Βιβλιο

Παιδικό βιβλίο: Βιβλία με συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών

8 βιβλία που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι γονείς.

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 763
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητέρα και κόρη ξαπλωμένες στον καναπέ αγκαλιά με ανοιχτό βιβλίο
©Pexels/ Andrea Piacquadio

Παιδικά βιβλία: Συμβουλές και tips για όλα όσα θέλουν να ξέρουν οι γονείς για την ανατροφή των παιδιών τους.

Μερικές φορές τα παιδικά βιβλία δεν προορίζονται για τα παιδιά αλλά για τους γονείς και το πώς εκείνοι τα μεγαλώνουν. Κανείς δεν γεννήθηκε γονιός και είναι φυσιολογικό να νιώθει κανείς άγχος, να έχει απορίες και να αντιεμτωπίζει δυσκολίες. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν και κυρίως γράφουν για όλα αυτά.

Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση, εκδόσεις Πεδίο
«Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση», Nessia Laniado, μτφ. Μαρία Οικονομίδου, εκδ. Πεδίο, σελ. 152, €10.90
Ξεχάστε τον μπαμπούλα και την κακιά μάγισσα, στις μέρες μας υπάρχουν καινούργια φαντάσματα να στοιχειώνουν τη φαντασία των παιδιών και μάλιστα εξ ίσου τρομακτικά: πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, αρρώστιες, φυσικές καταστροφές που δυστυχώς τα παιδιά παρακολουθούν στις τηλεοράσεις και στο διαδίκτυο. Αυτό το βιβλίο γραμμένο από μια συγγραφέα εξειδικευμένη στη θεραπεία οικογένειας με τα λόγια των παιδιών και εμπλουτισμένο με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, θα σας δώσει τη δύναμη, παρά τις δυσκολίες, να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αισιοδοξία, την ελπίδα, την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και την ικανότητα να βλέπουν μια λύση σε κάθε πρόβλημα χωρίς να αποθαρρύνονται ή να παραιτούνται. 

Άριστα… 400!, εκδόσεις Susaeta
Σειρά: «Άριστα… 400!», Άρης Ασλανίδης, εκδ. Susaeta, σελ.56, €4,71
Μη σας τρομάζει η καραντίνα, γιατί βρήκαμε τον πιο διασκεδαστικό τρόπο για να κάνουν επανάληψη της σχολικής ύλης τα παιδιά των τεσσάρων πρώτων τάξεων του Δημοτικού! Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει 20 κουίζ με 20 ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων, με ευχάριστη παρουσίαση και χιουμοριστική εικονογράφηση. Τα παιδιά μπορούν να σημειώσουν το σκορ τους, αλλά και να παίξουν με κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες και άλλες δραστηριότητες που θα βρουν στο τέλος του βιβλίου, μαζί με +40 κείμενα με συναρπαστικές πληροφορίες για τον κόσμο μας.

Η εποχή της εξερεύνησης, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Η εποχή της εξερεύνησης», Hedvig Montgomery, μτφ. Δέσπω Παπαγρηγοράκη, εκδ. Μεταίχμιο
Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα-βήμα» της συγγραφέα, ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Hedvig Montgomery με τίτλο «Η εποχή της εξερεύνησης» αποτελεί άλλο ένα εκπληκτικό βιβλίο που βοηθάει γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής σε συνάρτηση με την ανατροφή των παιδιών τους. Με λόγια απλά, η συγγραφέας προσφέρει διεξόδους και τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων με όπλο τη διατήρηση της ψυχραιμίας και γνώμονα την ψυχική ισορροπία των παιδιών. 

Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί», Simone Davies, μτφ. Ελένη Στεργιοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Το να μεγαλώνει κανείς μικρά παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση... Το βιβλίο δίνει στους γονείς πρακτικές συμβουλές, χρήσιμες λίστες και ιδέες εύκολα εφαρμόσιμες στο σπίτι, ώστε αξιοποιώντας τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι να μπορούν στο σπίτι και στο πλαίσιο της καθημερινής ρουτίνας και ενασχόλησης με το παιδί τους να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον. Κάθε ώρα και κάθε μέρος μπορεί να γίνει η αφορμή για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα!

Μεθοδικό παιδί, εκδόσεις Κλειδάριθμος
«Μεθοδικό παιδί», Richard Gallagher - Elana Spira - Jennifer L. Rossenblatt, μτφ. Αναστασία Δεληγιάννη, εκδ. Κλειδάριθμος
Έχετε κουραστεί να κυνηγάτε το παιδί σας για να τελειώσει τις εργασίες του; Είναι η σχολική του τσάντα μια μαύρη τρύπα που καταπίνει σημειώσεις, βιβλία και μολύβια; Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίζει καθώς βασίζεται σε ένα επιστημονικά δοκιμασμένο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που αποδεδειγμένα λειτουργεί. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι η ηλικία 7-13 ετών είναι κρίσιμη για την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, οι οποίες εφόσον αποκτηθούν, μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή!

Παιδικοί φόβοι, εκδόσεις Ίκαρος
«Παιδικοί φόβοι», Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, εκδ. Ίκαρος
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Σχολή ανήσυχων γονέων», μιλά με ψυχραιμία για το πόσο παρών είναι ο φόβος από την αρχή της ζωής του παιδιού και για το πόσο αποδιοργανωτικός ή οργανωτικός μπορεί να γίνει, ανάλογα με τη στάση της οικογένειας και της κοινωνίας. Οι «Παιδικοί φόβοι» προέκυψαν από μαγνητοφωνημένες βραδινές συζητήσεις του συγγραφέα με μια ομάδα γονέων. Ανήσυχων για αυτά που συμβαίνουν στα παιδιά τους, στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία. Ανήσυχων επειδή δεν επαναπαύονται αλλά ζητούν να μάθουν.

Ζακέτα να πάρεις, εκδόσεις Ψυχογιός
«Ζακέτα να πάρεις», Ανδρέας Κονάνος, εκδ. Ψυχογιός
Ο Ανδρέας Κονάνος δίνει συμβουλές στους γονείς ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, χωρίς καβγάδες και φωνές, αλλά με ηρεμία και πίστη. Τελικά, το πιο ωραίο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου είναι να το… αφήσεις ήσυχο. Μίλα του γλυκά, ώστε να σε ακούσει με την καρδιά του. Ακόμα και η σιωπή σου, όταν είναι εμποτισμένη με σοφία, εκπέμπει κύματα αγάπης που φτάνουν τον στόχο τους. Μάθε να βλέπεις «βαθιά». Είσαι ο πιο άξιος γονιός. Εσύ. Πίστεψέ το. Και ζήσε το!

Χιλιάδες αγκαλιές, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
«Χιλιάδες αγκαλιές», Ιωάννας Καρατζαφέρη, εικονογράφηση: Μαρίνα Δημοπούλου, εκδ. Σύγχρονη Εποχή
«Τα παιδιά καλούν με –τα άγνωστα γι’ αυτά– καλά λόγια τους γονείς τους, κυρίως τη μαμά τους. Τα παιδικά ποιήματα, βιβλία και με παραμυθένιες ιστορίες, αρέσουν και στους γονείς και τους δάσκαλους και δασκάλες και συχνά παρουσιάζονται στα παιδιά σαν πραγματικά. Οι αγκαλιές στα παιδιά από τους γονείς, και τους άλλους, παραμένουν σαν αγαπημένες χαρούμενες ιστορίες και δεν ξεχνιούνται, αλλά επαναλαμβάνονται. Οι χιλιάδες αγκαλιές είναι επαναλαμβανόμενες μνήμες». Το έργο της Ιωάννας Καρατζαφέρη, που εικονογράφησε η Μαρίνα Δημοπούλου, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 χρονών και πάνω, καθώς και στους γονείς τους, που τους προσφέρουν χιλιάδες αγκαλιές σε όλη τους τη ζωή! 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κράχτες, ένα μυθιστόρημα νοσταλγίας
Οι κράχτες, ένα μυθιστόρημα νοσταλγίας

Ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, όπως εξηγεί η συγγραφέας Κάρα Χόφμαν, και αναμνήσεις από μια Αθήνα, όχι και τόσο παλιά, από γειτονιές που έχουν αλλάξει αλλά όχι τόσο, από επαγγέλματα που ανήκουν στο παρελθόν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.