Βιβλιο

Παιδικό βιβλίο: Τα καλύτερα βιβλία της σεζόν

Οι μικροί μας φίλοι θα τα λατρέψουν

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 763
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγοράκι καθισμένο σε κρεβάτι κρατώνας βιβλίο στα χέρια του
©pexels/ Mael Balland

Παιδικά βιβλία: Αναζητήσαμε στους εκδοτικούς οίκους τα καλύτερα βιβλία της σεζόν.

Τα βιβλία είναι πάντα μια εξαιρετική ιδέα δώρου τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς. Με αυτή τη σκέψη, ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα βιβλία της σεζόν που σίγουρα θα απολαύσουν τα παιδιά.

Kατακλυσμός, εκδόσεις Bell
«Κατακλυσμός», Wilbur Smith, με τον Chris Wakling, μτφ. Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου, εκδ. Bell
Ο Wilbur Smith για πρώτη φορά απευθύνεται σε παιδιά μέσα από τη σειρά μυθιστορημάτων του με πρωταγωνιστή τον μικρό Τζακ Κόρτνεϊ, ο οποίος μαζί με τους γονείς του ταξιδεύει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όταν οι γονείς του εξαφανίζονται μυστηριωδώς, η περιπέτεια αρχίζει. Ο Τζακ, με συμμάχους την Αμίλια και τον Ζάντερ, ξεπερνά όλα τα εμπόδια, αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις και με θάρρος καταφέρνει να συναρπάσει τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. 

Τι είναι δημοκρατία, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Τι είναι δημοκρατία», Μαρίζα Ντεκάστρο, εικονογράφηση Χρήστος Κούρτογλου, εκδ. Μεταίχμιο
Μα τι είναι η δημοκρατία που όλοι μιλούν γι’ αυτήν; Και πόσο παλιά είναι; Πώς κυβερνούνταν οι λαοί πριν από τη δημοκρατία; Τι σχέση έχει με καθέναν από εμάς; Κινδυνεύει; Kαι από ποιους; Η Μαρίζα Ντεκάστρο σπούδασε στη Σορβόννη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους. Έχοντας γράψει πολλά βιβλία για παιδιά («Πού κρύβονται τα δικαιώματα;», «2.651 ημέρες δικτατορίας», «Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου», «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης», «Τα χρόνια πέρασαν… οι σελίδες γέμισαν», όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο)- έρχεται τώρα με το νέο της βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά από 6 χρονών και πάνω, να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο γιατί η δημοκρατία είναι τόσο πολύτιμη. 

Με ένα κόκκινο κουμπί, εκδόσεις Κλειδάριθμος
«Με ένα κόκκινο κουμπί», Ελένη Μπετεινάκη, εκδ. Κλειδάριθμος 
Ένα μικρό κόκκινο κουμπί μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Ακόμα και να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο των παιδιών προσκαλώντας τα να αντικρίσουν ένα δύσκολο μα επίκαιρο θέμα: το προσφυγικό. Με τη λυρική της γραφή, η συγγραφέας παίρνει από το χέρι τον Ασίντ και δίνει φτερά σε μια ιστορία μεταμόρφωσης, αγάπης, φροντίδας, φιλίας. Μια ιστορία κατανόησης και αποδοχής, μια ιστορία αγκαλιάς και προσφοράς. 

Ο Δρακοσυλλέκτης,  Ένας κόκκινος σκούφος για τον Ροδόλφο, εκδόσεις Κλειδάριθμος
«Ο Δρακοσυλλέκτης,  Ένας κόκκινος σκούφος για τον Ροδόλφο», Κυριάκος Αθανασιάδης - Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Κλειδάριθμος

Πριν από πολλά-πολλά χρόνια υπήρχαν δράκοι. Αλλά φοβόντουσαν τους ανθρώπους και πήγαν να κρυφτούν στα δάση. Καμιά φορά όμως, έμπαιναν και στις πόλεις και τότε... γινόταν μεγάλη φασαρία. Έτσι, μια μέρα, ένα παιδί αποφάσισε να τους μαζέψει όλους και να τους οδηγήσει σε μία μυστική περιοχή. Το παιδί αυτό το έλεγαν Δρακοσυλλέκτη. Τώρα, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, για παιδιά από 3 έως 6 χρονών, ο Ροδόλφος παίζει εκεί στη Δρακοχώρα. Έχει ένα τέλειο ιγκλού, κάνει σκι και πατινάζ, πετάει χιονόμπαλες και φτιάχνει τον καλύτερο ζωντανό χιονάνθρωπο του κόσμου! Μέχρι που μια μέρα βλέπει ένα έλκηθρο στον ουρανό, που το έσερναν τάρανδοι. Ποιος μπορεί να το οδηγούσε; Μια ακόμα χριστουγεννιάτικη ιστορία με συμπαθητικά δρακάκια που μπλέκονται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες από τους αγαπημένους σε όλα τα παιδιά Κυριάκο Αθανασιάδη και Ναταλία Καπατσούλια.

Αυτός είναι φίλος μου, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
«Αυτός είναι φίλος μου», Μαριάννα Κουμαριανού, εκδ. Ελληνοεκδοτική
Η Μαριάννα Κουμαριανού συστήνει στους μικρούς φίλους τον Σαμόρο, ένα αγόρι από την Ιαπωνία που κρύβει στην καρδιά του τις αρετές των Σαμουράι. Αρετές όπως η ειλικρίνεια και ο σεβασμός. Στην πρώτη του περιπέτεια, ο Σαμόρο καλωσορίζει τον νέο του συμμαθητή Σάγκι και υψώνει δυναμικά το ανάστημά του σε όσους προσπαθούν να του προκαλέσουν προβλήματα. Ένα τρυφερό βιβλίο για το θάρρος και τη γενναιότητα. 

Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά, εκδόσεις Once Upon a Book
«Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά», Δρ. Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη, εκδ. Once upon a book
Η Νινού, το αγόρι με τα Λιλά μαλλιά και ο Μοκύλης ζουν σε ένα όμορφο σπίτι και περνούν μοναδικά. Ώσπου μια μέρα κατεβαίνουν από το βουνό οι αγριόγατες. Πώς θα τις αντιμετωπίσει η παρέα; Μια ιστορία για τη φιλία και για τα συναισθήματα που δεν χρειάζεται να είναι ούτε άσπρα, ούτε μαύρα. Μπορεί να είναι… Λιλά!

Σ' αγαπάω, λέμε, εκδόσεις Παπαδόπουλος
«Σ' αγαπάω, λέμε», John Jory, μτφ. Μάνος Μπονάνος, εκδ. Παπαδόπουλος
Το αχτύπητο δίδυμο του Αρκούδου και του Πάπιου επιστρέφει δυναμικά προσφέροντας μοναδικές στιγμές γέλιου και χαράς. Μέσα από την ξεχωριστή και φωτεινή εικονογράφηση του Benji Davies, τα παιδιά θα διασκεδάσουν με την επιμονή του γλυκύτατου Πάπιου αλλά και την απελπισία του Αρκούδου ένα Σάββατο πρωί. Μια ιστορία γεμάτη ερωτήσεις και αρνητικές απαντήσεις που προβάλλει ξανά τη φιλία και την αγάπη.

Το μεγάλο βιβλίο των σπορ, εκδόσεις Μίνωας
«Το μεγάλο βιβλίο των σπορ», Σ. Καβενάγκι, Μ. Ινβερνίτσι, Κ. Πελιτσόλι, μτφ. Σοφία Γρηγορίου, εκδ. Μίνωας
Δεκατέσσερα αθλήματα ξεπροβάλλουν μέσα από τις σελίδες αυτού του μεγάλου βιβλίου με την όμορφη εικονογράφηση. Πλούσιες πληροφορίες κατακλύζουν τους αναγνώστες και τους μυούν στον υπέροχο κόσμο των σπορ –από το ποδόσφαιρο μέχρι το σκι, και από το τένις μέχρι την ξιφασκία– αναλύοντας τους κανόνες, αναφέροντας την ιστορία τους, τους πρωτοπόρους έως τους αγαπημένους πρωταθλητές αλλά και τα δεκάδες αξιοπερίεργα που αδιαμφισβήτητα θα συναρπάσουν. 

Το ελάφι της Ρόδου, εκδόσεις Κέδρος
«Το ελάφι της Ρόδου», Κώστας Στοφόρος, εκδ. Κέδρος
Ο Κώστας Στοφόρος προσφέρει μια ακόμα υπέροχη και τρυφερή περιπέτεια σε μεγάλα παιδιά και εφήβους. Με άρωμα καλοκαιριού και φόντο την Αστυπάλαια, μια αληθινή ιστορία αγάπης έρχεται στο φως καθώς και στιγμές της ιστορίας που ακόμα πληγώνουν οδηγώντας την παρέα των φίλων πρωταγωνιστών σε παράξενα μονοπάτια και ανακαλύψεις. Έρωτες και συγκρούσεις δημιουργούν μια πλοκή που δονείται στον παλμό της εποχής και συναρπάζει.

Boot, το μικρό ρομποτ και η μεγάλη περιπέτεια & Boot, η διάσωση του Ράστι, εκδόσεις Λιβάνη
«Boot, το μικρό ρομποτ και η μεγάλη περιπέτεια & Boot, η διάσωση του Ράστι», Hegarty Shane, εκδ. Λιβάνη
Ωραία σκίτσα, μεγάλη γραμματοσειρά, έξυπνοι διάλογοι, μικρά κεφάλαια και πάνω από όλα ένας γλυκύτατος πρωταγωνιστής που κλέβει τις εντυπώσεις: ο Boot, το μικρό ρομπότ. Ένα ρομπότ που καταφέρνει να μπλέκει συνεχώς σε μεγάλες, επικίνδυνες περιπέτειες ψάχνοντας απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα που τον απασχολούν. Και θα τις βρει εκεί που τις βρίσκουν όλοι: στη δύναμη της φιλίας! 

6 μυστήρια για τον Ηρακλή Πουράκη, εκδόσεις Λιβάνη
«6 μυστήρια για τον Ηρακλή Πουράκη», Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, εκδ. Λιβάνη
Σε ένα σχολικό τετράδιο, έξι μυστήρια παίρνουν σάρκα και οστά και προκαλούν τα παιδιά να βρουν τη λύση τους. Όχι μόνα τους, φυσικά, αλλά με τη βοήθεια του διάσημου Ηρακλή Πουράκη. Η μικρή Μουσίτσα με τους γονείς της θα προσφέρουν και εκείνοι το λιθαράκι τους τρέχοντας από μουσεία σε γκαλερί και σε θέατρα, σε Παρίσι και Λονδίνο. Ιστορία και τέχνες δείχνουν τη λύση των αινιγμάτων και προσφέρουν δυνατές στιγμές.

Κλέφτες και Αρματολοί, εκδόσεις Καστανιώτη
«Κλέφτες και Αρματολοί» & «Η Φιλική Εταιρεία», Γιολάντα Χατζή, εκδ. Καστανιώτης
Δύο νέα βιβλία της Γιολάντας Χατζή κυκλοφόρησαν στη σειρά «Μικρές ελληνικές ιστορίες», που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής δίνονται με απλό τρόπο και με χαρούμενη εικονογράφηση, για να είναι κατανοητά από τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
«Κλέφτες και Αρματολοί»: Η ιστορία των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στις νικηφόρες μάχες της Επανάστασης του 1821.
Η Φιλική Εταιρεία, εκδόσεις Καστανιώτη
«Η Φιλική Εταιρεία»: Μια ιστορία με συνωμοσίες, θαρραλέους πράκτορες και ήρωες επαναστάτες, που ανάβουν τη φλόγα της Επανάστασης του 1821.

Kοιτάζοντας τα αστέρια, εκδόσεις Καπόν
«Kοιτάζοντας τα αστέρια», κείμενα & εικονογράφηση Σάρα Γκίλινχαμ, μτφ.Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. Καπόν
Ξέρετε από πού πήρε την ονομασία του ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου; Ποια συναρπαστική ιστορία κρύβεται πίσω από τους αστερισμούς της Ανδρομέδας και του Περσέα; Ποια είναι η καθοριστική συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στην Αστρονομία; Θέλετε να μπορείτε να εντοπίζετε μόνοι σας τη θέση των 88 παγκόσμια αναγνωρισμένων αστερισμών στον ουρανό; Τότε δεν έχετε παρά να ανοίξετε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο και να φανταστείτε ότι είναι νύχτα και ότι βρίσκεστε στην εξοχή, μακριά από τα φώτα του δρόμου και τους προβολείς των αυτοκινήτων. Πρόκειται για έναν χρηστικό οδηγό για μικρούς και μεγάλους, με όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τους αστερισμούς και τα άστρα τους μέσα από συνοπτικά και περιεκτικά κείμενα, και μια εξαιρετικά φροντισμένη εικονογράφηση. Χάρτες κι ένα χρήσιμο γλωσσάρι συμπληρώνουν αυτό τον πολύτιμο «πλοηγό» για κάθε επίδοξο εξερευνητή του ουρανού, που προλογίζει ο Διονύσης Σιμόπουλος.

Ωκεανός, κείμενα: Emmanuelle Grundman, εκδόσεις Καπόν
«Ωκεανός, κείμενα: Emmanuelle Grundman», εικονογράφηση: Hélène Druvert, μτφ. Kαρίνα Λάμψα, εκδ. Καπόν
Από την ακροθαλασσιά έως τα βάθη της αβύσσου μια θεαματική θαλασσινή οδύσσεια ζωντανεύει σε αυτό το μεγάλου μεγέθους βιβλίο για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από την εικονογράφηση της βραβευμένης Hélène Druvert και τα εντυπωσιακά, κομμένα με λέιζερ αναπτύγματα, που συνοδεύουν τα γεμάτα πληροφορίες κείμενα της διακεκριμένης βιολόγου και δημοσιογράφου Emmanuelle Grundman, το βιβλίο αυτό έρχεται να μας θυμίσει πόσο ουσιώδες είναι σήμερα να προστατέψουμε τους ωκεανούς, την πηγή της ανθρωπότητας, από τους κινδύνους που τους απειλούν. Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και κάντε μια βουτιά στο άπειρο γαλάζιο του ωκεανού, εξερευνήστε τον πραγματικό πνεύμονα του πλανήτη μας και τους κατοίκους του, κατανοήστε πώς γεννιέται ένα κύμα, τον μηχανισμό της παλίρροιας, ανακαλύψτε τα εξωτικά, διάφανα πλάσματα στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού και το θρυλικό γιγάντιο καλαμάρι και κολυμπήστε κάτω από τα παγόβουνα των πολικών ωκεανών.

Η ιστορία των εικόνων για παιδιά, εκδόσεις Καπόν
«Η ιστορία των εικόνων για παιδιά», κείμενα: Ντέηβιντ Χόκνεϊ & Μάρτιν Γκέιφορντ, εικονογράφηση: Ρόουζ Μπλέικ, μτφ. Kαρίνα Λάμψα, εκδ. Καπόν
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ είναι ίσως ένας από τους πιο διάσημους και δημοφιλείς καλλιτέχνες της εποχής μας. Φτιάχνει εικόνες σχεδόν σε οποιοδήποτε μέσο και του αρέσει να κοιτάζει προσεκτικά το έργο των άλλων καλλιτεχνών. Με αφορμή τα έργα τέχνης που εικονίζονται σε αυτό το βραβευμένο βιβλίο (κέρδισε το βραβείο New Horizons στη διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια), ο διάσημος καλλιτέχνης συζητά με τον συγγραφέα του Μάρτιν Γκέιφορντ για τη δημιουργία των εικόνων και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο. Με τον Χόκνεϊ οδηγό τα παιδιά, άλλα και οι μεγάλοι, θα πάρουν μέρος από ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των εικόνων, θα μάθουν την Ιστορία της Τέχνης, από την πρώιμη ζωγραφική στα σπήλαια έως τις εικόνες που φτιάχνουμε σήμερα στους υπολογιστές μας και στις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων μας. Οι παιχνιδιάρικες, μινιμαλιστικές εικονογραφήσεις της Ρόουζ Μπλέικ δίνουν μια τρίτη διάσταση σε αυτόν τον διάλογο. Η έκδοση περιλαμβάνει, επίσης, ένα εικονογραφημένο χρονοδιάγραμμα των εφευρέσεων, βιβλιογραφία και ευρετήριο.

Το ταξίδι της ζωής- Η θαυμαστή εξέλιξη, εκδόσεις Susaeta
«Το ταξίδι της ζωής- Η θαυμαστή εξέλιξη», εκδ. Susaeta, €13.21
Αυτό το βιβλίο απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες ηλικίας 8 και πάνω και τους μαθαίνει με απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι η εξέλιξη, πώς λειτουργεί και ποιοι ανακάλυψαν τα μυστικά της. Θα τους καθοδηγήσει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, από τον πρώτο μονοκύτταρο οργανισμό που εμφανίστηκε στη Γη πριν από 3,8 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι τους απίστευτους πιθήκους που μιλάνε και κατοικούν σε όλο τον πλανήτη σήμερα, τους γνωστούς μας… ανθρώπους. 

Το μεγάλο βιβλίο των θηρίων, εκδόσεις Κλειδάριθμος
«Το μεγάλο βιβλίο των θηρίων» & «Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών», εκδ. Κλειδάριθμος
Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Δυο εντυπωσιακές και αξιοζήλευτες εκδόσεις για τον κόσμο των θηρίων και των ζουζουνιών που αποτελούν κόσμημα για κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Συναρπαστική εικονογράφηση και πλήθος πληροφοριών σε συνδυασμό με παιγνιώδεις δραστηριότητες μαγεύουν τα παιδιά και τα μυούν με χιούμορ στα άδυτα της φύσης. Γονείς και παιδιά θα μάθουν και θα διασκεδάσουν παρέα, θα ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές από την καθημερινή ζωή των ζώων και θα απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ