Βιβλιο

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Ο Νίκος Σαραντάκος είναι σήμερα ο πιο ενδιαφέρων μελετητής της ελληνικής γλώσσας

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6408-26244.jpg

Η λαμπρή περίπτωση του συγγραφέα Νίκου Σαραντάκου. Συνέντευξη του Δημήτρη Φύσσα με τον πιο ενδιαφέροντα ερευνητή της ελληνικής γλώσσας σήμερα.

Ο Νίκος Σαραντάκος είναι σήμερα ο πιο ενδιαφέρων μελετητής της ελληνικής γλώσσας. Ένα αξιόλογο οικογενειακό παρελθόν λογιότητας (και όχι λογιοτατισμού!) καθώς και ποικίλες ετερόκλητες σπουδές, τον έφεραν τελικά να μελετάει τα φαινόμενα της γλώσσας μας, έχοντας αναπτύξει ένα από τα πιο  ενδιαφέροντα μπλογκ στην ελληνική μπλογκόσφαιρα Στο μπλογκ αυτό θα βρείτε όχι μόνο γλώσσα, μα και ποδόσφαιρο, πολιτική, φιλολογία, ιστορία, λογοτεχνία, ευρωπαϊκά θέματα, λεξικογραφία, οικονομικά και πολλά άλλα, απρόβλεπτα και δυσταξινόμητα. Αξίζει να το επισκεφτείτε το παραπάνω μπλογκ, αν δεν το ξέρετε, ήδη: θα γνωρίσετε ένα δόκιμο συγγραφέα και αξιοσημείωτο σχολιογράφο, που συνδυάζει χιούμορ, εμβάθυνση, τεκμηρίωση, γερό διάβασμα, ψυχραιμία και αίσθημα της επικαιρότητας, όλα αυτά ταυτόχρονα. Ακόμα κι όταν να διαφωνεί κανείς μαζί του, δεν μπορεί να μη του αναγνωρίσει ήθος και κοσμιότητα στις αντιπαραθέσεις του. 

Το προηγούμενο βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου δυο χρόνια πριν, η «Γλώσσα μετ΄ εμποδίων» είχε ασχοληθεί με την ανασκευή «αυτονόητων» (και εν πολλοίς κυρίαρχων) μύθων για τη γλώσσα μας (η παλιότερη του κόσμου - η πλουσιότερη του κόσμου - η μόνη νοηματική - η  μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι προηγμένοι υπολογιστές  - η για μια ψήφο μη επίσημη γλώσα των ΗΠΑ κλπ κλπ), καθιστώντας το συγγραφέα «κόκκινο πανί» για το χώρο των αρχαιόπληκτων και αρχαιομανών γλωσσαμυντόρων- όχι κατ΄ ανάγκην ακροδεξιών.  Το δε σάιτ του είναι ένα είδος «αποθήκης» σημαντικών κειμένων της ελληνικής  γλώσσας, λογοτεχνικών και μη.

Τώρα ο πολύπλευρος αυτός άνθρωπος έβγαλε νέο βιβλίο, το «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» («Εκδόσεις του 21ΟΥ»), που είναι, εν πολλοίς, καρπός συζητήσεων στο διαδίκτυο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ