Βιβλιο

Ο Edward Docx στο British Council

Συμμετέχει στην ομάδα συγγραφέων και καθηγητών του προγράμματος της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 571
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321877-648407.jpg

O Εdward Docx συμμετέχει στην ομάδα των συγγραφέων και καθηγητών του προγράμματος της Διεθνής Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής του British Council. Γεννημένος το 1972, ο Λονδρέζος συγγραφέας Εdward Docx θεωρήθηκε με το πρώτο του μυθιστόρημα «Τhe Calligrapher» το 2003 ένας από τους καλύτερους της γενιάς του. Με τα επόμενα βιβλία του «Self Help» («Pravda» ο αμερικάνικος τίτλος του) το 2007 και «Τhe Devil’s Garden» το 2011 εδραίωσε το όνομά του με κριτικές που πρoσέδωσαν στη γραφή του το ειδικό βάρος ονομάτων όπως ο Dickens ή ο Coetzee. Είναι παράλληλα αρθρογράφος και κριτικός των «Guardian» και «Prospect Magazine», ενώ έχει συμπεριληφθεί στη μεγάλη λίστα των υποψηφιοτήτων για τo βρετανικό Βραβείο Booker. Το νέο του βιβλίο αναμένεται μέσα στη χρονιά.

image

Ποιος ο ρόλος της λογοτεχνίας σε κρίσιμες περιόδους;


Πρέπει να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην εποχή της. Και είναι πάντα η καλύτερη στιγμή. Και είναι πάντα η χειρότερη στιγμή.

Τι θα συμβουλεύατε έναν υποψήφιο συγγραφέα για το πάντα δύσκολο ξεκίνημα μπροστά στη λευκή σελίδα;

Να θέτεις εύκολους στόχους. Μερικές φορές 15 λεπτά αυτοσυγκέντρωσης αρκούν. Μην το πολυσκέφτεσαι ως το Έβερεστ που πρέπει να ανέβεις – το βουνό θα παραμένει εκεί. Σκέψου τα τρία επόμενα βήματα γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φτάσεις στην κορυφή.

Πώς μπορεί να διαμορφώσει τη δική του φωνή;

Δεν πρέπει να σε απασχολεί στην αρχή. Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ξεκίνησαν με μίμηση. Έτσι μαθαίνουμε. Σαν παιδιά. Σαν συγγραφείς. Σκέψου τον Dylan και τον Woody Guthrie. To πιο σημαντικό στη συγγραφή, στη μουσική και στη τέχνη του 21ου αιώνα είναι ότι όλα είναι μπροστά σου. Δεν χρειάζεται ούτε καν να πας σε μια βιβλιοθήκη. Από αυτή την άποψη είμαστε μια εξαιρετικά προνομιούχα γενιά. Μετά από λίγο, θα διαπιστώσεις ότι σταδιακά αρχίζεις να απομακρύνεσαι από τους δασκάλους σου βρίσκοντας τη δική σου φωνή με οργανικό τρόπο. Υπάρχουν νέες ιστορίες για να διηγηθεί κανείς; Το νέο γεννιέται πάντα από το παλιό. Και μια ιστορία είναι νέα από τον τρόπο που επιλέγει να την αφηγηθεί ο συγγραφέας της.

image

Ταλέντο ή πολλή δουλειά;

Το γράψιμο αποτελείται από 70% ψυχική δύναμη, αντοχή, 20% δομή και 10% ταλέντο.

Πώς βλέπετε τη σημερινή κρίση με την αδυναμία παραγωγής ουσιαστικών λύσεων και ιδεών και την άνοδο της ακροδεξιάς;

Όλα οδηγούν στην παιδεία. Οι νεοβάρβαροι ευδοκιμούν εκεί που υπάρχει έλλειψη παιδείας. Όπως η θρησκεία άνθισε πριν την επιστήμη και τον Διαφωτισμό. Θα ξεκινούσα με την εκπαίδευση όλων των ανθρώπων στον πλανήτη πάνω στην ανθρωπολογία. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πόσοι λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την πραγματική φύση της κοινής τους ιστορίας και των κοινών συνθηκών. Ο θρησκευτικός φανατισμός και οι φυλετικές διαφορές θα εξαλείφονταν εν μία νυκτί. Μοιραζόμαστε μία πανέμορφη γαλάζια σφαίρα που περιστρέφεται στο Διάστημα και είναι επιλογή μας αν θα τα σκατώσουμε ή όχι για τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Ποια η γνώμη σας για το ζήτημα του Brexit;

Το Brexit θα ήταν μία τεράστια κίνηση αυτοευνουχισμού. Είναι μία μικρή, εσωστρεφής και οπισθοδρομική ιδέα που πουλιέται με το κιλό από μικρούς, εσωστρεφείς και οπισθοδρομικούς ανθρώπους.

image

Μπορούμε ακόμη να ονειρευόμαστε το μέλλον;

Τα όνειρα είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη φύση. Οι ερμηνευτές των ονείρων γίνονται ιερείς, σαμάνοι, ψυχοθεραπευτές μας. Οι συγγραφείς ωστόσο είναι οι δημιουργοί των ονείρων.

Πώς θα επιδράσουν τα κοινωνικά δίκτυα στη γραφή;

Το κύριο αντίκτυπό τους έχει να κάνει με τη συγκέντρωση. Τα social media έχουν δημιουργήσει στον κόσμο ένα έκζεμα του πνεύματος!

image

*Το British Council σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (30/5-25/6) για συγγραφείς που θέλουν να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους, να κατανοήσουν θέματα τεχνικής και σύνθεσης που σχετίζονται με τη συγγραφή. Καταξιωμένοι συγγραφείς και καθηγητές του Πανεπιστημίου του Kingston θα διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, αναγνώσεις, συζητήσεις και one-to-one tutorials, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.

Για πληροφορίες: 2103692336/333, www.britishcouncil.gr/events/international-creative-writing-summer-school-2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αθήνα: Τμήματα δύο εβδομάδων

• Μυθοπλασία με την JuliaStuart και τον AdamBaron

30 Μαΐου–10 Ιουνίου 2016

• Μη-μυθοπλαστική Πεζογραφία με τον BrianCathcart και τον SamJordison

30 Μαΐου–10 Ιουνίου 2016

• Μυθοπλασία για Προχωρημένους με τον EdDocx και τον JonathanGibbs

13–24 Ιουνίου 2016

Αθήνα: Τμήματα μίας εβδομάδας

• Μυθοπλασία/ProseFiction με την KatherineOrr

30 Μαΐου–3 Ιουνίου 2016

• Μυθοπλασία/FlashFiction με την HeidiJames

6–10 Ιουνίου 2016

• Εκδόσεις/Επιμέλεια Κειμένων με την VickyBlunden

13–17 Ιουνίου 2016

• Ποίηση με τον AhrenWarner

20–24 Ιουνίου 2016

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα μίας εβδομάδας

• Μυθοπλασία με τον HowardCunnell

30 Μαΐου–3 Ιουνίου 2016

• Εκδόσεις/Επιμέλεια Κειμένων με την JudithWatts

6–10 Ιουνίου 2016

• Μη-μυθοπλαστική Πεζογραφία με τον MauriceWalsh

13–17 Ιουνίου 2016

• Μυθοπλασία με τον MartinOuvry

20–24 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ