Βιβλιο

Παιδικό βιβλίο: Τα best seller

19 παιδικά βιβλία που εγγυώνται διασκέδαση

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 763
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορίτσια ξαπλωμένα στο γρασίδι διαβάζουν
©Pexels/ Olia Danilevich

Παιδικά βιβλία: Αυτά είναι τα best seller βιβλία των εκδοτικών οίκων που αγαπούν τα παιδιά.

Διαβάσαμε τα καλύτερα βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, βρήκαμε τα best seller αλλά και όσα πρέπει να διαβάσουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά, από πρόσφατες κυκλοφορίες και όσες έρχονται.

Αιχμαλώτοι της Γεωγραφίας, εκδόσεις Διόπτρα
«Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας - 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου», Tim Marshall, μτφ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα
Γιατί ξεσπούν πόλεµοι σε διάφορα σημεία της Γης; Και γιατί ορισµένες χώρες είναι τόσο πλούσιες, ενώ άλλες είναι τόσο φτωχές; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, που εξηγεί μέσα από πολύχρωμους χάρτες πώς η γεωγραφία έχει διαμορφώσει την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου. Γιατί η δύναμη της εικόνας είναι ασύγκριτη και κατορθώνει να απογειώσει τη δυναμική του ομώνυμου best seller. 


Ο μπαμπάς μου, εκδόσεις Φουρφούρι
«Ο μπαμπάς μου», Soosh, μτφ. Μάγδα Τσολάκου, εκδ. Φουρφούρι
Με πανέμορφη εικονογράφηση, η πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνις Soosh περιγράφει στο βιβλίο «Ο μπαμπάς μου» τη μαγική σχέση ανάμεσα σε έναν τεραστίων διαστάσεων μπαμπά και την κόρη του. Η Soosh δημιούργησε έναν γίγαντα μπαμπά, όπως ακριβώς βλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι τους γονείς τους. Είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά σου επειδή σε αγαπάει έτσι απλά, χωρίς προϋποθέσεις και για πάντα. Μια ξεχωριστή ιστορία που ξεχειλίζει μαγεία και αγάπη.


Η μαύρη καλλονή, εκδόσεις Παπαδόπουλος
«Η μαύρη καλλονή», Άννα Σιούελ, μτφ. Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μεταφέρει με τον δικό του τρόπο την ιστορία της Μαύρης Καλλονής, ενός αλόγου που διηγείται την ιστορία του. Μα μπορεί κανείς να καταλάβει τι λέει ένα άλογο; Κι όμως. Η Άννα Σιούελ μετέφρασε κάθε λέξη από τα… αλογικά στη γλώσσα των ανθρώπων και ένα είναι σίγουρο: αυτή η ιστορία θα γοητεύσει τους μικρούς αναγνώστες και θα συγκινήσει βαθιά. 


Forever Friends: Ένα Μαγικό Αστέρι, εκδόσεις Anubis
«Forever Friends: Ένα Μαγικό Αστέρι», Ruth Turner, Tracey Corderoy, εκδ. Anubis, σελ. 36, €9,90

Μια εικονογραφημένη ιστορία με αστραφτερές λεπτομέρειες θα μεταφέρει τους μικρούς αναγνώστες σε εκείνη τη χρονιά που το Άστρο των Χριστουγέννων έχασε τον δρόμο της επιστροφής μετά τη Θεία Γέννηση, κατέληξε... πού; Μια τρυφερή ιστορία για όσους θέλουν λίγη μαγεία στη ζωή τους και στη ζωή των αγαπημένων τους! Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η Simon Taylor-Kielty και έχει μεταφράσει η Δώρα Γιακουμή.


Ατρόμητοι, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Σειρά «Ατρόμητοι», Έλσα Πουνσέτ, εικονογράφηση: Rocio Bonilla, μτφ. Αλέξανδρος Ηλιόπουλος, εκδ. «Ελληνικά Γράμματα», σελ. 48, €9,90/το ένα
Η σειρά «Ατρόμητοι» περιλαμβάνει βιβλία με φανταστικές ιστορίες που έχουν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη και να βρουν τον δρόμο τους για μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ζωή. Το κάθε βιβλίο της σειράς είναι αφιερωμένο σε ένα συναίσθημα ή μια δεξιότητα. Η συλλογή συνδυάζει περιπέτειες για παιδιά με το εργαστήριο συναισθημάτων, στο οποίο όλη η οικογένεια μπορεί να βρει συμβουλές και τρόπους για τη βελτίωση της συναισθηματικής της ζωής.
Στα δύο καινούργια της βιβλία η Πουνσέτ επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις και χρήσιμες συμβουλές για τα παιδιά. Στο «Οι Ατρόμητοι στη χώρα μονόκερων», οι μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν ότι έχουν την τεράστια δύναμη να απαλύνουν τη λύπη των άλλων και να τους βοηθούν να νιώσουν καλύτερα. Το «Οι Ατρόμητοι και το πάρτι στην αγορά» προάγει την αισιοδοξία και την ευτυχία στα παιδιά και τα βοηθά να ανακαλύψουν ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς μακριά, αφού και οι κοντινοί τόποι –όπως επίσης τα μικρά και απλά πράγματα– μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση.


Η Κανέλα και ο Ιππότης του Γαϊδουράγκαθου… στη Χώρα των Μπαχαρικών», εκδόσεις Bell
«Η Κανέλα και ο Ιππότης του Γαϊδουράγκαθου… στη Χώρα των Μπαχαρικών» & «Το Όνειρο του Κουρκουμά», Βάσω Παπαδοπούλου, εκδ. Bell
Την πιο ξεχωριστή χώρα του κόσμου τη γνωρίζετε! Είναι η Χώρα των Μπαχαρικών: έχει ήλιο, θάλασσα, βουνά και πεδιάδες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις μοναδικές. Εκεί ζουν αγαπημένα η Κανέλα, ο Κουρκουμάς, η Δάφνη, το Κύμινο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, πλάσματα διαφορετικά μεταξύ τους αλλά που αντιμετωπίζουν τις χαρές και τις λύπες τους όλα μαζί. Όμως ο αυταρχικός Ιππότης του Γαϊδουράγκαθου θέλει να κατακτήσει την όμορφη αυτή χώρα... Θα τα καταφέρει; Ένα συναρπαστικό παραμύθι γεμάτο χρώματα & αρώματα για τις αξίες που μας ενώνουν και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Εικονογράφηση: Μαριλένα Αγγελίδου, σελ. 60, €8,80


Το Όνειρο του Κουρκουμά, εκδόσεις Bell
Και έπειτα τι συμβαίνει όταν ξυπνάς στραβά το πρωί; Όταν όλοι σε εκνευρίζουν; Και οι δράκοι; Τι δουλειά έχουν τρεις δράκοι στη Χώρα των Μπαχαρικών; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο «Όνειρο του Κουρκουμά», στο δεύτερο παραμύθι της η Βάσω Παπαδοπούλου, η οποία επιστρέφει στη Χώρα των Μπαχαρικών με μια νέα υπέροχη ιστορία για όλους εκείνους τους λόγους που, μερικές φορές, μας οδηγούν στο να φτιάχνουμε τους δικούς μας δράκους… 
Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού, σελ.48, €12,80


Για το ουράνιο τόξο ψάξε!, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
«Για το ουράνιο τόξο ψάξε!» Βαγγελιώ Πλατανιά, εικονογράφηση: Εύα Μελά, εκδ. Σύγχρονη Εποχή
Δέκα εργοστάσια, δέκα οικοδομικά τετράγωνα κι ένας ουρανοξύστης. Ένα μούσι χωρίς πρόσωπο, μια τσέπη δίχως παντελόνι, ένα κλεμμένο ουράνιο τόξο και πολλά παιδιά που ψάχνουν να το βρουν. Η μεγάλη ώρα φτάνει… «Η μια μεριά της πόλης, ενάντια στην άλλη». Σε μια ασπρόμαυρη πολιτεία, μια παράξενη ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Ένα χρώμα τούς γνέφει, μάλλον είναι τιρκουάζ. Η πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια της Βαγγελιώς Πλατανιά απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 χρονών και πάνω, με την καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση της Εύας Μελά, και προσπαθεί να δείξει στους μικρούς αναγνώστες το δρόμο της αντίστασης στα κακώς κείμενα της ζωής…


Κι όμως κινείται..., εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
«Κι όμως κινείται...», Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας Σκίτσα: Πάνος Ζάχαρης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, εκδ. Σύγχρονη Εποχή
Με το βιβλίο αυτό θα ταξιδέψουμε σε άλλες εποχές, στο παρόν, στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον. Θα ανακαλύψουμε το παρελθόν μας, τις ρίζες μας... Θα ξεσκεπάσουμε το παρόν μας, τη ζωή μας σήμερα... Θα εξερευνήσουμε το μέλλον μας και με τις απαντήσεις που θα βρούμε στις πιο δύσκολες ερωτήσεις θα κατακτήσουμε τη δύναμη, τη γνώση για να χτίσουμε αυτό το μέλλον! Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 χρονών και πάνω και σκοπός του είναι να εξηγήσει με εύληπτο τρόπο στα παιδιά το πώς σχηματίστηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, πώς αυτές εξελίχτηκαν ιστορικά, ποιες είναι οι διαφορές από εποχή σε εποχή, αλλά, κυρίως, το πώς θα πρέπει να εξελιχτεί η σημερινή κοινωνία.


Οι καλλιτέχνες, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι καλλιτέχνες», Αγγελική Δαρλάση, εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο
Ποιο είναι το «πετρωµένο» του Γιαννούλη και γιατί οι γονείς του εναντιώνονται σ’ αυτό; Πώς η προφητεία μιας τσιγγάνας και µια άρια επηρεάζουν τη μικρή Κατίνα; Τι ρόλο παίζει η μοναξιά στο να κάνει φίλους ο Κάρολος; Γιατί η Βάσω αποφασίζει να µη ζωγραφίσει κίτρινο τον ήλιο; Γιατί ο Γιάννης βαριέται τόσο τα μαθήματα; Πόσο κινδυνεύει η Ζουζού να την ξανακλείσουν στον «γυάλινο πύργο» της; Πώς µια εκδρομή στην Πάρνηθα κι ένα «μαγικό κουτί» θα αλλάξουν τη ζωή του Κώστα; Τι είναι αυτό που στοιχειώνει τα βράδια του μικρού Θόδωρου; Η Αγγελική ∆αρλάση, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας και του The Royal Central School of Speech and Drama, στο νέο της βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από 9 χρονών και πάνω, γράφει ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων, που στην παιδική τους ηλικία αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία η οποία πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.


Σουφλέ σοκολάτας, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Σουφλέ σοκολάτας», Αλέκα Τρίπου-Μάνου, Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη, εκδ. Μεταίχμιο
Η Σοφία είναι παιδί χωρισμένων γονιών και ζει µε τον πατέρα της, που τη μεγαλώνει σαν πριγκίπισσα, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα περνάει στο σπίτι της μητέρας της, μαζί µε τον πατριό της και τα δυο του παιδιά. Η Σοφία αντιμετωπίζει δυσκολίες που ούτε η καλύτερή της φίλη δείχνει να καταλαβαίνει. Έχει όμως την κούκλα της, µε την οποία μοιράζεται τα πάντα, αλλά και τον κόσμο της φαντασίας, όπου συχνά καταφεύγει. Αστεία, ανατροπές, παρεξηγήσεις και κωμικοτραγικές καταστάσεις γεμίζουν τη ζωή της, κάποιες στον… απόηχο του Τρωικού Πολέμου, άλλες… βυθισμένες στη σοκολάτα… Πίσω όμως απ’ όλα αυτά τα γεγονότα κρύβονται μυστικά και ψέματα. Άραγε η Σοφία μεγαλώνει πράγματι σαν πριγκίπισσα, όπως την έχουν μάθει να πιστεύει; Και θα βρει κάποτε το θάρρος να κοιτάξει «πίσω από την πόρτα», να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να πει –στον εαυτό της και στους άλλους– την αλήθεια; Το βιβλίο της κοινωνικής λειτουργού Αλέκας Τρίπου-Μάνου, που απευθύνεται σε παιδιά από 10 χρονών και πάνω, είναι γεμάτο μηνύματα αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης, φιλοζωίας και κοινωνικής προσφοράς.


Ο Τριγωνοψαρούλης, εκδόσεις Πατάκη
«Ο Τριγωνοψαρούλης», Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδ. Πατάκη
Ένας ύμνος στην αποδοχή του διαφορετικού!Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα ψάρι μοναδικό που ξετρελαίνει όλα τα παιδιά με τα επιτεύγματά του. Η ιδιαιτερότητά του τον κάνει ξεχωριστό. Κατορθώνει πάντα με το θάρρος και την αποφασιστικότητά του να γίνει αγαπητός, να αποκτήσει πραγματικούς φίλους και να σώσει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο με την εξυπνάδα του. Κάθε του περιπέτεια διαβάζεται ξανά και ξανά με την ίδια θέρμη. 


Τα μαγικά μαξιλάρια, εκδόσεις Πατάκη
«Τα μαγικά μαξιλάρια», Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Πατάκη
Ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πένα του έχει την ικανότητα να δημιουργεί εξαίρετες ιστορίες που ξεχειλίζουν από χιούμορ, ξεχωριστούς πρωταγωνιστές, ευφυή και πλοκή και πλήθος σπουδαίων μηνυμάτων για τους μικρούς φίλους. «Τα μαγικά μαξιλάρια» είναι ένα ακόμα βιβλίο που κινητοποιεί τη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών. Για το βασιλιά, όσοι ονειρεύονται δεν αποδίδουν στη δουλειά τους. Φτιάχνει λοιπόν για τους υπηκόους του κάτι μαξιλάρια που γεννούν εφιάλτες...


Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;, εκδόσεις Διάπλαση
«Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;», Τρόι Κάμινγκς, μτφ. Χρυσάνθη Καραΐσκου, εκδ. Διάπλαση
Όποιος διαβάσει αυτή την τρυφερή και συγκινητική ιστορία, δύσκολα θα αντισταθεί στο να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζωάκι. Γιατί ο γλυκύτατος Άρφι καταφέρνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά με την υπέροχη μουσούδα του και την αδιάκοπη προσπάθειά του να βρει αφεντικό. Στέλνει γράμματα σε όποιον μένει ή δουλεύει στην οδό Μπάτερνατ, κι όμως κανείς δεν του ανοίγει την αγκαλιά του. Ώσπου… η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου. 


Ο πωλητής της ευτυχίας, εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή
«Ο πωλητής της ευτυχίας», Ντάβιντε Κάλι και Μάρκο Σομά, μτφ. Εύη Γεροκώστα, εκδ. Κόκκινη Κλωστή
Υπάρχει άραγε πωλητής ευτυχίας; Μα, ναι. Είναι ο κύριος Περιστέρης που με το φορτηγάκι του φτάνει στην καρδιά του δάσους και αρχίζει να πουλάει την πραμάτεια του στους κατοίκους του. Σε μικρά και μεγάλα βάζα, ακόμα και σε οικογενειακή συσκευασία, δίνει απλόχερα την ευτυχία ανάλογα με το κομπόδεμα και τις ανάγκες καθενός και μια μοναδική ιστορία ξετυλίγεται. Η μαγική εικονογράφηση, το μεγάλο μέγεθος, η όμορφη και τρυφερή πλοκή, σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους αναγνώστες κάθε ηλικίας.


Το Πνεύμα του χιονιού, εκδόσεις Κλειδάριθμος
«Το Πνεύμα του χιονιού», και νέα έκδοση με δραστηριότητες, Maja Lunde, μτφ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος
Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο για αναγνώστες κάθε ηλικίας που αποτελείται από 24 κεφάλαια – ένα για κάθε ημέρα του Δεκέμβρη μέχρι τα Χριστούγεννα. Μια ιστορία μαγική που θα σας μεταφέρει στα δάση του Βορρά και θα σας ζεστάνει την καρδιά με τα συγκινητικά της μηνύματα για τη φιλία και την πίστη στην αγάπη. Μια εξαιρετική έκδοση με ονειρική εικονογράφηση και δυνατές στιγμές με τον Κρίστιαν και τη χαρισματική Χέντβιχ που θα δώσει άλλο νόημα και χρώμα στις μέρες που πλησιάζουν. 


Το μεγάλο Πιτς Πάρτι, εκδόσεις Ίκαρος
«Το μεγάλο Πιτς Πάρτι», Ευτυχία Γιαννάκη & Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Ίκαρος
Μια υπέροχη ιστορία με ήρωες τους γνωστούς Πιτσιμπουίνους και σε ρόλο ντετέκτιβ τον Μικρό Μπλε. Το Πίτσι Πίτσου είναι το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο. Το βράδυ πριν το Μεγάλο Πιτς Πάρτι, ο Μικρός Μπλε ξυπνάει από έναν δυνατό θόρυβο. Σπασμένα τζάμια και μυστηριώδη σημειώματα σε καρύδες θα τον οδηγήσουν σε μια νυχτερινή περιπέτεια. Και μαζί και τους μικρούς φίλους που θα απολαύσουν ξανά κάθε στιγμή στον μαγικό κόσμο των Πιτσιμπουίνων. 


Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 15, εκδόσεις Ψυχογιός
«Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 15», Τζεφ Κίνι, μτφ. Πετρούλα Γαβριηλίδου, εκδ. Ψυχογιός (κυκλοφορεί 10/12)
Ο πιο αγαπητός σπασίκλας στον κόσμο, ο Γκρεγκ Χέφλι, καταφέρνει με κάθε του ημερολόγιο να διασκεδάζει τους μικρούς του φίλους με το χιούμορ του, με τις ξεκαρδιστικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκει και με τις αξεπέραστες αντιδράσεις του σε όσα του συμβαίνουν. Αυτή τη φορά ο Γκρεγκ και η οικογένειά του φεύγουν για διακοπές και νιώθουν έτοιμοι να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους. Τα σχέδιά τους όμως ανατρέπονται. Θα σώσουν τελικά τις διακοπές τους – ή θα πνιγούν στα βαθιά;


Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης 14, εκδόσεις Ψυχογιός
«Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης 14», Ρέιτσελ Ρενέ Ρασέλ, μτφ. Ευγενία Κολυδά, εκδ. Ψυχογιός
Κάθε νέα ιστορία από «Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης» ξέρει πώς να κερδίζει τις μικρές αναγνώστριες με τις απίστευτες αφηγήσεις της πρωταγωνίστριας και τις απρόβλεπτες καταστάσεις που βιώνει. Στο πιο πρόσφατο ημερολόγιο της σειράς, η Νίκι και τα μέλη του συγκροτήματός της ανυπομονούν να έρθει το τελειότερο καλοκαίρι της ζωής τους, όπου θα ανοίγουν τις συναυλίες του πασίγνωστου συγκροτήματος Κακά Αγόργια! Όμως θα ζήσει η Νίκι την περιοδεία των ονείρων της ή θα μεταμορφωθούν όλα από τέλεια σε καταστροφή;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ