- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για το βιβλίο «Μια χούφτα σκόνη» του Ίβλιν Γουό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
Δεν το λέω συχνά – για την ακρίβεια, δεν το έχω πει ποτέ. Πρόκειται ασφαλώς περί βεβήλωσης, για μια πράξη ανίερη, σχεδόν ανοσιούργημα. Κάποιοι θα το έλεγαν διακόρευση, ίσως και βιασμό, άλλοι θα ανακαλούσαν τις πυρές του Χίτλερ, κι άλλοι θα έφερναν στον νου το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι. Όμως με βασανίζει, και δεν μπορώ παρά να το πω κι ας εκμανεί ο εκδότης – τον οποίο σέβομαι πραγματικά για τα εξαιρετικά βιβλία του.
Αυτό που θέλω να πω είναι: ΣΚΙΣΤΕ τις τελευταίες δέκα σελίδες!
Αφού τις σκίσατε και τις πετάξατε χωρίς να τις διαβάσετε (γιατί περί αυτού πρόκειται), τότε μπορείτε αληθινά να απολαύσετε το μυθιστόρημα αυτό του Άγγλου συγγραφέα Ίβλιν Γουό. Αναφέρομαι στο «Μια χούφτα σκόνη» (εκδόσεις Gutenberg). Καιρό είχα να διαβάσω ένα τόσο συναρπαστικό βιβλίο – με ένα συγκλονιστικό τέλος που με άφησε άφωνο.
Ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή της υψηλής αγγλικής κοινωνίας όπου οι συμβάσεις έχουν το πάνω χέρι. Ένας ευκατάστατος άντρας έχει αποσύρει –πώς αλλιώς να το πω– τη γυναίκα του, μια θελκτικότατη τριαντάρα, στα κτήματά του κάπου στη βαρετή αγγλική ύπαιθρο. Εκείνη, και με το δίκιο της, ασφυκτιά. Και, αναπότρεπτα, κάποια στιγμή τον απατά με έναν νεότερό της άντρα που ωστόσο δεν είναι παρά ένας ανερμάτιστος νεανίας που κορφολογεί ανερυθρίαστα τα κάλλη της καλλίπυγος αστής.
Η κοινωνία, ο περίγυρος, κάτι τέτοια τα εκτρέφει, ζει από αυτά, δεν τα ανέχεται απλώς, αλλά τα υποστηρίζει. Μια νέα γυναίκα επιβάλλεται να έχει εραστή. Ο σύζυγος οφείλει να κάνει τα στραβά μάτια. Καλύτερα να μη ρωτάει γιατί μπορεί να μάθει αυτό που ξέρουν όλοι, και τότε θα πρέπει ίσως και να λάβει κάποιες επώδυνες αποφάσεις. Κοντολογίς, μακάριοι οι αγνοούντες.
Ο Ίβλιν Γουό ωστόσο, αυτός ο σαδιστής συγγραφέας, αναγκάζει τον ήρωά του να πιει το πικρό ποτήρι της γνώσης – άλλοι εξορίστηκαν από τον Κήπο της Εδέμ για παρόμοιο ατόπημα. Και, τι παράξενο, πετάει έξω τη μοιχαλίδα. Αυτό εξοργίζει την κοινή γνώμη που απαιτεί τον κερασφόρο να υπομένει αμίλητος και να πληρώνει αγόγγυστα τη διατροφή που επιβάλλεται από το νομικό σύστημα. Για να σωθούν τα προσχήματα και να βγει το διαζύγιο, ο άντρας –και κερατάς και δαρμένος– αναγκάζεται να υποκριθεί σε κάποια παραθαλάσσια πολίχνη ότι είναι εκείνος που απιστεί προς τη γυναίκα του με κάποια πληρωμένη γυναίκα ελευθερίων ηθών.
Ύστερα, απηυδισμένος, τους παρατάει όλους σύξυλους και αποφασίζει να φύγει από τη χώρα χρηματοδοτώντας μια εξερευνητική αποστολή κατά την οποία…
Όμως δεν πρόκειται να αποκαλύψω τι θα συμβεί στον ήρωα του μυθιστορήματος επειδή ακριβώς αυτό το τέλος που επικρέμαται στον απατημένο άντρα είναι και το πλέον συναρπαστικό κομμάτι του βιβλίου. Κι ενώ ο αναγνώστης βιώνει μια σπάνια αναγνωστική εμπειρία, μια κακή συγκυρία αναγκάζει τον συγγραφέα να επινοήσει και ένα δεύτερο τέλος για το μυθιστόρημά του.
Αυτό το δεύτερο τέλος, αυτές τις τελευταίες δέκα σελίδες του βιβλίου,είναι που θεωρώ ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Μην τις διαβάσετε, αγνοήστε τες –γνωρίζω βέβαια τι σαγήνη ασκεί το τυπωμένο χαρτί–, και τότε θα έχετε μείνει με μια εξαίσια επίγευση στον αναγνωστικό σας ουρανίσκο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τα επίσημα εγκαίνια της 54ης Έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Με την έκδοση των δύο συλλογικών τόμων «Εκατό και είκοσι φωνές» και το προσεχές φεστιβάλ, το δίκτυο «Η Φωνή της» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην έμφυλη βία
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.