- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
− Αν πεθάνεις τι θα μου αφήσεις; − Τα νεύρα μου
«ΤΗΙΝΚ PiG: Το Βιβλίο», μια ανάσα γέλιου από δύο κορίτσια «που προσπαθούν να βρουν τη χαρά της ζωής ενώ όλοι θα πεθάνουμε»
Στο THINK PiG υπάρχουν κάποια νεύρα, σίγουρα. Παρόλα αυτά είναι όλα τόσο τέλεια και είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκουν τον εαυτό τους και βασικά την υγειά τους σε όποιο αντικείμενο ή χαζοπραγματάκι προστίθεται στη συλλογή. Χωρίς καμία προσπάθεια για αισιοδοξίες και θετική σκέψη, με κυνική ίσως ειλικρίνεια, ασπρόμαυρα και λιτά, αλλά τόσο αστεία, δεν υπάρχει μεγαλύτερο αποκούμπι από ένα λαμπατέρ που γράφει «I’m not a morning person», από την αφοπλιστική ατάκα «Κοιμάμαι όρθια» στην κούπα του γραφείου, από μία μια κάρτα γενεθλίων με ένα μεγάλο «Μια μέρα πιο κοντά στο θάνατο» ή ένα τετράδιο που γράφει «Μια λίστα με όσους θα έχεζα αν ήμουν πουλί». Με λίγα λόγια κάποια έργα τους είναι χρηστικά, κάποια έχουν πλάκα, κάποια και είναι χρηστικά και έχουν πλάκα. Αυτές οι ακαταμάχητα προκλητικές αγορές είναι ένα καταφύγιο καταναλωτισμού για όσους η ζωή πρόλαβε να κάνει αρκετά κυνικούς και με πολλά νεύρα, αλλά τους όπλισε −για λόγους επιβίωσης μάλλον− με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και αντοχή για αλήθειες που μας κάνουν να γελάμε μέχρι να καταλήξουμε να κλαίμε.
Οι THINK PiG είναι η Μαριλένα Βαϊνανίδη, η φωτογράφος που έχουμε γνωρίσει και μέσω του spitishoot, και η Αθηνά Αλεξιάδου, διακοσμήτρια και διατηρεί το εργαστήριο My_place. Είναι το ροζ και το κόκκινο κορίτσι. Το κόκκινο κορίτσι αγαπάει τις γάτες, τη μουσική και τη βροχή. Το ροζ κορίτσι αγαπάει τους σκύλους, τη φωτογραφία και τον ήλιο. Και τα δύο κορίτσια έχουν νεύρα ‒ το κόκκινο λίγο παραπάνω. Και τα δύο κορίτσια είναι drama queens ‒ το ροζ λίγο παραπάνω. Και τα δύο κορίτσια πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι γιατί νομίζουν πως είναι σπουδαίοι ενώ όλοι θα πεθάνουμε. Και τα δύο κορίτσια προσπαθούν να βρουν τη χαρά της ζωής ενώ όλοι θα πεθάνουμε.
Τους αρέσει να δημιουργούν από αντικείμενα για το σπίτι και τσάντες μέχρι κάρτες και βιβλία, όπως το πρώτο τους comic book που κυκλοφορεί από τις Key Books, μια ανάσα γέλιου και ιδανική επιλογή κάθε φορά που ψάχνεις ένα όμορφο και ιδιαίτερο δώρο. Σε αυτό το κόμικς η καθημερινότητα των THINK PiG φιλτράρεται μέσα από το βιτριολικό και αντισυμβατικό χιούμορ της Μαριλένας Βαϊνανίδη, που είναι η δημιουργός του βιβλίου, και απενοχοποιεί κορίτσια -αλλά και αγόρια- κάθε ηλικίας από τον βραχνά της θετικής σκέψης.
Διαβάστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα.
Κι ενώ δεν είναι politically correct και ούτε το θέλουν, ξέρουν ότι όλα αυτά δεν είναι πάντα διασκεδαστικά και για κάποιους ίσως και καθόλου αστεία, ακόμα και προκλητικά. Έχουν πάντως πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος είναι να γελάσουμε και καθόλου να μας προσβάλουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.