Βιβλιο

Ποιητικό island hopping

Ορυζώνος και Κυκλάδων, 25 χαϊκού, ένα για κάθε κυκλαδονήσι

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 571
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321871-648388.jpg

Ένα ποιητικό island hopping με στόχο να αποδοθεί φευγαλέα η διάθεση κάθε νησιού, το ιδιαίτερο άρωμά του μέσα στη συστάδα. Ένας μικρός περίπλους στους πλωτούς πυρήνες της ελληνικότητας. Μια απόπειρα να επαναεπιβεβαιωθεί η μυθολογία του αρχιπελάγους.

Εγγεγραμμένος στο τετράγωνο ιδεόγραμμα του ιαπωνικού ορυζώνα, ο χορός των νησιών απαθανατίζεται με διάθεση παιγνιώδη και ανοικειωτική. Σχιστό το βλέμμα, χαϊδεύει με εγκράτεια, υπονομεύει τρυφερά, υπομειδιά. Ένα πλέγμα συμβόλων αναμετρά τις δυνάμεις του στην έκταση της στιγμής, υπαινισσόμενο την απεραντοσύνη του χρόνου.

Ορυζώνος και Κυκλάδων, 25 εικόνες δίνουν στο λόγο σώμα και φως, προεκτείνουν με τους δικούς τους όρους τις κυριολεξίες και τις αλληγορίες του. Κολλάζ και γεωμετρικές φόρμες άλλοτε σπαράζουν κι άλλοτε αποστυλώνουν τον ήδη εύθρυπτο κόσμο της αιώρησης και της ακινησίας, του βάθους και της επιφάνειας, των ορατών και των αοράτων.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Σχολής Βακαλό. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Θανάσης Λάμπρου (ποιητής-μεταφραστής), Γιάννης Μπασκόζος (δ/ντης του ηλ. περ. «Ο Αναγνώστης»). Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Άλκηστης Πουλοπούλου & Νίκος Ψαρράς. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από έργα των εικονογράφων που θα εκτίθενται ως τις 3/6 στο φουαγιέ της Σχολής. Σχολή Βακαλό, Αμφιθέατρο, Λάμπρου Κατσώνη 26, Λυκαβηττός, Αθήνα.

image

image

image

image

image

Info: Ορυζώνος και Κυκλάδων [25 αστεϊσμοί για μια ευτοπία], Έλενα Παλλαντζά, εικονογράφηση: Ακριβή Συμεωνίδη - Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, εκδ. Περισπωμένη, σελ. 64, €10

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ