Βιβλιο

8 + 2 + 1 φθινοπωρινά φύλλα από το δάσος του βιβλίου

Μπορεί να κιτρινίζουν και να πέφτουν τα φύλλα στα αλσύλλια της γειτονιάς, αλλά στα βιβλιόδεντρα καινούργια φύλλα βλασταίνουν – και μαζί η χαρά του αναγνώστη…

aris-sfakianakis.jpg
Άρης Σφακιανάκης
ΤΕΥΧΟΣ 845
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα που διαβάζει
© Max Harlynking / Unsplash

Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης προτείνει μυθιστορήματα, αστυνομική λογοτεχνία και ιστορικά βιβλία

1. Νάιαλ Ουίλιαμς, «Αυτό είναι ευτυχία» (εκδ. Δώμα)
Μάλιστα, διότι ευτυχία για έναν αφοσιωμένο αναγνώστη είναι ένα καλό βιβλίο λογοτεχνίας. Το συγκεκριμένο –γραμμένο από συνομήλικό μου– θα μας ταξιδέψει στην Ιρλανδία του Τζόις, όπου θα απολαύσουμε εκτός από τη μαύρη μπίρα και το ταλέντο του συγγραφέα στην αφήγηση μιας ζωής γεμάτης ανατροπές.

2. Έμιλι Σεντ Τζον Μάντελ, «Η θάλασσα της ηρεμίας» (εκδ. Ίκαρος)
Τώρα που εγκαταλείπουμε τις θάλασσες του ελληνικού αρχιπελάγους μπορούμε να πλεύσουμε στα νερά της Βρετανικής Κολομβίας μέσα από τη μαγική πένα της Καναδέζας συγγραφέως που γνωρίσαμε από τον ΣΣταθμό Έντεκα» αλλά και το «Γυάλινο ξενοδοχείο». Γόνιμη φαντασία, στιβαρή γραφή.

3. Ντομένικο Σταρνόνε, «Εκμυστηρεύσεις» (εκδ. Πατάκη)
Ένας Ναπολιτάνος που ζει στη Ρώμη. Είναι ο συγγραφέας του μυθιστορήματος αυτού που θέμα του έχει τα μυστικά δύο εραστών που κάνουν το λάθος να τα αποκαλύψουν ο ένας στον άλλον. Είναι αυτή η φρεναπάτη ότι ο έρωτας διαρκεί εσαεί – τι γίνεται όμως όταν έρχεται να πάρει την εκδίκησή του ο εγκαταλειμμένος εραστής; Κάποιοι από εμάς έχουν λάβει την πικρή γνώση.

4. Arthur Larrue, «Η διαγώνιος Αλιέχιν» (εκδ. Μεταίχμιο)
Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς σκάκι για να διαβάσει το μυθιστόρημα του Ναμπόκοφ «Η άμυνα του Λούζιν». Έτσι κι εδώ, κι ας μην ξέρει κανείς πώς γίνεται το ροκέ, θα απολαύσει ένα ευφυές βιβλίο όπου ο ήρωας είναι ένας πρωταγωνιστής του σκακιού που, ενώ κερδίζει τη μια παρτίδα μετά την άλλη, κάποτε βρίσκεται με τον βασιλιά πεσμένο με ξερό κρότο στα μαυρόασπρα τετράγωνα. Και τότε, τι γίνεται;

Μυθιστορήματα

5. Μαρίνα Περεθάγουα, «Έξι τρόποι να πεθάνεις στο Τέξας» (εκδ. Καστανιώτη)
Όπου μια καρδιά που μεταμοσχεύεται δίνει την αφορμή στην Ισπανίδα συγγραφέα (ετών 44) να μας ταξιδέψει από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη συνέχεια στον σκοτεινό κόσμο των ηρώων της που πασχίζουν να διακρίνουν το φως σε ένα δυστοπικό και ανηλεές περιβάλλον.

6. Max Aub, «Παραδειγματικοί φόνοι» (εκδ. Άγρα)
Ένα κομψοτέχνημα ογδόντα σελίδων με σατανικό επίμετρο του Αχιλλέα Κυριακίδη – στον οποίο βγάζω το καπέλο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι του προσφέρω το κρανίο για να μου πάρει το σκαλπ. Ο κοσμοπολίτης συγγραφέας αυτού του πονήματος, που βρίθει ευφυΐας και μαύρου χιούμορ, μας προσφέρει ένα ανάγνωσμα που δεν ξεχνιέται.

7. Κλερ Μεσούντ, «Η γυναίκα του επάνω ορόφου» (εκδ. Gutenberg)
Ποιος δεν θα ήθελε να γνωρίσει τη γυναίκα του επάνω ορόφου, ιδίως αν πρόκειται για μια ανύπαντρη δασκάλα που έχει απωθήσει το όνειρό της για τη ζωγραφική; Μονάχα που υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι: η δασκάλα είναι εξοργισμένη – και ποιος θέλει να έχει απέναντί του μια εξοργισμένη γυναίκα; Η Αμερικανίδα συγγραφέας μας παραδίδει ένα μυθιστόρημα-ηφαίστειο – ή μήπως να πω οδοστρωτήρα;

8. Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ, «Γκίμπελ ο σαλός» (εκδ. Κίχλη)
Έχω κάθε βιβλίο του Σίνγκερ στη βιβλιοθήκη μου. Όταν είμαι καταπτοημένος από τη ζωή, πιάνω κάποιο από αυτά και το διαβάζω ξανά. Τώρα έχω στο κομοδίνο μου τον «Γκίμπελ τον σαλό». Είναι μια συλλογή από ιστορίες της πολωνο-εβραϊκής πολιτισμικής παράδοσης που με ταξιδεύουν στον χρόνο και στον τόπο. Υποκλίνομαι στον μεγάλο αυτόν αφηγητή που πήρε το Νόμπελ με το σπαθί του.

Μυθιστορήματα

Ακολουθούν δύο βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας

1. Μπέντζαμιν Στίβενσον, «Όλοι στην οικογένειά μου έχουν σκοτώσει κάποιον» (εκδ. Ψυχογιός)
Με αυστραλέζικο χιούμορ (που δεν είναι παρά μετεξέλιξη του βρετανικού), ο συγγραφέας, που είναι και stand up κωμικός, μας παραδίδει μια οικογενειακή σάγκα όπου αναζητείται ο δράστης ενός εγκλήματος που θα μπορούσε να είχε διαπράξει ο κάθε συγγενής. Απολαυστικό.

2. Άντερς ντε λα Μοτ, «Η θυσία της άνοιξης» (εκδ. Κέδρος)
Τι πιο ωραίο ταξίδι από μια Βαλπουργία Νύχτα στην ανοιξιάτικη φύση της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια μιας παγανιστικής γιορτής; Φτάνει να μην είσαι δεκαεξάχρονο κορίτσι που πέφτει θύμα δολοφονίας. Μερικά χρόνια αργότερα, μια νεαρή γιατρός φτάνει στην περιοχή κι αρχίζει να αναζητά τον δολοφόνο. Για να διαβάζεται το σούρουπο – που θα έλεγε κι ο Ντίκενς.

Και τέλος, ένας συλλογικός τόμος που αφορά το τελευταίο ελληνικό εθνικό δράμα:

«Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Καταστροφή» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ)
Με υπότιτλο Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας, το βιβλίο παρουσιάζει τη Μικρασιατική Εκστρατεία (και Καταστροφή) μέσα από τεκμήρια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, όπως ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, μαρτυρίες στρατιωτών και άλλων αυτοπτών μαρτύρων εκείνης της δραματικής πορείας προς τα βάθη της Ασίας και την αυτοκαταστροφή. Κάποτε πρέπει να μάθουμε την Ιστορία μας.

Ιστορικά και αστυνομικά βιβλία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ