- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Θάνος Σταθόπουλος είναι περίπτωση Αθηναίου!
Και μετά την ανάγνωση της «Ώρας» αναρωτιέσαι γιατί δεν υπάρχουν περισσότεροι σαν αυτόν...
«Εγώ δεν θα γράψω ποτέ τη λέξη καλοδιάθετος, ούτε και εκατοντάδες άλλες λέξεις και σχήματα λόγου, όπως π.χ. ήταν οπλισμένος σαν αστακός. Θα γράψω όμως τρέμει σαν το ψάρι». Από το οπισθόφυλλο της «Ώρας», που το αντιστρέφω και το κάνω εισαγωγή για το τελευταίο βιβλίο του Θάνου Σταθόπουλου. Ενός ολότελα εμμονικού Αθηναίου, που είτε συγγράφει είτε επιμελείται ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως εκείνες οι παλιές στο Τρίτο, χρησιμοποιεί τις λέξεις και τις ιδέες ή τις μουσικές των άλλων, εντάσσοντας τες με έναν απίστευτο τρόπο στη σάγκα της δικής του ζωής. Που ξεδιπλώνεται με έναν γοητευτικό τρόπο: είτε κυκλοφορεί στο Σύνταγμα ανάβοντας τσιγάρο στα καφέ, είτε περιπλανιέται στο Βερολίνο, το παλιό του Bowie ή το καινούργιο που επισκέπτεται συχνά, ο Σταθόπουλος συναρμολογεί παρόν, αναμνήσεις, δικό του, αλλά και των «άλλων» κωδικοποιώντας τα σε βιβλιαράκια όπου το τυχαίο, το συμβάν, συναρμολογεί μια ολότελα προσωπική μυθοπλασία. Η αλήθεια του σώματος και των αισθήσεών του, η ιερή μεγαλοσύνη της μουσικής, από Λόρι Άντερσον έως τους Taxedo Moon, οι γειτονιές, τα δωμάτια, τα κορίτσια και οι φίλοι, εναλλάσσονται ως εμπειρίες-καταγραφή μιας ζωής που κινείται μεταξύ αλήθειας και ονειροφαντασίας, στιλιζαρισμένης π(ρ)όζας και εναλλαγής τόπων και χρόνων. Μα πάντα στο κέντρο τους αυτός.
Σαμπλάρει, οικειοπείται, θυμάται, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, πως αυτό που ζούμε είναι μια ζωή στις άλλες τόσες που ζήσαμε αλλά και έζησαν κάποιοι άλλοι. Άρα; Όλοι είμαστε εμείς. Και ανάποδα: εκείνοι και εκείνα μοιάζουν με τα δικά μας. Αλλιώς «Ό,τι και να πεις η σελίδα δεν θα γεμίσει». Τον παρακολουθώ φανατικά. Ο τρόπος που «συνδέεται» με την πόλη, τα σπίτια, τους θορύβους και τον ήλιο, τις νύχτες και τα πουλιά, «να τυλιχτούμε με τα φύλλα, να κλείσουμε τα μάτια μας», δημιουργούν συναρπαστικά βιβλιαράκια. Δικά του, είπαμε, μα και των άλλων: ένας λόγος που πάντα τον περιμένω με αδημονία είναι οι ανθολογίες του. «Ο Αλέξης Ακριθάκης, όταν επιτέλους γύριζε το πρωί στο σπίτι του, στο Βερολίνο, μετά την οδύσσεια της μέθης και την έρημο της ηρωίνης, τηγάνιζε αυγά με πατάτες». Γι' αυτό και κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα καινούργιο του βιβλίο ο Θάνος, «είναι αδύνατον να αλλάξω διάθεση»: ευτυχισμένος το ξεφυλλίζω και... συνδέομαι.
Το βιβλίο «Η ώρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόλυτη βίβλος για τον αθλητισμό, την πολιτική και το παιχνίδι που κατέκτησε, κυριολεκτικά, τον κόσμο
Μιλήσαμε μαζί τους για τους νέους επιτυχημένους τίτλους τους, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για την επίδραση της Key Books στους αναγνώστες
Στον φετινό διαγωνισμό οι νικητές και οι νικήτριες αναδείχτηκαν με 200.000 ψήφους αναγνωστών
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.