- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η πρώτη εντύπωση» της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ: Γιατί να το διαβάσεις;
Το ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο βασίστηκε η σειρά «The Undoing» (εκδ. Μίνωας)
Κριτική του βιβλίου «Η πρώτη εντύπωση» της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ, που κυκλοφορει από τις εκδόσεις Μίνωας.
Υπόθεση: Η Γκρέις, μία επιτυχημένη ψυχοθεραπεύτρια κοντά στα σαράντα, έχει τα πάντα. Όσα θα ονειρευόταν μια γυναίκα. Και είναι περήφανη για όσα έχει καταφέρει. Είναι παντρεμένη με έναν υπέροχο άντρα –που είναι παιδίατρος και απόλυτα δοσμένος στα παιδιά– και έχουν έναν γιο δώδεκα χρονών, τον Χένρι, ένα καταπληκτικό και ταλαντούχο πλάσμα. Τελευταίο της επίτευγμα είναι το βιβλίο της, που αναμένεται να κερδίσει το κοινό και βασίζεται στην πεποίθηση της Γκρέις πως κάθε γυναίκα ξέρει ποιος είναι ο άντρας δίπλα της, ακόμα και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί και να αντικρίσει την αλήθεια κατάματα. Η άποψή της είναι πως η πρώτη εντύπωση είναι πάντα αυτή που μετράει και δεν απογοητεύει ποτέ.
Όλα όμως ανατρέπονται όταν η μητέρα ενός παιδιού από το σχολείο που φοιτά ο γιος της, δολοφονείται. Οι αρχές αρχίζουν να ερευνούν και να παίρνουν καταθέσεις, μα η Γκρέις δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Μόνο που οι ώρες περνούν και ο άντρας της δεν εμφανίζεται. Το κινητό του είναι στο σπίτι και εκείνη δεν ξέρει πώς να τον βρει αφού υποτίθεται πως ήταν σε ένα συνέδριο. Χωρίς να προλάβει να πάρει ανάσα, η ηρωίδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σαρωτικό κύμα αποκαλύψεων που θα τη διαλύσουν και θα την αναγκάσουν να ψάξει για να πειστεί. Να πειστεί αν τελικά η πρώτη της εντύπωση τότε ήταν σωστή.
Συγγραφέας: Η Τζιν Χανφ Κόρελιτζ έχει γράψει 6 μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το Admission (2009), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2013 με πρωταγωνιστές τους Τίνα Φέι και Λίλι Τόμλιν. Το πέμπτο μυθιστόρημά της, «Η πρώτη εντύπωση», σκαρφάλωσε με το που εκδόθηκε στις πρώτες θέσεις με τα ευπώλητα βιβλία των New York Times, ενώ τα δικαιώματα πουλήθηκαν σε 18 χώρες. Η σειρά της HBO με τίτλο «The Undoing» με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν και Χιου Γκραντ βασίζεται σε αυτό το βιβλίο. Έχει ιδρύσει ακόμα την υπηρεσία ΒOOKTHEWRITER, με την οποία δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να συζητούν βιβλία με τους συγγραφείς τους.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους προτιμούν τα ψυχολογικά θρίλερ που χτίζουν αργά το οικοδόμημα των ανατροπών τους και ταυτόχρονα θέτουν εύστοχους προβληματισμούς.
Θα σε συνεπάρουν:
1. Η τραγική ειρωνεία πάνω στην οποία στηρίζει η υπόθεση: η Γκρέις είναι υπέρμαχος της άποψης πως κάθε γυναίκα ξέρει από την αρχή ποιος είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπός της, και όμως είναι εκείνη που ανακαλύπτει πως όλα όσα πίστευε για τον άντρας της ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Η κατάρρευση του οικοδομήματος του γάμου της και η σταδιακή αποκάλυψη της σοκαριστικής αλήθειας, σε βάζουν αμέσως σε τροχιά αγωνίας.
2. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις της πρωταγωνίστριας και οι εναλλαγές ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν, ανεβάζουν την αδρεναλίνη, επιτείνουν το μυστήριο και παίζουν με το μυαλό σου. Ζωντανές περιγραφές, έξυπνοι διάλογοι και απρόβλεπτες αντιδράσεις προσθέτουν επιπλέον πόντους.
3. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση της συγγραφέως σε συνδυασμό με την αποτύπωση του σύγχρονου τρόπου ζωής, της επίπλαστης ευτυχίας που όλοι προσπαθούν να κερδίσουν ώστε να είναι αρεστοί, η διάβρωση των διαπροσωπικών σχέσεων και η αγωνία της απόρριψης, επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα θρίλερ με κοινωνικές αποχρώσεις.
Φράση που ξεχωρίζει:
«Το ξέρατε από την αρχή».
Ενδιαφέρων χαρακτήρας: Η Γκρέις είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια και καταφέρνει να σε παρασύρει στις ομιχλώδεις διαδρομές, που διατρέχει για να ανακαλύψει την αλήθεια, και να σε πείσει για την άγνοιά της όσον αφορά τον πραγματικό χαρακτήρα του συζύγου της. Η σταδιακή συναισθηματική της κατάρρευση, οι αντιδράσεις της και οι αποφάσεις της είναι η μεγάλη δύναμη του μυθιστορήματος.
Αν μπορούσα θα άλλαζα: Οι πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική και επαγγελματική ζωή ατόμων που δεν έχουν κάποιο κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, μπορεί να βοηθούν ώστε να αποπροσανατολιστεί ο αναγνώστης, αλλά τον κουράζουν και κόβουν απότομα το νήμα της έντασης που έχει υφανθεί.
Μετάφραση: Ανήκει στη Βασιλική Κοκκίνου και είναι πολύ καλή.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.