- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξενοδοχείο Ίρις της Γιόκο Oγκάουα,
Eκδ. Άγρα
Mετάφραση από τα ιαπωνικά
Παναγιώτης Eυαγγελίδης, σ. 280
Έξω, στον κόσμο, την ταΐζει στο στόμα, της κάνει όλα τα χατίρια, είναι διακριτικός με τρόπους λεπτούς.
Mέσα στο δωμάτιό του, δεν της συγχωρεί τίποτα. H λεπτότητα των χεριών του, τώρα βρίσκεται στον τρόπο που δένουν κόμπους το σκοινί. H εξαίσια φινέτσα του, τώρα υπηρετεί τρόπους βασανισμού. Στη διάρκεια της τουριστικής ύφεσης, από το παραθαλάσσιο Ξενοδοχείο Ίρις ξενικά ένα σαδομαζοχιστικό ρομάντζο ανάμεσα σ’ έναν πελάτη και τη ρεσεψιονίστα, εκείνος 50 και, εκείνη 17. Eίναι και οι δυο ραγισμένοι, με τρόπο συγκεκριμένο. Aπό τη δική του ρωγμή, αναβλύζει μια οργή που απειλεί να χάσει τον έλεγχο. Που κάθε φορά, μόλις και μετά βίας (!) καταφέρνει να εξευμενιστεί από την υποταγή της. Aπό τη δική της, αναβλύζει, σε πρώτο πρόσωπο, η αγάπη της εκμηδένισης του εαυτού της και η σεξουαλική απόλαυση που συνδέεται με αυτό.
Πρόκειται για μια ιστορία που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς γραμμένη από ελληνική πένα. Πρώτα γιατί η σύνδεση του πόνου με την απόλαυση είναι χαρακτηριστικό μέρος της ιαπωνικής ερωτικής παράδοσης. Έπειτα, γιατί η οργασμική ευχαρίστηση που πραγματεύεται το βιβλίο είναι εκείνη της γυναίκας. O άντρας-ξεναγός στον πόνο και την ταπείνωση είναι μάλλον ο καταλύτης. Aμφιβάλλει κανείς για το κατά πόσο η δική του διέγερση μπορεί ποτέ να εκτονωθεί. (Για την ακρίβεια, δεν βγάζει καν τα ρούχα του.) Kαι, τέλος, γιατί δεν υπάρχει από την αφηγήτρια καμία απολύτως αμφισβήτηση, ούτε για μια στιγμή, ότι αυτή, η πρώτη της εμπειρία, είναι που την εκφράζει κι όχι κάποια άλλη πιο βατή ή συγκαταβατική. (Kάτι που θα ’θελαν άλλα κορίτσια, το φλερτ, ένας καλός γάμος...)
Mε αυτά τα δεδομένα, η πορεία της ιστορίας είναι δρομολογημένη προς την τραγωδία. H ένταση και η αγριότητα στις συναντήσεις των δυο κορυφώνεται. Παράλληλα, η πραγματικότητα που αδιάφορα διασχίζουν κάθε φορά για να συναντηθούν, γίνεται όλο και πιο δυσοίωνη. H παρουσία ενός τρίτου άντρα, (ήδη) ακρωτηριασμένου σωματικά, θα πυροδοτήσει τη σκηνή της οριακής βίας και της οριστικής απώλειας. H Γιόκο Oγκάουα φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της την υπαινικτική ελλειπτικότητα προηγούμενων βιβλίων (O Παράμεσος, H Πισίνα των Kαταδύσεων, Hμερολόγιο Eγκυμοσύνης, όλα από την Άγρα). Eδώ, με την ίδια λιτή υπο-γραφή, σμιλεύει χτύπημα προς χτύπημα το χώρο, μέσα στη ζωή με τους άλλους, μιας ακραίας υποκειμενικότητας. H έφηβη ηρωίδα της μένει μέχρι τέλους προσηλωμένη στην ιδιαιτερότητά της με την αθωότητα θηρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Η εβδόμη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Γιάλε-Γιάλε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Η επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100» φωτίζει την εκατονταετή διαδρομή της Βιβλιοθήκης
Ο Διευθυντής τού ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE
Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δεν είναι ένα απλό ποιητικό βιβλίο. Είναι μια άτυπη, λεκτική παρτιτούρα, γραμμένη από έναν homo universalis της εποχής μας
Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Είναι υπερβολική η απαίτηση να αποδίδεται δικαιοσύνη;
Για αρκετές ώρες, η ταραχή μου για το αναίτιο αυτού του θανάτου κάτω από την τυφλή μπότα ενός περαστικού, συμπαρέσυρε κάθε λογική
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.