.


Παιδικά βιβλία

Yuval Noah Harari, Εμείς οι ασταμάτητοι, Βιβλίο πρώτο: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο, εκδόσεις Αλεξάνδρεια/Μεταίχμιο

Yuval Noah Harari, Εμείς οι ασταμάτητοι, Βιβλίο πρώτο: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο, εκδόσεις Αλεξάνδρεια/Μεταίχμιο
Από τις σαβάνες της Αφρικής ως τους πάγους της Γροιλανδίας, οι άνθρωποι είναι οι κυρίαρχοι του πλανήτη Γη. Πώς όμως γίναμε τόσο ισχυροί, αναρωτιέται ο Χαράρι; Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν μια υπερδύναμη που την έχουν χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσουν παράξενα πράγματα: από φαντάσματα και πνεύματα μέχρι κυβερνήσεις και εταιρείες. Και προτρέπει κάθε αναγνώστη από 9 έως 99 χρόνων να τον ακολουθήσουν στο ταξίδι του πίσω στους αρχαίους ανθρώπους, στο ταξίδι που τους οδήγησε έξω από την Αφρική. Πρόκειται για την ιστορία της ανθρωπότητας δοσμένη πρωτότυπα και γεμάτη με νάνους, γιγάντια φίδια, το Μεγάλο Πνεύμα του Λιονταριού που ζει πάνω απ’ τα σύννεφα και το δάχτυλο ενός παιδιού που έζησε 50.000 χρόνια πριν. Εικονογράφηση: Ricard Zaplana.


Αναστασία Μαλανδρενιώτη, Η φωνή, εκδόσεις Βακχικόν

Αναστασία Μαλανδρενιώτη, Η φωνή, εκδόσεις Βακχικόν
Η συλλογή διηγημάτων για εφήβους και ενήλικες «Η φωνή» αποτυπώνει την εκμετάλλευση που υφίστανται ανά τον πλανήτη ζώα διαφόρων ειδών. Η αφήγηση παραδίδεται στα πλάσματα αυτά που δεν μιλούν τη γλώσσα των ανθρώπων, μα ωστόσο όσοι έχουν την τύχη να βρίσκονται ανάμεσά τους τα έχουν ακούσει πολύ συχνά να εξιστορούν τι είδαν στο χθεσινοβραδινό τους όνειρο ή να δυσανασχετούν που μια πευκοβελόνα καρφώθηκε στην πατούσα τους…


Ομάδα «Άγγιγμα και Όρια», Κοχυλάκι, εσύ δε φταις!, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ομάδα «Άγγιγμα και Όρια», Κοχυλάκι, εσύ δε φταις!, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Πόσο χαρούμενο είναι το Κοχυλάκι όταν παίζει µε την παρέα του! Σήμερα ακόμα περισσότερο, γιατί βρήκε έναν καινούριο φίλο, τον Κάβουρα. Οι δυο τους απολαμβάνουν τις βουτιές και τα παιχνίδια στη θάλασσα. Τι γίνεται όμως όταν φτάνουν στον σκοτεινό βυθό; Ο Κάβουρας έχει αλλάξει… Το Κοχυλάκι φοβάται αλλά βρίσκει το θάρρος να φύγει μακριά. Ευτυχώς η μαμά του είναι εκεί και το παίρνει αγκαλιά». Ένα παραμύθι για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών σε εικονογράφηση της Βίλλυς Καραμπατζιά, που περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς, εισαγωγικό σημείωμα και βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια και δραματοποίηση δηλαδή, για την αξιοποίηση του παραμυθιού στο σπίτι ή στο σχολείο.


Μαρία Αγγελίδου, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια, εκδόσεις Ίκαρος

Μαρία Αγγελίδου, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια, εκδόσεις Ίκαρος
Καράβια πραγματικά και φανταστικά, της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, της αρχαίας και πρόσφατης ιστορίας, σας καλούν να σαλπάρετε μαζί τους σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, όπου όλα μπορούν να ειπωθούν ως ιστορία ναυτική. Για παιδιά από 6 ετών και άνω. Στην audio βερσιόν από την JukeBooks, την αφήγηση έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι συγγραφείς.


Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα…, εκδόσεις Μίνωας

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα…, εκδόσεις Μίνωας
«Τι θα συμβεί αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα; Στην αρχή δε θα το πιστεύω… Έπειτα θα θυμώσω… Θα σκεφτώ τι έκανα λάθος… Θα λυπηθώ… Μα μια μέρα, μετά από καιρό, θα πω: ―Εντάξει, όλα θα πάνε καλά». Το νέο παραμύθι της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου προσεγγίζει με έναν τρόπο διαφορετικό και μέσα από απλό, οικείο και συναισθηματικό λόγο το θέμα της απώλειας, ενώ αναλύει τα στάδια του πένθους. Ένα βιβλίο που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους και θα αποτελέσει αφορμή για συζητήσεις με τα παιδιά. Η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto συμπληρώνει το κείμενο, δημιουργώντας ένα έργο που θα χαραχτεί στις καρδιές όλων…


Bluey: Γεια σου, είμαι η Μπλούι, εκδόσεις Anubis

Bluey: Γεια σου, είμαι η Μπλούι, εκδόσεις Anubis
H Bluey, ο νέος αγαπημένος χαρακτήρας των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, κάνει τα πρώτα της βήματα και στα ελληνικά. Η αρχή γίνεται με τέσσερις κυκλοφορίες: τις εικονογραφημένες ιστορίες «Bluey: Σχολείο για Μαμάδες» και «Bluey: Καληνύχτα, νυχτερίδα», το καρτονέ παιχνιδοβιβλίο «Bluey: Γεια σου, είμαι η Μπλούι» και το βιβλίο δραστηριοτήτων με αυτοκόλλητα, παιχνίδια και ζωγραφιές «Bluey: Παίζω με την Μπλούι!». Με όχημα τη φαντασία και το χιούμορ, τα παιδικά βιβλία Bluey μιλούν με απλό τρόπο για «μεγάλα» θέματα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. Από το 2018 η Μπλούι έχει τη δική της εξαιρετικά δημοφιλή σειρά στην τηλεόραση. Τόσο η σειρά όσο και τα βιβλία έχουν κερδίσει αρκετές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια.


Μαριάννα Αβούρη, Όλα αυτά που αγαπώ, εκδόσεις Βακχικόν

Μαριάννα Αβούρη, Όλα αυτά που αγαπώ, εκδόσεις Βακχικόν
Τι γυρεύουν τα φωνήεντα στο πεντάγραμμο; Ποιος μπέρδεψε τα πινέλα με τα μολύβια; Και πότε η γνώση έγινε τόσο αστεία υπόθεση; «Όλα αυτά που αγαπώ, στριμωχτήκανε εδώ/στο δικό μου το μυαλό». Είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή για παιδιά της συγγραφέως, στιχουργού και μεταφράστριας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ