Βιβλιο

Ο καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ

Mια επική ιστορία μυστηρίου για παιδιά στο πρώτο βιβλίο του Αντώνη Μυλωνάκη

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 595
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333724-692085.jpg

Όλοι τρελαίνονται για παραμύθια, μυστηριώδεις φανταστικές ιστορίες με πράγματα και θάματα, και η χώρα Άβιγκον έχει απ’ όλα. Η ιστορία της πριγκίπισσας χωρίς όνομα είναι γνωστή παντού. Μόλις αντίκρισε για πρώτη φορά το είδωλό της, πήρε αγκαλιά τον καθρέφτη και έπεσε από τον πύργο της.

Λέγεται πως το Κακό, μάρτυρας σε αυτή την πράξη, προκάλεσε τη γέννηση ενός πανίσχυρου συμβόλου και μιας προφητείας που έμελλε να εκπληρωθεί. Μέχρι που αιώνες αργότερα, ένα νεαρό κορίτσι, η Άννυ, έχοντας λησμονήσει τα πρώτα της χρόνια στο ορφανοτροφείο και τον αγαπημένο της φίλο, τον Τόμας, έρχεται αντιμέτωπη με την προφητεία.

Η μοίρα τούς φέρνει πάλι κοντά και μαζί με την υπόλοιπη συντροφιά θα ξεκινήσουν ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι. Θα χρειαστεί να κατασκηνώσουν στο σκοτεινό δάσος του Νοάρχαμ, να ταξιδέψουν σε τρικυμιώδεις θάλασσες και να περπατήσουν στα καταραμένα εδάφη του Γκρέινορθ για να βρουν το χαμένο σύμβολο. Θα καταφέρουν να ξεθάψουν το τελευταίο κομμάτι του καθρέφτη; Γνωρίζουν άραγε πως κάτι τέτοιο θα ξυπνήσει κάτι πολύ σκοτεινότερο; 

«...και η φύση θα εξαγριωθεί και θα μαυρίσει την πλάση όλη με την αποκάλυψη αυτή, και οι άνθρωποι θα γίνουν ζώα και τα ζώα άνθρωποι και όλοι μαζί θα πολεμήσουν για να κατακτήσουν το τελευταίο κομμάτι της....»

Ο νέος συγγραφέας Αντώνης Μυλωνάκης στο πρώτο του μυθιστόρημα «Ο καθρέφτης  & η προφητεία του Γκρέινορθ» αφηγείται μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γεμάτο σύμβολα, ευφάνταστη δράση και ανατροπές. Το Κακό διαχειρίζεται την έννοια της ματαιοδοξίας και του κενού προκειμένου να εξουσιάσει και να καταστρέψει την ανθρώπινη ψυχή, ενώ οι εχθροί της ματαιοδοξίας και της κενότητας, το θάρρος και το πείσμα, θα παλέψουν ενάντια.

Μια νέα και ένας νέος θα αντιπαρατεθούν και θα πολεμήσουν με αυταπάρνηση και επιμονή τα εμπόδια που θα βρουν μπροστά τους, δημιουργώντας μια συναρπαστική ιστορία, βαθιά ανθρώπινη, αλλά και  γεμάτη εκπλήξεις. Σε ένα επικό, μεσαιωνικό σκηνικό ξεκινούν ένα μακρινό, επικίνδυνο ταξίδι για την ανακάλυψη ενός πανίσχυρου συμβόλου.


Σε ποιες ηλικίες παιδιών απευθύνεται το βιβλίο;

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών και αφορά μια ιστορία φαντασίας γεμάτη σύμβολα, κάστρα, κατακόμβες και μυστικιστικά στοιχεία. Ωστόσο, στο βιβλίο πραγματεύονται έννοιες που αφορούν και μεγαλύτερες ηλικίες, δοσμένες με ένα φανταστικό περιτύλιγμα, και θέλω να πιστεύω πως, όποιος δεν έχει χάσει ακόμα την ικανότητά του να φαντάζεται και να αφήνεται σε αυτό, θα το απολαύσει. Όπως θα απολάμβανε μια αντίστοιχη ταινία στο σινεμά.

Γιατί επιλέξατε να τοποθετήσετε χρονικά την ιστορία στον Μεσαίωνα;

Ήθελα να πάω όσο το δυνατόν πιο πίσω, στην εποχή των μύθων, των παραμυθιών, των δεισιδαιμονιών, του φόβου για το άγνωστο, με τον άνθρωπο να ανακαλύπτει την πιο σκοτεινή και οπισθοδρομική πλευρά του. Ο Μεσαίωνας, λοιπόν, μου επέτρεπε τη γέννηση ενός ακόμη μύθου. Ενός μύθου για τη ματαιοδοξία, που σαν ένα ξένο σώμα φυτεύτηκε στον άνθρωπο από το κακό.

Από πού αντλήσατε ερεθίσματα και έμπνευση για τη συγγραφή του βιβλίου;

Η έμπνευση της κεντρικής ιδέας ήρθε πολλά χρόνια πριν. Στο δρόμο κάπου χάθηκε, αλλά όταν επέστρεψε σε μένα, την κράτησα και την εξέλιξα σε αυτό που είναι σήμερα. Τα περισσότερα βιβλία που γράφονται πια για τους νεαρούς αναγνώστες έχουν σύγχρονη θεματολογία, δηλαδή τοποθετούν τους ήρωες σε περιβάλλοντα όπως είναι το σχολείο ή κάπου στο μέλλον, γιατί ίσως έτσι τα παιδιά να ταυτίζονται πιο εύκολα. Παρ’ όλα αυτά εγώ πάντα γοητευόμουν από τις παλιές, κλασικές ιστορίες και επειδή ακριβώς η κεντρική μου ιδέα είχε να κάνει με τη γέννηση ενός μύθου, ένα περιβάλλον φαντασίας και μυστηρίου ήταν το προσφορότερο έδαφος.

Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Τι σημαίνει για εσάς η αναγνώριση και η επιτυχία της πρώτης σας δουλειάς και μάλιστα σε μικρή ηλικία;

Η μητέρα μου είναι συγγραφέας κι έτσι εκτέθηκα από πολύ μικρή ηλικία στο διάβασμα, στο πώς είναι να συνθέτεις, να κοπιάζεις και να δημιουργείς ένα βιβλίο. Ωστόσο, το σημείο μηδέν το τοποθετώ στα 12 μου χρόνια όταν βραβεύτηκα στο σχολείο σε ένα διαγωνισμό ποίησης. Έπειτα ξεκίνησα να γράφω ιστορίες για την αδερφή μου. Με κεντρική ηρωίδα την ίδια, έγραψα τα πρώτα μου κεφάλαια που της έδινα κάθε βράδυ και εκείνη με τεράστια ανυπομονησία  περίμενε να τα διαβάσει. Είναι υπέροχο να βλέπεις κάτι δικό σου να πετυχαίνει, πόσο μάλλον κάτι που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να το ολοκληρώσεις. Δούλευα παράλληλα σε πρωινή εργασία με αποτέλεσμα να μου μένουν μόνο τα βράδια για να μπορώ να γράψω. Αλλά το γράψιμο για μένα δεν ήταν κόπος. Ανυπομονούσα να γυρίσω στο γραφείο μου και στους ήρωές μου. Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ετοιμάζω το σκελετό του δεύτερου βιβλίου μου ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνω και την πρώτη μου ποιητική συλλογή.

Συγγραφείς που θαυμάζετε και επηρέασαν το δικό σας τρόπο γραφής;

Σίγουρα την Πηνελόπη Δέλτα, την Άλκη Ζέη, τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Τόλκιν, την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τη μαμά μου, τη Μαργαρίτα Μυλωνάκη.

Ο Α. Μυλωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Μεγάλωσε γράφοντας ιστορίες για την αδελφή του, έχοντας πάντα την ίδια σαν κεντρική ηρωίδα. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο το 2012. Ο «Καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ» είναι το πρώτο του βιβλίο, ενώ παράλληλα γράφει και ποίηση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 


Info: «Ο καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ» του Α. Μυλωνάκη κυκλοφορεί από την παιδική σειρά της Μικρής  Άρκτου «Ο Νάνος της Μικρής Άρκτου». Η Μικρή Άρκτος και η Panas Group γιορτάζουν την έκδοση του βιβλίου το Σάββατο 17/12 στη Στοά Σπύρου Μήλιου - City Link (16.00, Bar de Theatre). Σε μια μέρα με γιορτινή διάθεση, αφιερωμένη στα παιδιά, η προφητεία του Γκρέινορθ τα περιμένει να την ανακαλύψουν, να γνωρίσουν το συγγραφέα που θα υπογράφει τα βιβλία τους και να διασκεδάσουν. με ξυλοπόδαρους, μαγικά και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

www.facebook.com/events

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ