- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν: «Η περίοδος αυτή μπορεί να εμπνεύσει!»
Όλα τα νέα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις Εκδόσεις Καπόν
Η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν από τις εκδόσεις Καπόν μιλάει για το μέλλον του βιβλίου στην εποχή της Πανδημίας και αποκαλύπτει τους νέους τίτλους του εκδοτικού οίκου
Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν και αυτή; Εσείς πώς προσαρμόσατε την εκδοτική πολιτική σας;
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ιδανική στρατηγική για απρόβλεπτες περιόδους όπως η τωρινή, δεν χωρούν εδώ κανόνες μιας οργανωμένης τακτικής και κινήσεις μετά από προσεκτική μελέτη κάποιου «αντιπάλου».
Στις εκδόσεις μας συνεχίσαμε, παρά τις δυσκολίες, τη δραστηριότητά μας, με σταθερό σημείο αναφοράς την αφοσίωσή μας στο βιβλίο. Άλλωστε, πάντοτε παραμένω αισιόδοξη στην καθημερινότητά μου. Σίγουρα η πίστη, εάν θέλετε, στην αξία του βιβλίου και ο ενθουσιασμός που συνοδεύει τη δημιουργική του διαδικασία συμβάλλει σε αυτή την αισιόδοξη ματιά.
Προσπαθήσαμε φυσικά μέσα από ηλεκτρονική επικοινωνία, τον Τύπο και τα μέσα δικτύωσης να διατηρήσουμε την επαφή με τους φίλους των εκδόσεών μας, που μας τιμούσαν όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μας.
Τέλος, μην ξεχνάμε πως η περίοδος αυτή μπορεί να εμπνεύσει, όπως συνέβη με τον καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, που μέσα στους μήνες της καραντίνας επέστρεψε σε μια παλιά του αγάπη, τα ομηρικά έπη, και έγραψε μια μελέτη με έναν ξεχωριστά προσωπικό τόνο, «Με τον Όμηρο στις μέρες του κορωνοϊού».
Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Για το έτος που μας έρχεται, συνεχίζουμε στις γνωστές μας εκδοτικές διαδρομές της Τέχνης και της Ιστορίας. Στο πνεύμα των 200 χρόνων από την Επανάσταση, θα ξεκινήσουμε με μια περιεκτική περιδιάβαση στους χρόνους του ’21 από την Αθηνά Κακούρη στο «Αλφαβητάρι Νεοελληνικής Ιστορίας». Επίσης, θα εκδοθεί μια ιδιαίτερη μελέτη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για τα ακρόπρωρα των πλοίων του Αγώνα.
Για τους μικρούς φίλους των εκδόσεών μας, ετοιμάζουμε μια πρωτότυπη περιήγηση στον κόσμο των εικόνων του Μακρυγιάννη από τη Μαρίζα Ντεκάστρο, με το «24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821», όπου ξεδιπλώνεται το όραμα και οι αναμνήσεις ενός εμβληματικού αγωνιστή της Ανεξαρτησίας.
Πέρα από αυτή τη θεματική, ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος έγραψε μια ευσύνοπτη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική μελέτη για τη Μικρασιατική Καταστροφή, με μια αντικειμενική θεώρηση των γεγονότων.
Επιπλέον, ετοιμάζουμε μια μεγάλη έκδοση για τους Σεφαραδίτες, από την Καρίνα Λάμψα και τον Ιακώβ Σιμπή, που καλύπτει τέσσερεις πολυκύμαντους αιώνες ιστορίας των ισπανόφωνων Εβραίων, από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με έμφαση στη μεγάλη σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, μια ξεχωριστή έκδοση για μια ιδιαίτερη έκφραση του λαϊκού μας πολιτισμού θα είναι οι «Περιστεριώνες της Τήνου 1955-2018». Το 1955, ο Manuel Baud-Bovy, φοιτητής ακόμα, ανακάλυψε στο πρώτο ταξίδι του στην Τήνο περί τους οκτακόσιους περιστεριώνες, με τον καθένα να ξεπερνά τον προηγούμενο σε ομορφιά και περηφάνια. Η αδημοσίευτη μελέτη του διακεκριμένου φιλέλληνα αρχιτέκτονα εκδίδεται τώρα, μαζί με εισαγωγικό κείμενο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το βιβλίο παρουσιάζεται στην Cantina Social στις 23/07 και ώρα 20:00, όπου και θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.