Βιβλιο

H «Κίρκη» της Madeline Miller θα γοητεύσει τους φίλους του βιβλίου

Η μάγισσα του Ομήρου επιστρέφει ως superwoman στο μυθιστόρημα που σαγήνευσε κριτικούς και αναγνώστες

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kirki_skin_athens-voice-2019-1.jpg

Στο πολυσυζητημένο νέο βιβλίο της Madeline Miller, η «Κίρκη» αποδεικνύει πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της

Η Κίρκη επιστρέφει ως superwoman... H μάγισσα του Ομήρου αλλάζει εμφάνιση και μας σαγηνεύει… Η Miller δημιουργεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που αψηφά τους άντρες και τις Μοίρες που της εναντιώνονται, μαγεύοντας τον αναγνώστη… Εξαιρετικά επίκαιρο.

The Times
Κίρκη, κόρη του Ήλιου και της Πέρσης, βασίλισσα της Αίας, μυθολογική θεότητα, κατά άλλους μάγισσα ή νύμφη. Μια γυναίκα με περισσότερη δύναμη από όση υπαγόρευε η κοινωνία να διαθέτει. Στο πολυσυζητημένο νέο βιβλίο της Madeline Miller, η «Κίρκη» αποδεικνύει πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της και πόσο διαχρονικό το μήνυμά της.

605606880.jpg

Κίρκη, ένα σύμπαν από μόνη της, καθώς στο πρόσωπό της σμίγουν τόσες ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες. Ο κανόνας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας θέλει τις γυναίκες να κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση. Η Κίρκη είναι ωστόσο διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται για αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.  Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη από όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει. Το νέο μυθιστόρημα «Κίρκη» της Madeline Miller αφηγείται την τόσο συναρπαστική πορεία της σε πρώτο πρόσωπο και την καταγράφει με γλώσσα γάργαρη, δροσερή και λυρική. Εύλογα το μυθιστόρημα έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και εξακολουθεί να λαμβάνει, καθώς δίνει νέα πνοή στην ελληνική μυθολογία, από μία συγγραφέα που την έχει μελετήσει ενδελεχώς.

Madeline Miller
Η Madeline Miller είναι ίσως το καταλληλότερο πρόσωπο για να αφηγηθεί αυτή την ιστορία. Η αμερικανίδα συγγραφέας πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία και διδάσκει. Επίσης έχει σπουδάσει στη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ, με ειδικότητα στην προσαρμογή και τη μεταφορά κλασικών μύθων στη σημερινή εποχή. Τη γνωρίσαμε μέσα από «Το τραγούδι του Αχιλλέα», το πρώτο της βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είναι η «Κίρκη» όμως το έργο που την καθιερώνει στον παγκόσμιο εκδοτικό χώρο, καθώς από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του έφτασε στο νούμερο 6 των best sellers των Sunday Times και βρέθηκε υποψήφιο για το βραβείο The Women’s Prize for Fiction 2019.

 

Καμιά φορά η κριτική αποθεώνει ομόφωνα, γεγονός που υπόσχεται εγγυημένη απόλαυση στον αναγνώστη. Ας σταχυολογήσουμε ορισμένους από τους πιο δηλωτικούς διθυράμβους γύρω από την «Κίρκη»:

H Κίρκη μας προσφέρει μια φεμινιστική προσέγγιση της Οδύσσειας… Η Miller δίνει στα αρχαία κείμενα έναν σύγχρονο παλμό γεφυρώνοντάς τα με τη σημερινή πραγματικότητα… Μια αέρινη απόλαυση, ένα μυθιστόρημα που δεν θες να το αφήσεις στιγμή από τα χέρια σου.
Observer

Ακόμα καλύτερο από τον προκάτοχό του. Γραμμένο με έναν ευέλικτο και ευφάνταστο πεζό λόγο, δημιουργεί έναν υπέροχο, ολοζώντανο κόσμο όπου οι ζωές ανθρώπων και θεών είναι στενά συνυφασμένες.
BBC History Magazine

Υπέροχα γραμμένο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα… Η Miller ελευθέρωσε την Κίρκη από τα δεσμά του ανδροκρατούμενου έπους.
Literary Review

Όλα αυτά, για ένα μυθιστόρημα που χαρακτηρίστηκε βιβλίο της χρονιάς από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της υψηλότερης κλάσης: The Guardian, Telegraph, Sunday Telegraph, I Paper, Sunday Express, Irish Times, Times Literary Supplement, Amazon, Audible, Buzzfeed, Refinery 29, Washington Post, Boston Globe, Seattle Times, Time Magazine, Newsweek, People, Entertainment Weekly, Kirkus, Publishers Weekly.

Αναζητήστε την «Κίρκη» σε όλα τα βιβλιοπωλεία και αφεθείτε στην περιπετειώδη, υπέροχη ιστορία μιας πληθωρικής μυθολογικής προσωπικότητας που αποκτά καινούργιο νόημα μέσα από το μυθιστόρημα της Madeline Miller.

Madeline Miller, «Κίρκη», σελίδες 544, μετάφραση Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδόσεις Διόπτρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ