Βιβλιο

«Η θεραπεία» του Sebastian Fitzek δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες

Νέο ψυχολογικό θρίλερ από τον συγγραφέα του best seller «Το δέμα»

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
605447.jpg

Ο Sebastian Fitzek είναι το πιο εκκωφαντικό «μπαμ» του σύγχρονου ευρωπαϊκού αστυνομικού μυθιστορήματος. Είναι ο Γερμανός συγγραφέας που εδώ και δώδεκα χρόνια δε βαριέται να ξεσκονίζει την πλούσια τροπαιοθήκη των διακρίσεών του, είτε πρόκειται για τη μακρά παραμονή του στη λίστα των best seller είτε για τα εκατομμύρια αντίτυπα των πωλήσεών του. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε εικοσιτέσσερις γλώσσες, έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης ακόμη και για επιτραπέζια παιχνίδια. Ποιες αναγνωστικές απολαύσεις μας περιμένουν λοιπόν στο μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε; 

«Η θεραπεία» του Sebastian Fitzek ξεκινά με την εξαφάνιση της δωδεκάχρονης Γιόζι, η οποία πάσχει από σπάνια ασθένεια και χάνεται χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ιατρείο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πατέρας της και ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς έχει αποτραβηχτεί συντετριμμένος σε ένα απομονωμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας, προσπαθώντας να διαχειριστεί την ανεξήγητη απώλεια. Ο Λάρεντς δέχεται απροσδόκητα στο νησί την επίσκεψη μιας όμορφης άγνωστης. Πρόκειται για τη συγγραφέα Άννα Σπίγκελ, η οποία πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργεί στα βιβλία της αποκτούν σάρκα και οστά και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί τους. Στην τελευταία μάλιστα ιστορία της έγραψε για ένα νεαρό κορίτσι το οποίο πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και εξαφανίστηκε δίχως να αφήσει ίχνη. Η συνάφεια με την περίπτωση της Γιόζι δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον Βίκτορ. Είναι δυνατόν μέσα στις ψευδαισθήσεις της Άννα να κρύβονται στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της κόρης του; O ψυχίατρος πείθεται να αναλάβει τη θεραπεία της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της Γιόζι. Πολύ σύντομα όμως οι συνεδρίες θα πάρουν δραματική τροπή, καθώς το παρελθόν θα έρθει στο φως, με τρομακτικές συνέπειες.

 

Αυτή είναι συνοπτικά «Η θεραπεία», το ντεμπούτο του Sebastian Fitzek που εκδόθηκε το 2006 και έμεινε για 11 εβδομάδες στη λίστα των best sellers. Ο Sebastian Fitzek είναι ένας συγγραφέας στα όρια του μύθου στην Ελλάδα. Χωρίς τα βιβλία του να κυκλοφορούν για χρόνια στη χώρα μας, έχει σχηματίσει ένα εξαιρετικά φανατικό κοινό που αναζητά με αγωνία τα παλιά και νέα του μυθιστορήματα. Μετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου «Το δέμα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα «Η θεραπεία», το πρώτο αριστούργημα του μέτρ του ψυχολογικού θρίλερ.

Τα έργα του Sebastian Fitzek δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λογοτεχνίας του ψυχολογικού θρίλερ, συνδυάζοντας άγρια φαντασία με στακάτο ρυθμό, εξαίσια ευρήματα, αριστοτεχνικό χειρισμό του παιχνιδιού των ανατροπών και αφήγηση που κρατά το μυαλό του αναγνώστη στην κόψη του ξυραφιού.

fitzek_sebastian_finepic_0609-20180423-173726.jpg
Προπάντων φαίνεται όμως ότι διασκεδάζει τη συγγραφική του ιδιότητα σε σημείο να εμπνέεται από τα πιο τετριμμένα καθημερινά περιστατικά για να σκαρώσει ιστορίες που συνεπαίρνουν τον αναγνώστη στην έκσταση της αγωνίας. Να πώς περιγράφει ο ίδιος το σκηνικό που ενέπνευσε το μυθιστόρημα που μεταφράστηκε μόλις και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, «Η θεραπεία»: «Πήρα την ιδέα για το βιβλίο καθώς βρισκόμουν σε μια γεμάτη κόσμο αίθουσα αναμονής ενός γιατρού και ενώ περίμενα τη φίλη μου να βγει από τον γιατρό. Αλλά όταν πέρασε μια ώρα και δεν είχε ακόμη βγει, το μυαλό μου άρχισε να γεννάει το εξής σενάριο θρίλερ: Και αν κάποιος σου έλεγε ότι ποτέ δεν μπήκε η φίλη σου στον γιατρό; Αν ο γιατρός και η γραμματέας ισχυρίζονταν ότι δεν είδαν καθόλου εκείνη τη μέρα τη φίλη σου; Και αν συμφωνούσαν σε αυτό και οι άλλοι ασθενείς που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής;». Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που μόνο ένας δημιουργός της στόφας του Fitzek θα μπορούσε να γράψει.

 

Το γράψιμο του Fitzek είναι εμμονή και πάθος. Θα ήθελες να μείνεις εκεί, μαζί του, με το βιβλίο στα χέρια, να σταματήσει ο χρόνος και να μην πάψεις να χορεύεις σελίδα τη σελίδα με τη μηχανή του θρίλερ. Η Θεραπεία έχει ήδη αρχίσει…

Sebastian Fitzek, «Η θεραπεία», 344 σελίδες, εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ