Βιβλιο

Υπάρχει μία χνουδωτή και ροζ βιβλιοθήκη στην Αθήνα

Και σε περιμένει να γίνεις γοργόνα

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fluffy1.jpg
Copyright © 2003 - 2018 Atopos.

Οι ηλιόλουστες Κυριακές στην Αθήνα είναι για να ξυπνάμε αργά, να βλέπουμε τους γονείς μας και να αντιστεκόμαστε στα blues της Δευτέρας που έρχεται με βόλτες και εξερευνήσεις σε καινούρια μέρη. Κάπως έτσι βρέθηκα στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος την προηγούμενη εβδομάδα, μπροστά σε μία λευκή πόρτα, να χτυπάω το κουδούνι και να βγάζω τα παπούτσια μου στην είσοδο σαν να πήγαινα για επίσκεψη.
Ο οικοδεσπότης μου δεν με περίμενε με καφέ και κέικ, δεν ήταν καν άνθρωπος, όμως αμέσως ένιωσα «σαν στο σπίτι μου», περπατώντας πάνω σε ένα χνουδωτό ατέλειωτο σύννεφο που είχε στρώσει και χαζεύοντας τα βιβλία στην ψαγμένη βιβλιοθήκη του.

flafi.jpg

Στο ATOPOS CVC λοιπόν μένει ο Fluffy, ένα τεράστιο υβρίδιο τέρατος-αρκούδας-λούτρινου και μαζί με την δημιουργό-μαμά του Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου έχουν δημιουργήσει μία πρωτότυπη και χουχουλιάρικη βιβλιοθήκη με ροζ τοίχους και βιβλία για μωρά-φεμινιστές.

fluffy2.jpg

fluffy4.jpg

Το πρώτο μου σχόλιο κάνοντας μία βόλτα στους χώρους της διαδραστικής έκθεσης ήταν «αισθάνομαι σαν να βρισκόμαστε μέσα στο μυαλό μου αυτήν την στιγμή» και αφού είδαμε την ουρά γοργόνας και τον πορτοκαλορόζ μονόκερο, η κολλητή μου συμπλήρωσε «σίγουρα βρισκόμαστε στο μυαλό σου, το μόνο που λείπει είναι μερικά cupcakes και ο Harry Styles».

fluffy8.jpg
photo: Τζοβάννα Στεφάνου

fluffy7.jpg
photo: Τζοβάννα Στεφάνου

Όσο άραζα σε μία παστέλ γωνία μαζί με ένα φωτογραφικό άλμπουμ για τα φετίχ στη μόδα, η δημιουργός του όλου εγχειρήματος Αντιγόνη με πλησίασε, θαύμασε την φούστα μου (που ΠΡΟΦΑΝΩΣ είχα διαλέξει επίτηδες για να ταιριάζει με τον χώρο) και ξάπλωσε δίπλα μου μαζί με το Feminist Baby, βιβλίο που αγόρασε από την Νέα Υόρκη μαζί με όλες τις υπόλοιπες «παιδικοqueer» εκδόσεις της βιβλιοθήκης. 

Την συμπάθησα αμέσως, όχι μόνο εξαιτίας της φιλικής της προσωπικότητας και της δημιουργικής της ευφυΐας αλλά κυρίως γιατί μέσω του έργου της απενεχοποιεί αυτό το στάδιο μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης που περνάμε όλοι (κυρίως οι άνω των 25 αλλά πριν τα 30) και του δίνει ένα σπίτι, όλο βαμμένο σε millennial pink.

To Fluffy Library συνεχώς εξελίσσεται και αντλεί έμπνευση από παιδικές ιστορίες, μνήμες, φανταστικούς κόσμους, φεμινιστική κουλτούρα και queer διάθεση. Στεγάζει καλλιτέχνες, συγγραφείς και παραμυθάδες, γούνινα κοστούμια, ατέλειωτες φωτογραφίες (είναι ότι πιο instagrammable υπάρχει στην Αθήνα) και ταυτόχρονα είναι εργαστήριο παραγωγής μιας ιστορίας, η θα διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias-04-900x599.jpg

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ο Fluffy έχει καλεσμένες δύο φίλες του για ένα πάρτι γεμάτο μουσική και girl power. Η μία φίλη του είναι η S O a N N E F a I R μια παραίσθηση εγκλωβισμένη μέσα σε ένα ροζ χρονο-πλέγμα και η άλλη είναι η Papithedog TV (Papi Skikoumpikios), ένας σκύλος καλλιτέχνης που ζει στην Αθήνα.

fluffy3.jpg

Σαλαμίνος 72, Αθήνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ