Βιβλιο

Βιβλία για την Άνοιξη: 8 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας

Η ATHENS VOICE βλέπει τις ανοιξιάτικες βιτρίνες των βιβλιοπωλείων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 818
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα σηκώνει βιβλίο από ράφι με βιβλία
© Unsplash/ Christin Hume

8 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για να διαβάσετε αυτή την Άνοιξη.

Ένα πιστόλι για υπογραφή Σίμος Εμμ.Νίκος, Κάκτος
Ένα πιστόλι για υπογραφή
Σίμος Εμμ.Νίκος, Κάκτος
Επί πολλά χρόνια η Ελλάδα αποτέλεσε εύφορο έδαφος για την τρομοκρατία – εγχώρια και εισαγόμενη. Ένα από τα πρόσωπά της «φωτογραφίζει» το αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα, μέσα στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει κάποια στοιχεία από συναφείς βίαιες δράσεις του παρελθόντος που συνέβησαν στη χώρα μας. Οι τρομοκράτες ζουν στη σκιά, αθέατοι και υπεράνω πάσης υποψίας. Έχει αναλάβει να τους αποκαλύψει ο αστυνόμος Νικόδημος Γρέκας, απόφοιτος της Νομικής και με επιμόρφωση στην εγκληματολογική ψυχολογία, ο οποίος έχει όλα τα προσόντα ώστε, μολονότι υπηρετεί στην Ασφάλεια, να τον χρησιμοποιήσει η Αντιτρομοκρατική για τη διαλεύκανση σειράς εγκλημάτων που σχετίζονται με την εγχώρια τρομοκρατία.


Σκληρό καλοκαίρι Hans Rosenfeldt, μτφ.: Γρηγόρης Κονδύλης, Μεταίχμιο
Σκληρό καλοκαίρι
Hans Rosenfeldt, μτφ.: Γρηγόρης Κονδύλης, Μεταίχμιο 
Στο υποψήφιο για τα βραβεία Storytell και Adlibris 2020 αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα, η Χάνα Βέστερ, µια μεσήλικη αστυνομικός στην απόμερη βορινή πόλη της Χαπαράντα βρίσκεται μπροστά στο χάος. Όταν ανθρώπινα λείψανα βρίσκονται στο στομάχι ενός νεκρού λύκου, η Χάνα ξέρει ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα μοιάζει µε κανένα άλλο. Τα λείψανα σύντομα οδηγούν σε µια αιματηρή δοσοληψία ναρκωτικών στα σύνορα µε τη Φινλανδία. Πώς όμως κατέληξε το θύμα στο δάσος έξω από τη Χαπαράντα; Και πού είναι τα ναρκωτικά και τα λεφτά; Μέσα σε λίγες μονάχα μέρες, η ζωή στη Χαπαράντα έρχεται τα πάνω κάτω – και η Χάνα έρχεται αντιμέτωπη µε το παρελθόν της.


Η λίστα Λούσι Φόλεϊ, μτφ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, Μίνωας
Η λίστα
Λούσι Φόλεϊ, μτφ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, Μίνωας
Ένα ακόμα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, μεταφρασμένο σε 35 γλώσσες, από τη συγγραφέα του bestseller «Το καταφύγιο». Στην ιστορία, σε ένα μικρό νησί στα ανοιχτά των ανεμοδαρμένων ιρλανδικών ακτών καταφθάνουν εκλεκτοί καλεσμένοι για τον γάμο της χρονιάς ανάμεσα στην επιτυχημένη επιχειρηματία Τζουλς Κίγκαν και στον γοητευτικό τηλεοπτικό αστέρα Γουίλ Σλέιτερ. Λίγο μετά την κοπή της τούρτας, οι κραυγές μιας έντρομης σερβιτόρας, που μόλις έχει αντικρίσει ένα αποτρόπαιο θέαμα, θα μετατρέψουν την όμορφη βραδιά σε μια νύχτα τρόμου. Και μια θύελλα που ξεσπάει όλη της τη μανία στο μικρό νησί κρατάει παγιδευμένους τους καλεσμένους.


 Κλειδί δεκαεπτά Marc Raabe, μτφ.:  Όλγα Γκαρτζονίκα, Κλειδάριθμος
Κλειδί δεκαεπτά
Marc Raabe, μτφ.:  Όλγα Γκαρτζονίκα, Κλειδάριθμος 
Τα μυθιστορήματα του Raabe έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες, και το πρώτο βιβλίο της σειράς θρίλερ με τον υπαστυνόμο Τομ Μπάμπιλον βρισκόταν επί μήνες στα δέκα πρώτα βιβλία της λίστας των bestseller του Literatur Spiegel. Εδώ, μια νεκρή με μαύρα φτερά κρέμεται φρικτά κακοποιημένη από τον τρούλο του καθεδρικού ναού του Βερολίνου. Πρόκειται για τη διάσημη ιερέα του ναού Δρ Μπριγκίτε Ρις. Ένα κλειδί αιωρείται κρεμασμένο από τον λαιμό της και στη λαβή του είναι χαραγμένος ο αριθμός 17. Ο Τομ Μπάμπιλον από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση θέλει να του αναθέσουν την υπόθεση πάση θυσία, μια και η μικρή του αδερφή, η Βιόλα, εξαφανίστηκε πριν από πολλά χρόνια με αυτό το κλειδί… 


Σίλβερβιου John le Carré, μτφ.: Μαρία Παπανδρέου, BELL
Σίλβερβιου

John le Carré, μτφ.: Μαρία Παπανδρέου, BELL 
Το τελευταίο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που άφησε πίσω του ο σπουδαίος John le Carré, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς, που ανέδειξε το κατασκοπικό μυθιστόρημα σε υψηλή λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι απλώς μια τελευταία ευκαιρία να ακούσουν οι αναγνώστες τη χαρακτηριστική φωνή του John le Carré (ο οποίος απεβίωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2020), αλλά πρόκειται για μια οδυνηρά εύστοχη ιστορία, μια έντονη, άγρια και λυρική ματιά στην ψυχή της σύγχρονης Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με τον συγγραφέα να διερωτάται τι οφείλει κανείς στην πατρίδα του όταν έχει πάψει να την αναγνωρίζει.


Ο θησαυρός της Σμύρνης Ελευθερία Μεταξά, Μίνωας
Ο θησαυρός της Σμύρνης
Ελευθερία Μεταξά, Μίνωας 
Το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Ελευθερίας Μεταξά, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ταξιδεύει τον αναγνώστη στη Σμύρνη του 1922. Για ακόμη μια φορά το δίδυμο Βαρσάμη - Γληνού καλείται να διαλευκάνει ένα στυγερό έγκλημα, σε ένα μυθιστόρημα που κρατάει αμείωτη την ένταση και το σασπένς μέχρι την τελευταία σελίδα. Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο νεαρός Αρίστος Κογκαλίδης αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να καταφύγει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, όμως ο επίσης νεαρός Γαβρίλης Ραγιόγλου ανατρέπει την τελευταία στιγμή τα σχέδιά του με τον χειρότερο τρόπο. Στο σήμερα, όταν ο αιωνόβιος Χριστόδουλος Ραγιόγλου δολοφονείται, το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, και καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στο φως. Ποιος θέλησε να σκοτώσει έναν άνθρωπο που ήδη βρισκόταν στο κατώφλι του θανάτου;


Ο πλαστός πίνακας Val McDermid, μτφ.:  Έφη Τσιρώνη, Διόπτρα
Ο πλαστός πίνακας
Val McDermid, μτφ.:  Έφη Τσιρώνη, Διόπτρα 
Κάποιοι λένε πως «ο φόνος είναι το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο είναι να ξεφορτωθείς το πτώμα». Στην ιστορία, ένας ψαράς ανασύρει ένα πτώμα από το Φερθ οφ Φορθ στη Σκοτία. Ο αδελφός του θύματος, επιφανής δημόσιος λειτουργός, είχε εξαφανιστεί πριν από δέκα χρόνια, και ο νεκρός ήταν τότε ο βασικός ύποπτος. Την ίδια ώρα, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, ανακαλύπτεται ο σκελετός μιας γυναίκας μέσα σε ένα παλιό αυτοκινούμενο και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμα εκεί έξω. Τις δύο φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις θα ανοίξει η δυναμική επιθεωρήτρια Κάρεν Πίρι, ο χαρακτήρας της οποίας το 2021 μεταφέρθηκε στην τηλεοπτική οθόνη του βρετανικού δικτύου ITV με πρωταγωνίστρια τη Σκοτσέζα ηθοποιό Lauren Lyle.


Παλιοί λογαριασμοί Γρηγόρης Αζαριάδης, BELL
Παλιοί λογαριασμοί
Γρηγόρης Αζαριάδης, BELL 
Νέα έκδοση για το μυθιστόρημα που για αρκετούς σηματοδότησε τη νέα εποχή της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα κράμα νεο-πολάρ και μεσογειακού κοινωνικoαστυνομικού μυθιστορήματος με επιρροές από τον Μανσέτ, τον Μονταλμπάν και τον Ιζζό. Στη συναρπαστική ιστορία, τέσσερις επώνυμοι Αθηναίοι, που συνδέονταν από τα χρόνια της δικτατορίας, δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον, και ο συγγραφέας «πατάει στα χνάρια του Πέτρου Μάρκαρη και στη μεσογειακή νουάρ λογοτεχνία» (Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας) και μας προσφέρει ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ